Razlika izmedju pravoslavnog i katolickog krsta

Član
Učlanjen(a)
16.10.2010
Poruka
98
Da odmah naglasim: ne zelim nikog vrijedjati ni na vjerskoj niti ikakvoj drugoj osnovi. Samo me zanima razlika. :)
 
LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Da odmah naglasim: ne zelim nikog vrijedjati ni na vjerskoj niti ikakvoj drugoj osnovi. Samo me zanima razlika. :)

Ja baš i ne znam za neku suštinsku razliku između pravoslavnog i katoličkog krsta, izuzev u njegovom nazivu: krst/križ. Ne tvrdim niša, moguće da nisam dobro obaviješten o tome. Neki pominju "makove" na krajevima krakova krsta, ali toga ima i u jednoj i u drugoj vjeri.
Krst je simbol sa istim značenjem i za pravoslavlje i katoličanstvo, a njegovi oblici su stvar inspiracije - varijacije na temu, da tako kažem.
 
Član
Učlanjen(a)
16.10.2010
Poruka
98
Pa da, i ja tako mislim. Sjecam se da nam je profesor istorije na jednom casu prikazivao razne izglede krstova i napomenuo da samo kukasti krst nije bas...(ne znam kako da se izrazim, a da ne bude vrijedjanje)...razumijete sta hocu reci. Zanima me zato sto mi danas jedan lik rece kako nosim katolicki krst (pravoslavac sam), tj. da je to katolicki krst zato sto nema tih "makova". Onako, iskulirao sam ga, ali sam se zainteresovao za to pa sam zato postavio ovu temu, da vidim tudje misljenje o tome.
 
Član
Učlanjen(a)
19.08.2009
Poruka
981
Postoji puno različitih krstova , i Katolici i Pravoslavci koriste veliki broj tih krstova , recimo i jedni i drugi koriste grčki , latinski , vizantijski ,trolisti (mi ga zovemo pravoslavni), dvostruki, golgota, itd. Međutim postoje specifični krstovi (bilo nacionalni ili ne) koje koriste katolici a pravoslavci (crkva) ne i obrnuto. Papski, keltski, malteški i još neke krstove koriste katolici a pravoslavci ne, takođe ruski , jerusalimski , srpski(sa ocilima), jermenski itd. koriste nacionalne pravoslavne crkve a ne koriste ga katolici .
Da dodam, mislim da ne postoje nikakve dogmatske razlike po pitanju korišćenja krsta , razlika je samo u tradiciji - ali ovo je samo moje mišljenje, ne tvrdim.
 
Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
16.10.2010
Poruka
98
U redu, rollmilan, i ocekivao sam tudja misljenja :) jer nekakvo zvanicno i tacno razgraniceno pravilo ne postoji (ili ja nisam naisao na nesto tome slicno)... Sve sto sam do sad procitao je uglavnom nekakav text kojim se islo linijom manjeg otpora pa je najjcesce bilo receno da postoje razlike, ali se nigdje ne naglasavaju... Ja cak mislim da uopste ni ne postoji nekakva velika razlika jer sve do 1054. god. i Pravoslavlje i Katolicanstvo su bili pod jednom zajednicom, ali se te godine desio crkveni raskol (ne bih sad ulazio u istoriju svega toga) pa bi bilo logicno da postoje stvari koje jednako pripadaju i Pravoslavlju i Katolicanstvu.
 
Učlanjen(a)
22.03.2010
Poruka
346
orthodox_cross.jpg
Pravoslavni Krst!
 
Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
14.10.2009
Poruka
434
Овако † ово би био обични крст који сви користе. Е сад постоје неки крстови које православне цркве не користе и сматрају их за јеретичке крстове, као нпр крст са повијеним горњим делом... Поред тога у православљу се не користи обрнут крст, а ретко се користи крст на коме је Господ Христос. Обично је само крст, са натписом цркве у којој је купљен или са словима ИС ХС НИКА и сл. Ово је релативно компликовано питање, јер тешко да ће ти неко објаснити разлику. Мислим да су православни крстови само они који су освештани у цркви.
 
Član
Učlanjen(a)
16.10.2010
Poruka
98
Овако † ово би био обични крст који сви користе.

Takav "obicni" ja nosim. I kao sto si rekao, svi ga koriste sto znaci da se nikako ne moze reci da je to pravoslavni ili katolicki krst.

Sto se tice jeretickih krstova, to mi je jasno: obrnut krst predstavlja sljedbenike antihrista itd.
 
Član
Učlanjen(a)
19.08.2009
Poruka
981
To što vi nazivate običnim krstom u heraldici se naziva latinski krst a koriste ga i katolici i pravoslavci . Ovaj krst koji je kota703 okačio je ruski krst a koriste ga Rusi pravoslavci ali još neki pravoslavni narodi , recimo Ukrainci pravoslavci ali i Ukrainci katolici takozvani grčki katolici ( pounijaćeni pravoslavci koji se drže pravoslavnog obreda).
 
Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Ne postoji nikava razlika između tkz "Katoličkog" i "pravoslavnog krsta", osim u načinu na koji je Isus predstavljen ma raspelu ili raspeću, kako vam drago. Kod Katolika, se počevši od 13 veka naglašava muka, pa se Isus prikazuje u samrtnom času na Krstu, ili kako se to kaže u zapadnoj varijanti našega jezika Križu, dok je kof Pravoslavaca naglašena pobeda Isusa nad smrću i grehom, pa se njegov lik na raspeću ili raspelu prikazuje kao da leti. Slova koja se pominju su akronim od Isus Hristos Nika, ili ISUS HRISTOS POBEDNIK. dok se kod Katolika pojavljuje INRI ili akronim IESUS NAZARENI REX ISRAEL.

Te i takve nazovi razlike su samo tu zbog različitih tradicija. Isto kao što su se sve do pada Carigrada 1204 i jedni i drugi krstili s leva na desmo, sa tri skupljena prsta, onda je na istoku došlo do promene na dva prista i zdesna na levo, a na zapadu je sredinom 15 veka uvedeno krštenje celom šakom, simbolizijući tu pet rana Isusovih uz nepromenjeni pravac krštenja. Tek krajem 17 veka opet se u upotrebu u pravoslavnim crkvama vraća krštenje sa tri prsta, što izazova velike probleme, čak i raskol na dvoprstaše i troprstaše u Rusiji. Dok u suštini ništa nije promenjeno ni na istoku ni na zapadu, i dalje se krstimo u IME OCA I SINA I DUHA SVETOGA.
 
Natrag
Top