Radarski centri razoružani pred gradom

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Radarski centri razoružani pred gradom












Izvor:
Novosti.rs








Ako se kišno i nestabilno vreme bude zadržalo još koji dan, veliki broj protivgradnih stanica mogao bi da ostane bez ijedne rakete. Jer, trenutno u stanicama na celoj teritoriji Srbije, u proseku, ima od četiri do pet raketa, a samo nekoliko poslednjih dana pojedini protivgradni strelci morali su da dejstvuju čak desetak puta.

[SIZE=+0]U sezonu odbrane od grada radarski centri u Srbiji ušli su sa oko 8.800 raketa, koje su ravnomerno raspoređene u oko 1.600 stanica. Kako nam je rekao Đorđe Kardum, pomoćnik načelnika Uprave za upravljanje rizikom, prvobitni zahtev upućen Vladi Srbije je bila nabavka 15.000 raketa, što bi otprilike bio optimalan broj za jednu sezonu, ali to je ostala samo pusta želja.


srb-protivgradne-rakete_620x0.jpg



Do juče je već ispaljeno oko 1.400 raketa. Trenutno je u postupku nabavke 1.500 raketa, i nadamo se da će nam one biti ubrzo isporučene - kazao nam je Kardum.

- Bez ikakve dileme trenutno imamo nedovoljan broj raketa, ali se nadamo da će nabavke brže ići, jer smo dobili informaciju i da je čačanska „Sloboda“ atestirala svoje rakete srednjeg dometa do šest kilometara, pa će sada konkurencija biti bolja, a samim tim i ispuruka brža.

Protivgradne stanice, koje pripadaju Radarskom centru Užice, u proseku su opremljene sa tri do četiri rakete, sem onih na teritoriji grada Čačka koje je u sezonu ušle sa po devet, a sada stanice imaju po šest do sedam raketa, jer se u međuvremenu dejstvovalo na gradonosne oblake. Razlog tome je što je Čačak iz svog budžeta prošle godine kupio oko 120 raketa, a isto je predviđeno i u ovoj godini.

- Optimalan broj raketa po stanici bio bi od 12 do 16 raketa - istakao nam je Dragomir Krljanac iz RC Užice. - Za 40 dana sezone imali smo 15 dana sa aktivnošću, a četiri dana sa dejstvima. Utrošili smo već 122 rakete. Ove godine nam se dešavalo da pojedine stanice ostanu bez ijedne rakete, pa moramo hitno da vršimo preraspodelu.

[/SIZE]
 
Natrag
Top