Radosavljević: Uvesti protokole lečenja kao obavezne

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Radosavljević: Uvesti protokole lečenja kao obavezne

Tanjug | 07. 03. 2011. - 09:22h |


BEOGRAD - Direktorka Lekarske komore Srbije Tatjana Radosavljević izjavila je jutros da je potrebno uvesti protokole lečenja kao obavezne kako bi se najuže definisala lekarska greška i kraće trajali sudski sporovi.


70612_tatjana-radosavljevic01-fonet-fonetmasanori-joida_hs.jpg


Ona je za RTS rekla da je o tome postignuta saglasnost na sastanku u decembru sa porodicama, koje smatraju da su njihovi najbliži umrli od posledica lekarske greške.

Radosavljevićeva je istakla da lekara bez licence sada u Srbiji praktično nema i da zdravstvene inspekcije, ukoliko zateknu doktora bez licence da samostalno radi u ustanovi, kažnjavaju i lekara i zdravstvenu ustanovu i direktora ustanove.



Na pitanje o članu zakona prema kome lekar kome je trajno oduzeta licenca, nakon što odsluži zatvorsku kaznu, mogao ponovo da radi uz drugog lekara koji ima licencu, Radosavljevićeva je odgovorila da ne zna zbog čega postoji taj stav propisa i da se to nikada u praksi neće dogoditi, jer postoji mehanizam kontrole.
"Sada kada bude promena zakona o zdravstvenoj zaštiti tražićemo da se preispita taj drugi stav, jer nam nije jasno šta on zapravo znači", najavila je Radosavljevićeva.

Dečjem hirurgu dr Nebojši Zlatanoviću iz Kliničkog centra Kragujevac trajno je oduzeta licenca za rad, jer je pravosnažno osuđen na zatvorsku kaznu od osam meseci zbog ugrožavanja zdravlja i nesavesnog lečenja, izjavila je ranije Radosavljevićeva.

Podsećajući da postoji pravosnažna presuda Apelacionog suda u Kragujevcu, Radosavljević je kazala da je Lekarska komora Srbije početkom ovog meseca obavestila dr Zlatanovića o oduzimanju licence, predstavnike ustanove u kojoj je radio, ali i regionalnu komoru kojoj će morati da vrati licencu, kao i Ministarstvo zdravlja.

Postupak na sudu protiv dr Zlatanovića trajao je 12 godina, podsetila je ona, dodajući da je osuđen zbog smrti četvorogodišnje devojčice Mile Andrić.
Kako su ranije mediji objavili, devojčica je prema zvaničnom nalazu preminula od komplikacija usled ukrštanja creva 2. oktobra 1998. godine, a lekar je osuđen, jer prilikom pregleda deteta nije preduzeo sve neophodne mere, što je dovelo do fatalnog ishoda.

 
Natrag
Top