Reciklirajte mamine haljine

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
MODA

Reciklirajte mamine haljine

Retro je šik, a korišćenjem starih materijala smanjujemo potrošnju, kaže mlada dizajnerka Maja Melcer

marina-lady.jpg
Jedan detalj menja haljinu Foto Vesna Svesna

U krugovima dizajnera Maja Melcer je poznata po tome što od mamine suknje napravi tašnu, a od bakine haljine majicu i što se ludilu i jurnjavi za novim brendovima suprotstavlja nemilom idejom za modnu industriju – iskorišćavanjem već upotrebljavanih, starih materijala.
Kako izgleda kada ova kreatorka i njene dve koleginice iz beogradske organizacije „Retro šik” iskopaju šešire zarobljene na dnu ormara i nekim detaljem ih učine ponovo modernim, ljubitelji lepog oblačenja videće sutra na reviji „Vintidž manija retro šik” na Terazijskom platou.
Revija unikatnih modela Maje Melcer, Dušanke Savić i Ane Grgurović nadahnuta je prošlim modnim epohama, ali i jasnim stavom da se mora stati na put preteranoj proizvodnji koja zagađuje okolinu. Najbolje reciklažom.
– Ponekad je dovoljno da na haljinu samo prišijem neki detalj, što je odlično jer se tada koristi ceo materijal – kaže Maja Melcer.
– U drugom slučaju ću prepraviti materijal i od jednog odevnog predmeta napraviti sasvim nešto drugo – dodaje Melcerova.
Maja Melcer ističe da uvek radi sa čistim i očuvanim materijalima i da zato niko ne treba da ima otpor prema garderobi koju je nosio neko drugi.
– Često je to i bolji materijal od onoga koji ćete danas naći jer su ga naše bake ili majke donosile iz inostranstva i sigurno su imale više novca da kupuju kvalitetnu odeću. Međutim, ovakvo shvatanje mode još uvek se nije raširilo u Srbiji – ističe Melcerova. Za mnoge žene koje drže do toga da izgledaju kao modeli iz „Voga” i sama pomisao da treba da obuku nešto starije od jedne sezone zvuči kao blasfemija:
– Vidim to među kupcima, primećujem snobovski stav. Možda ljudi i ne razmišljaju o modi na ekološki način.
Osim prepakovanih starih komada, na reviji će biti pokazana i sasvim nova garderoba, ali nadahnuta prošlim epohama. Dušanka Savić na haljinama ušiva slike devojaka sa duplerica koje su bile popularne pedesetih godina. Ana Grgurović odlazi još i dalje, u vreme kada su žene u Srbiji nosile nošnje. Maja Melcer je poklonik šezdesetih i sedamdesetih, mode Iv Sen Lorana i Koko Šanel koji su pravili krojeve tako da otkrivaju žensku figuru, ali bez karnera, korseta i volana:
– U svakom slučaju garderoba koju ćemo prikazati nije iznošena ili uprljana. U svetu se na kilo kupuje već nošena garderoba, pa se uz malo prepravki i malo novca obučete kako hoćete. Naravno da treba praviti razliku između ovoga i neke odrpane stvari koja može da posluži još samo kao krpa za prašinu.

J. S.


-----------------------------------------------------------

Starinska moda stiče poklonike


Revija će biti održana u 19 sati u okviru „Harmoni–Srbijateks” festivala ručno izrađene odeće, nakita i lampi.
„Retro šik” okuplja modne kreatore, dizajnere i ljubitelje mode. Članice razmenjuju ne samo ideje, već i materijale i garderobu koja im se više ne sviđa, a koja nekom drugom dobro dođe.

Objavljeno: 06.08.2011.
Izvor: Politika

 
Natrag
Top