Šta je novo?

Reflektori - ugradnja i povezivanje

  • Začetnik teme Mr.Daky
  • Datum pokretanja
Mr.Daky

Mr.Daky

Cupidon
VIP
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
5.206
Reflektori - ugradnja i povezivanje​


PAZNJA!
Pre bilo kakvog rada iskljucite osigurac!
Pre nego što smo počeli montažu na plafonu nisu bili ugrađeni lusteri. Postojale su kuke za kačenje lustera koje smo odšrafili jer nam za reflektore nisu potrebne.


Reflektori koje smo planiramo da ugradimo koriste reflektorske sijalice maksimalne snage 40W. U sobi nam je bilo potrebno osvetljenje snage 200W.Na plafonu postoje dva sijalična mesta tako da smo iskoristili mogućnost da postavimo jedni šinu sa tri i jednu sa dva reflektora u cilju dobijanja potrebne snage osvetljenja.


Izgled unutrašnjosti šine reflektora. Plastična vođica-omotač šrafa onemogućava da prilikom montaže na plafon šrafom oštetite neki od provodnika.
Postavite reflektore na plafon u položaj u kojiem želite da ih pričvrstite i obeležite mesta na kojima ćete bušiti rupe.
Bušilicu podesite na vibraciju, i bušite burgijom predvidjenom za bušenje betona.
PAŽNJA!
Dobro proverite položaj električne instalacije koja prolazi kroz plafon da je ne bi bušenjem oštetili i doveli sebe u opasnost od udara električne struje!!!

PAŽNJA!
Pre bilo kakvog dodira neizolovanih provodnika pouzdanom probnom lampom ispitajte postojanje napona u njima. Ispitajte postojanje napona u svim provodnicima jer se može desiti da je pri postavljanju instalacije bilo odstupanja od standarda sto se tice korišćenja boja provodnika!
Značenje boja provodnika električne instalacije:
zeleno-žuta = uzemljenje
plava = nulti provodnik
crna = faza
braon = faza

Da bi bilo koja sijalica radila potrebno ju je povezati na fazu i na nulti provodnik. Metalno šina reflektora se spaja sa uzemljenjemSkalpelom ogulite izolaciju na provodnicima reflektora. Neka deo provodnika sa koga ste ogulili izolaciju bude 5mm.
(za krupniji prikaz kliknite na fotografiju)


Izgled spojene električne instalacije. Sa gornje strane u luster klemu dolaze provodnici iz električne mreže, sa donje strane su spojeni provodnici reflektora.
U ovom slučaju dvopolni prekidač koji je ranije ugrađen omogućava nam da svaku sijalicu palimo posebno pa smo tu mogućnost iskoristili. Iz tog razloga smo braon žice koje dolaze od reflektora odvojili i svaku spojili sa sa po jednom crnom žicom koje dolaze od prekidača.
Da smo na primer imali samo jednu crnu ili braon žicu koje dolaze iz električne instalacije obe braon žice reflektora spojili bi na tu jednu fazu. Nešto slično ovome smo imali U tom slučaju ne bi mogli sijalice da palimo odvojedno.Izgled uključenih reflektora.


Izvor:
Kod:
 mojaradionica.com
 
Top