Član
Učlanjen(a)
13.02.2010
Poruka
4.075
Moja omiljena :)..





Iz filma Highlander...


 
Poslednja izmena od urednika:
LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Dve decenije bez Fredija Merkjurija

[h=1]Dve decenije bez Fredija Merkjurija
[/h] Izvor: Tanjug

Frontmen grupe "Queen" (Kvin) Fredi Merkjuri (Freddie Mercury) umro je, na današnji dan, pre 20 godina ali su i posle dve decenije i on i njegova grupa popularni kao i na vrhuncu slave.

19842833284ece312f89a76893691051_orig.jpg
Britanski rokeri, koji ove godine slave 40 godina postojanja, su među najprodavanijim muzičarima na svetu - a najviše albuma prodali su tokom dve decenije posle Merkjurijeve smrti.

Gitarista Brajan Mej (Brian May) i bubnjar Rodžer Tejlor (Roger Taylor) i dalje su u poslu a Merkjurijeve pesme poput "Bohemian Rhapsody" i "Don't Stop Me Now" smatraju se danas klasicima.

Britanski list "Indipendent" naveo je da pevačeva smrt "deluje kao mali zastoj u njegovoj karijeri". Od smrti, Merkjurijev uticaj je rastao a nove generacije umetnika poput Lejdi Gage, Robija Vilijamsa i grupa "Fu Fajters" (Foo Fighters) i "Mjuz" (Muse) ga navode kao glavnog učitelja.

Fredi Merkjuri je umro u Londonu 24. novembra 1991. godine kada je imao 45 godina . Nekoliko godina bio je HIV pozitivan i umro je od bronhitisa koji je bio posledica AIDS-a.

Ostaće zapamćen po karakterističnim nastupima uživo, opčinjavajućem vokalu i hitovima poput "We Are The Champions", "Killer Queen", "Crazy Little Thing Called Love".

19895476184ece312fb5f53803521466_orig.jpg
Mjuzikl "We Will Rock You" o grupi Queen koji je pokrenut 2002. godine i dalje puni pozorište u Londonu, a nedavno je bio i na turneji po svetu, od Australije i Južne Afrike do Japana, Evrope i Las Vegasa.

Interesovanje za Merkjurija je toliko da Saša Baron Koen, tvorac "Borata" radi na projektu o pevaču. Film će se fokusirati na godine oko koncerta Live Aid koji je održan 1985. godine.

"Iako fizički nije ovde, njegovo prisustvo je snažnije nego ikada", Brajan Mej je naveo u svom blogu povodom Merkjurijevog 65 rođendana 5. septembra.

"Uvek će biti otelotvorenje savršenog frontmena - sveprisutni kanal komunikacije između benda i publike", naveo je Mej. "On je proždirao život i slavio svaki minut. I, kao kometa, ostavio je sjajan trag koji će blistati za generacije koje dolaze".

Merkjuri je, u saopštenju koje je objavio dan pred smrt, potvrdio da ima AIDS. U roku od 24 časa pao je u komu i preminuo. Svoju bolest trpeo je u privatnosti i nikada se javno nije žalio ili jadokovao zbog nje.

Budući da je bio jedna od najpoznatijih žrtava side, njegova smrt usmerila je pažnju javnosti na virus i pomogla u uklanjanju stigme sa bolesti koja je harala južnom Afrikom.

U intervjuu koji je dao 1987. godine Merkjuri je rekao novinaru Dejvidu Vigu da se ne boji da će postati usamljeni sedamdesetogodišnjak.

"Živeo sam život punim plućima i nije me briga ni da umrem sutra. Zaista sam sve uradio", rekao je on tada.


Rođen kao Farok Bulsara 5. septembra 1946. godine u porodici Parsi Indusa, Merkjuri je živeo u Zanzibaru i školovao se u internatu u Indiji. Kao stidljivi tinejdžer doputovao je sa porodicom u London bežeći od revolucije u Zanzibaru 1964.

Najpoznatija slika Merkjurija je on u kostimu koji je nosio na turneji 1986. godine sa brkovima i jednom pesnicom podignutom u vis. Ta poza ovekovečena je u njegovom spomeniku podignutom u mestu Montre na švajcarskoj obali Ženevskog jezera.

Njegove kolege iz benda uspele su, posle njegove smrti, da mukotrpnim radom produciraju prave snimke od delova vokala koje je bolesni Merkjuri pevao 1991. godine u trenucima kada je imao snage. Kada više nije mogao da snima, Merkjuri je prestao da uzima lekove. Album "Made In Heaven" objavljen 1995. godine jedan je od bestselera grupe "Queen".

Odlazak Merkjuria žestoko je pogodio i njegove kolege iz benda.


Brajan Mej, kome je tada umro i otac i kome se brak raspao, patio je od depresije i prema sopstvenom priznanju razmišljao je o samoubistvu.

Poput Meja, Rodžer Tejlor je tokom 1990-ih producirao dva solo albuma ali nije uspeo da pobegne od zaostavštine grupe.

Basista Džon Dikon (John Deacon) povukao se iz javnosti 1997. godine iako podržava dalji rad Meja i Tejlora.

Pokretanje rok predstave "We Wil Rock You" bila je kocka koja se isplatila privukavši nove obožavaoce grupi. Više od 13 miliona ljudi širom sveta videlo je mjuzik, uključujući 5,5 miliona u londonskom pozorištu "Dominion".

U planu je i nastavak, sa pesmama kojih nema u mjuziklu, iako originalna predstava i dalje puni pozorišta.

Grupa "Queen" vratila se na turneju 2005. godine kada su se udružili sa nekadašnjim pevacem grupe "Free" Polom Rodžersom (Paul Rodgers).

Njihova saradnja ispunila je arene i dovela do novog studijskog albuma "The Cosmos Rocks" (2008) ali je ubrzo potom Rodžers odlučio da se vrati solo karijeri.

 
Poslednja izmena od urednika:
LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Fredi Merkjuri – nezaboravljeni superstar

SEĆANJA


Fredi Merkjuri – nezaboravljeni superstar


Prošle su dve decenije od smrti pevača grupe „Kvin” i pevača hitova „Boemska rapsodija” i „We Are the Champions”

fred.jpg

Da boluje od side Fredi Merkjuri je potvrdio u saopštenju dan pred smrt



Pune dve decenije svet je siromašniji za najpoznatiju britansku zvezdu azijskog porekla. Na jučerašnji dan 1991, u legendu se preselio Farok Bulsara, poznat kao Fredi Merkjuri, prva rok zvezda azijskog porekla i prvi persijski superstar. Svet je tada ostao bez umetnika neverovatnih glasovnih mogućnosti, koji je sa grupom „Kvin” ostavio hitove „Boemska rapsodija”, „We Are the Champions”...

Rođen u Zanzibaru, 5. septembra 1946, od oca Džera i majke Bomije Bulsare čiji su preci bili persijskog porekla i zoroastrijanske vere. Sa sedam godina poslat je na školovanje kod bake u malo mesto kod Bombaja u Indiji, gde su primetili da poseduje izuzetan talenat i predložili roditeljima da ga upišu na časove klavira. U srednjoj školi je bio član školskog benda, a jedan od članova grupe dao mu je nadimak Fredi jer nije uspevao da izgovori njegovo pravo ime.

Kao osamnaestogodišnjak sa porodicom se preselio u Englesku. Upoznao je Brajana Meja i Rodžera Tejlora, članove grupe „Smajl”, a kada im se priključio Džon Dikson nastala je grupa „Kvin”.

Fredi Merkjuri za sobom je ostavio hitove koji se i danas slušaju a „Boemska rapsodija” je često, posebno u Velikoj Britaniji, proglašavana za pesmu decenije, epohe, ili čak pesmu veka.

Medijske spekulacije, koje su trajale godinama, da boluje od side Fredi je potvrdio u saopštenju samo dan pred smrt. U skladu sa verom svojih roditelja, kremiran je ali se o njegovom pepelu ništa ne zna jer je tako tražio u testamentu. Njegova prijateljica i verenica Meri Ostin, testamentom je bila određena da se pobrine za pepeo i da nikada javno ne saopšti šta je sa njim uradila.

Ma koliko njegov život bio kontroverzan, ma koliko je Fredi ostao upamćen po ekstravagantnosti na sceni, bio je rezervisan kada je reč o privatnom životu. Po priznanju, bio je biseksualan, iako je poslednjih sedam godina života proveo sa Džimom Hatonom.

.......

Nikoga nije zaboravio u testamentu

Polovinu svog ogromnog bogatstva Fredi je ostavio verenici i prijateljici Meri Ostin koja je odbila da ga primi i u švajcarskom Montreu osnovala Fredijevu fondaciju za borbu protiv side. Drugu polovinu ostavio je roditeljima i sestri Kašmiri. Ljubavniku Džimu Hatonu ostavio je 500.000 funti, kao i ličnom sekretaru i kuvaru, a vozaču i telohranitelju 100.000 funti.

Politika

 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Rok avantura Galilea i Figara

Četiri decenije “Boemske rapsodije” grupe “Kvin”. Zavodljiva mešavina operetskog stila, hard roka i mistike dalekih zemalja učinila da je generacije slušaju s pobožnim zanosom

CLN2mzk.jpg


TAJNU kako su se u refrenu pesme “Boemska rapsodija” zajedno našli renesansni genije Galileo Galilej, Mocartov i Rosinijev Figaro, Skaramuš (lik iz komedije del arte) i arapska reč Bismilah (“U Alahovo ime”) Fredi Merkjuri poneo je sa sobom u polja besmrtnosti. Četiri decenije pošto je snimljen i objavljen kao verovatno najduži singl u istoriji popularne muzike (traje čak 5,55 minuta), ovaj hit grupe “Kvin”, koliko teško dokučivim stihovima, toliko i neobičnom muzičkom strukturom, i dalje privlači magnetom svoje misterije.

- Većina popularnih grupa tog perioda je imala tu “veliku pesmu”, onu oko koje se stvarao mit - kaže za “Novosti” rok kritičar Petar Janjatović. - Za “Led cepelin” su to bile “Stepenice ka nebu”, za “Dip parpl” epska pesma “Dete vremena”, a “Iglsi” su, na primer, intrigirali sa “Hotelom Kalifornija”. “Boemska rapsodija” je od grupe “Kvin” napravila planetarno poznatu grupu. Slojevita, ambiciozna, zahtevna i mistična, uklapala se u kitnjastu rok modu tog vremena, ali je, zahvaljujući originalnosti, postala evergrin. Teško je reći o čemu Fredi Merkjuri u njoj peva, ali je zavodljiva mešavina evropskog operetskog stila, hard roka i mistike dalekih zemalja učinila da je generacije klinaca, tih sedamdesetih godina, slušaju s pobožnim zanosom. Bio sam na Zanzibaru (gde je Merkjuri rođen) i “Boemska rapsodija” se tamo tretira kao nezvanična himna. Možda i zato što oslikava bogatstvo istorije, nacija i kultura tog malog ostrva.

Snimanje “Boemske rapsodije”, prodate širom sveta u više od šest miliona primeraka, započeto je 24. avgusta 1975. u studiju u Velsu. Merkjuri je već napisao njen veći deo u svom domu, u zapadom Londonu i prvobitno je, legenda kaže, nazvano “Kaubojska pesma”. Verzija koja će biti objavljena i kao singl, a posle i na albumu “Noć u operi”, nastala je posle tri nedelje rada u čak šest različitih studija. Sama kompozicija se sastoji iz šest delova: uvoda, balade, gitarskog sola, “opere”, roka i zaključka. Da bi postigli željeni efekat, članovi “Kvina” (uz Merkjurija, Brajan Mej gitarista, Džon Dikon bas gitarista i Rodžer Medouz Tejlor bubnjar) snimali su je na tri dvadesetčetvorokanalna magnetofona (u to vreme čudo tehnike). Najduže su snimani glasovi i to po deset do dvanaest sati dnevno. Da bi se postigao efekat hora, različite vokalne deonice koje su pevali Merkjuri, Mej i Tejlor nasnimane su 180 puta.

Iako je za producente bio veliki rizik da objave ovu “rok operetu”, čak i u vreme satenskih “zvoncara” i “glem roka” koji je koketirao sa simfonijskom muzikom, ona se probila na vrhove top lista i grupi otvorila vrata za prvu američku turneju. U vreme Merkjurijeve smrti ponovo se našla na vrhu “Top 10” i to zahvaljujući filmu “Vejnov put” (glumac Majl Majers ucenio je napuštanjem snimanja rediteljku Penelopi Spiris, jer je zasada već čuvenu scenu u automobilu htela da upotrebi drugu, savremeniju pesmu).

“Boemska rapsodija” je ostavila dubok i kontradiktoran (kao što je i ona sama) uticaj na popularnu kulturu. Prema jednom nedavnom istraživanju koje je za Bi-Bi-Si sprovela agencija KomRes ona deluje kao pravi lek, koji okrepljuje bolesne, posebno one koji pate od depresije, dok je minulog proleća uprava Muzeja u Vrbasu zabranila horu “Bački pevači” da je izvedu u sklopu manifestacije “10 dana muzeja od 10 do 10”. Obrazloženje, koje je tada zgranulo našu javnost, bilo je da ona “ubija muškost”, (Merkjuri u njoj navodno priznaje da je gej), ali i da širi “satanizam”, jer se spominje Belzebub, koji je u Bibliji označen kao demon i jedan od sedam prinčeva pakla?!

BOEMSKO I PIVO

U znak jubileja, grupa “Kvin” je lansirala “boemsko pivo” (na tržištu je već i njihova votka “Kvin-ubica”, nazvana prema singlu koji je prethodio “Boemskoj rapsodiji”). Na omotu ovog piva koje se proizvodi u čuvenom češkom gradu Plzenju (nekada bio deo kraljevine Bohemije), naći će se i grb grupe, koji je Merkjuri dizajnirao kao student grafičkog dizajna na umetničkom koledžu Iling u Londonu.

(Novosti)


 
Natrag
Top