Pustinje

Učlanjen(a)
10.07.2010
Poruka
2.773
Sossuvlei - najlepša pustinja na svetu iz Nambije


Najlepša pustinja na svetu je Sossuvlei, pustinja iz Nambije. To je mišljenje mnogih. Sossuvlei (znači "mesto koje upija vodu") je od soli i gline. Nalazi se u nacionalnom parku Namib Naukluft u Nambiji. U Sossuvlei tek po nekad padne kiša koju ova pustinja odmah upije. Pogledajte zašto je po mnogima ovo najlepša pustinja na svetu.


najlepsa-pustinja-01.jpg


najlepsa-pustinja-03.jpg


najlepsa-pustinja-04.jpg


najlepsa-pustinja-05.jpg


najlepsa-pustinja-06.jpg


najlepsa-pustinja-07.jpg


najlepsa-pustinja-10.jpg


najlepsa-pustinja-13.jpg


najlepsa-pustinja-19.jpg


najlepsa-pustinja-20.jpg
 
Učlanjen(a)
10.07.2010
Poruka
2.773
Oko Sahare

Oko Sahare

Ova impresivna formacija u Mauritaniji, u jugozapadnoj Sahari , toliko je velika da se vidi čak iz svemira. Promer joj je 48 kilometara

Ova spektakularna formacija nazvana je “Oko Sahare”. Ranije se verovalo da je uzrok njenog nastanka udar meteora, ali sada geolozi smatraju da je to produkt izdizanja tla i erozije. Međutim, njena kružna forma je i dalje velika misterija.

oko.jpg

 
Dałe
Učlanjen(a)
04.10.2011
Poruka
3.295
[h=3]Thar[/h]
Pustinja Thar smještena je na zapadu Rajasthana, savezne države Indije koja je ujedno i najveća država u Indiji po površini. Milje i milje pijeska ispod sunca koje prži obilježje su ove pustinje, a njezina ljepota leži u njezinim slikovitim stanovnicima.

2Q==
 
LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Sahara: najveća pustinja na svetu

Sahara: najveća pustinja na svetu


Blic


Sahara je najveća pustinja na svetu! Njena površina prelazi 9.000.000 km2, i proteže se preko trećine afričkog kontinenta. Od ukupne površine ove pustinje, samo 25 % je peskovito, dok je ostatak kamenit i šljunkovit.

99248_pustinja-----david-stanley_af.jpg

Površina Sahare je preko 9.000.000 km2 foto: David Stanley/flickr.com


Sahara se nalazi u severnoj Africi, na zapadu je njena granica Atlantski okean,na severu to su Atlaske planine i Sredozemno more, na istoku Crveno more i Egipat, na jugu Sudan i dolina reke Niger. Najviši vrh je Emi Kusi, čija je visina 3.415 m, a nalazi se na južnoj strani planine Tibesti.

99249_pusstinja-----brandonprinceabroad_af.jpg

Sahara je jedno od najsušnijih predela na svetu foto: brandonprinceabroad/flickr.com


Sahara ima aridnu klimu, ali nije oduvek bilo tako. Nekada je vladala vlažna klima, vegetacija je bila bujna, kiše su bile česte, a danas je ona jedno od najsušnijih predela na svetu. Prosečna dnevna temperatura kreće se od 35 do 55 C, a temperatura peska dostiže i 81 C!

99250_pustinja1-----james-byrum_af.jpg

Procenjuje se da u Sahari ima samo pet stotina biljnih vrsta foto: James Byrum/flickr.com


Kroz Saharu protiče reka Nil, koja je jedna od dve najduže reke na Zemlji. Što se tiče biljaka, u središtu pustinje nema nikakve vegetacije, u priobalnim područjima javljaju se žbunoliko rastinje, makija, lišajevi, a u podgorinama planina Ahagar i Tibesti mogu se videti palme. Procenje se da ima pet stotina biljnih vrsta, što je jako malo s obzirom na površinu Sahare.

99251_pustinja2----girlunmapped_af.jpg

Sahara je najveća pustinja na svetu foto: GirlUnmapped/flickr.com


Jednogrba kamila i domaća koza su najzastupljenije životinje u Sahari, naročito jednogrba kamila zbog kvaliteta, izdržljivosti i brzine. Takođe, ovde žive i škorpioni, pustinjska lisica, damani (mali sisari nalik glodarima), adaks antilope, afrički divlji psi, gepardi, u kamenitim delovima nalazi se nekoliko vrsta otrovnih zmija.

99252_kamila-----brandonprinceabroad_af.jpg

Ne propustite jahanje jednogrbe kamile kroz pustinju foto: brandonprinceabroad/flickr.com


Ako letujete u Tunisu, obavezno odvojite neki dan za izlet u Saharu, vozićete se u pustinjskom džipu, jahati kamilu i probuditi u sebi avanturistički duh. Videćete stara naselja, u kojima ljudi i dan-danas žive u zemunicama-rupama po uzoru na prastanovnike Severne Afrike. Očaraće vas pejzaži i pustinjski predeli, a gotovo smo sigurni da će vam se najviše dopasti jahanje jednogrbe kamile kroz Saharu, pustinju koja obuhvata teritoriju čak jedanaest država.

Pogledajte video:

 
Poslednja izmena od urednika:
Natrag
Top