Rad na određeno ubuduće tri godine

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Rad na određeno ubuduće tri godine

Izvor: Politika, Press

Beograd -- Međunarodni monetarni fond traži izmenu našeg Zakona o radu u smislu da se produži mogućnost upošljavanja radnika na određeno vreme sa jedne na tri godine.

15149655784e7293267a5e9311414100_640x360.jpg


MMF smatra da se ovom merom motiviše zapošljavanje u vreme krize, jer povećava mogućnosti poslodavaca, kaže ministar rada Rasim Ljajić.
On navodi da bi o tome krajem oktobra trebalo da raspravlja Socijalno-ekonomski savet, sastavljen od poslodavaca i sindikata, i dodaje da neće biti izmena, bez obzira što to traži MMF, ako ne budemo imali opštu saglasnost
Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović tvrdi da oni svakako neće prihvatiti ideju MMF-a o produžavanju ugovora na određeno.

"Kada je u pitanju produženje ugovora na određeno, apsolutno smo protiv. Jer, ako nekoga tri godine držite na određeno, on ne može da dođe do kredita, ne može da kupi stan ili auto, a teško može i da planira porodicu", kaže Orbović.

On naglašava da je "to ubistvo za mlade ljude koji ionako ne mogu da dobiju stalno zaposlenje. To znači da će se agonija u kojoj ne znaju na čemu su sa godinu dana produžiti na tri godine".

"Ti ljudi neće imati nikakvu perspektivu", kaže on i dodaje da je "uostalom, godinu dana dovoljno da poslodavac proceni da li mu radnik odgovara ili ne. Ili im možda u ovoj zemlji za tako nešto treba 20 godina“.

U Uniji poslodavaca Srbije, sa druge strane, kažu da po pitanju rada na određeno vreme imaju "neutralan stav".

Ekonomista Milan Kovačević tvrdi da poslodavci i sada ugovore na određeno produžuju po nekoliko puta. "I sada se dešava da nekome daju ugovor na godinu dana, pa onda naprave malu pauzu i zaposle ga opet na godinu dana", objašnjava Kovačević.
 
Natrag
Top