Radna eksploatacija u Srbiji u porastu

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Radna eksploatacija u Srbiji u porastu


Tanjug |



Radna eksploatacija kao oblik trgovine ljudima u Srbiji je u porastu poslednjih nekoliko godina, a uzlazni trend u broju otkrivenih slučajeva te vrste eksploatacije nije zabeležen samo u Srbiji, već i u ostatku Evrope, ocenjeno je danas na konferenciji nevladine organizacije "Astra".

217248_fabrika05-foto-m-jankovic_f.jpg


Rezultati istraživanja javnog mnjenja te organizacije u okviru projekta "Mejk it vork - borba protiv trgovine ljudima i ekspolatacije rada" pokazali su da građani najveći rizik od eksploatacije rada vide u građevini, poljoprivredi, ali i u turizmu i ugostiteljstvu.


Predstavnica"Astre" Ivane Radović je na konferenciji o radnoj ekspoataciji kao obliku trgovine ljudima u hotelu "Zira" rekla da je istaživanje pokazalo da građani veruju da je policija zadužena za rešavanje problema radne eksploatacije, ali i da visok procenat ispitanika nije siguran koja bi institucija bila najadekvatnija za rešavanje tog problema ili nema poverenja ni u jednu instituciju.


Radović je rekla da su građani slabo upoznati sa terminom eksploatacije rada, kao i da ga često mešaju sa kršenjem radnih prava - neuplaćivanjem poreza i doprinosa, neplaćeni prekovremeni rad i drugo.

Prema njenim rečima, istraživanje je pokazalo i da se seksualno i psihičko zlostavljanje takođe često pominju kao jedan od aspekata eksploatacije rada. Većina građana Srbije svesna je da eksploatacija rada i trgovina ljudima postoje u Srbiji, ali su tih činjenica najmanje svesne žene, slabije obrazovani i siromašni građani.


Skoro polovina ispitanika izjavila je da poznaje nekoga ili su sami žrtve eksploatacije rada, dok je skoro trećina njih dobila sumnjive ponude za posao, najčešće preko oglasa ili od poznanika, pokazalo je istraživanje.


Lažne reklame i ponude za posao vide se kao najuobičajeniji načini da eksploatatori dođu do žrtve, a građani su svesni da su obećanja o boljem životu i kidnapovanje takođe uobičajeni načini dolaska do žrtve.


Međunarodna organizacija rada procenjuje da ima oko 2,3 miliona žrtava prinudnog rada, a da jedan deo njih spada u prinudni rad u kontekstu trgovine ljudima.


Godišnja zarada od eksploatacije je, kako pokazuju podaci Međunarodne organizacije, 32 milijarde dolara, a pola tog profita se ostvaruje u industrijalizovanim zemljama.


 
Natrag
Top