Rakić: Poruka Vidovdana u službi podizanja nacionalne svesti

Učlanjen(a)
24.07.2010
Poruka
6.013
Rakić: Poruka Vidovdana u službi podizanja nacionalne svesti

2f02287afad32e1ea1c4be6b82cd70f2.jpg


Gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić izjavio je da je poruka današnjeg praznika, Vidovdana, pre svega u potrebi podizanja naše nacionalne svesti i savesti, sa namerom da radimo više i delotovornije.

Rakić je danas, na svečanosti povodom otkrivanja spomenika knezu Lazaru Hrebeljanović u Kosovskoj Mitrovici rekao da su Kosovo i Vidovdan najbolje svedočanstvo da se kao narod nikada nismo borili za prolaznosti.

- “Kosovo i Vidovdan su najbolje svedočanstvo da se kao narod nikada nismo borili za prolaznosti, da smo uvek bili na braniku pravednog i časnog. Danas imamo zadatak da sa posebnom odgovornošću otkrijemo spomenik koji će zračiti mudrošću i duhovnošću, snagom odlučnosti i državničkom važnošću - rekao je Rakić.

On je kazao i da je spomenik knezu Lazaru koji je danas u Kosovskoj Mitrovici otkrio direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, određenje da gledamo u dolazeće vreme, da predviđamo, osmišljamo.

“Zato naglašavam da je poruka današnjeg praznika pre svega u potrebi podizanja naše nacionalne svesti i savesti, sa namerom da radimo više i delotovornije. Stvarajmo sutrašnjicu dostojnu prošlosti, uticajnu u budućnosti, stvarajmo prave vrednosti. To je naš zadatak na ovim prostorima i taj zadatak treba praznovati”, podvukao je Rakić, dodajući da su Kosovo i Lazar srpski simboli večnosti.

“To je naša moralna suština. Ukažimo sebi da Lazareva kruna nije na Kosovu izgubljena da bi se oko nje otimali, nego mu je sa glavom na Kosovu ostala da bi se oko nje Srbi okupljali. I okupljamo se, rekao je Rakić.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić otkrio je danas povodom Vidovdana spomenik knezu Lazaru u Kosovskoj Mitrovici i tom prilikom poručio da je “Lazar ovde da ostane, jer su i Srbi ovde da ostanu”.

Svečanosti povodom otkrivanja spomenika knezu Lazaru u Kosovskoj Mitrovici prisustvovali su gradonačelnici srpskih opština na Kosovu, zamenik premijera Kosova Branimir Stojanović, ministri u kosovskoj vladi Dalibor Jevtić i Ljubomir Marić, predstavnici Kancelarije za KiM i veliki broj građana.


Izvor: blic.rs
 
Natrag
Top