Rečni taksi u Beogradu od 1. maja

Član
Učlanjen(a)
17.04.2009
Poruka
4.299
Rečni taksi u Beogradu od 1. maja


Beogradsko udruženje "Žutog taksija" je povodom proslave 22. godišnjice postojanja, najavilo osnivanje prve rečne taksi službe pod nazivom "Rio Yellow taxi" koji će u svojoj "floti" imati 17 čamaca i dva brza plovila.


v165385p0.jpg


Kako je Tanjugu rekao vršilac dužnosti predsednika Udruženja "Žuti taksi" Verljub Čubrić plovila će saobraćati Savom i Dunavom, a kao mogući punktovi sa kojih će rečni taksi prevoziti sugrađane su Zemun, Borča, Sajam, Luka Beograd, Blok 45 i druga mesta gde postoje uslovi za bezbedno pristajanje.

"Stručna služba Privredne komore Beograda je pri kraju izrade studije izvodljivosti, imamo podršku Turističke organizacije Beograda, urađeni su razgovori sa nečelnikom rečne policije, nadležnim iz Uprave grada i svi su se složili da je ovo odličan projekat, posebno za grad koji leži na dve reke, a koji je konstantno blokiran saobraćajnim gužvama", rekao je Čubrić.

Rečni taksi bi trebalo da profunkcioniše od 1. maja i sve linije, dodao je, biće povezane sa putničkim taksijem tog i drugih beogradskih taksi udruženja među kojima će biti "Čukarički taksi" i "Beo taksi".

Čubrić je rekao da rečni taksi ne postoji nigde u svetu, a da Beograd ima tu privilegiju da leži na dve reke.

"Žuti Taksi" je osnovan 1988. godine i predstavlja uz "Beo taksi" naše najstarije taksi udruženje.

Pre dva meseca taksisti ovog prevoznika odlučili su da ne izdvajaju novac od članarina za reklamiranje, već su pokrenuli humanitarnu akciju, koja podrzumeva besplatne vožnje za sve stanovnike naše prestonice kojima je potreban odlazak u bolnicu, dom zdravlja ili škole za decu sa posebnim potrebama.


Izvor: Tanjug
 
Član
Učlanjen(a)
03.07.2010
Poruka
255
Rečni taksi nasukan na birokratiju

Uprkos velikom interesovanju građana, ideja gradskog prevoza na rekama nije zaživela

Rečni taksi nasukan na birokratiju

AUTOR: A. MALUŠEV
Izvor: Danas Online

Ideja rečnog taksija koju je promovisalo Udruženje Žuti taksi, tokom maja ove godine, naišla je na odobravanje građana i gradske uprave, pokazala se efikasnom i jeftinom, ali uprkos tome, nakon promotivnog perioda, ona i dalje ne funkcioniše.
2203_ocp_w380_h300.jpg

Potpredsednik Udruženja, Vladimir Ivetić kaže da su tom prilikom obezbedili ekipe i nekoliko čamaca, ali da su radili praktično, na divlje, jer nisu od grada dobili sve potrebne dozvole.

- Nabavili smo nekoliko čamaca sa po šest mesta, domaće proizvodnje, obezbedili kompletnu logistiku, od poziva do pristana, ali nas je omelo loše vreme, visok vodostaj na rekama i zabrana plovidbe. Građanima se dopala ideja, a tada su nas podržavale i gradske vlasti. Ipak, grad, iako nas načelno podržava, prebacuje nadležnost na republiku, budući da ona ima ingerencije nad rekama. Zato i dalje nemamo sve potrebne dozvole za rad - za kaže za Danas Ivetić.

On navodi da je dobio i podršku gradonačelnikovog pomoćnika, da se što pre omogući plovidba žutih rečnih taksija. Udruženje Žuti taksi obezbedilo je 15 čamaca i isto toliko pristana, a „skeledžije“ su pojedinci koji nisu zaposleni u Žutom taksiju.

Taksi bi saobraćao po rubovima grada, i to do Višnjice Dunavom nizvodno, do Šarana u Zemunu uzvodno i do Ade Ciganlije odnosno, Bloka 45 na Savi.

- Potpuno smo spremni da počnemo da obavljamo posao. Trenutno imamo problem sa priobaljem koje je puno blata, ulja i smeća zbog čega nemamo gde da pristanemo čamcima. Osim toga, papirologija se otegla, nedavno smo shvatili da je obala duž Bloka 45 u nadležnosti Vojske Srbije, te će nam i odatle trebati dozvole - naglašava Ivetić i još kaže da se nada da će, radi građana kojima ovaj vid prevoza u gradu i te kako ide na ruku, nadležni naći rešenje u najkraćem roku, jer taksi ne bi služio samo izletnicima već bi tokom meseci kada je u gradu neprekidni saobraćajni krkljanac zbog rekonstrukcije mosta Gazela, ovo mogla da bude efikasna alternativa.

Brzo, jeftino i atraktivno

Prema rečima potpredsednika Udruženja Žuti taksi Vladimira Ivetića vršena su ispitivanjima prema kojima jednom rečnom taksiju treba oko osam minuta da preveze putnike od Bloka 45 do Brankovog mosta. Promotivna vožnja u maju koštala je 100 dinara, ali ako ovaj vid saobraćaja zaživi, Ivetić kaže da će se truditi da cena ne bude veća. To ipak zavisi od fiskalne politike, jer nije moguće u čamac ugraditi taksimetar. Ipak, na ovaj način, u proseku može da se uštedi oko 150 dinara u odnosu na vožnju preko mostova običnim taksijem.
 
Natrag
Top