Rase pasa, izgled i karakteristike

Cupidon
VIP
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
5.207
[h=1]Sibirski haski (američka rasa)
[/h]
haski.jpg

Poreklo
Sibirski haski donet je iz istočnog Sibira na Aljasku, gde se pokazao kao odličan pas za vuču saonica u trkama za zlato. Pokazao je odličnu izdržljivost i pritom telesnu skromnost, pa su ga Amerikanci nakon ukrštanja sa još ponekim rasama, konačno prikazali svetu.

Građa tela
Danas je to srednje velik pas. Mužjak je visok od 54 cm do 60 cm, a ženke od 51 cm do 56 cm. Haski je vrlo živahan i okretan pas. Građom tela sličan je špicu, ali mu dlaka ne stvara grivu.

Dlaka
Ima gustu dlaku sa mnogo poddlake koja ga štiti od hladnoće i snega. Veoma često je vučje boje ili srebrnosive, ali može biti i crne i boje peska. Oko očiju uvek ima “naočare” koje očima još više daju kosi položaj. Oči su smeđe, ali mogu biti i plave.


Karakter
Sibirski haski je umiljat, nežan i pouzdan pas. Vrlo je društven, inteligentan i poslušan. Vrlo je energičan i treba mu puno vežbe i kretanja. Ne laje često ali ukoliko oseti da se nešto čudno dešava, svog gazdu će obavestiti o tome. Haski mora odrastati sa decom kako bi se sa njima dobro slagao. Iako je inteligentan i brzo uči, dresura ponekad može biti dosta naporna, pa se zato sibirski haski preporučuje vlasnicima sa iskustvom i karakterom. Zbog gustog i debelog krzna više mu odgovara život u hladnijoj klimi.

10_alaskan_malamute.jpg
work.6889730.2.flat,550x550,075,f.micky-blue-eyes-siberian-husky-dog-nz.jpg

Sibirski haski - Aljaški malamut

Ljudi često mešaju sibirskog haskija sa aljaškim malamutom. Međutim, između ove dve rase ipak ima razlike: aljaški malamut je veći, snažniji i mirniji pas, dok je sibirski haski za nijansu manji, ima više energije i glasniji je. Najuočljivija razlika je boja očiju. Aljaški malamut ima smeđe oči dok sibirski haski osim smeđih može imati i plave oči.
 
Cupidon
VIP
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
5.207
[h=1]Ši-cu (kineska rasa)[/h]

lg_shih_tzu1.jpg


Poreklo
Ši - cu je jedan od najpopularnijih patuljastih rasa pasa. Poreklo je iz zapadne Kine. Današnji ši-cu, svoje postojanje duguje kineskoj kraljici Tzu His koja je ovu rasu psa odgajala u svojoj palati. Rasa se razvila u Engleskoj 1930, ali nije registrovana do 1946. godine. Amerikanci su ga prihvatili 1969. godine, a sad je ši-cu vrlo popularan pas za izložbe i kućni ljubimac sa obe strane Atlantika. Postoji priča da je Buda putovao kao sveštenik u pratnji malog psa, koji je u svakom trenutku mogao da se pretvori u lava.
Građa tela
sicu%20kuce.jpg
Ši-cu je mali pas, snažne i čvrste građe. Ima vrlo skladno telo. Visine je do 27 cm i težine od 4,5 kg do 7,3 kg. Glava i rep su visoko postavljeni što mu daje dodatni osećaj samoupouzdanja.


Dlaka
Dlaka je duga, blago kovrdžava sa veoma gustom poddlakom. Može biti različitih boja. Kako se skoro uopšte ne linja, idealan je kućni ljubimac za ljude koji pate od alergija. Ipak, zbog guste i duge dlake, potrebno ga je redovno četkati, a područje oko očiju i dlaku brkova i brade stalno održavati čistim i urednim.


Karakter

Što se naravi tiče, ši-cu je vrlo živahan, umiljat i odan pas. Potrebno mu je puno ljubavi i pažnje. Vrlo je druželjubiv. Sklon je hrkanju, pa prilikom nabavke ove rase psa potrebno je obratiti pažnju na nosnice, koje treba da budu okrugle i široke. Pošto mu nije potrebno mnogo kretanja, pogodan je za život u stanu. Smatra se da poklonjeni ši-cu donosi sreću u kuću i da je njen ukras.
 
Cupidon
VIP
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
5.207
[h=1]Skajterijer (škotska rasa)[/h]

skye-terrier-2.jpg


Poreklo
Ovo je vrlo stara rasa, nepoznatog porekla. Postoje mnoge priče da je nastala ukrštanjem
maltezera i domaćih terijera sa ostrva Skye u Škotskoj. Skajterijer je uzgajan za lov na lisice, vidre, jazavce, kune i pacove. Danas je to kućni pas veselog i živahnog temperamenta i dopadljivog izgleda.


Građa tela
Visok je oko 25 cm. Glava je dugačka i uska, uši su nošene preklopljeno ili uspravno. Izgledaju široke jer im dlaka koja pada u dugim pramenovima daje zaobljen oblik.

skye-terrier.jpg

Dlaka

Dugačka dlaka sa obrva prekriva oči i lice, a brkovi padaju preko njuške. I na telu je dlaka dugačka, tako da se od nje noge ni ne vide. Kod skajterijera najzanimljivija je boja dlake, koja je pretežno tamnije ili svetlije čelične boje. Dopuštene su sve boje (crna, plava, srebrna, žutosmeđa, krem), dok nos i uši moraju biti crne boje.Zbog duge dlake, potrebno ih je često češljati kako se dlaka ne bi mrsila i kako bi ostala sjajna.




Karakter

Skajterijer je živahan ali i opušten pas. Vrlo je odan i posvećen svojoj porodici. Međutim, postoje i oni skajterijeri koji znaju biti tvrdoglavi i vole šefovati, zato im treba iskusan i vlasnik.
 
Cupidon
VIP
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
5.207
[h=1]Škotski ili Gordon seter (engleska rasa)[/h]


GordonSetterW.jpg


Poreklo

Za njegov nastanak zaslužna je porodica vojvode od Richmonda i Gordona u Škotskoj, koja ga je uzgajala u prvoj polovini XX veka. Porodica je želela da stvori većeg i krupnijeg setera ukrštajuči ga sa psom sv. Huberta i
škotskim ovčarom. 1859. godine vrsta je stigla u SAD.


Građa tela
Građen je u liniji galopera; nešto je teži od engleskog i irskog setera, a i ima nešto grublju građu kostiju. Telo mu je snažno i mišićavo, dok su kosti glave čvrste i grube. Mužjaci su visoki od 59 cm do 66 cm, a ženke su za 3 cm niža. Težina mužjaka se kreće od 25 kg do 36 kg, a ženke su za 3 - 4 kilograma lakše.


gordon_setter.jpg
Dlaka

Dlaka mu je dugačka, sjajna, svilena i talasasta, crvene boje mahagonija, prekrivena obilnim sjajnim crnim plaštom od vrha nosa do kraja repa i spušta se duboko po trupu i nogama.


Karakter
Škotski ovčar nije tako dobar lovac kao ostali seteri, ali ga lovci cene zbog velike izdržljivosti i posebno izraženog načina saradnje i razumevanja. Veoma je omiljen i kao kućni ljubimac. Potrebno mu je mnogo prostora za kretanje i ne voli gradski život.
 
Cupidon
VIP
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
5.207
[h=1]Škotski ovčar (škotska rasa)
[/h]
lesi.jpg

Poreklo
Potiče sa Britanskog ostrva, tačnije, iz Škotske. Za ove pse se zna da su naseljavali Britansko ostrvo, a naročito Škotsku još od XIV veka. Vekovima, škotski ovčar nije poznat van granica Škotske. Raniji primerci ove rase bili su manji, sa širom glavom i njuškom i koristili su se za spašavanje iz vode, čuvanje stada i vođenje stoke na pijace Škotske i Engleske. Ovo je veoma lep, plemenit i dekorativan pas koji nije uvek tako izgledao. On je ustvari, ovčarski pas škotskih visoravni, koji je ukrštanjem – izgleda sa
ruskim hrtom – poprimio današnji izgled.

Građa tela
Karakteristična „lisičja“ njuška, inteligentne oči i bela kragna daju ovom psu crtu elegancije. Telo je čvrste građe, sa dubokim i širokim grudnim košem. Uši su male, nošene ka napred i poluuspravne, dok su oči srednje velike, nošene ukoso i zamno kestenjaste boje. Prednje noge su ravne i mišićave. Rep je dugačak, u mirovanju nošen opušteno i blago je zavijen na vrhu. Mužjak je visok od 55 cm do 60 cm, a ženka od 50 cm do 55 cm.

Dlaka
Po kvalitetu dlake javljaju se dva tipa: kratkodlaki i dugodlaki. Kod kratkodlakih dlaka je kratka, gruba i priljubljena uz telo, a kod dugodlakih je dugačka, ravna ili talasasta, veoma gusta sa jakom grivom i bogatim repom. Glava i prednja strana nogu su kratkodlake. Po boji razlikujemo dvobojne, žuto-bele ili trobojne crno-žuto-bele. Javlja se i treća kombinacija – svetlosiva sa crnim i žutim oznakama. Potrebno ga je četkati jednom ili dva puta nedeljno.


Karakter

Škotski ovčar je odan, posvećen i nežan pas. Zbog svoje inteligencije i velike izdržljivosti postao je veoma popularan. Međutim, ova rasa psa nije za život u stanu jer mu je potrebno dosta slobodnog prostora i kretanja. Najbolje se slaže sa starijom decom, dok za porodice sa malom decom nije baš dobar izbor.
Ime Lesi, koje ove pse prati još od 1943. godine i čuvenog filma „Lesi se vraća kući“ su dobili po liku iz filma koji je igrao Koli.
 
Cupidon
VIP
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
5.207
[h=1]Škotski terijer (škotska rasa)[/h]
ScottishTerrierL.jpg


Poreklo
Vrlo impozantan mali pas ozbiljnog i dostojanstvenog držanja. Poreklom je iz Škotske gde je služio za lov na pacove i lisice. Danas je zbog nezavisnog ponašanja, inteligencije i oštroumnosti veoma popularan.
Građa tela
Lepe je i dopadljive spoljašnosti. Glava je terijerski dugačka i uska sa jakim obrvama, brkovima i bradom koji se šišanjem uređuju. Oči su sitne, tamne i leže duboko. Uši su male, nošene uspravno i prekrivene dlakom. Rep je kratak i nekupiran. Leđa su ravna kao i prednji udovi.Visok je između 25 cm i 28 cm.


scottish-terrier2.jpg
Dlaka

Dlaka je po celom telu oštra, gusta, kruta, ravna i puna, a šišanjem se sređuje tako da gore bude kratka, a prema dole sve duža tako da stvara kabanicu koja prekriva sve četiri noge, stomak i grudi. Uglavnom je crne boje, ali može biti i sive ili žutosmeđe.

Karakter
Škotski terijer je vrlo odan i pouzdan pas. Dobar je pas čuvar. Ponekad zna biti dosta tvrdoglav i posesivan kada je njegova hrana u pitanju. Pun je energije i dobro se slaže sa decom. Dresura ponekad može biti dosta naporna, pa se zato ova rasa psa preporučuje vlasnicima sa iskustvom. Voli kopati i lajati. Škotski terijer poseduje određeno dostojanstvo, i može se vrlo lako i brzo uvrediti ukoliko smatra da je grubo ili nepravedno tretiran.
 
Cupidon
VIP
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
5.207
[h=1]Veliki nemački špic (nemačka rasa)[/h]

spic.jpg


Poreklo
Od sojeničkog psa iz praistorije u Evropi su nastali preteče današljih ovčarskih pasa, a na dalekom severu, ukrštajući se sa vukovima nastala je grupa polarnih pasa. U ovu grupu svakako spadaju špicevi. Veliki nemački špic je u Nemačkoj autohtoni pas koji služi različitim zadacima, od čuvanja stada do pratioca službenim osobama.

Građa tela
Srednje je veličine, nikad nije niži od 40 cm. Snažne je i zbijene građe tela. Glava je u čeonom delu široka, podjednako se sa svih strana sužava ka nosu u klin. Uši su male, visoko postavljene i tvrdo uspravne. Vrat deluje kratak zbog snažne dlake. Grudni koš je dubok, sa veoma puno dlake. Stomak je umereno usukan. Rep je uzdignuto nošen gotovo na leđima i veoma dlakav.


spic1.jpg

Dlaka

Dlaka može biti crna, bela ili smeđa. Uvek je jednobojna.

Karakter
Špicevi imaju i karakterističnu ćud. Svi su veoma pokretni, u svojoj okolini odmah primećuju svaku promenu i odmah je objavljuju lajanjem. Nepoverljivi su prema strancima, čak i rado grizu.
 
Cupidon
VIP
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
5.207
[h=1]Velški terijer (engleska rasa)[/h]

wel_terr.jpg


Poreklo

Mnogi smatraju da je velški terijer, zapravo stari oštrodlaki engleski terijer koji je praotac
erdel terijera, ali i ostalih oštrodlakih terijera. Originalno poreklo velškog terijera je Vels, po kome je i dobio ime i tamo je on korišćen kao sportski pas. Na kinološkim izložbama prisutan je jos od 1800-tih.

Građa tela
Izgleda poput minijature erdel terijera, jedino mu je dlaka bogatija, punija, pa su i noge na izgled proporcionalno deblje. Glava je poprilično duga, iako ne tako nežna kao kod oštrodlakog foksterijera. Oči su male i tamne, uši imaju oblik slova V, visoko su postavljene i spuštene napred. Rep je kratak i nošen uspravno. Vrat je dug i masivan, telo kratko sa uskim i dubokim grudnim košem. Udovi su ravni sa snažnim kostima i razvijenim mišićima. Visok je oko 39 cm, a težak do 9 kg.

Dlaka
Boja dlake je žućkastosmeđa sa crnim ili sivim mrljama. Potrebna mu je redovna nega kako bi održao jedinstven izgled velškog terijera.


kuce%20velski.jpg

Karakter

Prema svom vlasniku je odan i vrlo privržen, dok strance ne podnosi. Nekada je bio lovac, i to veoma izdržljiv lovac, stvoren za lov na lisice i pacove. Voli lajati, pa zbog toga nije za one ljude koji žele mir i tišinu. Dobar je pas čuvar, inteligentan je, energičan i društven. Dobro se slaže sa starijom decom. Zna biti vrlo posesivan kad su hrana i njegove stvari u pitanju. Velški terijer je odlično društvo i ljubimac samouverenom vlasniku koji vodi aktivan život i koji ima dovoljno vremena i strpljenja za ponekad, napornu dresuru.
 
Cupidon
VIP
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
5.207
[h=1]Zapadno škotski beli terijer – Westi (škotska rasa)[/h]

vesti%202.jpg

Poreklo
Zapadnoškotski beli terijer ili Westi je, kao i ostali škotski mali terijeri, odgojen za lov na štetočine. Jedno vreme su ga svrstavali u grupu sa kernskim i
skajterijerima kao malog zapadnoškotskog radnog terijera. Zapadno škotske bele terijere je slikar Lanser prikazao na slici već 1839 godine. Westi je priznat u Americi 1909. godine, a u Kanadi 1911. u Australiji je priznat tek šesdestih godina 20. veka. Danas je među najpopularnijim čistokrvnim psima. Dok je bio samo lovački pas, zapadnoškotski beli terijer se lakše razikovao od ostalih terijera po beloj boji dlake.


Građa tela
Zapadno škotski beli terijer – Westi je mali i robustan pas, dubokog grudnog koša i kratkih nogu. Mužjaci su visoki između 25 cm i 30 cm, a ženke od 23 cm do 28 cm. Težina mužjaka je od 7 kg do 10 kg, dok su ženke nešto lakše (oko 7 kg). Čeoni deo lobanje je srednje veliki, malo zaobljen i prekriven gustom dlakom. Njuška je srazmerno kratka, crna, a oči su srednje velike, približene i tamne boje. Male uši su uspravne i prekrivene dlakom. Telo je kompaktno, leđa kratka kao i rep koji je nošen uspravno.


Dlaka
Ima dugu dlaku, dugačku oko 5 cm i kratku i mekanu poddlaku. Dlaka je potpuno bele boje. Održavanje i negovanje je relativno jednostavno. Dovoljno ga je jednom nedeljno isčetkati, povremeno okupati i redovno šišati dlaku oko očiju i ušiju.

Karakter
vesti.jpg
Zapadno škotski beli terijer je izuzetno umiljat, veseo, očaravajući, inteligentan i prilagodljiv pas. Ovog razigranog i neustrašivog malog terijera lako je dresirati. Dobro se slaže sa decom i divan je kućni ljubimac, kako u urbanoj sredini tako i na selu. Voli pažnju, interakciju i društvo svojih vlasnika. Neće biti dobar izbor za one koji nemaju dovoljno vremena ili sklonosti aktivnom životu, jer mu treba dosta igre i aktivnosti. Ponekad, Westi zna biti pomalo arogantan, tvrdoglav i zahtevan, stoga će više odgovarati vlasniku koji već ima iskustva sa psima. Voli kopati i jako voli zvuk svog laveža, stoga budite spremni na sve osim mirnog i tihog života. Voli kopati i jako voli zvuk svog laveža, stoga budite spremni na sve osim mirnog i tihog života. Westi je prilagodljiv i može živeti u različitim klimatskim uslovima. Međutim, treba pripazite na vrhove njegovih ušiju koje su sklone opekotinama od sunca, u vrućim letnjim mesecima.
 
Cupidon
VIP
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
5.207
[h=1]Zlatni retriver (engleska rasa)[/h]

mali%20zlatni.jpg


Poreklo
Zlatni retriver vodi poreklo iz Velike Britanije. Samu rasu je stvarao i razvijao Lord Tweedsmouth. Početkom 19. veka lov je postao veoma popularan u Engleskoj i Škotskoj, a retriveri omiljeni jer se težilo da se uzgoji pas srednje veličine koji će loviti divlju pernatu divljač kako u vodi tako i na kopnu. 1903. godine ova rasa je priznata od Kennel club u Engleskoj, a 1932. i od strane američkog Kennel kluba. Danas postoje milioni zlatnih retrivera širom sveta i omiljena su rasa zbog svoje lepote i karaktera.


Građa tela
Telo je snažno sa širokim grudnim košem i ravnim leđima. Glava je sa lagano zaobljenom lobanjom. Njuška je snažna, široka i duboka. Nos je crn, a oči tamno smeđe. Uši su srednje veličine. Prednje noge su ravne i snažnih kostiju, dok su zadnje čvrste i mišićave. Rep je nošen u visini leđa. Mužjaci su visoki između 56 cm i 61cm, a ženke između 51 cm i 56 cm.



golden_retrievers-13003.jpg


Dlaka

Dlaka je ravna ili talasasta, sa gustom vodootpornom poddlakom. Može biti zlatne ili krem boje, nikako crvene. Nekoliko belih dlaka na grudima je dozvoljeno.Dosta se linja, pa se zbog toga preporučuje češljanje jednom nedeljno.


Karakter

Zlatni retriver je jako umiljat pas, voli društvo i nežan je prema deci. Vrlo je aktivan i energičan, voli skakati, trčati, a posebno voli plivati. Ovo nije pas samo za jednog čoveka jer on voli sve. Prijateljski je nastrojen prema svima, pa i neznancima. Vrlo je inteligentan i lako se dresira.
 
Natrag
Top