Radnici blokirali termoelektranu "Nikola Tesla" u Obrenovcu

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Radnici blokirali termoelektranu "Nikola Tesla" u Obrenovcu


V. S., Agencije |


Članovi sindikata Termoelektrane “Nikola Tesla” u Obrenovcu blokirali su sinoć upravnu zgradu najvećeg proizvođača električne energije u državi, ali poslovodstvo tvrdi da ne postoji opasnost da proizvodnja bude zaustavljena.

118417_1012-termoelektrana-foto-fonet_f.jpg


Sindikat smenskih radnika TENT-a koji predvodi protest, zbog isplate naknade za smenski rad, ima ukupno više od 600 članova. U Sindikatu tvrde da su prava o isplati uvećanja radnicima TENT-a zagarantovana još 2005. godine.


[TABLE="class: antre_r back_c_1, align: right"]
[TR]
[TD]
194421_0807-mrkonjic01-nin-vladislav-mitic_hs.jpg

Čekaju Mrkonjića

Milutin Mrkonjić, ministar infrastrukture i energetike, trebalo bi da dođe u Obrenovac u 11 sati, zajedno sa Dragomirom Markovićem, direktorom Elektroprivrede Srbije.
[/TD]
[/TR]
[/TABLE]


Posle još jedni neuspešnih predgovora sa poslovodstvom radnici su juče blokirali upravnu zgradu i obećali da se neće pomeriti odatle dok god ne budu rešili isplatu za smenski rad.


- Poslovodstvo je reklo da više nije u njihovim rukama zbog zamrznutih zarada, onda smo zvali direktora EPS-a da stupi u kontakt sa ministarstvima. Milutin Mrkonjić ima neku preču priču - možda snima nešto, možda neka Grandova emisija... Nešto snima, ne znam, nedostupan je - rekao je za Radio B92 Dragoslav Ljubičić, predsednik Sindikata smenskih radnika TENT-a.

Kako ne mogu da štrajkuju jer zbog teške hidrološke situacije i smanjene proizvodnje hidroelektrana TENT proizvodi oko 70 odsto struje, Sindikat najavljuje da će 660 radnika sutra dati krv i da će tako da iskoriste dva slobodna dana koja im sleduju po zakonu.


Direktor TENT-a: Nećemo smanjivati proizvodnju zbog štrajka

Petar Knežević, direktor TENT-a, izjavio je za "Blic" da je u protestu mnogo manje od oko 600 članova, koliko ima sindikat, jer u njemu mogu da učestvuju samo oni koji ne rade.

- Radnici u štrajku moraju da poštuju zakonski minimum procesa rada, što znači da proizvodnja mora da bude na nivou od 90 odsto. Mislim da u ovim vanrednim okolnostima kada zbog suše hidroelektrane rade smanjenim kapacitetom, pa TENT mora da nadoknadi manjak, štrajk i ne može da se sprovede. Ukoliko se to dogodi radnici će morati da poštuju zakon, što znači da TENT neće stati - smatra Knežević.

On ističe da treba naći novac da se nadoknadi razlika smenskim radnicima i da nije reč o velikom iznosu. To bi značilo, kako kaže, da se uzme od jednih radnika i da drugima, ali s tim nije saglasan drugi sindikat.

TENT broji 2.500 zaposlenih i u svom sastavu ima četiri TE, “Nikola Tesla A” u Obrenovcu, “Nikola Tesla B” u Ušću, “Kolubara” u Velikim Crljenima i “Morava” u Sviljancu, kao i ogranak Železnički transport. U protestu su radnici iz TENT-a A, TENT-a B i Železničkog transporta.
 
Natrag
Top