Šta je novo?
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.577
[FONT=Verdana,Helvetica,Arial]Ravi Shankar[/FONT]

Pandit_Ravi_Shankar.jpg

Ravi Šankar je legendarni sitarist, kompozitor i indijski najcenjeniji muzički predstavnik i pojedinačna pojava u klasičnoj muzici sveta Istoka i Zapada. Kao izvođač, kompozitor, učitelj i pisac, uradio je za indijsku muziku više od svih ostalih muzičara. Dobro je poznat po svom pionirskom radu donošenja indijske muzike na zapad. Ali, ovo je uradio tek posle više godina posvećenih učenju kod svog učitelja gurua Babe Aludin Kana, i kada se već proslavio u Indiji.

Uvek ispred svog vremena, Ravi Šankar je napisao tri koncerta za sitar i orkestar, a poslednji od njih 2008. godine. On je takođe i autor kompozicija za violinu i sitar za Jehudi Menjuhina i njega, muzike za virtuoznu flautu Žan Pjer Rampala, muzike za Hosan Jamamota, majstora Šakudaši i Misumi Mijasita – Koto virtuoso, a sarađivao je i sa Filipom Glasom.
Džordž Harison je producirao i učestvovao na dva njegova albuma, “Šankar porodica i prijatelji”, i “Indijski festival”, koja je oba komponovao Ravi Šankar.

Ravi Šankar je takođe komponovao za balete i filmove u Indiji, Kanadi, Evropi i SAD, uključujući filmove “Čarli”, “Gandi” i “Apu trilogija”.


U periodu buđenja mlađe generacije sredinom ’60-tih, Ravi Šankar je dao tri koncerta za pamćenje: Monterej Pop Festival, Koncert za Bangladeš i festival Vudstok.

Ravi Šankar je cenjeni član Američke Akademije Umetnosti i Književnosti i član Internacionalne katedre za kompozitore pri Ujedinjenim Nacijama. Primio je mnogo nagrada i počasti od svoje zemlje i celog sveta, uključujući četrnaest doktorata. 1986. godine Ravi Šankar je nominovan za člana Radža Sabha, indijski Gornji dom Parlamenta.


Duboko dirnut neprilikama više od osam miliona izbeglica koji su iz Pakistana došli u Indiju za vreme borbe za slobodu Bangladeša, Ravi Šankar je želeo da pomogne kako god je mogao. Planirao je koncert da bi sakupio novac za izbeglice. Opisao je problem svom prijatelju Džordžu i zamolio ga da mu pomogne da sakupi novac za ovu stvar. Ovaj humanitarni concert Ravi Šankara “posejao je seme” koncepta Koncerta za Bangladeš. Uz pomoć Džordža Harisona, ovaj concert utro je put za mnoge druge koji su kasnije organizovali humanitarne koncerte.

Njegov snimak “Tana Mana” izdat od strane privatnog muzičkog izdavača 1987, uveo je muziku gospodina Šankara u “Nju Ejdž”, zbog njegovog jedinstvenog kombinovanja tradicionalnih instrumenata sa elektronskim.

Ljubav i poštovanje koje je zagovarao kako u Indiji tako i na zapadu je jedinstveno u istoriji muzike. 1989. godine ovaj izvanredni muzičar proslavio je pedeset godina koncertiranja, i Turing Opera Kompani grada Birmingema uvrstila ga je u Muzički Teatar koji je kreirao istoriju Britanske umetničke scene.

Gospodin Šankar ima mnogo pristalica, među kojima su sada veoma uspešni koncertni umetnici i kompozitori.


Možda najveće priznanje za ovog genija jesu reči njegovih kolega:

“Ravi Šankar mi je dao plemeniti dar kroz koji sam dodao novu dimenziju mom doživljaju muzike. Za mene, njegova genijalnost i humanost mogu se porediti jedino sa Mocartom”.

- Jehudi Menjuhin-


“Ravi Šankar je Kum Svetske Muzike”.
- Džordž Harison-

Izvor: Ravishankar.org 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.577
Muzički primeri 
Poslednja izmena od urednika:
Član
Učlanjen(a)
08.09.2010
Poruka
242
У Америци преминуо „краљ ситара“Извор: Глас Русије 12.12.2012, 11:594h_50631335.jpg[TABLE]
[TR]
[TD][/TD]
[TD="align: right"]Фото: EPA[/TD]
[/TR]
[/TABLE]


Чувени индијски музичар Рави Шанкар, који је носио име „краљ цитре“, преминуо је у 92. години у САД, преносе страни медији. Према њиховом писању музичар је умро у уторак у болници у граду Сан Дијего. У Америци преминуо „краљ цитре“

Рави Шанкар је успео да класичну индијску музику учини познатом целом свету. Захваљујући Шанкару његов инструмент индијска цитра постао је популаран и међу западним музичарима.
Шанкар је три пута добијао престижну музичку награду Греми, а и ове године је био межу номинованима.
 
Poslednja izmena od urednika:
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.577
Preminuo Ravi Šankar, ikona hipi pokreta i otac Nore Džouns

Hvala, Majo.
Rastužila me ova vest. Evo još jedne.

Preminuo Ravi Šankar, ikona hipi pokreta i otac Nore Džouns

Beta | 12. 12. 2012.

Ravi Šankar, indijski virtuoz na sitaru, koji je šezdesetih godina postao muzička ikona hipi pokreta, preminuo je juče u San Dijegu, u 93. godini. Neposredno pre smrti imao je problema s disajnim organima i srcem, a prošle sedmice je imao operaciju na srčanim zaliscima.

1.jpg
Nedavno obeležio desetu deceniju stvaralaštva: Ravi Šankar

Šankar, rođen 7. aprila 1920. godine, zaslužan je za približavanje rage, tradicionalne muzičke forme Indijaca, publici na Zapadu.

Premijer Indije Mahmohan Sing potvrdio je smrt ovog uticajnog muzičara, koga je nazvao "nacionalnim blagom".

Džordž Harison, pokojni član "Bitlsa", svojevremeno je Šankara nazvao "kumom svetske etno muzike". Druženje s Harisonom i "Bitlsima" Šankara je i dovelo do globalne muzičke slave.

2.jpg

Šankar je takođe pionir koncepta humanitarnog rok koncerta - on je taj koji je 1971. organizovao muzičku manifestaciju "Koncert za Bangladeš".

Kasnijim generacijama poznatiji je, međutim, kao otac američke pevačice Nore Džons.

Poslednji koncert je održao 4. novembra ove godine u Long Biču u Kaliforniji, i tom prilikom je nastupio sa svojom drugom ćerkom, sitaristkinjom Anuškom Šankar Rajt, kako bi obeležio desetu deceniju svog muzičkog stvaralaštva.

Ravi Šankar je više puta osvajao američku muzičku nagradu "Gremi", a saznao je da je ponovo nominovan veče pred operaciju srčanih zalisaka prošle sedmice.
Jedan od poslednjih nastupa.R.I.P.
 
Poslednja izmena od urednika:
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.577
Pokojnom Raviju Šankaru "Gremi" za životno delo

Pokojnom Raviju Šankaru "Gremi" za životno delo

Čuvenom indijskom muzičaru i kompozitoru Raviju Šankaru, koji je preminuo u utorak, posthumno će biti dodeljen "Gremi" za životno delo.

1.jpg

Kako je saopšteno iz Akademije za diskografsku i izvođačku umetnost, još pre smrti ovog virtouza na sitari, odlučeno je da će mu biti uručena ta prestižna nagrada, prenose američki mediji.

''Prošle nedelje sam imao čast da javim Raviju da će on dobiti u februaru nagradu za životno delo u 2013. godini'', rekao je Nil Portnou predsednik Akademije, dodajući da ga je smrt Šankara veoma pogodila.

Šankar, trostruki dobitnik Gremija, koji je učestvovao na festivalima Monterej i Vudstok 1967. Zapadu je predstavio indijsku muziku zahvaljujći saradnji sa "Bitlsima".

Šankar je živeo i u Indiji i u SAD. Njegova ćerka je takođe dobitnica "Gremija", pevačica i glumica Nora Džons.

Izvor: Tanjug
 
Top