Razni tutorijali

__John__Wayne__
LEGEND
Učlanjen(a)
26.09.2009
Poruka
7.354
Kako da ubrzate Internet ?

Bar stotinu puta od 2002. godine sam pretraživao na Internetu pravi odgovor ili trik, mogućnost ili uputstvo za pitanje kako da ubrzam Internet ?
Bez obzira koju sam konekciju koristio, dial up, wireless, cable, ADSL, GPRS, uvek sam osećao da mi je Internet sporiji nego što bi trebao biti.
Zašto ?
Dok sam tražio odgovor na ovo, često postavljano pitanje, naučio sam nekoliko veoma bitnih stvari i činjenica koje bih sada da podelim sa vama. Većina činjenica vam se neće svideli, ali šta da se radi, činjenice su činjenice i mi tu ne možemo ništa. U većini slučajeva teško vam je i za poverovati u neke od njih !!
internet-main_Full%5B3%5D.jpg
Prvo i najbitnije je da shvatimo naše granice !

Većina nas ne zna ili vas ne zanima razlika između kilo BAJTA i kilo BITA. Većina nas želi da vidi kako program sa kojim preuzimamo podatke sa Interneta pokazuje brzine od preko 200 kbps+ sa konekcijom od 256 kbps koju nam je obećao ISP (internet servis provajder).
Ono što je činjenica, svi naši provajderi "reklamiraju" svoje pakete konekcija u kilo bitima po sekundi, što je 8 puta više nego kilo bajt po sekundi. Naš operativni sistem, bio on Windows ili Linux, kao i program koji koristimo za skidanje filmova, muzike, itd. prikazuju protok podataka u kilo bajtima po sekundi.
Što znači, ukoliko imate konekciju od 256 kbps, trebalo bi da vam je brzina preuzimanja podataka sa Interneta maksimalno 32 kilo bajta po sekundi.
Kako da ubrzam moju Internet konekciju ?
Evo jedne bitne činjenice. Ne postoji mnogo toga što možemo uraditi kako bi našu postojeću konekciju učinili bržom !!
Zašto ne mogu da ubrzam moju konekciju ?
U slučaju bilo koje konekcije, postoji veoma malo toga što možemo da kontrolišemo kao krajnji korisnici te Internet konekcije zbog toga što to odlučuje naš provajder. Dakle, ukoliko smo zakupili konekciju od 256 kbps, onda ne postoji način da naša konekcija bude 300 kbps sem da platimo više i zakupimo bržu konekciju.
Da li neki program može da pomogne ?
Većina programera koji prave programe daju sve od sebe kako bi izvukli maksimum od svog programa tj. koristili što je bolje moguće taj protok tj. konekciju koju imamo, stoga, veoma je malo toga što možemo uraditi kako bi ubrzali naš Internet. Kao što rekoh, neki programeri uspevaju bolje to da postognu neki lošije, pa vam ostaje da pokušate sa alternativnim programima.
Pokušajte da koristite druge veb brauzere kao što su Firefox, Opera ili Google Chrome umesto Internet Explorera. Da biste proverili koji je brauzer brži na vašem sistemu, pročitajte moj pređašnji post o tome.
Bla bla.. sve sam to pročitao, ali i dalje mislim da mi je Internet spor !
Zbog toga što ne možemo da uradimo mnogo toga povodom pitanja brzine Internet konekcije, ipak možemo mnogo toga da uradimo kako bismo osigurali da negde ili nekako ne trošimo taj protok koji imamo.

• Automatsko osvežavanje (auto-update) instaliranih programa je proces koji je skoro uvek pokrenut u pozadini operativnog sistema a da mi to ni ne znamo, i upravo takve i slične stvari znaju da "jedu" našu konekciju i da nam se čini da je surfovanje Internetom nekada sporije nego na ono koje smo navikli. Dakle, možete da isključite automatsko osvežavanje programa i Windows operativnog sistema (Windows update) kako bi povećali protok.
  • Dok surfujemo Internetom, treba da pregledamo procese koji su pokrenuti u pozadini (CTRL+ALT+DELETE pa u delu "Processes") i koji bi mogli da nam troše protok. Nekoliko sam puta video da je program za preuzimanje fajlova ostao slučajno upaljen i upravo on mi je koristio konekciju a da ja toga nisam ni bio svestan.
  • Programski paraziti kao što su virusi ili spajver (Spyware) mogu uvek da uspore konekciju tako što će je koristiti za svoje potrebe. Stoga, postarajte se da uvek korsitite najnoviji antivirus i antispajver program i da su definicije tih programa uvek sveže.
  • Upotrebom firewall programa možemo da stopiramo neželjene programe da pristupaju Internetu i time takođe ostavljamo više prostora sebi za surfovanje.
  • Ukoliko imate potrebu za preuzimanjem većeg fajla sa Interneta, recimo 50 MB ili više, pokušajte da uvek koristite neki program za preuzimanje fajlova tj. download menadžer. Postoji nekoliko besplatnih kao što FlashGet / Free Download Manager (FDM) / Internet Download Manager (IDM).

__John__Wayne__
LEGEND
Učlanjen(a)
26.09.2009
Poruka
7.354
Kako da smanjite potrošnju memorije za Firefox veb brauzer?

Da li biste koristili program koji smanjuje potrošnju memorije Firefoxa na 100-200 kilobajta ? Predstavljam vam program Firefox Ultimate Optimizer koji smanjuje potrošnju memorije Firefoxa na ovoliko malo. Firefox inače koristi oko 40 megabajta RAM memorije čim se brauzer upali i učita početna stranica.
Nakon pokretanja Firefox Ultimate Optimizer programčića, upotreba RAM memorije je smanjena na 188 kilobajta čak i kada je Firefox aktivan. Programičić nema potrebe da podešavate, samo ga pokrenite i on se nalazi u vašem sistemskom treju, odmah pored sata.
firefox_memory_usage.jpg

firefox_optimized_memory_usage.png

Programčić preuzmite na sajtu eSnips. Jednostavno ga otpakujte i pokrenite, odmah ćete primetiti ikonicu u sistemskom treju. PRedlažem da kliknete desnim tasterom miša na ikonicu i odaberete opciju "Start with Windows" kako bi se program od tada sam startovao uz vaš sistem, tj. uvek bio aktivan.

Skoro pa da je nemoguće, a ipak radi … pokušajte !

Ukoliko vas zanima ubrzanje Firefoxa, predlažem da pročitate moja prethodna dva posta na ovu temu.

__John__Wayne__
LEGEND
Učlanjen(a)
26.09.2009
Poruka
7.354
Kako da skidate klipove sa Metacafea ?

Pošto sam objasnio više puta kako da skidate klipove sa Youtube sajta, red bi bio da objasnim kako to isto da uradite sa još jednim popularnim sajtom za gledanje klipova na internetu – Metacafe.

Metacafe Video Downloader je besplatan program koji je napravljen za preuzimanje i čuvanje video formata sa sajta Metacafe na vaš računar, iPod, PSP i mobilni telefon uz pomoć samo jednog klika. Ne treba vam nikakav video plejer da biste puštali fleš video fajlove, jednostavno ga pustite u vašem omiljenom programu za puštanje filmova. Ne trebaju vam čak ni posebni kodeci. Sve što vam treba je URL (putanja, link) do video klipa sa sajta.
metacafe_1.png

Jednostavno preuzmite program, otpakujte ga, pokrenite i unesite URL adresu video klipa koji želite da preuzmete. Nakon toga pritisnite dugme "Add" i fajl će biti preuzet u direktorijum koji ste prethodno izabrali u podešavanjima programa (druga opcija "Save To:"). Možete sačuvati klip u više formata, neki od njih su: .avi, .mpeg, .flv, .wmv.
Mogućnosti programa:

• Lak za upotrebu
  • Prikaz veličine i dužine klipa pre preuzimanja
  • Čist i jednostavan korisnički interfejs
  • Preuzimanje više klipova u isto vreme
  • Čuvanje u više formata
Metacafe Video Downloader je mali, brz, koristan, praktičan i moćan programčić koji će raditi na bilo kojoj verziji Windows operativnog sistema.
Preuzmite Metacafe Video Downloader

__John__Wayne__
LEGEND
Učlanjen(a)
26.09.2009
Poruka
7.354
Kako da koristite programe bez instalacije?

Da li ste ikada čuli za porabl programe ? Ukoliko jeste, sigurno znate kada i kako se oni koriste i za šta služe. Ukoliko pak niste čuli za njih, oni su portabl verzije običnih programa kojima ne treba instalacija. Dakle, jedan jedini fajl koji se pokrene i koristite program koji ste navikli da prvo instalirate. Ove verzije programa se koriste najviše za USB stikove, tj. ponesete program na stiku, priključite ga negde i pokrenete vaš omiljeni program bez instalacije istog na tuđem računaru. Pretpostavljam da većina programa koji ste ikada koristili ima svoju portabl verziju.

Ovakve programe je veoma lako pronaći ukoliko znate gde da tražite. Postoje sajtovi koji se bave isključivo ovom tematikom, tj. oni su Internet direktorijum ovakvih programa, a neki od njih su sledeći:

www.portableapps.com

image%5B8%5D.png

Odličan sajt sa mnogo portabl programa. Jednostavno pronađite program, preuzmite ga i pokrenite. Bez po' muke, instalacije i podešavanja koristite vaš omiljni program na drugom računaru. Na ovom sajtu možete da preuzmete i paket ovih programa, tj. jedan program u kome je uključeno mnogo drugih malih programa koji će zadovoljiti prosečnog korisnika računara. Sadržaj paketa i vezu za preuzimanje možete pronaći ovde.
www.portablefreeware.com

Još jedan sajt, direktorijum portabl programa. Uz jednostavnu pretragu možete doći do programa koji tražite. Takođe, sajt vam nudi i RSS fid za poslednje verzije portabl programa te stoga možete pratiti kada se pojavi nova verzija programa koji želite da koristite.

Ovo su samo dva sajta na kojima možete pronaći ovakve programe. Uz njih, vredi pomenuti i spisak ovakvih programa na sajtu Softpedija, Wikipedia, takođe na blogu MakeOfUs, i još na sajtu Portable software for USB drives.

__John__Wayne__
LEGEND
Učlanjen(a)
26.09.2009
Poruka
7.354
Kako da očistite RAM memoriju i ubrzate računar ?

RAMRush je veoma jednostavan i besplatan program za "pražnjenje" RAM memorije na Windows operativnim sistemima. RAMRush efektivno optimizuje upotrebu memorije na vašem računaru i takođe može da očisti fizičku RAM memoriju čineći tako vaš sistem bržim. Pored toga, takođe se može koristiti za zaptitu od sistemskih "grešaka" i grešaka u memoriji. je program za upotrebu.
optimizing.png

Mogućnosti programa:

• Povećava sistemske mogućnostiIncrease system performance
  • Povećava broj slobodne memorije
  • Defragmentuje sistemsku fizičku memoriju
  • Vraća memoriju iz Windows programa
  • Uklanja nedostatke na memoriji
  • Zaštita od sistemskih padova od memorijskih grešaka
  • Prikaz realnih podataka upotrebe procesora i memorije
  • Optimizacije uz pomoć jednog dugmeta na tastaturi
  • Laka upotreba
  • Podrška za automatsku optimizaciju
RAMRush može da se koristi na sledećim operativnim sistemima: Windows 98, Windows ME, Windows 2000, Windows XP, Windows 2003, Windows Vista, Windows 2008 i Windows 7.
Jednostavno preuzmite program, instalirajte ga, pokrenite i ostavite da radi. Ukoliko vam je potrebno brzo ćišćenje memorije, kliknite na dugme "start optimize" i sačekajte da se optimizacija, tj. čišćenje završi.

Preuzmite program RAMRush

__John__Wayne__
LEGEND
Učlanjen(a)
26.09.2009
Poruka
7.354
Kako da isključite skeniranje fajlova u Firefoxu nakon skidanja?

Firefox 3.5 je poslednja verzija Mozilinog veb brauzera koja sadrži mnogo novih mogućnosti. Kada preuzimate fajl sa Interneta, jedna od "dosadnih" stvari je ta što se svaki fajl sekinira zbog virusa prilikom završetka preuzimanja. Ovo nije potrebno ukoliko znate da ste skinuli fajl sa lokacije na kojoj ste ubeđeni da nema virusa. Takođe, ovo može duže da traje ukoliko preuzimate više fajlova od jednom, stoga i vreme skeniranja zbog virusa duže traje. Takođe, ukoliko ste zaštićeni antivirusnim programom, nema potrebe da svaki fajl skenirate dva puta.
Firefoxscan.png
Ova opcija u Firefoxu je uključena čim se on instalira, ali ću vam pokazati kako da je isključite ukoliko vam nije potrebna kao i meni.

1. Otvorite novi tab u Firefoxu i ukucajte "about:config" u adresnu liniju. Dobićete sigurnosnu poruku koju morate da potvrdite klikom na dugme "I’ll be Careful, I promise"
2. Sada u filter polju ukucajte "browser.download.manager.scanWhendone". Skeniranje je uključeno po osnovnim podešavanjima.
image%5B12%5D.png

3. Duplim klikom na polje koje ste dobili pri pretrazi i "value" će da se promeni na "false". To znači da od sada Firefox više neće skenirati fajlove nakon preuzimanja.

Upozorenje: Ovo koristite samo ukoliko imate uključen i aktivan antivirus.

__John__Wayne__
LEGEND
Učlanjen(a)
26.09.2009
Poruka
7.354
Kako da izračunate veličine direktorijuma ?

Da li imate potrebu da izračunate veličine pojedinih ili svih direktorijuma na vašem računaru ?
Odličan, a opet besplatan program koji obavlja ovaj posao veoma brzo je Directory Size Calculator.
filedirsizecalc3bm5.png

Program je napravljen da vam pomogne pri analiziranju i čišćenju fajlova/direktorijuma na vašem hard disku. Veoma brzo generiše spisak direktorijuma sa veličinama izraženim u megabajtima/gigabajtima i pokazuje procentualno koliko taj direktorijum zauzima vaš hard disk. Spisak je sortiran po veličinama tako da možete lako da odredite koji je "najmasivniji" na vašem računaru. A i pored toga, direktno iz programa možete da premeštate i brišete fajlove i direktorijume ukoliko je to neophodno.
Program možete preuzeti sa adrese MuldeR's Homepage

__John__Wayne__
LEGEND
Učlanjen(a)
26.09.2009
Poruka
7.354
Kako da uklonite MSN viruse ?

Da li je vaš MSN mesendžer ili Live mesendžer zaražen virusom ? Da li vam prijatelji stalno govore da dobijaju poruke od vas u kojima su neki linkovi ka sajtovima koji nisu povezani sa vama. To je sigurno od virusa od koga ste zaraženi a da toga niste ni svesni … Neke posebne prevencije ni nema, koristite antivirus i nikad ne klikćite i ne otvarajte neke sajtove za koje sumnjate da bi mogli biti zaraženi. U 90% slučajeva se baš na tim sajtovima koje dobijate od prijatelja nalaze MSN virusi od kojih će te se zaraziti.

image%5B21%5D.png
Odličan program za rešavanje ovog problema i uklanjanje većine MSN virusa je svakako MSNCleaner.
Program je besplatan, mali, jednostavan, lak za upotrebu i rešava vaše probleme sa MSN virusima bez po muke …
Neki od virusa koje ovaj "antivirus" uklanja su

• PIC1234(1)(1)(1)(1)(1)(1)(1)(1).exe MSN Virus
  • Choke.exe
  • MSN Virus Project 1
  • Generic2.EXO
  • Backdoor.Generic3.SAT
  • Remove MSN virus W32.Aplore@mm
  • MSN photo virus removal DOWNLOAD fix
  • Remove cute.pif
  • W32.Kelvir.A MSN Messenger Virus
  • Remove MSN Virus IM-Names virus
  • Remove MSN Virus Project 1
  • Generic2.EXO
  • Backdoor.Generic3.SAT
  • Remove MSN virus W32.Aplore@mm
Program možete preuzeti sa adrese MSNCleaner 1.7.5 | InfoSpyware.

__John__Wayne__
LEGEND
Učlanjen(a)
26.09.2009
Poruka
7.354
Facebook Chat u vašem veb brauzeru.

Ukoliko koristite Google Chrome ili Prism dodatak za Firefox, možete ovu adresu u vašem brauzeru i kreirati skraćenicu za Facebook Chat aplikaciju (kao što sam to objasnio za Gmail Tasks) na vašem desktopu.
Korisnici Firefoxa mogu da bookmarkuju taj link i odaberu "Load this bookmarks in Sidebar" opciju kako bi koristili Facebook Chat u Firefox sidebaru.
Ukoliko pak koristite IE ili ne želite da korsitite Facebook chat iz sidebara, Gabtastik – to je veoma mala desktop aplikacija za Facebook koji izgleda isto kao i veb verzija Facebook Chata stim da će vam slati notifikacija za nove poruke i zahteva za dopisivanje u sistemskom trej prozoru.
meebo.jpg

Meebo, je odlična veb aplikacija za dopisivanje koja takođe podržava Facebook chat. Možete se konektovati na Facebook nalog preko Facebook Connect servisa i odmah početi sa dopisivanjem sa vašim FB prijateljima bez učitavanja FB sajta.
Ovde postoje dve prednosti – možete korsitit Facebook chat bez učitavanja Facebook sajta ukoliko je on blokiran u vašoj firmi ili kancelariji, i druga, možete se konektovati na više servisa za dopisivanje sa jednog sajta.
Facebook Chat programi za vaš računar

facebookmessenger.png

ChitChat – je Windows desktop program za Facebook chat koji vam omogućava dopisivanje u prozorima sa tabovima, tj. olakšava dopisivanje sa više prijatelja istovremeno. Takođe će vam javljati notifikacije tj. obaveštanje u sistemskom treju (Windows tray) kada se vaši prijatelji pojave online ili kada se diskonektuju.
digsby.png

Digsby – Ovo je još jedan veoma moćan program koji vam omogućuje dopisivanje sa Facebook prijateljima. Pored toga, možete da se konektujete i na ostale servise za dopisivanje kao što su Gtalk, MSN, ICQ, Yahoo i mnoge druge. I pored svega toga, možete da primate obaveštenja o novim twitovima, Facebook novostima, Gmail pošti i dr.
Ukoliko imate više naloga na Facebooku (recimo vi i vaša supruga/devojka), možete ih sve dodati u jednom prozoru. Facebook chat ne dozvoljava audio i video pozive, a uz pomoć Digsby program je i ovo moguće.
pidgin.png

Pidgin – Pošto Facebook chat nije zvanično podržan u Pidginu, postoji besplatan dodatak koji vam omogućuje da se konektujete na Facebook chat iz Pidgina. Kao i Digsby, Pidgin vam takođe omogućava da se konektujete na više Facebook naloga istovremeno iz istog programa.
Pidgin vs Digsby - Pidgin će pokazati sve vaše Facebook prijatelje i jednoj ogromnoj listi, dok će Digsby da ih grupiše u više spiskova kao što je to na Facebook sajtu. Takođe, Pidgin je program isključivo namenjen za dopisivanje, dok će Digsby da vam pokaže obaveštenja kada vam recimo prijatelj pošalje poruku, napiše nešto na vašem Facebook zidu ili bilo šta drugo.

__John__Wayne__
LEGEND
Učlanjen(a)
26.09.2009
Poruka
7.354
Kako da skidate klipove sa Youtube sajta ?

Jedno od češćih pitanja koje mi postavljaju i koje vidim da muči mnogo korisnika na Internetu je kako da preuzmu/skinu/daunloduju klip ili pesmu sa Youtube sajta. Postavlja se pitanje zašto ljudi toliko žele da imaju klip na svom računaru. Jedini odgovor je taj da klip kasnije mogu da pogledaju kad god hoće, bez otvaranja Youtube sajta i bez Internet konekcije. Isto tako, korisnici koji plaćaju Internet na protok, time smanjuju značajno protok, jer ne moraju učitavati klip svaki put kada žele da ga pogledaju. Takođe, neki od njih preuzimaju klipove kako bi ih koristili na svojim mobilnim telefonima, Ipod uređajima ili igračkim konzolama.
Ranije sam već pisao u više navrata o rešenju ovog problema, pa tako možete da vidite moje postove u vezi ove tematike u kategoriji Youtube. Ovim postom želim da vam dam spisak alatki uz pomoć kojih možete da skinete klip sa Youtuba na vaš računar.

Spisak sam podelio u 3 grupe, veb servisi, dodaci za brauzere, i programi na računaru.
Onlajn servisi za skidanje Youtube klipova:
Veb servisi su veb sajtovi koji vam daju mogućnost preuzimanja Youtube klipa na vaš računar. Neki od njih nude napredne opcije konvertovanja klipa u druge video formate. Spisak je napravljen od 10 besplatnih servisa koji nude opciju preuzimanja klipova.
1. Keepvid: Odličan servis, korisnik samo treba da unese adresu klipa sa Youtuba na sajtu i preuzme klip u slabijem ili boljem kvalitetu. Servis radi i sa ostalim sajtovima za gledanje klipova kao što su Myspace ili Dailymotion.
keepvid sajt
2. Zamzar: Servis koji vam ne omogućava samo da skinete klip, nego da ga usput i konvertujete u više različitih formata. Odlično za korisnike koji žele klip u drugom formatu, a ne žele da koriste neki program kasnije na računaru za obavljanje ovog posla.
Zamzar sajt
3. KCoolOnline: Trenutno podržava 231 video portal uključujući i Youtube. Ima veoma jednostavan interfejs. Sve što treba da uradite je da unesete adresu klipa i kliknete jedno dugme. Odlično za korisnike koji gledaju klipove i na drugim sajtovima sem Youtuba.
KCoolOnline sajt
4. Video Downloader: Još jedan u nizu veb sajtova koji omogućuje preuzimanje i konvertovanje video klipova sa sajtova kao što su Youtube.
Video Downloader sajt
5. SaveVid: Omogućava preuzimanje u .flv i .mp4 formatu. Sajt nudi kategorisanja klipova, arhivu, top 10 preuzetih klipova i još mnogo toga.
SaveVid sajt
6. Vidgrab: Sličan kao i prethodni, sa tim što nudi preuzimanje klipova u originalnom formatu. Takođe nudi spisak popularnih klipova na sajtu koje možete direktno skinuti na računar.
Vidgrab sajt
7. Vixy: Vixy je video konvertor koji podržava Youtube klipove. Klipovi mogu da se preuzmu u formatima kao što su .avi, .3gp, .mov ili .mp4
Vixy sajt
8. KeepTube: Online servis za preuzimanje klipova sa mogućnošću pregleda klipa pre skidanja i konvertovanja u različitim formatima i različitog kvaliteta.
KeepTube sajt
9. KissYoutube: Sličan servis kao prethodni. Samo dodate kiss nakon www. u adresi klipa sa Youtube sajta i automatski počinje preuzimanje.
KissYoutube sajt
10. Video Getting: Još jedan servis koji kombinuje preuzimanje i konvertovanje klipova u jednom interfejsu. Korisnik unese adresu klipa i može da ga preuzme u 9 različitih formata.
Video Getting sajt
Dodaci za veb brauzere

Spisak od 10 dodataka (addons, extensions) za veb brauzere kao što su Mozilla Firefox i Internet Explorer a uz pomoć kojih možete da preuzimate klipove sa video portala kao što su YouTube.
1. Video Download Helper (Firefox): Jedan od najpopularnijih dodatkaa za Firefox. Podržava mnogo video portala. Dodatak će da promeni svoju status ikonicu svaki put kada je u mogućnosti da preuzme klip. Dakle, posetite sajt i odaberete klip i jednostavno kliknete na ikonicu ovog dodatka i preuzimanje može da počne.
Video Download Helper sajt
2. NetVideoHunter (Firefox):
NetVideoHunter: Prepoznaje Youtube klipove i automatski ih dodaje na spisak za preuzimanje koji možete pokrenuti odmah ili kasnije kada želite. Klipove možete puštati i u samom dodatku takođe.
3. Viloader (Firefox, Internet Explorer, Opera): Dodak koji možete instalirati u 3 razlličita brauzera. Nudi mogućnost integrisanja u desni klik, tako da samo odaberete opciju na klipu i preuzmete ga.
Viloader sajt
4. IE7Pro: IE7Pro podržava Internet Explorer 8 kao što samo ime dodatka kaže. Uz ovaj dodatak, dobićete vezu za preuzimanje klipa odmah uz opis istog prilikom gledanja na sajtu Youtube.
IE7Pro sajt
5. Flash Video Downloader (Firefox, Internet Explorer, Opera): Još jedan od dodataka koji obavlja isti posao sa tim da je jedna od retkih koji radi sa najnovijom verzijom Opera 10 veb brauzera.
6. Google Chrome Bookmarklet: Korisnici mogu da koriste bookrmarklet tj. bookmarks uz pomoć koga mogu da skinu klip sa Youtube sajta. Sve što treba da uradite je da napravite novi bookamark u vašem veb brauzeru i dodate sledeći kod u URL polje:
javascript:window.location.href = 'http://youtube.com/get_video?video_id=' + swfArgs['video_id']+ "&fmt=18" + "&l=" + swfArgs['l'] + "&sk=" + swfArgs['sk'] + '&fmt_map' + swfArgs['fmt_map'] + '&t=' + swfArgs['t'];
Nakon toga, klikom na ovaj bookmark kada se nalazite na stranici Youtube i gledate klip će automatski da počne preuzimanje.
Programi za računar

Spisak sadrži programe za popularne operativne sisteme koji omogućuju korisnicima da preuzimaju klipove sa Youtube sajta.
1. TubeQueue (Windows):
TubeQueue: A program for the Windows operating system that can queue, convert and download multiple Youtube videos. The program comes with its own search interface making it completely independent from the Youtube website.
2. Free FLV Converter (Windows):
Free FLV Converter: Program koji pruža mogućnost preuzimanja i konvertovanja klipova sa različitih video portala, a između ostalog i Youtuba. Takođe, imate mogućnost preuzimanja više klipova istovremeno.
3. Orbit Downloader (Windows) : Orbit je veoma popularan program za download koji ima podršku za mnogo sajtova kao što su Youtube. Integriše se sa veb brauzerima i nudi vam GRAB modul koji "hvata" klipove i druge multimedijalne formate i pruža vam mogućnost preuzimanja.
Orbit Downloader sajt
4. Youtube-DL (Linux, Windows): Program za komandnu liniju za skidanje klipova sa Youtuba.
Youtube-DL
5. Abby and CCLive (Linux): Abby je program za skidanje klipova sa Youtube a radi isključivo na Linux operativnim sistemima.
Abby and CClive
6. GetTube (Mac): Program za Apple Mac računare uz pomoć koga možete obavljati ovaj posao.
GetTube sajt

Postoji na hiljade drugi programa, veb servisa ili dodataka za brauzere uz pomoć koji možete da preuzimate klipove sa Youtuba i sličnih sajtova. Ja sam vam neveo samo neke. Ukoliko znate za neki drugi, a da je dobar i besplatan, slobodno ostavite vaš komentar ispod ovog posta.

Natrag