Putovanje iz snova....

Član
Učlanjen(a)
16.05.2009
Poruka
669
Da li ste konformista ili avanturista? Da li volite da idete unapred znajuci gde i sta ili vise volite da idete avanturisticki, pa kako ispadne....:D Sta Vam je prioritetno kod putovanja....da idete negde gde je dobra zabava ili nesto drugo...:dance2:
Koje je najegzoticnija destinacija gde ste bili a koje je mesto gde biste voleli da odete vise od svega...i zasto?

Ja sam veliki konformista...nisam sklona akcijama tipa kampovanje i sl...mada sam prosle godine na trance festivalu u Grckoj shvatila da i kamp moze pruziti komfor:yea: ali sam se ipak odlucila za apartman...Isto tako volim da idem negde gde je sve unapred isplanirano...prvenstveno mislim na smestaj, hranu itd...uvek se raspitam sta je to sto treba da vidim pod obavezno, sta treba da probam od hrane...
Najegzoticnije mesto gde sam bila su Kanarska ostrva i na zalost imala sam Spansku vizu sa jednim ulaskom i nisam bila u mogucnosti da odem na izlet do Maroka, koji je jako blizu i do njega se ide organizovanim turama....:(

Mesto koje zelim da posetim a i zarekla sam se da cu to uraditi jednog dana je Goa...Juzna Amerika me neizmerno privlaci....
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Putovanje iz snova - Čari Crvenog mora

Putovanje iz snova - Čari Crvenog mora

07. 04. 2010
Press Online

Na tromeđi Egipta, Izraela i Jordana nalaze se tri letovališta koja postaju sve popularnije turističke destinacije zahvaljujući kristalnom moru, odmoru bez uobičajenih gužvi, a pre svega blizini pustinje Vadi Ram, fascinantne Petre, pa i Jerusalima i Maslinove gore

1.jpg


Na vrhu Akabskog zaliva, koji se pruža sa istočne strane Sinajskog poluostrva, nalazi se tromeđa Egipta, Izraela i Jordana. Tu se na rastojanju od 15-ak kilometara nalaze tri poznata letovališta: Akaba u Jordanu, Eilat u Izraelu i Taba u Egiptu.

3.jpg


Akaba ubrzano postaje nova hit destinacija za odmor zahvaljujući kristalno čistom moru i divnim peščanim plažama bez uobičajenih gužvi. Ono po čemu Akaba najviše osvaja svetske putnike je blizina jedine crvene pustinje izvan Afrike - pustinje Vadi Ram, čuvene i fascinantne Petre, planine Nebo, gde je po verovanju sahranjen Mojsije, Betanije - mesta krštenja Isusa Hrista, Mrtvog mora i mnogih drugih mesta koja će vaš odmor učiniti nezaboravnim.

4.jpg


Taba je najsevernije letovalište na Crvenom moru, u zalivu Akaba. Na svega stotinak metara od poslednjeg hotela nalazi se granični prelaz sa Izraelom i letovalište Eilat. Pejzaž upotpunjuju južni obronci planine Sinaj, čuvene gore na kojoj je Mojsije primio deset zapovesti od Boga. Hiljadama godina ovo mesto posećivali su hodočasnici na putu prema Sinaju. Poslednjih nekoliko decenija razvija se moderan turizam zahvaljujući čistom moru sa odličnim uslovima za vodene i ronilačke sportove. Blaga klima omogućava kupanje gotovo tokom čitave godine.

5.jpg


Letovalište Eilat u Izraelu je najjužnije mesto u zemlji, a tajna njegovog šarma je u posebnoj lokaciji na severnom kraju zaliva Eilat. Kombinacija tople klime, tropsko more i predivan pogled na ogromne granitne planine pretvorila ga je u turistički dragulj. Zaliv je jedna od glavnih atrakcija, zahvaljujući lepim plažama i sportovima na vodi, ali i zbog toga što predstavlja jedno od najboljih ronilačkih mesta na svetu. U okviru njega se nalazi i podzemna opservatorija sa morskim muzejem, koji prikazuje zbirke fascinantnih morskih životinja.
Blizina poznatih turističkih atrakcija opredeljuje mnogobrojne turiste da ovde potraže odmor i ujedno mogu obiđu čuvene lokalitete.


6.jpg


Pustinjski dragulj

Najpoznatiji spomenik u Jordanu je drevni grad Petra. Smešten je na ivici pustinje i isklesan u uskom i vijugovom kanjonu peskovitih stena u šestom veku pre nove ere. Bio je blistava prestonica Nabatajske imperije kralja Aretasa IV, dok ga Rimljani nisu osvojili 106. godine. Vremenom je njegov značaj opadao i do kraja osmog veka biva potpuno napušten. Petra je za Evropljane ostala dugo skrivena tajna, do 1812. godine, kada ju je ponovo otkrio Švajcarac Johan Burkhart. Tada su otkriveni mnogi veličanstveni spomenici kao što su zgrada Al Knazneha (Riznica), Kraljevska grobnica, ulica Kolonada, hramovi Dushara i Al-Uzza, te žrtvenik.


7.jpg


Lorensova pustinja i Izvor života

Safari u pustinji Vadi Ram predstavlja jedinstveno životno iskustvo. Vadi Ram je poznat i kao pustinja Lorensa od Arabije jer je, prema legendi, on tu ubijen. Poseduje predivne stene nijansirane u svetloroze i tamnoroze, u čijem podnožju se prostire žuti, crvenkasti i roze pesak.
Jordan sa Izraelom deli kontrolu nad Mrtvim morem, koje je poznato kao jedna od najznačajnijih spa destinacija. Blato i voda iz Mrtvog mora koriste se u mnogim tretmanima za podmlađivanje i negu kože jer se u njima nalazi više od 35 minerala koji su esencijalni za zdravlje kože. Zbog toga su na njegovim obalama podignuti mnogi luksuzni hoteli i spa centri. Mrtvo more predstavlja i najnižu ljudima dostupnu tačku na površini Zemlje. Poznato je po visokoj koncentraciji soli, zbog koje je u njemu život gotovo nemoguć. Uprkos tome, od biblijskih vremena važan je izvor raznih sirovina. Veruje se da su se na obalama Mrtvog mora nalazili biblijski gradovi Sodoma, Gomora, Adma, Zeboin i Zoar.


8.jpg


Jerusalim i Maslinova gora

Jerusalim, sveti grad, na samo desetak kilometara od mesta rođenja Isusa Hrista - Vitlejema. U njemu se nalazi jedna od najlepših bazilika na svetu, koju je podigao rimski car Konstantin još u četvrtom veku. Ali nakon požara koji ju je zadesio, obnovljena je u šestom veku, a car Justinijan I je bio zaslužan za obnovu. Najveća atrakcija jeste pećina ispred oltara u kojoj je rođen Isus, a na samom mestu njegovog rođenja ucrtana je vitlejemska zvezda.
Preko puta Jerusalima nalazi se brdo sa čijeg se vrha Isus Hrist vazneo u nebesa - Maslinova gora, a nedaleko odatle se može posetiti i manastir koji je sagrađen na mestu na kojem je Isus podučavao svoje učenike i gde je nastala molitva „Očenaš„.
U blizini možete posetiti i pećinu gde je Juda izdao Hrista, a tik uz nju je i manastir Marije Magdalene.


Meni ovo zvuči jaaaaako primamljivo, naročito Petra u Jordanu. Naravno, postoji još jako mnogo mesta na našoj dragoj planeti koja bih volela da posetim, kao na primer Indiju, Peru, Kubu...
A Vi? Koje je Vaše "putovanje iz snova"? :)

 
Član
Učlanjen(a)
08.10.2009
Poruka
1.849
[ame=http://www.youtube.com/watch?v=t3GwR0GZ6bo]YouTube - Devils Settlement.mpg[/ame]
[ame=http://www.youtube.com/watch?v=IYbTv0onHpA]YouTube - KANJON UVAC.mp4[/ame]
[ame=http://www.youtube.com/watch?v=NdwJ1Z7dk4M]YouTube - VINODOL RAJ KVARNERA.mpg[/ame]
[ame=http://www.youtube.com/watch?v=Xdor_ZVRGYM]YouTube - CRIKVENICA MALI JE OVO GRAD.mp4[/ame]
 
Član
Učlanjen(a)
31.10.2009
Poruka
3.068
Ja jesam avanturista i zeleo bih da odem malo da istrazujem po Dubaiju
 
Član
Učlanjen(a)
02.10.2010
Poruka
12
in any case, the adventurer

Alberobelo, Italy
alberobelo, italy 3.jpg

Darvaza well, Turkmenistan
darvaza well 2.jpg

Laponie, GrandNord
laponie.jpg
 
Član
Učlanjen(a)
08.07.2009
Poruka
1.146
На Емирате.(ускоро врло ускоро,чим буде струје)
 
Natrag
Top