Šta je novo?
Član
Učlanjen(a)
13.02.2010
Poruka
4.075
71748tarantino.jpgQuentin Tarantino


Quentin Tarantino rođen 27. ožujka 1963. u Knoxville-u, Tennessee, SAD, je američki scenarist, filmski redatelj i glumac koji se vrtoglavo proslavio početkom 1990-tih godina kada je kao osvježavajuće odvažni pripovjedač unio novi život u najprepoznatljivije američke arhetipove.
Karijera

Tarantinov prvi veliki uspjeh bila je prodaja scenarija pod naslovom Prava romansa (True Romance), koji je napisao zajedno s Rogerom Avaryjem, i po kojem je snimljen film s Patriciom Arquette i Christianom Slaterom u glavnim ulogama. Njegov je i originalni scenario za Rođeni Ubojice (Natural Born Killers), koji je zapravo dio dužega scenarija iz kojega je potekao onaj za Pravu romansu, iako su ga kasnije znatno izmijenili drugi pisci.

Prodaja Prave romanse (1993.) pobudila je zanimanje za njegovu nadarenost. Upoznao je Lawrencea Bendera na jednoj od holivudskih zabava, i Bender je potakao Quentina da napiše film. Rezultat je bio Reservoir Dogs. Redatelj Monte Helman pročitao je scenarij i pomogao osigurati sredstva kompanije Live Entertainment, kao i Quentinov redateljski honorar. Pun stila, ovaj duhovit i krvlju natopljen pljačkaški film odredio je ugođaj njegovih kasnijih radova.

Slijedio je Pakleni šund (Pulp Fiction), dobitnik Zlatne palme (Palme d'Or) na Filmskom festivalu u Cannesu 1994. Bio je to film sa zamršenim zapletom i podjednako brutalnim humorom. Mnoge uloge iz Paklenog šunda kritičari su oduševljeno pozdravili, a izvedba Johna Travolte zabilježena je kao ponovno oživljavanje njegove karijere.

Tarantinov slijedeći film bio je Jackie Brown (1997.), adaptacija romana Elmorea Leonarda, njegova mentora. U ovome djelu napravljenom u počast tzv. blaxploitation filmovima glumila je Pam Grier, glumica koja se pojavljuje u mnogim filmovima toga žanra sedamdesetih godina dvadesetog stoljeća.

1998. Quentin se posvetio brodvejskoj pozornici, gdje je glumio u predstavi Čekaj dok se smrači (engl.: Wait Until Dark).

U to je vrijeme planirao napraviti ratni film Inglorious Bastards, koji je odgodio da bi napisao i režirao Kill Bill (izdan u dva dijela, Vol. 1 i Vol. 2), film osvete visokoga stila u duhu Wuxia filma kineske kinematografije and japanske filmske tradicije. Ovaj film počiva na liku (mlada pred udaju) i zapletu koji su on i junakinja filma Kill Bill Uma Thurman razvili za vrijeme stvaranja Paklenog šunda.

Tarantino je također glumio u prvoj sezoni TV serije Alias kao McKenas Cole, bivši agent Udruge dvanaestorice (izmišljene terorističke organizacije), koji pokušava preuzeti urede svoje grupe da bi ukrao vrijedan predmet pohranjen u trezoru. Kasnije se ponovo pojavljuje u seriji kao jedan od voditelja nove terorističke organizacije zvane The Covenant (Savez).

Godine 2004. Tarantino se ponovno vraća u Cannes, ovaj put kao Predsjednik žirija. Kill Bill nije bio u konkurenciji, ali je prikazan na završnoj večeri u originalnoj verziji koja traje više od 3 sata.

Stil

Tarantinovi filmovi poznati su po oštrim dijalozima, slikovitom nasilju, iscjepkanoj kronologiji i opsesiji pop kulturom. Tu su i izmišljene robne marke, kao što su cigarete Red Apple i hamburgeri Big Kahuna iz Paklenog šunda, koje se pojavljuju i u drugim filmovima, uključujući Četiri Sobe (Four Rooms), Od sumraka do zore (From Dusk Till Dawn), Kill Bill, i čak Romy and Michele's High School Reunion.

Gotovo kao i njegovi filmovi, također je popularna i njegova osobna pojava u liku brbljavoga štrebera koji u stopu prati najnovije trendove i posjeduje enciklopedijsko znanje kako popularnog, tako i umjetničkog filma.

Zanimljivosti
Jedan od Tarantinovih zaštitnih znakova je tzv. snimak iz prtljažnika (trunk shot) — snimak nekog od likova kamerom smještenenom u prtljažnik automobila. Iskoristio ga je u svim filmovima koje je režirao.
Uvijek u nekom trenutku u svojim filmovima ima reklamu za cigarete Red Apple.
Uvijek ubacuje scenu u kojoj nekog od likova kamera slijedi okolo prilično dugo vremena.
Još jedna stvar koja se uvijek vraća u Tarantinove filmove je pušenje: gotovo svi likovi u njegovim filmovima su pušači, s jednom značajnom iznimkom - lik mlade u filmovima Kill Bill.
Još jedan zaštitni znak je nizozemski element u njegovim filmovima: u Kill Bill (Vol. 1) lik koji glumi Daryl Hannah zvižduće pjesmu Bernarda Hermanna, nizozemskog kompozitora; uvodnu melodiju za Reservoir Dogs također je skladao nizozemac; Rutger Hauer je spomenut u Jackie Brown; razgovor o Amsterdamu u Paklenom šundu nezaboravan je za ljubitelje Tarantinovih filomova, a mlada u Kill Bill-u nazvana je po holandskoj kraljici (Beatrix).
Iako mnogi likovi završavaju okrutnom, često neobično gadnom smrću, obično za to postoji neko opravdanje, pa makar i samo po mišljenju ostalih likova u filmu. Evo nekih primjera: dvije osobe okrutno ubijene u Kill Bill-u su silovatelj i pedofil; u Paklenom šundu jedan od likova ubija drugog upucavši ga među noge jer ga je ovaj prothodno silovao; g. Blonde u Reservoir Dogs ubijen je neposredno nakon što je nekog mučio.
Jedan od Tarantinovih najboljih prijatelja je redatelj Robert Rodriguez (često se jedan drugoga zovu bratom). Tarantino je bio taj koji je predložio da naslov završnog dijela trilogije El Mariachi bude Nekoć davno u Meksiku (Once Upon a Time in Mexico). Obojica su članovi producentskoj kuće A Band Apart, u kojoj su također i redatelji John Woo i Luc Besson.
Tarantino je bio u romantičnoj vezi sa Sofijom Copollom, spisateljicom i redateljicom filma Izgubljeni u prijevodu (Lost In Translation), dobitnicom Zlatnog globusa (Golden Globe) i Oscara, a zabavljao se i sa Oscarom nagrađenom glumicom Mirom Sorvino. Postoje glasine da je bio u vezi i s Umom Thurman, koju zove svojom "muzom", ali je Tarantino izjavio da je njihova veza isključivo platonska.
Izjavio je da je lik Clarencea u Pravoj romansi do izvjesne mjere autobiografski. Clarence je također bilo ime lika kojeg je igrao u amaterskom filmu pod naslovom Rođendan mog najboljeg prijatelja (My Best Friend's Birthday), čijem je scenariju koautor, a režirao ga je 1987., istovremeno kada je pisao Pravu romansu
Navodno mu je kvocijent inteligencije 160.
U njegovim filmovima često glume Tim Roth, Harvey Keitel, Uma Thurman, Michael Madsen i Samuel L. Jackson.

Filmografija

Redatelj i scenarist
Rođendan mog najboljeg prijatelja (My Best Friend's Birthday) (1987.)
Reservoir Dogs (1992.)
Pakleni šund (1994.)
Četiri sobe (segment "The Man from Hollywood") (1995.)
Jackie Brown (1997.)
Kill Bill (Vol. 1 2003., Vol. 2 2004.)
Inglorious Bastards (2005.) - još u izradbi.

Scenarist
Prava Romansa (1993.)
Rođeni ubojice (1994.)
Od sumraka do zore (1996.)

Glumac
Rođendan mog najboljeg prijatelja (1987.) Clarence Pool
Reservoir Dogs (1992.) Mr. Brown
Pakleni šund (1994.) Jimmie Dimmick
Sleep With Me (1994.) Syd
Destiny Turns On the Radio (1995.) Johnny Destiny
Četiri sobe (segment "Čovjek iz Hollywooda") (1995.) Chester
Desperado (1995.) dostavljač
Od sumraka do zore (1996.) Richard Gecko
Šestica (1996.) Q.T
Little Nicky (2000.) propovjednik
Alias (TV serija) (2001.) McKenas Cole

Glavni producent
Killing Zoe (1994.)
Četiri sobe (1995.)
Od sumraka do zore (1996.)
Curdled (1996.)
God Said, 'Ha!' (1998.)

Režiser, scenarista, glumac i producent Kventin Tarantino (Quentin Tarantino) je, verovatno, najosobeniji talenat, sklon stalnim transformacijama, koji se pojavio u Americi početkom devedesetih. Rođen je 27. marta 1963. u Noksvilu, Tenesi.

Za razliku od prethodne generacije američkih filmskih stvaralaca, Tarantino je zanat naučio dok je radio u video klubu, a ne u filmskoj školi. Shodno tome, razvio je smeo spoj pop kulture i umetničkog filma. Njegovi filmovi su trileri koji se izdvajaju britkim dijalozima, naglim obrtima i ekstremnim nasiljem.

Tarantino je započeo karijeru kao glumac (najveću ulogu imao je kao imitator Elvisa u epizodi "Zlatne devojke" ("The Golden Girls"), pohađajući časove glume dok je radio u video arhivi na Menhetn Biču u Kaliforniji. U toku tog perioda tada mladi filmski stvaralac je i započeo s pisanjem scenarija. Prvi scenario - "Prava ljubav" ("True Romance"), završio je 1987. Sa saradnikom Rodžerom Ejvorijem, koji će kasnije takođe postati režiser, Tarantino je pokušao da nađe finansijera za film. Posle nekoliko godina pregovora, ipak je odlučio da proda scenario. Delo je završilo u rukama režisera Tonija Skota. Istovremeno, Tarantino piše i scenario za "Natural Born Killers". Ponovo nije mogao da nađe investitore za film, pa je scenario dao svom partneru Randu Vosleru.

Zatim je iskoristio novac zarađen na "True Romance" i započeo pretprodukciju ostvarenja "Ulični psi" ("Reservoir Dogs"), filma o propaloj pljački. "Ulični psi" imali su finansijsku podršku "LIVE Entertainment" pošto je Harvi Kajtel prihvatio da igra glavnu ulogu. Film je promovisan na Sandens filmskom festivalu 1992. Njegovo prikazivanje izazvalo je brojne izvrsne kritike i načinilo film svojevrsnim kultnim hitom.

Iako su mnogi kritičari i poštovaoci hvalili Tarantina, njegov rad naišao je i na popriličan broj negativnih kritika. Tvrdeći da je pokrao nepoznati hongkonški triler "Grad u plamenu" ("City on Fire"), kritičari su samo razbuktavali diskusije o scenaristi/režiseru.

Tokom 1993. Tarantino je napisao i režirao svoj sledeći film - "Petparačke priče" ("Pulp Fiction"), koji se sastoji od tri krimi priče koje se prepliću. Te godine premijeru je imao i film "Prava ljubav" ("True Romance") Tonija Skota.
Kventin Tarantino (Quentin Tarantino) prerastao je od inspirativne ličnosti u veliku zvezdu 1994. Film "Petparačke priče" dobio je Zlatnu palmu na Kanskom festivalu u maju te godine, čime je započela poplava pohvalnih kritika o njemu. Pre nego što je "Pulp Fiction" premijerno prikazan u oktobru, bombastična verzija "Natural Born Killers" Olivera Stona puštena je u bioskope u avgustu.

Tarantino se distancirao od filma i navođen je samo kao autor osnovne priče. "Pulp Fiction" je uskoro nadmašio "Natural Born Killers" i po priznanjima i po popularnosti: snimljen za samo osam miliona, film je zaradio preko 100 miliona dolara i dospeo na brojne liste kritičara među prvih deset. Pored toga, "Pulp Fiction" je nominovan za sedam nagrada Oskar – za najbolji film, režiju, najbolji originalni scenario (Tarantino i Ejvori), najboljeg glumca (Džon Travolta), najbolju mušku epizodnu ulogu (Samjuel L. Džekson) i najbolju žensku epizodnu ulogu (Uma Turman).

Posle uspeha filma, Tarantino je bio svuda prisutan, od pričaonica do epizodne uloge u niskobudžetnom filmu "Spavaj sa mnom" ("Sleep With Me"). Početkom 1995. režira deo antologijskog filma "Četiri sobe" ("Four Rooms") i glumi u nastavku filma "El Mariachi" - "Desperado", Roberta Rodrigeza i u komediji "Destiny Turns on the Radio", u kojoj je odigrao glavnu ulogu.

Tarantino je radio i na televiziji - režirao je jednu od epizoda NBC-jeve hit serije "Urgentni centar" ("ER") i pojavio se u sitkomu Margaret Šo "All-American Girl".

U drugoj polovini devedesetih Tarantino je nastavio da glumi, režira, piše scenarije i producira. Godine 1996. bio je scenarista i izvršni producent filma "Od sumraka do svitanja" ("From Dusk Till Dawn") s Džordžom Klunijem, a naredne godine je donekle povratio staru slavu kao režiser i scenarista filma "Džeki Braun" ("Jackie Brown"), koji mu donosi priznanja koja su izostala posle "Petparačkih priča". Pojavljuje se i u "Full Tilt Boogie" - dokumentarcu o snimanju filma "From Dusk Till Dawn", takođe 1997.

Naredne godine uglavnom se posvetio ulozi u filmu Džulije Svini "God Said, Ha!", a 1999. ponovo staje iza kamere kao producent filma "Od sumraka do svitanja 2: teksaški krvavi novac" ("From Dusk Till Dawn 2: Texas Blood Money").

Prvih godina novog milenijuma nije se mnogo pojavljivao, ali je uskoro počela da raste tenzija oko njegovog četvrtog filma - "Kill Bill" (2003), omaža osvetničkim filmovima sedamdesetih. Uma Turman igra bivšeg ubicu znanog kao Nevesta. Probudivši se iz petogodišnje kome posle pokušaja ubistva, kada su joj bivši partneri pretvorili venčanje u krvoproliće, Nevesta se zaklinje da će se osvetiti i ubicama i svom bivšem šefu - Bilu, kojeg glumi Dejvid Karadin.

Iako čest tandem, Tarantino i Rodrigez nisu zajedno učestvovali u snimanju filma "Grad greha". Naime, Tarantino je došao na Rodrigezov poziv i bio je plaćen samo jedan dolar za režiju scene (Rodrigez je komponovao muziku u poslednjem Tarantinovom velikom filmskom hitu - "Kill Bill 2", takođe za samo jedan dolar) u priči Veliko debelo ubistvo.

Izvor: wikipedija
Po mom misljenju svi njegovi filmovi su fantasticni ali ova dva su mi omiljena...

Koji se vama Tarantinov film najvise dopada i zasto?
 
Poslednja izmena od urednika:
Član
Učlanjen(a)
18.06.2010
Poruka
5.648
Oba gore navedena su i moji najomiljeniji filmovi mada Tarantino ima izuzetne filmove koji se pamte.
Najvise mi se dopada to sto u njegovim filmovima ima dobrih i smislenih dijaloga ,filmovi obiluju obrtima i divnim scenama borbe,muzika je ono sto se dugo pamti .
Od sumraka do svitanja...predivno..:)


 
Poslednja izmena od urednika:
Član
Učlanjen(a)
28.06.2010
Poruka
1.097
Odličan i režiser i glumac :) Zanimljivi su dijalozi u njegovim filmovima kao i prikazi nasilja...

Meni se najviše dopada film Reservoir Dogs(Ulični psi), mada su i odlični filmovi Četiri sobe i Pakleni šund...

 
Poslednja izmena od urednika:
Član
Učlanjen(a)
18.06.2010
Poruka
5.648
Njegov prvi film ,,My best friend birthday,, sad izgleda smesno ,s obzirom na filmove koji su usledili kasnije.

 
Poslednja izmena od urednika:
Član
Učlanjen(a)
13.02.2010
Poruka
4.075
Tarantino prica vic.... iz filma "Desperado"...:) 
Poslednja izmena od urednika:
Član
Učlanjen(a)
18.06.2010
Poruka
5.648
A muzika ...divno..:)

 
Poslednja izmena od urednika:
Član
Učlanjen(a)
28.06.2010
Poruka
1.097
Odličan je i film Inglourious basterds :D

 
Poslednja izmena od urednika:
Član
Učlanjen(a)
18.06.2010
Poruka
5.648
,,Jackie Brown,, je izuzetno zanimljiv film...slicna ekipa glumaca je zastupljena u svim njegovim filmovima,uvek su u pitanju izuzetne zvezde,dobitnici prestiznih nagrada na skoro svim filmskim festivalima.
Evo inserta iz filma Dzeki Braun. 
Poslednja izmena od urednika:
Top