Šta je novo?

Radosavljević: Korupcija u porastu, najveća u javnom sektoru

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.512
Radosavljević: Korupcija u porastu, najveća u javnom sektoru

Tanjug | 16. 04. 2011. - 14:54h

BEOGRAD - Direktor Poreske uprave (PU) Dragutin Radosavljević izjavio je danas u Beogradu da bi PU ovih dana trebalo da uputi i formalni predlog o brisanju staža i oduzimanju imovine pojedincu kome u krivičnom postupku bude dokazano da je uzimao mito u pružanju određene usluge građanima.


106859_0802-dragutin-radosavljevic_hs.jpg

Dragutin Radosavljević

"Mi završavamo naš formalni predlog i on će otići Ministarstvu finansija, preciznije sektoru za zakonodavstvo u tom ministarstvu na razmatranje", rekao je direktor Radosavljević u intervju Tanjugu.
Zatim bi, po utvrđenoj proceduri taj predlog trebalo da razmatraju vladina tela i sama Vlada.


Radosavljević, doktor pravnih nauka, smatra da je bitno da građani vide da se nešto radi na smanjivanju korupcije i da postoji volja države da se sa ovim porokom obračuna na valjan način.


"Ukoliko se pokrene ideja i obrazloži na valjan način, siguran sam da druge institucije, mogu, uz određene prepravke, da je uobliče u pravnoj formi i da ona bude primenjena u zakonima koji regulišu borbu protiv korupcije", istakao je Radosavljević.


Prema direktoru PU, već sada se u Vladi Srbije radi na izradi Strategije borbe protiv korupcije, pa bi i radnoj grupi koja na tome radi, ovaj predlog mogao da posluži, odnosno da "ga razmotre i primene u zakonodavstvu".


Radosavljević je rekao da je korupcija u Srbiji "zaista u porastu", i da to pokazuju sve analize koje se ovih dana sprovode.
"Građani to najbolje znaju, baš oni koji su u direktnim kontaktima sa predstavnicima lokalne ili državne vlasti, da je ovo porok koji uzima sve više maha", podvukao je Radosavljević.
Prema Radosavljeviću, korupcija je najprisutnija u javnom sektoru, a gotovo je zanemarljiva u privatnom.


"Gotovo je zanemarljiv procenat korupcije u nekom drugom sektoru, van javnog. Ne možete samog sebe podmititi, potrebne su dve strane da bi se desila korupcija. Uvek je jedna strana, i to obično strana koja prima mito, taj koji je zaposlen u javnom sektoru", naveo je Radosavljević.


Po Radosavljeviću, postojanje predložene sankcije imalo bi i preventivni karakter jer bi "svima dala do znanja da ih ovakva situacija čeka i da je država spremna da se suprotstavi, a ujedno bi i građani vratili poverenje u državne institucije".
"Na ovaj način bi krenuli u otvorenu borbu protiv korupcije, a Srbija bi dobila velike poene od sveta i Evrope, jer bi model i drugima mogao da posluži kao primer",ukazao je Radosavljević.


Direktor PU je kazao da ne uvažava primedbu pojedinih pravnika da bi se ovakvom odredbom narušila i prava iz radnog odnosa, niti obrazloženje da je pojedinac kome se utvrdi da je primao mito zbog sveopšte teške ekonomske situacije u zemlji, to morao da učini.


"Mala plata nije opravdanje za takav jedan postupak. Svakome kome je mala plata u javnom sektoru može da ga svakog trenutka napusti. Republika Srbija sve nas koji radimo u javnim institucijama nije zvala po imenu, već smo se javili na konkurs i svesno prihvatili da radimo posao za koji smo rešenjem dobili precizno definisan opis i koeficijent za obračun zarade", kaže Radosavljević.
 
Top