Šta je novo?

Radnici bi otpremnine, a Korejci radnike

Član
Učlanjen(a)
17.04.2009
Poruka
4.300
Radnici bi otpremnine, a Korejci radnikeNiko od radnika fabrike „Zastava elektro“ iz Rače, koji uzmu otpremninu, neće moći u narednih šest meseci da se vrati u fabriku. Posle raskida ugovora o radu, oni mogu da se prijave na evidenciju nezaposlenih, mogu da konkurišu za novi posao u drugim firmama, ali ne i u „Zastavi elektro“.


29898_0813-zastava-elektro-foto-beta_f.jpg


Radnici su prošle godine danonoćno blokirali prugu Beograd-Niš zbog problema sa starim poslodavcem


Kao bomba odjeknula je vest da se radnici, posle silnih problema s prethodnim poslodavcem i danonoćnih protesta na magistralnoj pruzi o kojem je pričala cela Srbija, nisu pojavili na poslu. Kada je prošle nedelje vlasnik firme postala južnokorejska kompanija „Jura“ („Yura“) bilo je očekivano da se mukama nazire kraj. A šta se, zapravo, događa?

Ljiljana Petrović, direktorka filijale Nacionalne službe zapošljavanja u Kragujevcu, kaže da se niko iz fabrike nije prijavio na evidenciju nezaposlenih. Ipak, kruži priča da se svih 285 radnika izjasnilo za odlazak i prihvati ponuđeni socijalni program.


Predsednik sindikata u „Zastava elektro“ Slobodan Gajić, kaže da je razumljivo što se nakon prodaje fabrike južnokorejskoj kompaniji sve njegove kolege odlučile da prihvate socijalni program, jer ugovorom o prodaji fabrike kupac nema obavezu da sa imovinom preuzme i radnike.

- Svi radnici koji hoće da rade, odnosno ostanu u fabrici, biće praktično na probnom radu od tri meseca. Ukoliko ne udovolje zahtevima novog poslodavca, ostaće bez posla i mogućnosti da uzmu otpremninu. Suviše smo godina izgubili da bismo na kraju prihvatili takav rizik i, uz to, još ostali i bez tih sredstava.


Država pokušava da pregovara sa kupcem, da se eventualno nađe neko kompromisno rešenje, ali ja nisam kompetentan, niti mogu o tome da govorim - objašnjava Gajić.

U javnosti se već spekuliše da „radnici igraju dvostruku igru“ jer su svesni da fabrika bez radnika ne može da funkcioniše. U kragujevačkoj filijali Nacionalne službe zapošljavanja ističu da najveći broj zaposlenih u fabrici čine žene, da je starosna doba u proseku preko 50 godina i da većina ima 25 i više godina radnog staža. Takođe, većina radnika ne zna nijedan strani jezik.


- Radnike koje „Jura“ zaposli čeka obuka u inostranstvu, najverovatnije u Poljskoj. Poslodavac, odnosno predstavnici „Jure“ danas će učestvovati na Sajmu zapošljavanja u Kragujevcu i oni već traže rukovodeći kadar. Vrlo su jasni u svojim zahtevima. Traže visokoobrazovane ljude, mašinske inženjere i ekonomiste, odnosno menadžere. Mi smo organizovali dolazak zainteresovanih radnika, odnosno nezaposlenih iz Rače u Kragujevac na Sajam, i u direktnom susretu poslodavca i samih zainteresovanih radnika znaće se potrebe južnokorejske kompanije - kaže Ljiljana Petrović.


Prema najavi direktora kompanije „Jura korporacija Srbija“ Lukasa Nama, probna proizvodnja u fabrici trebalo bi da krene najkasnije sredinom maja, a serijska u junu.


Na svečanosti povodom potpisivanja kupoprodajnog ugovora, organizovanoj pre tri dana u Rači, ministar ekonomije Mlađan Dinkić je najavio da bi do kraja godine posao u fabrici trebalo da dobije hiljadu, pa čak i više radnika, taman onoliko koliko ukupno ima nezaposlenih na evidenciji Nacionalne službe u ovoj varošici. Država je preuzela obavezu da radnicima koji se izjasne za odlazak isplati otpremnine po socijalnom programu, koje iznose trista evra po godini staža. S druge strane, država će novog vlasnika podržati sa 4.500 evra po svakom novootvorenom radnom mestu.Izvor: Blic/E.B
 
Član
Učlanjen(a)
25.10.2009
Poruka
3.285
Treba tim "gazdama" malo zavrnuti j*ja, kao i onim jajarama u Vladi. Zajebali su toliko ljudi, i posle se čude što im ljudi ne veruju?!
 
Top