Putin:Nisam naredio pretres stanova

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
[h=1]Putin:Nisam naredio pretres stanova
[/h] Izvor: Tanjug

Moskva -- Ruski predsednik Vladimir Putin negirao da je nedavno naredio policiji da pretresa stanove opozicionih lidera koji su organizovali nekoliko protesta u Moskvi.

18621397284fd8b94cee964810912521_368x247.jpg

Tanjug, arhiva
Policija je 11. juna u ranim jutarnjim satima pretresla stanove istaknutih opozicionara, među njima i stan popularnog blogera Andreja Navaljnog, što je naišlo na osudu zapadnih zemalja i izazvalo zabrinutost Sjedinjenih Država, navodi AFP.
Opozicione javne ličnosti optužile su policiju da je nezakonito postupila i bez potrebnih naloga ušla u njihove stanove, dok je jedna od njih, poznata voditeljka, i odnedavno vatrena opozicionarka Ksenija Sobčak izjavila da su je policajci "ponižavali i opljačkali".

Inspektori policije su, kako navodi AFP, uzeli kompjutere i zaplenili dokumentaciju za koju su se nadali da će im poslužiti kao dokaz u njihovoj istrazi o uličnim neredima koji su izbili ispred Kremlja, uoči Putinove predsedničke inauguracije prošlog meseca.

7Putin nije spomenuo taj incident sve dok ga novinari nisu upitali o tome danas u Jordanu.

"Što se tiče pretresa... verovali ili ne, o tome sam obavešten iz štampe. Ukoliko se bilo šta dogodilo u okviru zakona, onda su takve stvari normalne. Ukoliko su, međutim, nečija prava bila prekršena, ti ljudi treba da se obrate obrate odgovarajućim organima, pre svega pravosudnim", rekao je Putin.

Putin je dao izjavu o ovome nekoliko sati pošto je Navaljni optužio rusku službu bezbednosti da je njegovu kompjutersku lozinku dala pristalicama Kremlja koji su juče upali na njegov tviter i poslali uvredljive poruke.

Predstavnica Alekseja Navaljnija, Ana Veduta, upozorila je oko 250.000 sledbenika njegovog tvitera, da su današnje poruke bile lažne.

Kasno večeras, ona je potvrdila da je Navaljni uspeo da preuzme kontrolu na svom tviteru.

Hakeri koji su upali na njegov tviter, danas su na njemu objavili da je Navaljni prevarant i lopov. "Rasformirao sam svoju sektu, ali vam neću vratiti vaš novac jer mi treba da se zabavljam u Meksiku, tako da svi vi možete da idete u pakao", pisalo je na jednoj ubačenoj poruci hakera.

Natrag