UČENJE KATOLIČKE CRKVE (UKC)
1.Naposlednjoj večeri prinesena je prava žrtva.Tada je Kristova krv prolivena u kalež za naše grijehe(610-611,621,1339- brojevi odlomaka iz hrv.izdanja katekizma kat.crkve)
BIBLIJSKO UČENJE (BU)
1.Poslednja je večera zapravo bilo pashalno jelo.Kristova se krv za naše grijehe prolila na križu(1.Pet.2,24)
Čovječe,
zašto lažeš? Gdje u Katekizmu Katoličke crkve (KKC) piše da je "
Kristova krv prolivena u kalež", prije raspeća na križ? Provjerimo točke iz KKC koje si gore naveo:
KKC 610: Isus je slobodnu žrtvu samoga sebe potpuno izrazio na veceri koju je blagovao s dvanaestoricom apostola, "one noći kad bijaše predan" (1 Kor 11,23). Uoči svoje muke, dok je bio još slobodan, Isus je od te Posljednje Večere s učenicima učinio spomen-čin svoje dragovoljne žrtve Ocu za spasenje ljudi: "Ovo je tijelo moje koje se za vas predaje" (Lk 22,19). "Ovo je krv moja, krv Saveza, koja se za mnoge prolijeva na otpuštenje grijeha" (Mt 26,28).
----------------------------------------------------------------------
Gdje je ovdje "prolijevanje Kristove krvi u kalež" prije križa? Ili nešto drugo suprotno onomu što su evanđelisti zapisali?
KKC 611: Euharistija koju u tom času ustanovljuje bit će "spomen" njegove žrtve. Isus apostole uključuje u vlastitu žrtvu i traži od njih da je trajno uprisutnjuju.Time Isus postavlja apostole za svećenike Novoga Saveza: "Za njih posvećujem samoga sebe da i oni budu posvećeni u istini" (Iv 17,19).
Gdje je ovdje "prolijevanje Kristove krvi u kalež" prije križa? Ili nešto drugo suprotno onomu što su evanđelisti zapisali?
KKC 621: Isus je slobodno prikazao sebe za naše grijehe. Taj dar on izrazuje i predostvaruje na Posljednjoj Veceri: "Ovo je tijelo moje , koje se za vas predaje" (Lk 22,19).
KKC 1339: Da ispuni što je navijestio u Kafarnaumu, tj. da dadne učenicima svoje Tijelo i Krv, Isus je izabrao vrijeme Pashe.
Kada dođe Dan beskvasnih kruhova, u koji je trebalo žrtvovati pashu, Isus posla Petra i Ivana i reče im: "Hajdete, pripravite nam da blagujemo pashu". (...) Oni odu, nađu kako im je rekao, i pripraviše pashu. Kada dođe čas, sjede Isus za stol i apostoli s njim. I reče im: "Svom sam dušom čeznuo ovu Pashu blagovati s vama prije svoje muke. Jer kažem vam neću je više blagovati dok se ona ne završi u kraljevstvu Božjem" (...) I uze kruh, zahvali, razlomi ga i dade im govoreći: "Ovo je tijelo moje koje se za vas predaje. Ovo činite meni na spomen". Isto tako, pošto večeraše, uze času govoreći: "Ova časa novi je Savez u mojoj krvi koja se za vas prolijeva" (Lk 22,7-20).
Gdje je ovdje "prolijevanje Kristove krvi u kalež" prije križa? Ili nešto drugo suprotno onomu što su evanđelisti zapisali? Dakle,
zašto lažeš čovječe? Znaš li kome lažima služiš?