Rase pasa, izgled i karakteristike

Cupidon
VIP
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
5.207
[h=1]Pekinezer (kineska rasa)[/h]

pekingese-1-645mk062411.jpg

Poreklo
Uzgajan je na kineskom dvoru, u Englesku dolazi 1800. godine. Ovaj pas je zapravo ukraden u Kini nakon vojničke pljačke carske rezidencije. Zajedno sa psom u Evropu su stigle i priče o njegovom poreklu i načinu života. U Kini je bio dvorski pas, carski pas sa posebnim povlasticama. Danas je to neustrašiv, samosvesni i dostojanstveni pas.


Građa tela
Telo mu je veoma snažno i skladno, glava prilično velika, široka i okrugla. Visina mu nije određena, a težina se kreće od 2 kg do 8 kg. Njuška je kratka, uvučena, a nos kratak zbog čega ne podnosi ekstremne temperature. Oči su mu velike, okrugle i široko razmaknute. Uši su nošene uz samo lice i obilno prekrivene dlakom. Ima širok grudni koš, dok mu se trup sužava prema zadnjem delu. Noge su mu kratke i blago zakrivljene. Rep je visoko postavljen, uvek nošen preko leđa i dlakav.

Dlaka
Dlaka je po celom telu veoma bujna, naročito na vratu, nogama i repu. Dopuštene su sve boje osim crvenkasto smeđe i bele. Njegovo dugačko duplo krzno trebalo bi češljati skoro svakodnevno.


Karakter
Zna biti tvrdoglav i svojeglav. Vrlo je aktivan i obožava duge šetnje. Pekinezer je izvrstan pas čuvar koji sebe smatra daleko većim i hrabrijim nego što zapravo jeste.
 
Cupidon
VIP
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
5.207
[h=1]Persijski hrt (iranska rasa)[/h]

Saluki.jpg

Poreklo
Persijski hrt - Saluki je dostojanstveni pustinjski pas. Godine 1895. gospođa Florens Amherst dobila je dva šteneta salukija na poklon. Bila je toliko oduševljena tim psima da je učinila sve kako bi ih i u Britaniji učinila popularnim. Ipak, Britanski kinološki klub je ovu vrstu priznao tek 1923. godine. U Americi je priznata 1927. godine. Ime je dobio po gradu Saluki u Jemenu, a možda i po gradiću Seleukija u starom grčkom carstvu Siriji. U Iranu je poznat od pamtiveka, čak je i vezan za muslimansku religiju kao sveti Alahov dar.


Građa tela

Po građi tela srodan je afganistanskon hrtu, ali je manji i sitniji od njega. Ima široka leđa i dubok grudni koš. Glava je duga i uska. Oči su tamne, velike i ovalne. Uši su dugačke i pokretne, priljubljene uz glavu i pokrivene dugom svilenkastom dlakom.Prednje i zadnje noge ravne i mišićave. Rep je dug i odlakan sa nešto dužom dlakom nego po telu.

Dlaka
Dugačka dlaka se javlja samo na ušima, laktovima i repu. Dopuštene su sve boje osim skroz crne i bele. Neophodno je svakodnevno četkanje mekanom četkom i rukavicom.


Karakter

Persijski hrt je veoma privržen i brižan pas koji se dobro slaže sa decom. Inteligentan je i brzo uči. Izdržljiv, snažan i vrlo aktivan, zahteva puno kretanja.
 
Cupidon
VIP
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
5.207
[h=1]Pointer (engleska rasa)[/h]

English%20pointer.jpg


Poreklo
Zadivljijuće elegantan i lep, uvek napetih mišića, spreman za pokret. Ovo je ne samo izvanredan radni pas već i ponos svog vodiča. Nastao je pre oko 200 godina i to ukrštanjem različitih rasa pasa (italijanskog lovačkog psa,
setera, buldoga, njufaudlera). Njegov snažan i elegantan kostur idealno popunjava suve mišiće što mu omogućava upravo eksplozivne pokrete u lovu. Ime je dobio po svom položaju tj. poziciji koju zauzme kad ugleda divljač. Uz odličan njuh ovaj pas velikom brzinom istražuje lovište, a na prvi osećaj mirisa divljači zastane i u stanju je da satima stoji pored ulova, a da mu se nijedan mišić ne pomeri. Poznata je priča o neiskusnom lovcu koji je krenuo u lov sa pointerom. Posle lova lovac je rekao kako mu se pas izgubio, pobegao. Sutradan su ga drugi lovci našli kako poput strele stoji nad lovinom.
Građa tela
Glava pointera je umereno široka, a njuška je dugačka, četvrtasta, puna i snažna. Zbog širine glave oči izgledaju malo ukuso. Uši su srednje dugačke i viseće. Vrat je dug, mišićav i suv. Leđa su ravna, kratka i čvrsta i nastavljaju se u rava rep. Zadnje noge su širokog raskoraka i daju mu stabilnost i pokretljivost. Visok je od 60 cm do 68 cm.

Dlaka
Dlaka je sjajna, kratka i tvrda, fina na dodir. Žuto bele je boje, a može biti i narandžasto bele ili crne boje. Dozvoljena je jednobojnost i trobojnost.

Karakter
Vrlo je energičan, posvećen i veran vlasniku. Inteligentan je, neustrašiv i dobro se slaže sa ostalim ljubimcima. Odličan je lovački pas, ali ne i pas čuvar
 
Cupidon
VIP
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
5.207
[h=1]Pudla (francuska i nemačka rasa)[/h]
Toy_Poodle_dog_breed_pictures_1.jpg


Poreklo

Pudle su poreklom iz Nemačke, Francuske i Rusije. Preci pudle bili su nemački lovni psi za vodu, korišćeni za lov na patke i francuski retriver (Barbet). Vinston Čerčil je doprineo popularnosti pudle, pogotovo u Britaniji, javnom privrženošću svojim ljubimcima Rufusu I i njegovom sledbeniku Rufusu II, dok je u Americi patuljasta pudla postala statusni simbol holivudskih starleta. U modernim vremenima, pudla je ostala jedna od najpopularnijih rasa pasa. Ova drevna rasa dolazi u tri veličine: velikoj, srednjoj i patuljastoj.


velika.jpg




Velika pudla
je najstarija i najveća. Liči na irskog vodenog španijela i oboje imaju pretke u francuskom barbetu. Mužjaci su visoki između 45 cm i 60 cm i teški između 20 kg i 32 kg. Ženke su nešto niže, dok im se težina kreće između 20 kg i 27 kg.

srednja.jpg


Srednja pudla
je nastala od velike pudle i to biranjem manjih primeraka, a učestvovala je u stvaranju i manje, patuljaste pudle. Sredinom pedesetih godina je ova vrsta postala najpopularnija u mnogim zemljama. Mužjaci su visoki između 35 cm i 45 cm, a teški oko 8 kg. Ženke su nešto niže i nešto lakše od mužjaka.

toy.jpg


Patuljasta pudla
nastala je kao i dve ostale vrste pudle. Mnogi primerci patuljaste pudle su bili toliko traženi da je 1950. godine Britanski kinološki klub otvorio poseban registar za ove pse. Mužjaci su visoki između 28 cm i 35 cm, dok su ženke nešto niže. Težina se kod oba pola kreće između 3 kg i 4 kg.





Dlaka
Jedinstvena dlaka pudle koja se ne linja može biti ošišana na bezbroj načina što je uz postojanje više boja pudli čini izuzetno atraktivnom i odličnom za držanje u stanu. Boja dlake može biti: bela, crna, smeđa, crvena i srebrna. Ono što je za mnoge ljude koji pate od alergija značajno je to, što se pudle uopšte ne linjaju.
Imaju kovrdžavu dlaku koja je bujna, fine vunaste strukture, elastična, na pritisak ruke ponovo se vraća. Vrlo je gusta, raskošna i bujna i stvara karakteristične izdvojene male vitice jednakih dužina. One moraju biti duge najmanje 20cm. Pudla traži stalnu negu - od rođenja pa do kraja života. Ukoliko želite negovanog psa, redovno češljanja i šišanja su obavezna.


Karakter
Pudle su vesele i dobronamerne, idealni kućni ljubimci.Vole celu porodicu. Veoma su umiljati psi i žude za ljubavlju i društvom. Sa decom su nežne i pažljive. Pune su energije, dobro plivaju i vole vodu. Sa obzirom na raznovrsnost njihove veličine, mogu da ispune mnoštvo uloga na primer od malog psa za pratnju koji je izvrsno prilagođen gradskom okruženju do velikih radnih pasa koji brzo uče veštine kao što su praćenje traga, poslušnost kao i vođenje slepih osoba. Jedinstvena dlaka pudle koja se ne linja može biti ošišana na bezbroj načina što je uz postojanje više boja pudli čini izuzetno atraktivnom i odličnom za držanje u stanu. Njihova inteligencija i želja za učenjem, učinila ih je vrlo popularnim psima u dresuri i cirkusima. Pošto spadaju u jedne od najinteligentniji rasa pasa na svetu, vrlo lako se dresiraju.
 
Cupidon
VIP
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
5.207
[h=1]Puli (mađarska rasa)[/h]

Puli.jpg

Poreklo
Za ovu rasu psa veruje se da je sa mađarskim nomadskim plemenima pre 1000 godina stigao u Evropu. Nalik je tibetskom terijeru, dok po dlaci ima sličnosti sa
komondorom.


Građa tela
Ovo je mali pas. Mužjak je visok između 40 cm i 44cm, a ženka između 37 cm i 41 cm. Po telesnoj građi tipičan je ovčarski pas. Oči su mu crne boje u obliku badema, prekrivene dugom dlakom.


2%20pulija.jpg
Dlaka

Ima dugačku dlaku koja se plete u pletenice i koja prekriva celo telo, pa i glavu. Dlaka može biti crne, crvenkasto crne, sive ili bele boje.

Karakter
Puli je veoma dinamičan pas koji je u neprekidnom pokretu. Veoma je dobar pas čuvar, ponekad zna biti i agresivan. Pun je energije, okretan i vrlo izdržljiv. Voli društvo. Međutim, ponekad zna biti vrlo tvrdoglav, samouveren i neposlušan što prilikom dresure može stvarati probleme. Puli nije pas za vlasnika koji nema vremena za njegovo uređivanje, posebno u ranoj dobi kada se dlaka počinje formirati.
 
Cupidon
VIP
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
5.207
[h=1]Rotvajler (nemačka rasa)[/h]

Rottweiler-jpg.jpg


Poreklo

Rotvajler je nastao u Nemačkoj, gde ga još uvek zovu ˝Rottweiller Metzgerhund˝- mesarski pas iz Rotvajla, jer je u prošlosti vukao kola za dostavljanje mesa. Isto tako koristili su ga u lovu na divlje svinje i za čuvanje stada. Neki misle da je potomak ranog
nemačkog ovčara, dok drugi tvrde da su mu preci slični tibetskom mastifu, koji je u Nemačku došao sa rimskim legijama. Službeno je 1910. godine priznat kao policijski pas. Američki kinološki klub priznao ga je 1935. godine, a u Veliku Britaniju stigao je godinu dana kasnije.


Građa tela

Rotvajler je srednje velik do velik, snažan pas. Mužjaci su teški između 43 kg i 59 kg, dok su ženke nešto lakše, do 52 kg. Visina mužjaka se kreće između 61 cm i 69 cm, a ženke od 56 cm do 63 cm. Lobanja je srednje dužine, vrat je snažan, umereno dug i mišićav. Vilica je snažna. Nos je ravan sa širokim korenom i uvek je crne boje. Oči su srednje veličine, bademaste, tamnosmeđe do crne boje. Uši su srednje veličine, viseće, dobro priležu uz glavu. Grudni koš je širok i dubok. Prednje noge su ravne i nisu usko postavljene. Rep je kratko kupiran.


Dlaka

Dlaka je oštra, srednje dužine, gruba, gusta i čvrsto prileže uz telo. Na zadnjim nogama dlaka je nešto duža. Boja dlaka je crna sa dobro ograničenim oznakama (boje plamena), crveno - smeđe obojeni obrazi, njuška, donja strana vrata, prsa, noge, kao i iznad očiju i ispod repa.

rotvajler.jpg

Karakter
Rotvajler je hrabar, odan i pouzdan pas, koji će učiniti sve kako bi zaštitio one koje voli. Odgovoran je, inteligentan i poslušan. Dobro se slaže sa decom sa kojom odrasta, ali i sa starijom koja ga neće gnjaviti. Pun je energije, voli trčati i plivati, pa mu je zato potrebno puno vežbanja i igre. Uživa u raznim zadacima sa svojim vlasnikom. Zato, ljudi bez iskustva i ljudi bez dovoljno slobodnog vremena, ne treba da drže ove pse, jer mu je potrebno puno kretanja, ali i čvrste discipline i ustrajnog treninga.
 
Cupidon
VIP
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
5.207
[h=1]Ruski hrt (ruska rasa) - Barzoi[/h]

Borzoi-dog.jpg

Poreklo
Bez obzira na svoj aristokratski izgled, ruski hrt je u Rusiji od 17. veka korišćen u lovu na vukove i za hajke - sport koji su obožavali carevi i plemići u carskoj Rusiji. U Veliku Britaniju ruski hrt je stigao sredinom 19. veka, a odatle je nastavio put u Ameriku, gde je stigao 1889. U toku i nakon oktobarske revolucije, ruski hrt je gotovo istrebljen. Danas ga je na svu sreću sve više, jer se odgajivači u Rusiji trude da se na sve načine povežu sa kupcima u Evropi i Americi

Građa tela

Telo mu je veliko i snažno, stiče se utisak da je pas pun energije, snage i zdravlja. Glava ruskog hrta je veoma dugačka i snažna. Uši su male, visoko postavljene. Oči su duguljastog oblika i tamne boje. Mužjaci su visoki oko 75 cm, a ženke oko 71 cm.

Dlaka

Dugačka i talastasta dlaka prekriva celo telo. Uglavnom je jednobojna sa različitim mrljama drugih boja. Dlaka oko vrata je vrlo debela i bujna i daje psu jedinstven izgled. Rep je dugačak i zakrivljen, nisko visi.

Karakter
Ruski hrt je vrlo odan pas, koji retko laje zbog čega se ne smatra dobrim psom čuvarem. Snažan i brz, voli duge šetnje, a kako spada u grupu lovačkih pasa, voli dosta trčati i vrlo lako može pobeći vlasniku ukoliko nije na povodcu. Pametan je ali u isto vreme i tvrdoglav, pa sporo uči naredbe. Sa decom se dobro slaže
 
Cupidon
VIP
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
5.207
[h=1]Samojed (ruska rasa)[/h]

samojed2.jpg


Poreklo
Samojedi se ubrajaju među najstarije rase na svetu. Poreklo samojeda vezuje se za nomadsko pleme samojeda koje je živelo u Sibiru. Oni su koristili samojede kao pse za čuvanje stada, vuču saonice i za ličnu zaštitu. Samojedi su u Englesku doneti 1889. godine.


Građa tela
Samojed spada u srednje rase pasa. Visok je između 50 cm i 60 cm i težak od 23 kg do 30 kg. Ima tamno smeđe oči, crni nos i uspravne uši koje su zaobljene na vrhovima, relativno male i potpuno prekrivene dlakom.

Dlaka
Dlaka je bogata, debela i čvrsta. Samojed je pas sa dvostrukom dlakom, kratkom, mekanom poddlakom i dužom, otpornijom spoljašnjom dlakom. Oko vrata dlaka stvara ogrlicu, dok je na glavi i prednjoj strani nogu, dlaka kratka i mekana. Rep je bogato pokriven dlakom. Dlaka ženki je često kraća i mekše teksture nego kod mužjaka. Iako su samojedi veoma čisti psi, svakodnevno održavanje dlake je neophodno.
Samoyed-With-Puppy.jpg


Karakter
Samojed je inteligentan i poslušan pas, koji zna biti vrlo tolerantan i miroljubiv prema drugim psima. Druželjubiv i živahan, nikada agresivan. Uživa u igri i vežbanju i vrlo mu odgovara hladno vreme. Ukoliko volite miran, tih i ne preterano aktivan život, samojed nije pas za vas jer puno laje i treba mu puno kretanja. Sa decom se dobro slaže, dok je prema neznacima gostoljubiv i umiljat, tako da nije baš dobar pas čuvar. sebi nosi veliku ljubav prema čoveku i njegovoj okolini. Samojedi važe za jedne od najlepših pasa na svetu.
 
Cupidon
VIP
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
5.207
[h=1]Šarplaninac (balkanska rasa)[/h]

sarplaninac.jpg

Poreklo
Poreklo šarplaninca potpuno odgovara poreklu planinskih pastirskih pasa i nema nikakvih podataka da se u prošlosti ukrštao sa drugim rasama pasa, osim sa pretpostavljenim vukovima. Nazvan je po Šar planini. Međunarodno je priznat tek 1936. godine i to pod imenom ilirski ovčar, jer se tada smatralo da je topas starih Ilira.


Građa tela
Ovo je pas snažnog tela, robusne građe, koščat i mišićav sa velikom i snažnom glavom, tupo klinastog oblika. Uši su srednje velike, priljubljene uz obraze i sakrivene u bogatoj grivi kod dugodlakih primeraka. Ima veliki i snažni grudni koš i snažne, mišićave noge. Mužjaci su visoki oko 62 cm, ženke ne bi smele biti niže od 54 cm. Rep je kitnjast.


Dlaka

Dlaka je dugačka, ravna i gruba i često stvara bogatu grivu na grudima. Gusta dlaka i poddlaka ga odlično štite od hladnoće. Boja dlake može biti crvena, crna, bela ali je najčešće čelično siva. NJegovo krzno ne zahteva često četkanje, osim u vreme linjanja.


%C5%A1arpl.jpg


Karakter

Šarplaninci su mirni, stabilnog karaktera, svesni svoje snage, vrlo tolerantni i neustrašivi borci koji ć svog vlasnika braniti do smrti. Karakterističan je njihov odnos prema čoveku. Dete je njegov neprikosnoveni gospodar, dprijatelj za igru, a odrastao čovekmu je prijatelj. Ne trpi podređen položaj i ponižavanje. Odan je i dobar pas čuvar. Značajno za ovu rasu je da ne laje, nego zavija, poput vuka.
 
Cupidon
VIP
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
5.207
Šetlandski ovčar (škotska rasa)




220px-Shetland_Sheepdog_600.jpg


Poreklo
Potiče sa Šetlandskog ostrva gde žive patuljasta goveda, šetlandski poniji i minijaturne ovce. Kada su stvorili rasu uzgajivači su govorili da je to najlepši pas među svim ovčarima.

Građa tela

Spada u manje do srednje velike pse. Čvrste je građe. Visina mužjaka je 36,8 cm, a težina od 12 kg do 18 kg.

Dlaka
Dlaka je bujna i gusta, stvara grivu. Boja dlake može biti svetlozlatna, crno-bela ili srebrno plava sa crnim mrljama.


Karakter

Šetlandski ovčar je odličan porodični pas, kako iskusnim tako i neiskusnim vlasnicima. Jako je privržen svom vlasniku i uživa biti u njegovom društvu. Brzo uči tako da ga je lako dresirati. Najbolje se slaže sa starijom decom jer je vrlo plašljiv. Dosta laje, a s obzirom na svoje čuvarske instinkte može pokušati da okupi ljude ili životinje u grupe, kao što bi učinio sa stadom.
 
Natrag
Top