Šta je novo?

Recnik simbola

Učlanjen(a)
29.04.2009
Poruka
3.069
Kroz zivot se susrecemo sa pojedinim znacima i simbolima za koje neznamo kakvo znacenje imaju. Pa odlucih da otvorim ovu temu gde cemo pisati o njima, njihovim znacenjima, normalno mogu svi da ucestvuju u tome.

Yin i Yang

Z


yinyanghc4.jpg


Јин и Јанг је филозофски концепт који потиче из древне кинеске филозофије и метафизике и описује две главне супротстављене, али комплементарне силе које се могу пронаћи у свим предметима у свемиру.

U svakom zlu ima malo dobrog i u svakom dobrom ima malo zla.

U citavom starom svetu razvijalo se temeljno razumevanje energije:

 • Kinezima kao Chi
 • Japancima poznate kao Ki
 • Indijcima kao Prana
 • Egipcanima kao Kaa
U svakoj od ovih civilizacija uočeno je da univerzalna energija ima svoje dve osnovne prirode, da nastaje duboko u kosmosu i da se dolazeći do zemlje, filtrira kroz Devet Zvezda.
Spoljnim granicama tog filtera ili "levka" smatraju se dve zvezde - Vega i Polaris.
Vega predstavlja jedan kraj spektra - hladnoću, zimu i pasivnu energiju (bliska energiji Meseca). Polaris predstavlja drugi kraj spektra - aktivnu energiju vatre (bliska energiji Sunca). Vega i Polaris su povezane sa silama poznatijim kao Yin i Yang.
Izmedju te dve zvezde leze sedam zvezda konstelacije Ursa Major (Veliki Medved). Ursa Major kruzi izmedju Polarisa i Vege, tako da je u drevnim vremenima služila kao kompas - pokazujući različite smerove u svakom godišnjem dobu.
Posmatranjem ovog fenomena ucvršćen je stav o promenljivosti (i sezonskoj prirodi) univerzalne kosmičke energije pri njenom približavanju Zemlji. Smatra se da priroda Yanga dolazi s neba i spušta se prema zemlji, a prirodna tendencija Yina jeste da se uzdiže i vraća u nebo.
Yang energija koja se spušta, postaje koncentrisana, gušca, toplija i brža. Opisuje se kao energija rotiranja, pokreta i vibracija razlicitog tempa, kao puls i kretanje univerzuma. Svi ti pokreti dešavaju se u odnosu na pozadinu raznoraznih manifesatacija yina.
Buduci da se Yin energija uzdiže, ona postaje raspršenija a time i sporija i hladnija; Yin je tišina, nepokretnost, smirenost. Yin i Yang su nezavisni koncepti, dok su istovremeno relativni jedan prema drugom. Jedan uzvisuje poimanje i manifestaciju onoga drugoga. Sve obitava u odnosu na još nešto.
Kineska vizija sveta počinje nebom i zemljom, dva elementa koja se ne suprostavljaju već se dopunjuju. Ove dve sile su iskonske i sve na zemlji je izraženo kroz njihov odnos. Nebo - Yang je simbol energije i vremena, Zemlja - Yin je simbol materije i prostora. Medjutim, stvari i na nebu i na zemlji mogu biti i yin i yang, kada se medjusobno porede.
Izgled i poreklo simbola na rečit način oslikava balans ove dve osnovne, oprečne sile. Yang je uvek belo polje, yin je uvek crno polje i jedini ispravan prikaz je kao na slici tj. onaj koji je verodostojan fazama kruženja Chi -a.
Yin i Yang odlikuje dvanaest principa relativnosti

 1. Jedno beskonačno manifestuje se u komplementarnim i antagonističkim tendencijama (yin i yang) u svom beskrajnom menjanju.
 2. Yin i Yang se neprestano ispoljavaju, proizilazeci iz vecnog kretanja jednog beskrajnog kosmosa.
 3. Yin predstavlja centrifugalnost, Yang predstavlja centripetalnost. Yin i Yang zajedno proizvode sve fenomene.
 4. Yin i Yang se medjusobno privlace.
 5. Yin odbija Yin. Yang odbija Yang.
 6. Yin i Yang udruzeni u razlicitim srazmerama, proizvode razlicite fenomene. Privlačenje i odbijanje izmedju fenomena srazmerno je razlizi izmedju Yin i Yang sila.
 7. Svi fenomeni su efemerni, pošto njihovu konstituciju stalno menjaju komponente (yin i yang sile), Yin prelazi u Yang, Yang prelazi u Yin.
 8. Ništa nije samo yin i samo yang. Sve se sastoji od obeju tendencija u različitom stepenu.
 9. Ništa nije neutralno. U svakoj pojavi postoji višak yina ili yanga.
 10. Veliko yin privlači malo jyng. Veliko yang privlači malo yin.
 11. Ekstremno yin proizvodi yang i obrnuto.
 12. Sve fizičke manifestacije su yang u svom središtu, a yin na periferiji.
 
Učlanjen(a)
29.04.2009
Poruka
3.069
Krst


Krst je geometrijska figura koju sacinjavaju dve linije koje se seku pod pravim uglom.

Danas je najrasprostranjeniji u Hriscanstvu jer je na njemu razapet Isus Hrist.

I sam krst ima razne varijacije , oblike i znacenja.


Keltski krst

imagesKeltski krst je jedan od najstarih amajlijskih simbola u svetu.Prvi krstovi su bili jednakih krakova,koji simbolisu ravnotezu sila cetiri pravca.Keltski krst je smatran za tocak Sunca koji simbolizuje solarnu moc.Keltski krst su radi blagostanja i duhovne zastite koristili pagani,ali su ga kasnije prihvatili i Hriscani.Danas vestice i vestci keltske tradicije nose isti kao simbol svoje religije............. :)


Dvostruki krst

142px-PatriarchsCross.svg.png


Dvostruki (lorenski, patrijaršijski, dupli) krst

Ovaj krst je rasprostranjen na podrucju pod uticajem Vizantije odnosno Pravoslavlja.

Dvostruki krst označava državnu samostalnost (nezavisnost). Ovo tumačenje vodi poreklo iz Vizantije čiji su vladari imali žezla u obliku dvostrukog krsta koja su značila da njihova država ima svetovnu i crkvenu vlast (nezavisnost), što su simbolizovale dve horizontalne linije. U prilog ovome govore i ktitorski portreti srpskih vladara u srednjem veku koji su u rukama imali žezla u obliku dvostrukog krsta.

Preuzeto sa Wiki


Ruski krst

Ruski%20krst.gif


руски крст има осам крајева, горња краћа линија означава натпис на крсту Господњем на којем је било написано: Цар славе, а доња краћа линија крста означава дашчицу на којој је Христос стајао и која је подигнута мало с десне стране у знак сећања да се Господ окренуо према покајаном разбојнику који је први ушао у рај


Gvozdeni krst

220px-OriginalIC.jpg


Гвоздени крст (црни четворокраки крст са белом ивицом, са крацима који се шире према крајевима, слично као код Малтешког крста) је дизајнирао немачки архитекта Карл Фридрих Шинкел по угледу на амблем Тевтонских витезова из 14. века који је такође био симбол и Фридриха Великог. Када је квадрига (четворопрег) богиње мира враћена из Париза након наполеоновог пада, богиња је поново постављена на врх Бранденбуршке капије у Берлину. Њен ловоров венац је замењен Гвозденим крстом и она је претворена у богињу победе.


Krst Malteskih templara

smmalta.jpg


Malteski vitezovi (krizari):

Malteški Red je bio verski Red od 1113. - te godine ga je priznao Papa Paskal II. Kao verski Red, povezan je sa Svetom Stolicom, ali u isto vreme je nezavisan kao suvereni subjekt po međunarodnom pravu..

Ovaj verski karakter Reda koegzistira sa njegovim punim suverenitetom. Veliki Majstor je u isto vreme poglavar suverene Države i poglavar verskog Reda. U ovom drugom svojstvu Sveta Rimska Crkva mu daje rang Kardinala.

Malteški Red je svetovni verski Red po Kanonskom Pravu, gde su neki od njegovih članova verski – oni su ispovedili tri zaveta: siromaštva, neporočnosti (čednosti) i pokornosti - a drugi su uzeli specijalni zavet pokornosti, dok su velika većina vitezova i dama samo svetovni članovi. Veliki Majstor Reda se bira među Ispovedanim Vitezovima u Večnim Zavetima.

Osmošiljasti Krst koji simbolizuje Red predstavlja osam Blaženstava i ovim je vizuelni podsetnik na njegovu duhovnost.

Po Ustavnoj Povelji, od članova Reda se zahteva da održavaju primerno Hrišćansko paonašanje u njihovom privatnom i javnom životu, doprinoseći održavanje tradicija Reda.

Po pravilima Ustavne Povelje, Papa postavlja Kardinala kao njegovog predstavnika u Redu i to je Cardinalis Patronus, čija je dužnost da unapređuje duhovne interese Reda i njegovih članova i da održava veze sa Svetom Stolicom. Papa takođe postavlja Prelata Reda, birajući jednog od tri kandidata pedloženog od strane Velikog Majstora. Prelat je sveštenički pretpostavljeni sveštenstvu Reda.

Red ostaje veran svojim principima: odbrana Vere i usluga onima koji pate. Njegovi članovi dele isti poziv i zajedno streme ka solidarnosti, pravdi i miru, sve bazirano na učenju Jevanđelja i u najbližoj komunikaciji sa Svetom Stolicom. Oni su uključeni u aktivne i dinamične dobrotvorne aktivnosti koje su podržane molitvom. Nijedan Vitez ili Dama nije to što jeste po rođenju ili stečenim zaslugama, već zato što su se javili na poziv tamo gde je bilo materijalne ili moralne potrebe, tamo gde ima patnje.

Gde god su se nastanili Vitezovi Hospitaleri su uvek prvo osnivali bolnice i domove za decu i bolesnike, a tek onda, ako je bilo potrebe, gradili odbrambena utvrđenja. Šta znači biti Hospitalar u trećem milenijumu? To znači posvetiti sebe olakšavanju patnji i donošenju melema Hrišćanskog dobročiniteljstva bolesnima, bilo gde u svetu, ne samo u bolnicama već i u privatnim kućama i negovalištima u naseljima-straćarama sa siromašnim stanovništvom. Red se ne posvećuje samo bolesnima, već takođe i društveno izolovanim, žrtvama proganjanja i izbeglicama bilo koje rase i vere.
 
Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
29.04.2009
Poruka
3.069
Ank

ankh.jpg


Ank (lat. crux ansata, krst sa drškom) je egipatski hijeroglif koji ima značenje „večni život“. Egipatski bogovi su često prikazivani kako nose predmet ovog oblika, ili ga drže u rukama prekrštenim na grudima. Ank je još poznat pod imenima „ključ života“, „ključ Nila“ i „koptski krst“.

Ank se često pojavljuje u egipatskim grobnicama i na drugim predmetima. Često su prikazani na vrhovima prstiju božanstava koja daruju večni život mumiji preminulog. Prikazuju se blizu nosa jer tako simbolizuju vezu daha i života.[1] Moguće je da je ank i simbol začeća. Stari Egipćani su često nosili ank kao amajliju, nekad zajedno sa simbolima snage (đed) i zdravlja (vas). Ank je bio simbol Sunca i stoga je gotovo uvek izrađivan od zlata, ili od uglačanog bakra. Ogledala su često pravljena u ovoj formi.
U umetnosti iz perioda Amarne ank je prikazivan na krajevima Sunčevih zraka, odnosno kao simbolično prenošenje života od Sunca na Zemlju.
Ank se koristi kao simbol u modernoj ezoterici i gotskoj podkulturi, ali tu njegovo značenje nije sasvim jasno. Pop-kultura koristi ank kao simbol besmrtnosti.
Jerusalimski krst

jerusalimskiae1.jpgJerusalimski krst - pet zlatnih krstova na srebrnoj pozadini. Krst se nalazio na grbu normanskog vovjskovodje(i vojvode) Godfrida Bulonjskog. Posle oslobodjenja Jerusalima od muslimana(1099. god. I krstaski rat), Godfrid Bulonjski postao je oslobodilac i branilac Svete Grobnice i Jerusalima.
Jerusalimski krst se tumaci na ovaj nacin - Veliki krst predstavlja Hrista, a cetiri mala krsta koja se nalaze u okrilju Velikog krsta, predstavljaju cetiri Jevandjelja. Pet krstova se sjedinjuju u jedan simbol koji simbolise Hristove rane.


Golgotski krst

golgofagolgotaej8.jpg


Krst Golgote, poznat i kao latinski krst uspinjanja(penjanja, ulaska) i silazenja(izlaska). Tri stepenice simbolizuju tri hriscanska nacela - Vera, Nada i Milosrdje


Gama krst

gammass9.jpg


Gama krst ili Gamadion, nazvan tako po njegovoj formi, izgledu, proizisao iz grckog slova ''gama''.
Simbolizuje Hrista kao ''glavni kamen crkve''. Moze se videti na odezdi pravoslavnih svestenika


Grcki krst

greekzw9.jpg


Grcki krst-najprostiji oblik, sa jednakim kracima. Taj isti krst se pojavljivao jos u prethriscansko doba, a imao je razlicita znacenja - bog sunca, bog kise, a verovatno najpopularnije tumacenje je da je simbol elemenata iz kojih je svet sacinjen(po starom uverenju): vazduh, zemlja, vatra i voda. Simbolizuje Hrista.
Ovaj krst se nalazi na zastavi Grcke, kao beli krst na plavoj pozadini. Prvi put se na zastavi javlja 1820. god. a predstavlja borbu Grka za oslobodjenje od Turaka.


Konstantinov krst ili ''hrismon''

konstantinehrismonil7.jpg


Sastoji se iz grckih slova ''X'' (hi) i ''P" (ro), koja simbolizuju prva dva slova imena Hrist.(grc.).

Legenda kaze da je car Konstantin uoci bitke sa rivalom Maksimilijanom u snu video znak i reci ''In hoc vinces''(sa tim ces pobediti).
Druga legenda kaze da je noc uoci bitke na nebu Konstantin video znak i recenicu ''In hoc signo vinces''(S ovim znakom ces pobediti). Konstantin je primio ''poruku sa neba'', i na stitove i zastave svoje vojske stavio ''hrismon'' umesto nekadasnjih orlova. Konstantin je pobedio i postao samostalan vladar.
Nedugo zatim je izdao edikt(tzv. Milanski edikt) po kome je hriscantvo priznato kao zvanicna religija Rima.


Koptski krst

koptekserirv2.jpg


Koptski krst je zvanicni krst egiptaske crkve(koptske crkve). Cetiri eksera predstavljaju eksere kojima je je Hrist prikovan za krst


Tevtonski krst

crosslettevtonskidf9.jpg


Cetiri mala krsta na krajevima simbolizuju cetiri Jevandjelja. Takodje se naziva jos i krstom sv. Julijana


Latinski krst

latineu0.jpgMajrasprostranjeniji oblik krtsa u Zapadnom svetu. Ovaj krst se zove jos i krst Raspeca, jer je Hrist razapet na ovakvom krstu.
Obicno se koristi sirovo drvo koje se pokriva zlatom sto simbolizuje slavu ili crvenim pegama koje simbolizuju Hristovu krv.


List detelina

klevrdetelinarg6.jpgList detelina(rus. ''крест боттонни''). Tri lista deteline simbolicno predstavljaju svetu Troijicu.


Krst papa

papazl3.jpg


Naziva se ''trojni krst''. Korsiti se u procesijama u kojima ucestvuje papa. Tri poprecne linije simolizuju vlast i Drvo zivota


Petrov krst

petrakf0.jpg


Krst svetog Petra. Sveti Petar je razapet 65. god. n.e. po nalogu rimskog cara Nerona sa glavom naopacke. U poslednje vreme ovaj simbol je sve cesca meta kojekakvih satanistckih grupica


Krst podupirac ili krst oslonac


potentoslonacpodupiracrp1.jpgKrst podupirac, oslonac, jedan od vaznijih heraldickih krstova, nazvan po francuskom ''potence'', stub, oslonac. Nazivaju ga jos i krst cekic. Ovaj krst je pred pocetak II sv. rata koristila organizacija Narodnog fronta(ako se tako zvala, zaboravio sam) u Austriji, a krst je trebao da bude protivteza nemackoj svastici, medjutim bez uspeha. Ovaj krst je statican, nema dinamike i pokreta za razliku od svastike koja je dinamicna i sama namece akciju, pokret, zbivanje...


Kosi krst

kosoitg2.jpg


U heraldici nazvan ''saltir'' i po obliku podseca na slovo ''X"(prvo slovo Hristovog imena grc.). Takodje naziva se jos i ''crux decussata'' - simbolizuje rimski broj 10.
Ovaj krst je simbol mnogih svetaca u zavisnosti od boje: zlatni-sveti Alban(prvi britanski velikomucenik), plavi ili beli-sveti Andrija, crni-sveti Osmund, crveni- sveti Patrik.


Skandinavski krst

skandlx9.jpgUdaljen u stranu od sredine zastave, pozadine. Naziva se ''skandinavski'' jer se nalazi na zastavama zemalja sa severa Evrope(Skandinavije): Finska(plavi krst na belom), Svedska(zuti na plavom), Norveska(plavi krst uokviren belim na crvenom), Danska(beli krst na crvenom) i Island(crveni krst uokviren belim na plavom).
 
Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
19.04.2012
Poruka
1
Postovani interesuje me kojoj zemlji pripada ovaj orden,mozda po stilu krsta neko od vas moze da pomogne.
Ako imate neki savet pisite.
IMG_0019.jpgIMG_0017.jpg
 
Top