Razne vrste ulja

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
20. 07. 2010 Press

Za ukusna jela i dobro zdravlje


Ne bojte se - jedna kašika ulja vas neće ugojiti, ali će blagotvorno delovati na vaš organizam. Biljna jestiva ulja poseduju brojna lekovita svojstva, a jelima daju fantastičan ukus. Na našem tržištu postoji odlična ponuda, potrebno je samo da izaberete ona koja vam prijaju

1.jpg


Gojaznost je postala sinonim za ružno i odbojno, pa svi težimo da budemo vitki i mršavi. Masti su stavljene na optuženičku klupu i proglašene smrtnim neprijateljem. Međutim, one moraju biti deo naše ishrane. Čak i u najrigoroznijim dijetama, nutricionisti preporučuju korišćenje jedne kašike ulja dnevno. Masnoće su neophodne našem organizmu da bi normalno funkcionisao, a biljna jestiva ulja su dragocena zbog brojnih lekovitih svojstava.

Ulje lana

Preporučuje se za spremanje salata, ali nije pogodno za kuvanje, jer ne podnosi visoke temperature. Ima izrazito gorak ukus i prepoznatljivo je po tamnoj boji. Bogato je omega-3 i omega-6 masnim kiselinama, različitim antioksidantima, karotenom, kao i vitaminima A i E. Neguje kardiovaskularni sistem, smanjuje trigliceride i holesterol. Jača imuno sistem i korisno je kod oboljenja organa za varenje, ali se ne preporučuje osobama koje pate od gastritisa jer može da im naglasi tegobe. Pomaže kod alergija raznih vrsta i upotrebljava se za obloge u slučaju opekotina i promrzlina ekstremiteta.


Ulje koštice grožđa

Kuvari ga rado koriste zbog njegovog nemasnog, blagog, koštunjavog ukusa. Odličan je za spremanje salata i preliva, ali i za kuvanje. Blagotvorno deluje na naše zdravlje jer poseduje visok nivo vitamina E i omega-6 kiseline. Smanjuje agregaciju krvnih pločica, sprečava nastanak hipertenzije izazvane viškom natrijuma, pomaže normalizovanju stanja lezija koje se javljaju kod gojaznosti i dijabetesa, povišava nivo HDL - dobrog holesterola, a snižava nivo LDL - lošeg holesterola. Osim za jelo, koristi se i za masiranje, jer usporava proces starenja kože, ima regenerativna svojstva i ublažava pojavu strija.


Maslinovo ulje

Koristi se od antičkih vremena za spremanje raznih jela i salata. Od svih biljnih ulja ima najbolji odnos omega-3 i omega-6 masnih kiselina. Sadrži visok nivo nezasićenih masnih kiselina koje smanjuju loš holesterol LDL. Maslinovo ulje sadrži brojne antioksidante, vitamine E, A, D i K, karoten i lecitin (prirodni antioksidant koji stimuliše metabolizam šećera, masnoća i belančevina). Njegova lekovita svojstva su brojna: štiti srce i krvne sudove, preporučuje se kod kožnih bolesti, neurodermatita, većih mentalnih opterećenja i alergija, usporava proces starenja, sprečava dijabetes, pozitivno utiče na digestivni trakt, ima efekat majčinog mleka koji doprinosi razvoju centralnog nervnog sistema kod beba i dece. Odličan je za tretman opekotina, koristi se i kao ulje za sunčanje - dermatolozi tvrde da poseduje UV zaštitni faktor 20.


Bundevino ulje

Ima izuzetno prijatan ukus pa se u kuhinji može iskoristiti kao preliv za salate, za kuvanje, spremanje peciva i kolača. Ne preporučuje se da se uzima više od jedne kašičice dnevno, jer može da razvije simptome trovanja. Sadrži dosta esencijalnih nezasićenih masnih kiselina koje su neophodne organizmu za normalno funkcionisanje. Bogato je proteinima, vitaminima A, B1, B2, C, D, E i K i mineralima, pogotovo fosforom, gvožđem, magnezijumom i cinkom. Štiti organizam od infekcija, jača imuni sistem, štiti srce i krvne sudove snižavajući nivo triglicerida, a povećavajući nivo HDL - dobrog holesterola. Oboljenja na koje bi bundevino ulje moglo delovati su povišeni krvni pritisak, bolesti srca, smetnje pri mokrenju kod uvećane prostate, dijabetes, reumatizam, osteoporoza, različita oboljenja kože. Povećava količinu i kvalitet spermatozoida.


Susamovo ulje

Hladno ceđeno susamovo ulje koristi se kao lek u tradicionalnoj azijskoj medicini jer sadrži lignane, specifične fitonutrimente koji imaju korisno dejstvo na opšte, a posebno na zdravlje srca i krvnih sudova. Jača imuno sistem, snižavajući nivo prostaglandina i leukotrijena, komponenti imunog sistema koje su povezane sa nastankom zapaljenskih procesa u organizmu. Sezamin, sastojak susamovog ulja, svojim antioksidantnim dejstvom sprečava stvaranje superoksida čime doprinosi snižavanju krvnog pritiska. Bogato je vitaminima E i B6, kao i mineralima, magnezijumom i gvožđem. Pogodno je za sve načine kuvanja, ali zbog jakog ukusa meša se sa suncokretovim uljem.


Suncokretovo ulje

Najčešće se koristi u našoj kuhinji. Preporučuje se za kuvanje, pečenje, prženje, kao i za pripremu salata i preliva. Sadrži palmitinsku, stearinsku, oleinsku, linolnu i linolensku kiselinu, što ga čini vrlo zdravim. Bogat je vitaminom E, odlična je preventiva srčanih bolesti i povećava imunitet.


Kikiriki ulje

Osim za kuvanje, koristi se i u proizvodnji margarina, ribljih konzervi, čokolade, keksa i finog peciva. Popularno je i u kozmetičkoj industriji jer omekšava kožu zbog velikog sadržaja proteina. Ali, osobe koje su alergične na kikiriki trebalo bi da izbegavaju ovo ulje. Poseduje visok sadržaj folne kiseline, koja pomaže regenerativna svojstva ćelija. Bogato je linolnom kiselinom, vitaminom E i kalijumom. Smanjuje rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti i predstavlja efikasno sredstvo za izlučivanje žuči.


Kukuruzno ulje

Zbog svoje specifične arome može da se koristi za kuvanje i prženje, a preporučuje se i za pripremu svih vrsta hladnih jela. Pomaže da se lako dostigne dobra krvna slika masnoća, što je važno za osobe koje zbog urođenih problema sa metabolizmom masti ili zbog drugih okolnosti moraju da drže posebne dijete. Blagotvorno deluje na kožu i kosu, pa se često koristi i u kozmetičkoj industriji.


Sojino ulje

Korisno je za rad moždanih ćelija, poboljšava rad želuca i organa za varenje i odlično neguje kožu. Ima dobar balans masnih kiselina i sadrži vitamine E i F, koji učestvuju u stvaranju ćelija. Ne podnosi visoke temperature, pa nije preporučljivo da se koristi za kuvanje. Odlično je za spremanje salata i preliva.





 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Koje ulje je baš za vas

Koje ulje je baš za vas

17. januar 2011. 14:34 > 15:24

Neke vrste jestivih ulja dobra su preventiva protiv demencije, neka smanjuju rizik od raka, ali ima i onih u kojima je nivo masnoća veoma visok. Ako želite da napravite dobar izbor, verovatno imate mnogo dilema.


v195002p0.jpg

Guliver/Getty Images



Istraživanja su pokazala da su ulja bogata omega-3 masnim kiselinama veoma dobra za zdravlje. Pored toga što smanjuju rizik od infarkta i moždanog udara, poboljšavaju koncentraciju i pomažu kod smirivanja zapaljenskih procesa u organizmu. Nivo holesterola sniziće i omega-6 masne kiseline, međutim budite oprezni - ako preterate rizik od demencije se udvostručava.

Najčešće unosimo suviše omege-6 (ulja biljnog porekla, piletina i većina industrijski obrađene hrane), a nedovoljno omege-3 (riba, koštunjavi plodovi i svega nekoliko vrsta biljnih ulja).


Dnevni unos ulja ne bi trebalo da prelazi sedam kafenih kašičica za muškarce, a pet za žene.


Kada sve ovo imate u vidu, i tome dodate izbor koji se u supermarketima povećava iz dana u dan, sigurno ćete se zapitati kako uopšte da izaberete ulje. Pre nego što odlučite da pređete na kuvanje na pari, pogledajte koje su karakteristike ulja koja su najčešće u ponudi.


Maslinovo ulje

Maslinovo ulje smanjuje rizik od bolesti srca i krvotoka, verovatno zbog toga što je bogato nezasićenim masnim kiselinama koje snižavaju nivo holesterola u krvi, i raka dojke. Ovo ulje sadrži i antioksidante koji sprečavaju štetan uticaj slobodnih radikala na organizam. Sa druge strane, maslinovo ulje ima relativno visok nivo zasićenih masnih kiselina i nije baš bogato omegom-3. Može se koristiti u pripremi gotovo svih jela evropske kuhinje.


Ulje od semenki lana

Ulje od semena lana je bolji izvor omege-3 nego bilo koje drugo ulje, i sjajan je izbor za vegetarijanska jela. Redovna upotreba ove vrste ulja pomaže u snižavanju nivoa holesterola u krvi. Sa druge strane, ovo ulje nije baš naročito zgodno za kuvanje jela uobičajenih za Evropu, a ako ga ne čuvate na hladnom i tamnom mestu veoma brzo užegne - oksidira i postane neupotrebljivo.


Ulje od repice

Ulje od repice je bogato nezasićenim masnim kiselinama, a ujedno ima i manje zasićenih masnih kiselina nego bilo koje drugo jestivo ulje. Ima deset puta viši nivo omege-3 od maslinovog ulja. Može se koristiti za pripremanje hrane na visokim temperaturama. Ovo ulje praktično nema mana, osim što je pomalo bezukusno, tako da nije pogodno za spremanje salata i umaka.


Suncokretovo ulje

Suncokretovo ulje je odličan izvor vitamina E - jedna ili dve kafene kašičice ovog ulja zadovoljavaju dnevne potrebe. Može se zagrevati do visokih temperatura, tako da je pogodno za prženje. Sa druge strane, bogato je omega-6 kiselinama, tako da se, ako redovno upotrebljavate suncokretovo ulje, morate se pobrinuti da potrebe organizma za omegom-3 zadovoljite unošenjem drugih namirnica. Ovo ulje se za prženje može upotrebljavati samo jednom. Ukoliko istu dozu ulja koristite za prženje u više navrata, ono postaje veoma štetno.


Ulje od bundeve

Ulje od bundeve ima dobro izbalansiran odnos nezasićenih masnih kiselina, uključujući i omegu-3. Ovo ulje odlično je za pripremanje prženog povrća, pošto se može zagrevati do relativno visokih temperatura, a odlično je i za salate. Tamnozelene je boje i vrlo lepo izgleda u prelivima. Ipak, ovo ulje, za razliku od bundevinih semenki, ne sadrži naročito visok nivo cinka, gvoždja i magnezijuma, a i prilično je skupo.


Ulje od koštica grožđa

Ovo ulje je pogodno za pečenje i dinstanje jela od mesa i povrća, ali i za hladne salate, pre svega zato što nema specifičnu aromu i ne utiče na opšti ukus jela. Preporučuje se osobama sa povišenim holesterolom i krvnim pritiskom. U dobro zatvorenoj tamnoj, staklenoj boci moguće ga je čuvati godinama.


(MONDO)



 
Poslednja izmena:
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Ljekovita moć lanenog ulja

Ljekovita moć lanenog ulja

flaxseedoil.jpg




Piše: Renata Kos

U narodu još poznat i kao ćeten ili preslej, lan se smatra jednom od najstarijih pripitomljenih biljaka na Zemlji.

U vrijeme naših baka, poput mora plavi nasadi lanenih cvjetova bili su čest prizor.

Ova se biljka u to doba naveliko koristila za izradu tkanina jednostavnim alatima u kućnoj radinosti.

Ljekovita svojstva malih sjemenki korištena su i za olakšavanje mnogih zdravstvenih tegoba te održavanje dobrog zdravlja.

Danas se lan neopravdano zanemaruje, a iznimna vrijednost njegovog sjemena poznata je tek upućenima u znanja o zdravoj prehrani.


Bogatstvo vrijednih sastojaka

Lan je prirodni biljni izvor visokih koncentracija esencijalnih masnih kiselina (od čega je većina višestruko nezasićenih), dijetalnih vlakana, esencijalnih aminokiselina, te brojnih drugih vrijednih nutrijenata.

Sjemenke lana sadrže vitamine B, C, E, fitosterole, te minerale kalcij, selen, bakar, željezo, cink, natrij, magnezij, fosfor i kalij.

Lan sadrži linolnu (omega-6), oleinsku (omega-9), te palmitinsku masnu kiselinu, a više od polovice masnoća sadržanih u lanu, čini alfa linolenska kiselina (omega-3), što laneno sjeme čini najbogatijim biljnim izvorom omega-3 masnih kiselina (dvostruko većim od ribljeg ulja).

Sjemenke su također najbogatiji biljni izvor lignana, važnih antioksidanasa.

Lan je moguće konzumirati kao sjemenke (potrebno ih je samljeti kako bi tijelo moglo iskoristiti njihovu punu vrijednost) ili jednostavnije – u obliku ulja.

Laneno ulje dostupno je kao tekuće ulje u bocama te u kapsulama radi jednostavnijeg uzimanja.

Ne preporučuje se koristiti ga za kuhanje budući da ne ostaje stabilno pri višim temperaturama te se njegove korisne masne kiseline tada raspadaju na štetne tvari.

Ljekovito djelovanje

Redovito korištenje sirovog lanenog ulja ima širok spektar ljekovitog djelovanja. Neka od njih uključuju djelovanje na:



  • stanice raka, naročito rak dojke, jajnika i prostate
  • mozak, te preventivno na pojavu moždane kapi
  • aterosklerozu
  • srčane tegobe, posebice pojavu srčanog infarkta, te aritmije
  • hipertrofiju prostate
  • upalu mokraćnog mjehura
  • nastanak žučnih kamenaca
  • probavu (blaga laksativna svojstva, sjemenke imaju snažnije djelovanje od ulja)
  • artritis i bolove u zglobovima
  • metabolizam masnoća u tijelu
  • simptome ekcema, psorijazu, akne, glatkoću i blistavost kože
  • simptome menopauze
  • imunitet i slobodne radikale

Laneno ulje vrlo je efikasno i pri korištenju za vanjsku primjenu, nanošenjem na kožu. Koristi se za zacjeljivanje ožiljaka (ne nanositi na otvorene rane), kod opeklina, upala, ekcema, psorijaze, kožnih osipa.

Vrlo je korisno i za vanjsku primjenu kod suhe i ljuskave kože.

Jednostavan i ukusan, a iznimno zdrav obrok možete pripremiti tako da laneno ulje umiješate u svježi kravlji sir, a tome se može dodati i malo čili papričice. Potrebno je dobro izmiješati sve sastojke, tako da se u potpunosti prožmu. Ovaj recept preporučuje se za održavanje idealne tjelesne težine i dobrog zdravlja.

Preporučeni unos i čuvanje

Najbolje je koristi laneno ulje iz organskog uzgoja.

Ulje visoke kvalitete uopće nema ili je jedva osjetnog mirisa i vrlo je blagog, pomalo orašastog okusa.

Kako bismo u potpunosti iskoristili sve blagodati lanenog ulja, preporučena dnevna doza unosa je 1-3 velike žlice. Ova količina ne bi se trebala prekoračiti.

Ukoliko uzimate lijekove protiv zgrušavanja krvi ili ste trudnica ili dojilja, prije uzimanja lanenog ulja savjetujte se sa svojim liječnikom.

Kod čuvanja ovog ulja trebamo uzeti u obzir njegovu osjetljivost na svjetlost i temperaturu te sklonost oksidaciji. U slučaju kvarenja, u lanenom se ulju počinju oslobađati štetne molekule lipid peroksida, a ono postaje gorko i oštrog mirisa.

Stoga ga je nužno držati dobro zatvorenog u hladnjaku, što se također odnosi i na laneno ulje u kapsulama.


Izvor: Alternativa


 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Vodič kroz zdrava ulja

Vodič kroz zdrava ulja

Kako odabrati najbolje ulje za vaše zdravlje?

Mnoge su masnoće zdrave - provjerite koje!

zdrava-ulja1.jpg

Nasuprot uvriježenom mišljenju, nisu sve masnoće koje unosimo u organizam štetne po zdravlje.

Zapravo, mnoge masnoće, između ostalog, pogoduju održavanju prikladne tjelesne težine i pravilnom funkcioniranju kardiovaskularnog i živčanog sustava.

No, uz toliko pogrešnih informacija o štetnosti masti i ulja, teško je vjerovati u suprotno, pa mnogi ljudi, na štetu vlastita zdravlja, izbjegavaju masnoću.

Radi razjašnjenja tih dvojbi, slijedi nekoliko informacija o uljima koja pogoduju zdravlju.

Kokosovo ulje - jedno od najzdravijih


Kokosovo ulje
višestruko je korisna namirnica i najbogatiji poznati izvor srednjeg lanca masnih kiselina (MCFA).

One reguliraju probavu, potpomažu asimilaciju masti i snabdijevaju organizam energijom.

Kokosovo ulje bogato je zdravim zasićenim mastima i antioksidansima. Pospješuje rad mozga, jača imunitet i omogućuje pravilan rad štitnjače.

Budući da ima visoku točku dimljenja, vrlo je stabilno. Zahvaljujući tome odlično je i za kuhanje i za konzumiranje u sirovom obliku.

Mnogi ljudi svakodnevno uzimaju po žlicu nerafiniranog ekstra djevičanskog kokosovog ulja, jer je njegov ključan sastojak - laurinska kiselina - ima snažno protugljivično, protuvirusno i protubakterijsko djelovanje.

Budući da brzo prodire u stanice, kokosovo ulje ubrzava probavu, no ujedno je i snažan izvor energije.

Palmino ulje - izvor vitamina A i E


Oko proizvodnje ovog ulja vode se brojne polemike, zbog bojazni da plantaže palmi ne ugroze prirodno stanište orangutana i drugih životinja.

Taj problem zahtijeva odgovoran pristup, no neovisno o tome, palmino ulje vrlo je kvalitetno, stabilno ulje, bogato prirodnim vitaminom E i karotenom (vitamin A).

Kao i kokosovo ulje, ima visoku točku dimljenja, ne zahtijeva hidrogenaciju da bi zadržalo stabilnost i u skladu s tim potpuno je lišeno transmasnih kiselina. To ga čini odličnim za pripremu kuhane i pržene hrane.

Palmino ulje jedino je ulje koje ima savršen omjer tokoferola i tokotrienola (dva oblika E vitamina). Također, u njemu nalazimo 13 puta više karotena (A vitamina), nego u mrkvi, što ga čini jednim od najboljih izvora tog važnog nutrijenta.

Ulje avokada - snažan antioksidans


Kod nas skoro nepoznato, ulje avokada sve više dobiva na značaju kao snažno sredstvo u borbi protiv slobodnih radikala, koje štiti stanice od oštećenja.

Bogato je fitonutrijentima i teško oksidira. Zbog toga je kvalitetnije od ulja napravljenog od suncokreta, uljene repice, soje, kukuruza i kikirikija, koja se u mnogim zdravstvenim krugovima često preporučuju kao zdrava.

Antioksidansi u ulju avokada posjeduju sposobnost prodiranja u stanicu i na taj je način štite od bolesti uzrokovanih oksidacijom.

Brojno voće i povrće, koje je prirodno bogato antioksidansima, nema tu sposobnost, barem ne u istoj mjeri. Također, ulje avokada pokazalo se kao vrlo moćno oružje u borbi protiv bolesti srca i starenja.

Ulje makadamije - bogat izvor omega 3


Prosječni zapadnjak unosi u organizam znatno više omega-6, nego omega-3 masnih kiselina, uslijed čega dolazi do pojave mnogih, često i kroničnih bolesti.

No, ulje makadamije ima izuzetno nizak udio omega-6 masnih kiselina, i relativno visok udio omega-3 masnih kiselina, što ga čini jedim od najzdravijih orahovih ulja za konzumaciju.

Također je bogato oleinskom kiselinom, odnosno omega-9 masnom kiselinom koja se pokazala izuzetno korisnom u borbi protiv raka i u zaštiti od srčanih oboljenja.

Ulje australskog oraha, zahvaljujući ukusnoj, bogatoj aromi, odlično je salatno ulje. Budući da ima visoku točku dimljenja, pogodno je za pirjanje i prženje hrane.

Maslinovo ulje - kralj među uljima


Zdravstvene prednosti uporabe maslinova ulja nadaleko su poznate.

Zahvaljujući tome je ovo ulje postalo jednim od onih koja se najčešće preporučuju za konzumaciju, osobito za očuvanje zdravog srca.

Doista, autentično, ekstra djevičansko maslinovo ulje posjeduje sva svojstva koja im pripisuje industrija zdrave hrane.

Kao jedan od glavnih sastojaka mediteranske prehrane, maslinovo ulje bogato je mononezasićenim mastima i lipoproteinima velike gustoće (HDL), koji pomažu smanjenju razine kolesterola u krvi.

Zahvaljujući raznim vitaminima, hranjivim tvarima i antioksidansima, učinkovito štiti od srčanih bolesti. Između ostalog, poboljšava probavu, štiti od čira na želucu i gastritisa, te sprječava nastanak žučnih kamenaca.

Sezamovo ulje - za zdravlje kardiovaskularnog sustava


Popularno u azijskoj kuhinji, sezamovo ulje ima specifičan okus, zahvaljujući kojem je postalo omiljenim dodatkom brojnim jelima.

Uz to, izuzetno je zdravo, jer u međuvremenu se ustanovilo da snižava krvni tlak i smanjuje rizik od srčanih bolesti.

Bogato je željezom, kalcijem i magnezijem te polinezasićenim mastima, koje pomažu pravilnoj apsorpciji masti.

Nadalje, izoštrava um, jača zube i kosti, koži daje zdrav izgled.

Pomaže u borbi protiv dijabetesa, sprječava upale desni i pojavu zubnih naslaga, štiti bubrege i odlično je sredstvo u borbi protiv depresije.

Naravno da u ovom članku nismo nabrojali sva zdrava ulja.

Ostala ulja na koja valja obratiti pozornost su...

  • bademovo
  • bučino
  • laneno
  • ulje sjemenki grožđa
  • orahovo
  • ulje konoplje
  • sacha inchi ulje
  • ghee (ayurvedski pročišćeni maslac)
S druge strane, "popularna" rafinirana ulja poput suncokretovog, uljene repice, kukuruznog, sojinog, ulja sjemenki pamuka izbjegavajte, jer škode zdravlju.

Izvor: Alternativa




 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Kokosovo ulje - savršen dar prirode

Kokosovo ulje - savršen dar prirode

1.jpg

U proteklih nekoliko godina jedno je ulje postalo iznimno popularno među ljudima koji proučavaju utjecaj hrane na zdravlje cjelokupnog organizma.

To je kokosovo ulje.

Ovo je ulje uobičajena namirnica u narodnoj medicini među azijskim i pacifičkim stanovništvom.
U naše se dijelove svijeta proširilo tek posljednjih desetak godina.

Kokosovo ulje ima toliku nutritivnu vrijednost i ljekovito djelovanje da bi se trebalo koristiti u svakom domaćinstvu.

No, zbog snažnih političkih i farmaceutskih lobija ovo ulje donedavna nije dobilo zasluženu pažnju.


Ljekovito djelovanje kokosovog ulja


Kokosovo ulje dobiva se iz kopre - sušenog mesa kokosovog oraha.

Osnovni sastojak kokosovog ulja je laurinska kiselina, koja ima snažno antivirusno i antibakterijsko djelovanje te nas tako štiti od mnogih bolesti.

Jedini drugi izvor laurinske kiseline je majčino mlijeko, a poznato je da mlijeko izgrađuje imunološki sustav tek rođenog djeteta, pa je jasno o kako se važnoj namirnici radi.

Drugi je sastojak kokosovog ulja kaprilna kiselina koja potiče razvoj "dobrih" bakterija, posebice bakterija mliječne kiseline.

Kaprilna kiselina pozitivno djeluje na liječenje kandide te uništava parazite u probavnom traktu.

Prednost kokosovog ulja pred drugim uljima su i srednjelančane masne kiseline, koje se u ljudskom organizmu lako probavljaju i apsorbiraju te ne opterećuju probavni sustav.

Ove masne kiseline ne ugrožavaju krv već direktno odlaze u jetru, gdje se pretvaraju u energiju.

Upravo zbog energije koju dobiva iz kokosovog ulja, tijelo duže zadržava osjećaj sitosti. Zbog toga je kokosovo ulje izvrstan izbor i za one koji se bore s viškom kilograma.

Ova vrijedna namirnica pomaže pri sniženju kolesterola, pospješuje apsorpciju vitamina i važnih minerala poput kalcija, magnezija i željeza.

Redovito korištenje kokosovog ulja doprinosi održavanju zdravlja crijeva, smanjenju tjelesne težine i normaliziranju metabolizma.

Prof. Mary Enig - međunarodni stručnjak s područja kemije lipida – provela je brojna istraživanja o kokosovom ulju.

Između ostalog, otkrila je da ovo ulje ima ne samo antivirusno i antibakterijsko, nego i antikancerogeno djelovanje.

Kokosovo ulje koristi se kao pomoć pri liječenju niza oboljenja:


  • kožne bolesti i rane
  • artritis i reuma
  • ugrizi kukaca
  • ispadanje kose
  • bolesti desni
  • crijevni paraziti
  • probavne smetnje
  • virusne i bakterijske infekcije
  • gljivice
  • zloćudne bolesti
  • dijabetes
  • oslabljen imunitet
  • kronični umor
  • migrena
  • depresija i tjeskoba
  • oslabljena koncentracija i pamćenje
  • Parkinsonova bolest
  • Alzheimerova bolest
  • Crohnova bolest

Njeguje kožu i kosu

Osim za zdravlje unutrašnjih organa, kokosovo ulje se koristi za masažu i njegu kože i kose.

Ono hrani kožu, čini ju mekšom i elastičnijom, sprečava stvaranje bora i staračkih pjega.

U masaži udova i zglobova, kokosovo ulje ima protuupalno djelovanje. Pomaže kod gihta, artritisa, reume, bolova u zglobovima i oteklina.

Kokosovo ulje potiče rast folikula, hrani i regenerira kosu. Zbog toga se ovo ulje često koristi u pakunzima za njegu kose.

Istaknimo da žene tropskih krajeva koje utrljavaju kokosovo ulje u kosu još od djetinjstva, rijetko u starijoj dobi izgube kosu ili posijede.


Kupovanje i primjena


Najbolje je koristiti kokosovo ulje u sirovom obliku jer na takav način dobivate najveću dobrobit od njegovih ljekovitih sastojaka.

Međutim zbog izuzetne otpornosti na visoke temperature, kokosovo možete koristiti za pečenje ili prženje hrane - za razliku od drugih ulja koja na višim temperaturama drastično mijenjaju svoja svojstva te postaju kancerogena.

Na hladnijoj temperaturi kokosovo je ulje u čvrstom stanju pa ga se zove i kokosova mast, a na oko 23 stupnja prelazi u tekuće stanje.

Stoga, neka vas ne buni što ćete negdje pronaći pojam kokosova mast, a drugdje ulje. Radi se o istom proizvodu.

Kod kupnje potražite hladno prešano kokosovo ulje, koje ima sve navedene vrijednosti.

Izbjegavajte rafinirano ulje, koje je znatno jeftinije, ali i lišeno blagodati ove vrijedne namirnice.

Preporučena dnevna količina je dvije do četiri žlice hladno prešanog kokosovog ulja dnevno. Da bi ga lakše popili, možete ga dodati u salatu ili zeleni kašasti sok.

Izvor: Alternativa




 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Leči i neguje: Osetite sve blagodeti kokosovog ulja

Leči i neguje: Osetite sve blagodeti kokosovog ulja


Kokosovo ulje, donedavno zapostavljeno sve više postaje prepoznato kako u kozmetičkoj industriji, tako i u medicinsku svrhe, a češće se koristi i u ishrani.

1.jpg

Do pre par godina malo se spominjalo i retko koristilo, blagodeti kokosovog ulja postaju sve očiglednije i sve traženije. Naime, osim što ima veliku hranljivu vrednost, ima i farmakološko delovanje. Podstiče metabolizam, jača imunitet i još pritom ima antibakterijsko delovanje. Nutricionistkinja poznatih Kimberli Snajder otkrila je zašto je kokosovo ulje bolje od mnogih drugih seruma za kosu, krema za lice ili mleka za telo.

"Komercijalni proizvodi sadrže mnogo vode koji vlaže kožu, kad se voda osuši, koži opet treba nega. S druge strane fini molekuli kokosovog ulja prodiru duboko u kožu jačaju vezivno tkivo, a ujedno pomaže i u uklanjanju mrtvih ćelija", kaže Kimberli.

2.jpg
Kokosoo ulje kožu čini mekšom i elastičnom, sprečava stvaranje bora

Dodaje kako prilikom kupovine uvek pazite da kupite ekstra devičansko, odnosno hladno ceđeno kokosovo ulje koje nije prerađivano i hidratizirano. Ovo ulje odlično je za masažu, kožu čini mekšom i elastičnom, a sprečava stvaranje bora i staračkih fleka.

Kokosovo ulje odlično je i za kosu. Pomaže kod rasta kose, vraća joj sjaj, a redovnom masažom temena smanjićete ili čak ukloniti perut. Koliko je dobro za negu kose pokazuje i činjenica da žene, pripadnice tropskih kultura, koje ulje redovno koriste za negu kose, retko kada u starijem dobu izgube kosu ili posede.

[TABLE="class: antre_c back_c_1"]
[TR]
[TD]Šta još treba da znate

* Kokosovo ulje je na temperaturama do 25 stepeni u čvrstom stanju.
* Dobro deluje na sve tipove kože, a odmah nakon nanošenja koža je vidljivo mekša.
* Stanovnici tropskih područja koriste ga za isceljivanje opekotina od sunca, ali i oštećenih bradavica kod dojilja.
* Sadrži minerale kao što su gvožđe i cink.
* Prema nekim istraživanja pomaže pri tamnjenju kože, ali treba biti oprezan jer nema nikakvu zaštitu.
* Koristi se za masažu zglobova jer ima protivupalno
[/TD]
[/TR]
[/TABLE]

Zanimljivo je da je ključni sastojak kokosovog ulja laurinska kiselina (još jedino se nalazi u majčinom mleku) koja ima snažno antivirusno i antibakterijsko delovanje i štiti od mnogih bolesti. Kokosovo ulje vrlo je otporno na visoke temperature pa ga je dobro koristiti i u pripremanju hrane, a njegova velika obožavateljka je i Miranda Ker koja ovo ulje dodaje u salate i zeleni čaj. Osim što je stabilno na visokim temperaturama, ulje je odlično jer pomaže u snižavanju holesterola.

Izvor: S media
 
Učlanjen(a)
23.09.2013
Poruka
14
BIO konopljino ulje:

Za konopljino ulje se smatra da je najhranjivije na ulje na svetu. Zbog svog pozitivnog dejstva na širok spektar tegoba i bolesti neki ga zovu i "univerzalno ulje". Ima bogatu lekovitu, nutritivnu pa i kozmetičku upotrebnu vrednost. Koristi se kao hrana, lek, prevencija i eliksir.

Biko konopljino ulje je najhranjivije ulje na svetu i najbogatiji prirodni izvor esencijalnih masnih kiselina. Jedini je prirodni izvor sa idealnim odnosom Omega 6 i 3 (3:1). Jedino je jestivo ulje koje sadrži gama-linolensku kiselinu (GLA) koja ima izuzetno značajan uticaj na čovekovo zdravlje.

BIO konopljino ulje je 100% organski proizvod.

[TABLE="width: 712"]
[TR]
[TD="colspan: 2"]Prosečna hranljiva vrednost ulja konoplje (100 g)[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="width: 73%, bgcolor: #F1E8B1"]Energetska vrednost[/TD]
[TD="width: 27%, bgcolor: #F1E8B1"]830 Kcal / 3470 KJ[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="width: 73%, bgcolor: #D6F6A0"]Masti[/TD]
[TD="width: 27%, bgcolor: #D6F6A0"]92,0 g[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="bgcolor: #F1E8B1"]od toga zasićene[/TD]
[TD="bgcolor: #F1E8B1"]9 g[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="bgcolor: #D6F6A0"]od toga mononezasićene[/TD]
[TD="bgcolor: #D6F6A0"]11 g[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="bgcolor: #F1E8B1"]od toga polinezasićene (Omega 3 i Omega 6)[/TD]
[TD="bgcolor: #F1E8B1"]72 g[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="bgcolor: #D6F6A0"]gamalinolenska kiselina (GLA)[/TD]
[TD="bgcolor: #D6F6A0"]3,6 [/TD]
[/TR]
[/TABLE]


Snažno deluje na rad mozga, rast i razvoj čoveka, reguliše metabolizam, stimuliše kožu, zdravlje kostiju i rast kose i još mnogo toga.

Pomaže i kod sledećih tegoba:

ALERGIJE – esencijalne masne kiseline ulja od konoplje pomažu kod alergija.
MRŠAVLJENJE – ulje od konoplje sa GLA masnom kiselinom dokazano (studija) pomaže prilikom gubitka suvišne telesne težine.
RAK – GLA važi kao veoma korisna kod raka dojke, a više izvora već tvrdi da je korisna i kod svih ostalih oblika raka (redovnom upotrebom sprečava nastanak raka)!
BUBULJICE I AKNE – istraživanja su pokazala pozitivne efekte ulja od konoplje kod zapaljenja kože i ublažavanja simptoma šuge i ljuštenja kože.
DIJABETES – ulje od konoplje sa GLA masnom kiselinom potpomaže delovanje nervnog sistema i na taj način pomaže u sprečavanju bolesti živaca koje izaziva dijabetes.
VISOK KRVNI PRITISAK, BOLESTI SRCA – ulje od konoplje uspostavlja balans (snižava krvni pritisak i pomaže u sprečavanju bolesti srca).
NEPRIJATNI SIMPTOMI MENOPAUZE – žene govore o primetnom ublažavanju simptoma.
BOLESTI OČIJU – pomaže kod "suvih očiju" i s tim povezanim "suvim ustima".
REUMATOIDNI ARTRITIS - GLA može da smanji oticanje zglobova, oticanje i jutarnju ukočenost; značajno olakšava bolove kod reumatoidnog artritisa.
NEDOSTATAK PAŽNJE (hiperaktivni poremećaj - ADHD) –Potrebna su još istraživanja ponašanja dece, ali smernice ukazuju na to da je dijeta sa Omega 3, Omega 6 i GLA masnim kiselinama vredna truda.
ALKOHOLIZAM – ulje od konoplje sa GLA masnom kiselinom navodno može da smanji želju za alkoholom i sprečava oštećenja jetre.
ULKUS (čir) - istraživanja su pokazala da masna kiselina blagotvorno deluje na čir.


Ulje od konoplje deluje i kod:

Neurodermitisa, predmenstrulanog sindroma, reumatoidnog artritisa i dijabetične neuropatije. Ulje od konoplje, zbog prilično visokog sadržaja omega 3 masnih kiselina koje učestvuje u preradi holesterola, sprečava zgrušavanje krvi.
Hronične upale su često posledica lošeg imunog sistema, a Omega 3 masne kiseline ublažavaju upalne procese, zato se upotreba ulja od konoplje preporučuje i kod reumatoidnog artritisa, hronične upale bešike...
Veoma je efikasno i kod psorijaze, ulceroznog kolitisa i ostalih hroničnih upala creva, kao i kod problema sa zglobovima i poremećaja kretanja. Omega 3 masne kiseline (a time i ulje od konoplje) u velikoj meri ublažavaju bolove. Koristi se i kod bolesnika sa AIDS-om, glaukomom, epilepsijom i još kod nekih drugih bolnih stanja.


Izvor: Konopljino-ulje.rs
 
Poslednja izmena od urednika:
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Pikantno ulje

36124798900447443690.jpg


Potrebno je: 500 ml suncokretovog ulja, po dve, tri grančice svežeg ruzmarina i majčine dušice, mala, ljuta crvena papričica, čen, dva belog luka, 20 zrna bibera, ljuta zelena papričica i pola kašičice tucane paprike.


Odgovarajuću staklenu flašu operite, osušite i u nju sipajte seckano začinsko bilje, tucanu papriku, zrna bibera i celu crvenu papričicu. Dodajte po dužini prepolovljenu zelenu papričicu i očišćene čenove belog luka. Flašu do vrha napunite uljem, hermetički zatvorite i najmanje nedelju dana do upotrebe čuvajte u frižideru.

(Novosti)
 
Natrag
Top