Računi za porez stižu i pokojnicima

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Računi za porez stižu i pokojnicima


Izvor: Politika

Novi Sad -- Na adrese 260.000 građana u Vojvodini, najviše u Novom Sadu, stigle su opomene za neizmirene poreske obaveze, uz pretnju prinudne naplate.

12597904284e9b07336d7e5707630752_orig.jpg


U "čestitkama“ su, pored osnovnog duga, zaračunate astronomske zatezne kamate za mnogo godina ranije, zbog čega su revoltirani Novosađani opseli filijalu Poreske uprave u ovom gradu.
Gužve pred vratima su ogromne, a da bi stigli na red, građanima se dele brojevi, po 200 dnevno...
"Ovo nema ni u najcrnjim noćnim morama! Na ime mog pokojnog brata Zorana Žarčanina, koji je preminuo 2003. godine, stigla je opomena od 36.059 dinara, od čega je osnovni dug 8.399 dinara, a sve ostalo kamata. On je, navodno, nešto ostao dužan Zavodu za zdravstveno osiguranje, iz opomene se samo to može zaključiti, iako zdravstveno nije ni imao. Umro je za samo par dana, a sve bolničke troškove smo morali da platimo", ogorčena je Marina Rokvić.

[TABLE="class: antrfile right, align: right"]
[TR]
[TD][TABLE]
[TR]
[TD][TABLE]
[TR]
[TD="class: textvesti"]"Kažu da je porez na oružje uveden po Šešeljevom zakonu. Šešelja su isporučili Hagu, a pare uzimaju! Kod Tita su rešenja stizala u februaru, martu, kod Miloševića u maju, junu, a kod ovih što su državu doveli u red stižu u oktobru. Kakav Diznilend od države: ovde se živi ljudi vode kao preminuli, mrtvi kao živi. Sve to funkcioniše po principu ’a-pe-pe’. Ako prođe, odlično, ako ne prođe, onda se posle izvesnog vremena konstatuje da i nije bilo sve po zakonu, pa ne mora više da se plaća“, samo su neki od komentara iz lavine koju su pokrenule opomene Poreske uprave.[/TD]
[/TR]
[/TABLE]
[/TD]
[/TR]
[/TABLE]
[/TD]
[/TR]
[/TABLE]


Među građanima pozvanim da pod pretnjom prinude izmire stara dugovanja ima još pokojnika. Mladić sa Limana pokazuje obaveštenje za dedu, koji je takođe umro 2003. godine, a kojem je zaračunato 1.600 dinara poreza na oružje i kamata od oko 5.000 dinara. "Mogu samo da ga iskopaju i da mu uzmu sanduk, pa da naplate potraživanja", revoltiran je unuk.

Ogorčena Novosađanka je došla da se raspravi za oca koji je preminuo još pre dve decenije, njen komšija je dobio opomenu za prenos vozila iz 2002. godine, a drugom sugrađaninu je stigla "čestitka“ od 40.000 dinara za neplaćen porez na ime plovnih vozila, iako "za slučaj poplave ima samo gumene čizme“.

Direktor Regionalnog centra Poreske uprave u Novom Sadu Zoran Radoman ističe da nema potrebe za gužvama, jer sadašnji dopis nije obavezujući. Prema njegovim rečima, "obaveštenje o dugu je poslato da bi se građani podsetili na obaveze koje imaju“, a ostavljene su im tri sedmice da plate dug, naravno, ukoliko postoji.

"Sve se može ispraviti pre nego što uprava stvarno donese rešenje i potom pokrene postupak o prinudnoj naplati", rekao je u izjavi medijima Radoman, koji ne odbacuje mogućnost da u dopisima ima i grešaka.

Zakon o poreskom postupku i poreskoj administraciji članom 114 (do 114ž) uređuje prestanak poreskog duga protekom vremena. Prema zakonu, pravo Poreske uprave na utvrđivanje i naplatu poreza i sporednih poreskih davanja zastareva za pet godina od dana kada je zastarelost počela da teče. A ona teče od prvog dana naredne godine od godine u kojoj je trebalo utvrditi porez, odnosno sporedno poresko davanje.

Laičkim tumačenjem, moguće je naplatiti neizmireni porez tek od 2006. godine. Međutim, naš narod kaže „dva pravnika – tri mišljenja“, zbog čega ćemo ipak morati da vidimo kako će se razrešiti ova vrlo nepopularna situacija.
 
Natrag
Top