Šta je novo?

„Razotkrivanje tela” na Sajmu

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
[h=1]„Razotkrivanje tela” na Sajmu[/h]
Šokantna i ujedno fascinantna izložba „Razotkrivanje tela” biće otvorena danas na Beogradskom sajmu u Hali 3 i trajaće do 17. marta 2013. godine. Izložba predstavlja 200 tela preminulih ljudi koji su posebnim tehnikama secirana i sačuvana tako da se mogu videti mišići, kosti, nervi i svi drugi organi u originalnom izdanju.


526761-1.jpgIzložba “Bodies Revealed” nastala je u Atlanti, ali je obišla ceo svet i jedna je od najkontroverznijih postavki u poslednjih nekoliko godina. Ljudska tkiva koja nisu potopljena u tečnost već se jasno mogu videti jer su sva tela i organi sačuvani posebnom metodom koja se zove prezervacija polimerima (vidi okvir).

Izložba je podeljana u devet segmenata, a posetioci će moći da vide sve pojedinosti skeletnog, mišićnog, nervnog, respiratornog, cirkulatornog, reproduktivnog, urinarnog i sistema za varenje, kao i integumentarnog odnosno pokrovnog sistema koji čine koža, znojne žlezde, kosa i nokti.


- Naša tela kompleksnija su i čudesnija od svih kompjutera i modernih tehničkih spravica koje danas koristimo. Ipak, mnogi nemaju predstavu o tome šta se nalazi ispod naše kože i na koji način naša tela funkcionišu, šta im je potrebno da prežive, šta je to što ih uništava, a šta ih oživljava - kažu organizatori izložbe.


Eksponate će publika moći da vidi svakog radnog dana od 10 do 19 sati. Ulaz za odrasle koštaće 950, za studente i penzionere 750, a za osnovce 450 dinara. Porodični paket košta 2.350 dinara, dok je za predškolce ulaz besplatan. Tokom izložbe zabranjeno je pušenje, unošenje hrane i pića, upotreba mobilnih telefona, fotografisanje i unošenje rančeva i kolica za bebe.
Izvor:
24sata.rs
 
Top