Rebalans budžeta Crne Gore

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Rebalans budžeta Crne Gore:
Od siromašnih bogatima












Izvor:
Novosti.rs







PODGORICA - Rebalans budžeta koji je poslanicima u parlamentu predložilo Ministarstvo finansija, po mišljenju većine opozicionih poslanika, posledica je mnogo više neodgovorne politike Vlade u prethodnom periodu nego, kako tvrdi predlagač, globalne ekonomske krize.

Poslanici opozicije prigovorili su o lošoj strukturi rebalansa, nedovoljnom smanjenju javne potrošnje, povećanjem nameta najsiromašnijim slojevima društva.


reg-cg-performans-mans_620x0.jpg



Rebalansom za ovu godinu predviđeno je smanjivanje izdataka od ukupno 16 miliona evra, kao i nove mere za povećanje prihoda za 23 miliona. Ministar finansija Milorad Katnić saopštio je da su osnovni razlozi za rebalans značajno lošije ekonomsko okruženje, potreba obezbeđivanja dodatnog novca za finansiranje aktiviranih garancija datih podgoričkom Kombinatu aluminijuma, kao i nepovoljne vremenske prilike početkom godine koje su prouzrokovale dodatne troškove.

On je dodao da su zbog svega toga prihodi korigovani naniže za 60,02 miliona evra u odnosu na plan. Rashodi su, međutim smanjeni za svega 15,97 miliona.

- Otplata garancija datih KAP povećaće planirane izdatke budžeta u ovoj godini i na taj način povećati potreban iznos zaduživanja - naveo je Katnić. Planirani rast bruto domaćeg proizvoda od dva odsto smanjen je na 0,5 odsto.

Radojica Živković, iz Nove srpske demokratije, poručio je ministru Katniću da treba da podnese ostavku.

- Kažete da su glavni razlozi za rebalans to što vas je iznenadio sneg u februaru, iznenađeni ste aktiviranjem garancija za KAP i iznenađeni jer ste očekivali povoljniju ekonomsku situaciju. Sa takvim genijalnim znanjem, treba da podnesete ostavku - poručio je Živković.

On je pomenuo poreski dug od oko 180 miliona evra, pitao Katnića da li "sme da naplati porez od familije Đukanović", kao i gde su pare od privatizacija.
Koča Pavlović, iz Pokreta za promene, prozvao je ministra Katnića da pravi "rezove" gde je najtanje, odnosno uzima od osiromašenih građana dok se u Ministarstvu finansija nemilice troši.

- Apsurdno navodite da poreze ne plaćaju oni koji prave kapitalne projekte, a uvodite takse na telefone i električna brojila. Ako nemate hrabrosti i snage da zaštitite ono što su strateški interesi države, treba da podnesete ostavku. Ova država je na rubu ekonomske propasti - kazao je Pavlović.

Njegov partijski kolega Zarija Pejović kazao je da je Vlada nesposobna te da se poziva na globalne trendove - kada stvari globalno idu dobro, vlada radi dobro, kada je loše, onda je krivica izvan Crne Gore.

Katnić je negirao navode Pavlovića da se u njegovom ministarstvu rasipa, odnosno da zaposleni primaju mesečno po nekoliko hiljada evra povrh plata. Budžet Ministarstva finansija, kako je rekao, smanjen je za 970.000 evra. Aleksandar Damjanović, iz SNP, kazao je da je ključni razlog rebalansa budžeta naplata garancija datih KAP.

Goran Danilović (Nova) pozvao je Katnića da da ostavku.

- Nedopustivo je da imamo ovakve probleme, a nemamo pokrenuto pitanje odgovornosti. Nemojte nas tešiti da je svuda teško, svuda se odgovara, pozivamo opoziciju na jedinstvo, ako treba i na ulicu. Sada nam uzimate po evro na mobilne telefone i brojila za struju, posle ćete uvesti porez i na šporete na drva, pa onda onima koji troše više od pet metara drva. To je nedopustivo - kazao je Danilović.

On je pozvao građane da ne daju više nijedan evro i dodao da ovakvu socijalnu politiku ne može da izdrži ni Amerika.

Opozicioni poslanici bili su složni u mišljenju da će do kraja godine biti još rebalansa budžeta, dok je Katnić branio svoje stavove i činjenicom da su mnoge evropske i zemlje okruženja morale da urade rebalans budžeta.


 
Natrag
Top