Python zajednica ???

Učlanjen(a)
06.10.2013
Poruka
145
Pozdrav ljudi , zanima me kao sto i naslov teme glasi , jel postoji neka python zajednica kod nas na balkanu ?
Procesljao sam sve moguce forume u potrazi za ljudima koji se amaterski ili profi bave python programiranjem ali nisam naleteo na nista specijalno.
Ja sam poceo sa PHP-om ali mi je vremenom postao nekako dosadan i kad sam probao Python bukvalno sam se zaljubio :D
Nemam neko ogromno znanje ali imam volje i zelje da svakog dana ucim i ucim. Skinuo sam , odstampao i procitao sve sto sam pronaso na nasem jeziku.
Imam i par knjiga na engleskom jeziku koje sam planirao da prevedem ali me kosta pakleno skupo, ne zbog toga sto ne znam bas super engleski vec zbog toga sto zelim da
sve to imam na nasem ex-yu jeziku .
Na IRC-u sam trazio i trazio i onda izgubio volje da trazim neke domace sobe , jer ni irc nije ono sto je nekada bio, gomila glupih i nepotrebnih soba prepunih klinaca , pedofila i zagorelih :D
Da ne smaram vise , ako neko zna neko mesto gde se okuplja python ekipa nek napise , a ako nas ovde ima bar malo zamolicemo moderatore za jedanu temu u podforumu , nadam se da ce odobriti :D Uzdravlje :D
 
Učlanjen(a)
06.10.2013
Poruka
145
Stoji to tako bas bas duze vreme , dva puta sam poslao mail i nikad mi niko nije odgovorio.
Kakav god sajt da prave mislim da je za ove 2-3 godine mogo da bude uradjen.
 
Član
Učlanjen(a)
13.04.2011
Poruka
695
Ja sam se takođe oduševio pythonom evo vec mesecima radim mislim kad imam vremena vezbam vezbam ....resavam zadatke nizove funkcije datoteke....sad trenutno se petljam sa modulima....evo imas ovo , al je ito napusteno...

https://ljuska.org/viewforum.php?f=73
ako imas nekih knjiga i ja sam nesta prikupljao.....pa da razmenimo
Pozdrav
 
Učlanjen(a)
06.10.2013
Poruka
145
Sa modulima tek postaje zanimljivije :) A inace ljuska forum je puko odavno. Ima po dvoje troje aktivnih clanova ali propala stvar.
 
Član
Učlanjen(a)
16.11.2009
Poruka
205
Zaboravih ovaj link, znam da sam gledao ranije, i ako se dobro sećam neki linkovi izgleda ne rade, ali ima dosta funkcionalnih koji mogu biti korisni: http://zeljko.popivoda.com/python-tutorijali/

Na žalost, otišao sam u drugom pravcu tako da nemam dovoljno vremena da bihi se posvetio učenju Python-a, a posebno Django-a. Ova kombinacija nije baš jednostavna u početku, naročito što za bezvezan "Hello world!" treba dosta linija koda, za razliku od npr. JS-a. Ali, kad se to sve nauči, neke mnogo složenije stvari se odrade lakše, međutim učenje svega i svačega pomalo je besmisleno ako ne radite neki konkretan projekat koji će vam sutra biti korisna stavka u CV-u.

Koliko znam iz prve ruke, u pojedinim firmama se dosta forsira Angular jer klijenti su počeli da traže čak i v2 dok je još bila dostupna samo beta verzija.
Takođe, za manje firme i srednja preduzeća dominantna je MS platforma (najviše C#, a .net postaje OpenSource...), dok se dosta traže i programeri za Android.
Pojedine firme, koje su se specijalizovale za Web development rade samo PHP i MySQL (i derivate, tipa MariaDB), tako da je za Python i sličnu egzotiku potrebno poprilično manje ljudi. Ali, kad se traži pozicija programera sa iskustvom, teško se nalaze adekvatni kandidati, tako da svakako nije promašaj krenuti tim putem, čak se može desiti da se nađe posao koji u startu daje bolju platu i nudi mogućnosti bržeg napredovanja nego kod drugih programskih jezika.


Kad bi imao neki kurs za Python koji bi bio interesantan kao što ovaj lik (jedan od retkih hindusa koji govori koliko-toliko razumljiv engleski) objašnjava prednosti programskoj jezika Scala u odnosu na Javu:
 
Učlanjen(a)
06.10.2013
Poruka
145
E jesi si se raspisao @kobayashi :D Ma ne zanima mene ni zarada ni rad u nekoj firmi sa ovom profesijom. Ja ovo radim onako za sebe , za svoj merak sto bi se reklo :)
Ja vecinom koristim linux a posto je python ajde da kazem sastavni deo linuxa a linux je open source onda mi je postalo zanimljivo da znam sta se nalazi ispod i kako sve funkcionise. Python kao jezik ima veoma lep i pregledan kod tako da sam puno stvari naucio samo citajuci neke programe. Probao sam i Tkinter nesto na brzaka i shvatio da se puno toga moze samo se treba lepo savladati. Ali za sad necu da mesam gradiva , kad savladam ovo kako treba onda moze , za sada ne zurim nigde :)
 
Član
Učlanjen(a)
16.11.2009
Poruka
205
Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
16.11.2009
Poruka
205
Nema na čemu.

Ako te interesuje kako da python kod povežeš sa front-endom (html, css, js...), ovaj lik je sastavio gomilu teksta sa linkovima na kojima je opisano kako i šta (mada je iz 2012): http://www.pixelmonkey.org/2012/06/14/web-app

Ako te zanimaju algoritmi, jedna od prviih knjiga koju sam čitao još pre 15-ak godina je bila "Programming Pearls" (ima na net-u i 1. i 2. izdanje), jedva nađoj o kojoj knjizi se radi jer sam bio zaboravio naslov, ali mi ostalo u glavi da se pominje pearlS (a nema veze sa Pearl-om). Veći deo knjige je rasprava kako rešiti određeni problem koristeći što efikasniji algoritam (npr. kako sortirati 27000 brojeva ako u glavnu memoriju može da se smesti samo 1000), tako da može biti izuzetno korisna za one koji žele da se bave rešavanjem ozbiljnih inženjerskih problema.


Za Python imaš i nekih primerčića ovde: http://www.programiz.com/python-programming/examples
ali su to uglavnom jednostavni primeri, međutim pri vežbanju se uvek može unaprediti primer (npr. nalaženje najvećeg od 3 broja se može uopštiti na N brojeva i koristiti petlju za listu: for (i, item) in enumerate(items): .... ili neki drugi način.
 
Natrag
Top