Član
Učlanjen(a)
02.07.2009
Poruka
2.908
Queen - britanska rock grupa nastala raspadom grupe Smile koju su cinili dvoje originalnih clanova grupe Queen, Brian May i Roger Taylor. Nakon odlaska pevaca Tima Staffella, mesto popunjava Freddie Mercury,a nakon nekoliko neuspesnih basista, prikljucuje im se basista John Deacon 1971. godine i tako je nastala svetski poznata grupa Queen.. Prvi veliki hit ostvarili su svojim cetvrtim albumom A Night at the Opera, a singl se zvao Bohemian Rhapsody. Takodje su veoma zapamceni po svojim nastupima, najvise zbog izuzetnog odnosa pevaca Freddiea Mercurya sa publikom. Skoro svi albumi su im bili u najprodavanijih 5 u Britaniji, a imali su i vise svetskih hitova. Najcuvenije pesme uz Bohemian Rhapsody su We Will Rock You, We Are The Champions, The Show Must Go On, Radio Ga Ga, Killer Queen,I Want It All, Crazy Little Thing Called Love... 12 godina nakon Freddijeve smrti Queen se ponovno okuplja, a bivsi pevac grupe Free Paul Rogers zamenjuje Freddia. Snimaju live album Return of the Champions (2005.), a u novembru 2006. zapocinju snimanje studijskog albuma.

queenbandcustom.jpg




Članovi benda:

Freddie Mercury (1946-1991)
- vokal, klavir i nekad gitara - najpoznatiji je kao glavni vokalist i frontman grupe; napisao je vecinu pesama koje se mogu naci na njihovom Greatest Hits albumu. Snimio je i nekoliko samostalnih albuma: Mr.Bad Guy, Barcelona s operskom pevacicom Monserrat Caballe.

Brian May (1947)
- gitara, back vokal, klavir i klavijature - glavni gitarist grupe; zajedno s bubnjarom Rogerom Taylorom, bio je clan grupe Smile koja je vremenom postala Queen; kao decak je napravio Red Special, gitaru na kojoj i dan danas svira.

John Deacon (1951)
- bas, ritam gitara - svirao je bas i jedini je clan koji nikada nije pevao ni na jednom Queen albumu; poslednji se pridruzio grupi 1971; napisao je najmanje pesama od svih u grupi, ali je napisao neke od najvećih hitova grupe kao što su: Another One Bites The Dust, You're My Best Friend i I Want To Break Free.

Roger Taylor (1949)
- bubnjevi, back vokal - u 70-tim je pevao glavni vokal na nekim pesmama poput: I'm In Love With My Car, Fight From The Inside i Modern Times Rock 'n' Roll.


queenband11255481827cus.jpg


Prvi album ne bas inventivnog naziva Queen prošao je relativno lose, bez veceg hita, i nikako nije najavljivao jednu od najblistavijih rok karijera. Vec sa drugim albumom stvari su postale mnogo jasnije, da bi u godinama koje slede Queen izrastao u vodeću rok atrakciju u svetu. Queen se smatra najuspešnijim britanskim bendom u poslednjih 30 godina, do danas zadrzavsi ogroman broj fanova sirom sveta. Iako cesto osporavani i nipodastavani od strane kriticara (koje je Mercury nazivao "isfrustriranim gubitnicima koji nikad nisu nista uradili u zivotu") grupa se smatra jednim od pionira glem-roka (glam-rock), hard-roka i hevi-metala. U visemesecnoj anketi Kanala 4 i eminentnog VH1 muzičkog kanala iz 1999. godine, Queen je izabran za drugu najvecu grupu svih vremena, odmah iza Bitlsa. Postali su članovi Rokenrol Kuce Slavnih (Rock and Roll Hall of Fame) 2001. godine. Od 1973. do 2005. prodali su između 250 i 300 miliona ploca.

queenbandsdfscustom.jpg


Najveci uspeh im je bila pesma Bohemian Rhapsody iz 1975. godine. Bila je broj jedan 9 nedelja na britanskim top listama, a zabeležila je uspeh sirom sveta. Takodje je prva pesma sa pravim video-klipom, sto ce se ubrzo posle toga pokazati kao standard za sve vece grupe. Interesantno je da Freddie Mercury, koji je napisao ovu pesmu, nikada nije zeleo da otkrije o cemu pesma zapravo govori. Brain May je vise puta rekao da mu uopste nije jasno o cemu se radi u pesmi, sto vazi i za ostale clanove grupe. Samim tim se otvorilo dosta spekulacija medju kriticarima i fanovima, od toga da pesma govori o maloletnickoj delikvenciji, do toga da je pro-satanisticka i ima razne skrivene poruke.

Bend je prestao sa intenzivnim radom nakon smrti frontmena Freddiea Mercurya 24. novembra 1991, iako se nikad nije zvanicno raspao. Deacon se zvanicno povukao iz muzike ubrzo potom. May i Taylor i dalje ucestvuju na povremenim nastupima i humanitarnim koncertima.

2005. je pocela turneja u saradnji sa pevacem Paulom Rodgersom. U ovom, izmenjenom sastavu ne ucestvuje John Deacon, a zvanicni naziv grupe na koncertima je Queen+Paul Rodgers. Na koncertima izvode vecinom hitove grupe Queen, uz nekoliko prepoznatljivih Rodgersovih pesama.


freddiecustom.jpg


Logo grupe Queen, ili njihov grb je kreacija Freddiea Mercurya, nastala pred izlazak prvog albuma, mada se ne nalazi na njegovom omotu. Ovaj logo je odmah postao prepoznatljivi simbol svima koji su za grupu Queen znali, bili obozavaoci ili ne. Na logou se nalaze horoskopski znaci sve četvorice članova: dva lava za Lavove (Deacon i Taylor), kraba za Raka (May), i dve vile za Devicu (Mercury). Lavovi se nalaze sa obe strane stilizovanog latiničnog slova "Q", kraba je iznad tog slova, sa plamenim jezicima iznad, a vile sede ispod svakog od lavova. Unutar slova "Q" je kruna, a citav logo natkriljuje ogromni feniks. Mercury je u kasnijem periodu cesto govorio da je logo naprosto deo vremena u kom je nastao (odnosno 70-tih), a osim na omotima albuma, cesto je mogao biti vidjen na prednjoj strani bubnjeva Rodgera Taylora na koncertima tokom 70-tih. Grb, odnosno logo grupe Queen je imao nekoliko dizajna sa identicnim motivima, ali drugacije stilizovanih, jednobojnih ili u punom koloru.

queenbandlogocustom.jpg


Diskografija:

Queen (1973)
Queen II (1974)
Sheer Heart Attack (1974)
A Day at the Races (1976)
News of the World (1977)
Jazz (1978)
The Game (1980)
Flash Gordon (1980)
Hot Space (1982)
The Works (1984)
A Kind of Magic (1986)
The Miracle (1989)
Innuendo (1991)
Made in Heaven (1995)


Izvor: Wikipedia




[video=youtube;qe9PSliDG4M]YouTube - Queen -- Bohemian Rhapsody with lyrics[/video]​
 
Poslednja izmena:
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978



Hvala za temu, Tito. :)
 
Poslednja izmena od urednika:
Član
Učlanjen(a)
02.07.2009
Poruka
2.908
Hvala za temu, Tito. :)

Nema na čemu, bio sam ubeđen da tema postoji, dok nisam pretražio. :)


Bio sam na onom koncertu u Areni, nije bilo loše, tačnije meni je bilo sjajno. Naravno, glupo je i pričati koliko je falio Fredi, ali to je ipak viša sila. Meni se svidela svirka, i one duge solaže, a neki su baš na to "kukali". Jedino mi se činilo da je Pol Rodžers bio malo pod dejstvom... nečega, ali je ipak korektno otpevao.


One Vision
 
Poslednja izmena od urednika:
Član
Učlanjen(a)
18.02.2010
Poruka
4.679
Tito, hvala ti za temu.
Andjeli hvala za lijepe pjesme.

Iako do auta držim kao do prošlogodišnje kiše, ovo mi je najbolja stvar.

 
Poslednja izmena od urednika:
Natrag
Top