Radijatori će biti topli i bez gasa!

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.549
Radijatori će biti topli i bez gasa!

novosti.rs

Beograđani koji koriste sistem daljinskog grejanja ne moraju da brinu, toplane spremne i da pređu na mazut. Prelazak na alternativno gorivo u roku od 48 časova, slična situacija 2009.





BEOGRAĐANI ne moraju da brinu da će ostati bez grejanja tokom predstojeće zime jer će biti dovoljno energenata, a u slučaju nestašice prirodnog gasa toplane vrlo brzo mogu da pređu na korišćenje mazuta, tvrde u „Beogradskim elektranama“.

Ovo javno-komunalno preduzeće kao najveći proizvođač i distributer toplotne energije u jugoistočnoj Evropi, u redovnim okolnostima troši oko 85 odsto prirodnog gasa, a tek 15 odsto tečnih energenata - mazuta i ulja za loženje.

- Bez obzira na to što je prirodni gas primarni energent u najvećem broju proizvodnih kapaciteta, „Beogradske elektrane“ raspolažu značajnim skladišnim kapacitetima u koja staje nešto više od 67.000 tona mazuta - kažu u ovom preduzeću. - S obzirom na činjenicu da je u procesu priprema za predstojeću grejnu sezonu ugovorena nabavka tečnih energenata i da se oni sukcesivno dopremaju, raspolagaćemo količinom od oko 60.000 tona.

Nadležni uveravaju da će, ukoliko tokom grejne sezone bude bilo problema u snabdevanju prirodnim gasom, „Beogradske elektrane“ biti spremne da pređu na mazut i to vrlo brzo - najviše u roku od 48 sati.

- Imali smo slučaj 2009. godine kada smo za vreme potpunog prekida u snabdevanju prirodnim gasom, čak 16 dana vršili maksimalnu supstituciju alternativnim gorivom - mazutom - podsećaju u „Beogradskim elektranama“. - Zahvaljujući brzoj i efikasnoj reakciji tada su sprečeni ozbiljni poremećaji i celom energetskom sistemu Srbije.

GREJANjE MAZUTOM JE SKUPLjE

IAKO potrošači koji se greju preko centralnog grejanja ne moraju da brinu da li će im tokom zime biti hladno, eventualna nestašica gasa i korišćenje mazuta smanjilo bi i efikasnost rada proizvodnih postrojenja i povećalo troškove održavanja.


PANČEVO NEMA ALTERNATIVU

VELIKI problem u slučaju nestašice gasa imali bi Pančevci. Gradske toplane rade samo na gas.

- Nemamo alternativu. Pre četiri-pet godina smo uradili projekte, ali troškovi su veliki i ne možemo da ih realizujemo - rekao je Miodrag Lazić, direktor Javnog komunalnog preduzeća „Grejanje“.




TROŠE 25 ODSTO

JP „Beogradske elektrane“ su najveći pojedinačni potrošač prirodnog gasa u Srbiji u zimskim mesecima. Njihova proizvodna postrojenja u tom periodu troše čak oko 25 odsto ukupnih dnevnih potreba cele zemlje za tim energentom.
 
Natrag
Top