Šta je novo?

Računare ima 50,4% domaćinstava u Srbiji

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.512
Рачунаре има 50,4 одсто домаћинстава у Србији
Танјуг
објављено: 02.12.2010.


raccv.jpg

БЕОГРАД – У Србији данас у 50,4 одсто домаћинстава постоји рачунар, њих 30 одсто има интернет прикључак, а до јуна идуће године свака школа имаће рачунарски кабинет, истакнуто је на скупу „50 година дигиталног рачунарства у Србији”.
Скуп, поводом 50 година од производње првог дигиталног рачунара „Цер 10”, организовали су Удружење информатичке делатности Привредне коморе Србије (ПКС), Институт „Михајло Пупин”, Министарство за телекомуникације и информационо друштво и Друштво за информатику Србије.
Министарка за телекомуникације и информационо друштво Јасна Матић истакла је да Србији предстоји велики посао како би поново заузела значајно место, изгубљено деведесетих година прошлог века у информационим технологијама.
Матић је нагласила да нам је при томе најзначајнија Европска унија која је препознала сектор информационих технологија као један од најважнијих за развој привреде и друштва у целини.
Она је навела и да је ресорно министарство, користећи искуства ЕУ, али и других држава сачинила дигиталну агенду Србије додајући да је један од основних проблема у нашој земљи недовољно разумевања значаја информационих технологија.
Матић је подсетила и да је ресорно министарство покренуло пројекат „Дигитална школа”, који ће бити реализован до јуна наредне године када ће свака образовна установа у Србији имати рачунарски кабинет.
Према њеним речима, ради се о историјски великом пројекту који ће омогућити и унапређење комплетног система образовања у нашој земљи.
 
Top