Radnici "Zastave" upali u Skupštinu Kragujevca

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.506
Radnici "Zastave" upali u Skupštinu Kragujevca





Izvor: Blic N. Radišić | 29. 12. 2010. - 11:43h
cat_icn_more.png
21:30h | Foto: N. Raus


Radnici "Zastava automobila" prekinuli su štrajk sinoć oko 21 sat i napustili prostorije Gradske skupštine Kragujevca. Oni su prihvatili predlog Vlade Srbije, pošto je povećan iznos nadoknade koji će primati.
103930_kragujevac-protest-radnika02-foto-n-raus_f.jpg

Radnici "Zastava automobili" u Gradskoj upravi Kragujevca


Umesto 20.000 dinara, kako je bila prva ponuda, radnici koji nisu dobili posao u "Fijatu", uz otpremninu i prekvalifikaciju dobijaće po 22.000 dinara mesečno godinu dana, a tokom druge godine 19.000 dinara mesečno.


Oko 100 radnika "Zastave" za koje nema mesta u novoj automobilskoj industriji, ranije danas zauzelo je Skupštinu grada Kragujevca.

Više od 1.200 radnika fabrike automobila dogovorilo se ranije da se svakog dana smenjuju i da neće osloboditi zgradu Gradske uprave, sve dok ih Ministarstvo ekonomije ne pozove na nove pregovore i ne ponudi prihvatljivo rešenje.

Mihajloviću popustilo srce
104014_zoran-mihajlovicraus02_t.jpg

Predsednik Samostalnog sindikata fabike automobila Zoran Mihajlović prevežen je hitno, oko 19.00 sati, u Klinički centar i smešten je u koronarnu jedinicu zato što je doživeo srčani udar tokom štrajka koji su radnici danas započeli u zgradi opštine.

Kako je izjavila portparol KC Vanja Đorđević, vođu sindikata je prevezla Hitna pomoć, jer mu se iznenada pozlilo.
Nakon pregleda kardiologa, utvrđeno je da je Mihajlovićevo zdravlje ugroženo zbog velikog stresa i napora koji je trpeo proteklih dana tokom protesta i pregovora sa Vladom Srbije. On je, kako pokazuje njegova istorija bolesti, već preležao jedan infarkt, a ugrađen mu je i stent.
Specijalisti će njegovo stanje intenzivno pratiti narednih 24 sata, i nakon toga će utvrditi kakve će dalje mere da preduzmu za zaštitu njegovog zdravlja.

Vlada Srbije je juče za 910 radnika ponudila rešenje bolje od prethodnog i povećala period za naknadu sa 18 na 24 meseca.

Vlada je ponudila i da radnici naprave spisak svoje dece koja bi imala prednost pri zapošljavanju u novim fabrikama koje će pratiti “Fijat”.

Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja ponudilo je prekobrojnim radnicima, koji nisu dobili posao u "Fijatu", mogućnost da uz otpremninu od 300 evra po godini radnog staža i mesečnu nadoknadu od 20.000 dinara u naredne dve godine budu prebačeni na tržište rada.

83871_0415-dinkic-foto-branko-belic_hs.jpg


Dinikić: Biće najavljenih 5.000 radnih mesta
Potpredsednik Vlade Srbije i ministar za ekonomiju i regionalni razvoj Mlađan Dinkić izjavio je ranije danas, povodom protesta radnika, da će biti najavljenih 5.000 radnih mesta, ali da je "Fijat" odlučio da primi samo 1.100 radnika.On je za RTV B92 izjavio je da se pregovara sa 1.600 radnika kragujevačke "Zastave" i da nikada nije rečeno da će svi koji su zatečeni u "Zastavi" dobiti posao u "Fijatu".
"Fijat" će do proleća primiti još 1.300 radnika. U "Juri", koja je "komponentaš", već radi 1.300 radnika, dok će u fabrikama koje će raditi komponente samo u Kragujevcu biti 1.000 radnih mesta, najavio je on.
 
Natrag
Top