Radnicima uzimali otiske prstiju po dolasku i odlasku s posla

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Skandal Zdravstvenom centru u Čačku


Radnicima uzimali otiske prstiju po dolasku i odlasku s posla


Blic


Zdravstveni centar “Dr. Dragiša Mišović” u Čačku snimao je prste zaposlenima kako bi kontrolisao kako i koliko provode vremena na poslu. Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić uputio je Zdravstvenom centru zvanično upozorenje da je to "nedopuštena obrada ličnih podataka".

125216_0809-sabic-foto-beta-janko-petkovic_f.jpg


Poverenik je naložio Centru da ga u roku od 15 dana obavesti o merama preduzetim za otklanjanje utvrđenih nepravilnosti radi eventualnog preduzimanja daljih mera.


Poverenik Šabić kaže da mu se obratio „veći broj radnika Zdravstvenog centra koji su smatrali da je kontrola radnog vremena organizovana na način koji ugrožava njihovu privatnost”.

- Nakon sprovedenog nadzora utvrđeno je da je u Centru organizovano uzimanje otisaka prsta, tačnije snimanje prsta iz tri tačke i pretvaranje u algoritam za otiske prstiju jedinstven za svakog zaposlenog, koji bi se čuvao u centralnom serveru i na osnovu koga bi se vršila identifikovanje zaposlenog prilikom dolaska i odlaska s posla. Uvođenjem biometrijskih mera imajući u vidu svrhu obrade vređa se princip srazmernosti, kao jedan od osnovnih principa utvrđen Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti. Takva obrada je prekomerna i nesrazmerna i predstavlja nepotrebno zadiranje u privatnost pojedinca, jer se svrha obrade može postići i na mnoge druge, manje invazivne načine - kaže Šabić.


On dodaje da upozorenje usledilo budući da za takvu obradu podataka ne postoji ni zakonom utvrđen osnov, ni saglasnost zaposlenih. Šabić je rekao da očekuje od rukovodstva Centra postupiu skladu sa njim, a da će "u slučaju potrebe biti preuzete i druge mere”.
 
Natrag
Top