Raspust ipak može da bude produžen

MODERATOR
Učlanjen(a)
02.05.2009
Poruka
30.677
Raspust ipak može da bude produžen
Beograd -- Osnovci i srednjoškolci se sutra posle produženog raspusta vraćaju u školu.

IZVOR: TANJUG
1827462623583739a1d8b13424220427_v4_big.jpg

Foto: Gettyimages
Međutim, školske uprave u saradnji sa lokalnim samoupravama mogu da donesu i drugačiju odluku zbog vremenskih uslova i epidemije gripa.

Kako je Tanjugu rekao ministar prosvete Mladen Šarčević, škole koje produže raspust imaju obavezu da ministarstvu prosvete dostave plan nadoknade časova.

Deca su u školske klupe trebalo da se vrate u ponedeljak 9. januara, ali je Ministarstvo prosvete donelo odluku da se zbog epidemije gripa raspust produži za dva dana.

U Srbiji je trenutno zbog vremenskih nepogoda na snazi vanredna situacija u deset opština, a prema najavama iz RHMZ od četvrtka se očekuje toplije vreme.

Školski raspust za učenike sa područja opština Tutin i Sjenica produžen je do ponedeljka, 16. januara.
 
MODERATOR
Učlanjen(a)
02.05.2009
Poruka
30.677
Produžen raspust u Tutinu i Sjenici
Novi Pazar -- Školski raspust za učenike sa područja opština Tutin i Sjenica produžen je do ponedeljka, 16. januara.

IZVOR: BETA
1070629915874d5bb1bf64630366215_v4_big.jpg

Foto: Thinkstock
To je odlučeno danas na kolegijumima direktora škola.U ovim opštinama je proglašena vanredna situacija zbog ekstremno niskih temperatura, velikih snežnih padavina i potpune blokade većina sela.

Predsednik kolegijuma direktora osnovnih škola u Tutinu Fadil Hot rekao je novopazarskom radiju “Sto plus“ da su ovu odluku doneli na osnovu preporuke Štaba za vanredne situacije, a da se u školske klupe u sredu jedino vraćaju učenici Osnovne škole "Meša Selimović" u Ribariću.

"Sagledali smo sve okolnosti, veoma niske temperature, neprohodnost seoskih puteva, ali i grip koji ovih dana hara Tutinom, tako da mislimo da je ova odluka o produžetku raspusta u interesu učenika", rekao je Hot.

Štab za vanredne situacije opštine Sjenica doneo je danas odluku da škole mogu da nabave ogrev bez raspisivanja javnog tendera, kako bi one koje nemaju ogrev do ponedeljka obezbedile ugalj.

Na sednici ovog radnog tela rečeno je da ukoliko se situacija sa niskom temperaturom, snežnim padavinama i jakim vetrom do ponedeljka ne bude promenila, postoji mogućnost još jednog produžetka školskog raspusta.

Ministarstvo prosvete je, zbog snega i izuzetno hladnog vremena, lokalnim samoupravama ostavilo mogućnost da u dogovoru sa direktorima škola organizuju nastavu na područjima gde ima najviše problema.

Đaci ostalih škola na području Srbije sutra kreću u školu.
 
MODERATOR
Učlanjen(a)
02.05.2009
Poruka
30.677
Mnoge škole danas ipak PRAZNE, u nekima SKRAĆENI ČASOVI zbog hladnoće

Blic

Osnovci i srednjoškolci su se posle produženog raspusta, zbog gripa, vratili danas u škole, a školske uprave su mogle u saradnji sa lokalnim samoupravama zbog virusa, ali i snega da donesu i drugačiju odluku.


KEPktkqTURBXy85ZGNmY2QxNWNiZDFiYzU5YmMzMWI5NTg4NjAyYmMxMi5qcGVnk5UCzQMUAMLDlQLNAdYAwsOVB9kyL3B1bHNjbXMvTURBXy8xZDc0Y2I0MTcwNTk1MDQzNjYyOWNhYmQ2MDZmNTBmNi5wbmcHwgA

Foto: Vesna Lalić / RAS SrbijaU nekim školama učionice će biti prazne do ponedeljka
Kako je danas saopštilo Ministarstvo prosvete, zbog vanrednih vremenskih uslova, odlukom lokalnih vlasti, nastava u osnovnim i srednjim školama danas nije počela u opštinama: Dimitrovgrad, Babušnica, Žabari, Mionica, Medveđa, Trgovište, Surdulica, Vladičin Han, Sjenica, Štrce, Gnjilane, Gora, Ivanjica, Tutin i u gradu Novom Pazaru.

Gde su sve skraćeni časovi

Na osnovu odluke gradskih vlasti časovi u svim školama u Vranju skraćeni su na 30 minuta, ista situacija je i u opštini Kladovo, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

Takođe, 30 minuta traju časovi u svim školama u Priboju i u OŠ "Branko Radičević" u Bujanovcu. U Školskoj upravi Kraljevo danas su u 4 škole časovi skraćeni na 35 minuta.

Nakon normalizacije uslova za rad škole će u dogovoru sa školskim upravama pripremiti Akcione planove za nadoknadu časova, navodi se u saoštenju.

Nema grejanja, putevi zavejani

Zbog havarija na sistemu grejanja ili neprohodnosti puteva početak nastave je odložen u 21 školi i 28 izdvojenih odeljenja: Školska uprava (ŠU) Zaječar 3 škole i 4 izdvojena odeljenja (IO), ŠU Kruševac 1 škola, ŠU Beograd 5 škola, ŠU Valjevo 1 škola i 5 IO, ŠU Leskovac 1 škola i 5 IO, ŠU Užice 6 škola i 14 IO, ŠU Kragujevac 4 škole.

Nehumano je da đaci sada dolaze u škole

U Braničevskom i Podunavskom okrugu, na području koje pokriva Školska uprava u Požarevcu, nastava ove srede nije počela u dve škole u Žabarima.

- Zavejani su putevi, ni učenici ni nastavnici nisu mogli da dođu kada prevoz ne funkcioniše. Mi imamo osam područnih jedinica, deca tu i da stignu do prevoza pešače po nekoliko kilometara i zaista bi bilo nehumano u ovim okolnostima da se traži od njih da dolaze na nastavu - kaže Dejan Đurović, direktor OŠ "Dude Jović" u Žabarima.

U Batočini poslali đeke u hladne učionice

Kako javlja naš dopisnik, đaci koji su jutros u Batočini krenuli na časove, došli su u hladne učionice, jer lokalna toplana nije imala uglja da obezbedi grejanje.

Kako je izjavio predsednik opštine Batočina Zdravko Mladenović za "Blic", dve škole su obavile nastavu, ali u prohladnim učionicama, jer je Ministarstvo prosvete dalo preporuku da đaci krenu u školu".

- Obišao sam Osnvnu školu "Sveti Sava" i srednju "Nikola Tesla", i uverio sam se da su radijatori mlaki, i da je u učionicama hladno. Deca su bila na nastavi, časovi su skraćeni na 30 minuta. U učionicama su postavljene grejalice. Ukoliko se ugalj ne nabavi, tražiću da zaseda štab za vanredne situacije i da se nastava obustavi - kaže Zdravko Mladenović.

U Blacu ogromni smetovi

Lokalna samouprava blačke opštine odlučila je da produži raspust, tako da se povratak u školske klupe školaraca isčekuje u ponedeljak.

HcsktkqTURBXy81MjBkZjhjZTRmZjVkOWU3NjQyZjdmNDJjN2VjYzFlNi5qcGVnk5UCzQMUAMLDlQLNAdYAwsOVB9kyL3B1bHNjbXMvTURBXy8xZDc0Y2I0MTcwNTk1MDQzNjYyOWNhYmQ2MDZmNTBmNi5wbmcHwgA

Foto: Ljubiša Mitić / RAS SrbijaMeštani Blaca traktorom čiste put
Kako saznajemo, u ovoj opštini od uvođenja vanrednog stanja krajem prošle nedelje ima dosta problema sa snegom i pored svih napora i angažovanje mehanizacije tokom 24 časa.

– Veliki broj dece dolazi u školu iz seoskih sredina, gde je na pojedinim delovima put i dalje zavejan. Obilne padavine izazvane olujnim vetrom stvaraju smetove i vrlo brzo put koji očistimo ponovo postane neprohodan pa smo se odlučili da u skladu sa preporukom nadležnog ministarstva odložimo početak nastave kako ne bi dovodili u pitanje bezbednost i živote ljudi, a posebno dece – kažu u lokalnoj samoupravi.

Tvrde da zbog neuobičajno niskih temperatura tokom noći, imaju veliki problem da startuju mašine koje čiste sneg.

- I pored svih napora, nemoguće je da se do svih stanovnika stigne. Sneg i dalje pravi velike probleme u zaseocima brdsko–planinskih sela – saznajemo od nadležnih službi.

Najteže đacima iz brdsko-planinskih krajeva

Zbog ledenih dana nastava 11. januara nije počela ni u osnovnim i srednjim školama u opštinama Sudrulica, Trgovište i Vladičin Han.

Na sednici Štaba za vanredne situacije komandant i gradonačelnik dr Slobodan Milenković rekao je da đaci nisu došli na nastavu u školama brdsko-planinskih krajeva.

Uprkos tome što su svi putni pravci u opštini Vladičin Han prohodni, komandant Štaba za vanredne situacije i predsedbnik opštine Goran Mladenović izdao je naredbu o produženju školskog raspista do 16. januara.

Problemi sa grejanjem

Na području Kraljeva u sve od ukupno 33 osnovne i srednje škole, započela je nastava.

Kako smo saznali u Školskoj upravi u Kraljevu u pet osnovnih škola časovi su skraćeni na po 35 minuta zbog manjih problema sa grejanjem.

Međutim, informaciju o tome koliko je učenika danas krenulo u kraljevačke škole nismo dobili, jer u Školskoj upravi nisu imali taj podatak.

U Smederevskoj Palanci rade samo dva vrtića

U četvrtak i petak mališani iz svih palanačkih gradskih vrtića biće smešteni u dva objekta, "Taš" i "Petar Pan".

Ovakva odluka doneta je zbog toga što se ove srede u vrtićima PU "Čika Jova Zmaj" pojavilo samo oko 12 odsto dece, mada grejanje u svim objektima normalno funkcioniše. Zbog toga će u vrtić "Taš" biti premešteni i mališani iz "Plavog čuperka", a u "Petar Pan" će ići i deca iz vrtića "Leptirić" i "Naša radost".
 
Natrag
Top