Šta je novo?

radio predajnik

  • Začetnik teme zbevac
  • Datum pokretanja
Z

zbevac

Član
Učlanjen(a)
10.08.2011
Poruka
26
potrebna mi je sema nekog jednostavnog radio predajnika
molim za pomoc
 
prijatelj.v

prijatelj.v

Član
Učlanjen(a)
19.04.2009
Poruka
413
Vidim da vec izvesno vreme trazis shemu radio predajnika,pa evo ti cisto informativno,par saveta, obzirom da VF tehnika nije moja oblast u elektronici.

Ne vidim iz kog si mesta,svojevremeno je u Beogradu postojao Radio Klub:"Nikola Tesla",gde si izmedju ostalog,mogao da kupis ili narucis popularni-"KIT"- komplet nekog uredjaja za samogradnju.U kompletu je bila:stampana plocica,svi delovi,elektricna i montazna shema,uputstvo za sklapanje i pustanje u rad.Tvoje je bilo samo da ukljucis lemilicu i sve "nabacis" na plocicu.

Zasto sam ti sve ovo napisao?
Ovakvi kompleti su provereni i 99% bice u funkciji kada ih sklopis.Da ne pricam pored ostalog,o zavojnicama koje ti za predajnik treba da pravis,gde je bitna debljina zice,vaznusni presek i smer motanja,ferit (ako ga ima)itd.Ne kazem da ovo sve ne moze da se izvede,ali ako uredjaj ne "proradi",gde traziti gresku?Kod "KIT" kompleta su ove greske svedene na minimum.
Nekoliko puta sam nailazio i na gresku u samoj shemi ako si ovakve srece)uredjaj ti ni pod "razno" nece proraditi.Slicne zavojnice,koje ces ti da pravis,ako se odlucis za samogradnju,vidis na sledecoj slici:Pusti price,sto neko okaci shemu i kaze:eek:vo 100% radi.Nesto od toga i radi,ali sta odabrati?Ne bih mi verovao,koliko sam,(ne dana),meseci izgubio na sklapanju nekih uredjaja,koji nikada nisu proradili.

Ako se ipak odlucis za trazenje sheme, gledaj da je nadjes u nekoj strucnoj literaturi za samogradju. Eventualno,ako se pojavi neko na forumu,ko je vec pravio predajnik kakav tebe zanima,gde ce ti pored sheme, dati korisne savete za sklapanje,podesavanje i pustanje u rad.

Pored ovoga,ima dosta "bajatih" shema gde su korisceni delovi koji se vise ne proizvode,i koje ces tesko nabaviti.Potrazi "friske" sheme,gde se za rad koriste-(IC)-integralna kola i upotreba kristala,jer je tu broj oscilatornih kola sa zavojnicama sveden na minimum,pa je laksa i samogradnja.

U Beogradu postoji firma:"kelco"-koja distribuira "KIT"komplete.Informacije pogledaj na njihovom sajtu:

Kod:
http://www.kelco.rs/radiokit/
Na sledecoj slici vidis jedan sklopljen"Kelko-KIT"-FM predajnik 4W:Na sledecem linku imas "gomilu" shema predajnika,pa "proberi" ono sto te zanima i sto je u tvom domenu znanja u samogradnji:

Kod:
Radio predajnici - Elektronika.ba
Ispostuj moj trud,pa pre nego sto pocnes sa preuzimanjem shema,prouci savete koje sam ti napisao.Naravno,ovde se ja ogradjujem,jer za pomenute sheme ne mogu da ti dam nikakvu garanciju niti preporuku,pozz
 
K

kauboj dzimi

Član
Učlanjen(a)
12.06.2010
Poruka
4
Za svaku pohvalu je odgovor prijatelj v!
Inace ja se profesionalno bavim VF tehnikom dugi niz godina i uradio sam mnoge sklopove. VF je kao magija i za pocetak treba krenuti sa jednostavnim sklopovima kao sto je na slici Kelko kit. Ako sto mogu pomoci ponekad sam tu :)
 
Top