Put do sreće u pet koraka

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.549
Put do sreće u pet koraka
novosti.rs| 03. jun 2014. 13:01 |
Pitanje, da li je sreća urođena ili veština koja se uči, predstavlja stalnu nedoumicu istraživača koji se ovim fenomenom bave.


5-koraka-za-srecu_620x0.jpg




Italijanski psihijatar dr Elizabet Lombardo tvrdi, da čak i oni koji nisu optimisti od rođenja, mogu da nauče da na život gledaju sa vedrije strane. Da bi to postigli, trebalo bi da se pridržavaju pet glavnih "recepata" za sreću. Prvo se počinje vođenjem dnevnika zahvalnosti, gde se zapisuju najvažnije stvari koje određenu osobu usrećuju. Dokazano je da podsećanje na sadržaj ovakvog dnevnika u stanju teskobe, i te kako može da podigne raspoloženje.

Drugi i treći korak podrazumevaju opuštanje i vežbanje, a dr Lombardo tvrdi, da je u slučaju duboke potištenosti, bavljenje sportom jednako delotvorno kao i antidepresivi. Pitanje je, međutim, kako depresivne ljude naterati da vežbaju, s obzirom na to da oni imaju najmanje volje i snage. Četvrto pravilo nalaže da srećniji ljudi pomažu manje srećnim, prisećanjem na pozitivne stvari iz sopstvenog života. Na kraju, italijanski stručnjak preporučuje što češće kontakte i druženje sa poznatim i dragim osobama, jer se tako najlakše izlazi iz začaranog kruga potištenosti i depresije.

Doktorka Lombardo tvrdi da je 50 odsto sreće urođenog karaktera, dok deset odsto zavisi od spoljašnjih okolnosti u kojima se određena osoba nalazi. Preostalih, čak 40 odsto sreće zavisi od svakoga ponaosob i od njihovog angažovanja da sreću dostignu.
 
Natrag
Top