Šta je novo?

Rast tri odsto

P

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.512
EKONOMSKA PROGNOZA UJEDINjENIH NACIJA ZA CRNU GORU

Rast tri odstoIzvor: Dan 19-01-2011

Ujedinjene nacije očekuju rast crnogorske ekonomije od tri odsto u ovoj i četiri procenta u narednoj godini, navodi se u izvještaju Svjetska ekonomska situacija i izgledi u 2011. Lani je bruto domaći proizvod Crne Gore porastao 0,8 odsto. Od grupe tranzicionih zemalja, koju osim Crne Gore čine Albanija, BiH, Hrvatska, Srbija i Makedonija, najveći rast BDP-a od 2,5 odsto imala je Albanija, a najviše je oslabila ekonomija Hrvatske za 1,7 odsto. UN za ovu godinu za ovu grupu država prognozira rast od 2,5, a za narednu od 3,4 odsto.
Crna Gora je, prema izvještaju, pri vrhu liste zemalja za koje se očekuje poboljšanje, jer je ispred samo Srbija sa prognozom rasta od 3,5 odsto.
Najlošije prognoze su za Hrvatsku, sa rastom između 1,6 i 2,7 odsto.
Albanska ekonomija ojačala je zahvaljujući porastu domaće potražnje, dok je rast izvoza bio glavni pokretač skromnog oporavka u BiH, Crnoj Gori, Srbiji i Makedoniji. Hrvatska nije uspjela da izađe iz recesije, jer je pad potrošnje i ulaganja nadjačao rast izvoza. Nezaposlenost nije porasla samo u Albaniji, gdje je ostala stopa od 13,8 odsto iz 2009. godine.
Autori studije su upozorili da će na bankarski sektor u regiji veliki uticaj imati svako ozbiljnije pogoršanje situacije u Grčkoj. Od zemalja EU najviši rast BDP-a u ovoj godini trebalo bi da ostvari Poljska 4,2 odsto, a za Grčku se prognozira pad od 3,6 odsto. Lani je privreda najviše ojačala u Švedskoj 4,3 odsto, dok je grčka oslabila 4,8 odsto.
Očekuje se rast svjetske ekonomije od 3,1 odsto ove i 3,5 odsto naredne godine, a najveći od 3,7 odsto u Australiji. Japan bi mogao da uspori na 1,1 sa 2,7 odsto rasta u ovoj godini, dok je očekivani rast SAD 2,2 u ovoj i 2,8 odsto u narednoj godini.

S.G.
 
Top