Šta je novo?

PUCAVAC (Rhodeus sericeus amarus)

LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
PUCAVAC (Rhodeus sericeus amarus)


[h=2]PUCAVAC (Rhodeus sericeus amarus)[/h] [h=6]Slika preuzeta sa poljskog sajta © "Riblje Oko"[/h]
pucavac.jpg
Lokalni nazivi: gorčak, gaovica, kućahal, platičica, banatski keder, plavojka, plavica, plavac.
Max. dužina: 6-9 cm.
Max. težina: ispod 100g.
Vreme mresta: april - avgust.

[h=3]Navike, stanište, rasprostranjenost:[/h] Pucavac naseljava mirne vode Dunava i njegovih pritoka . Rasprostranjen je u evropskim vodama do Urala , osim Italije , Španije , Velike Britanije , Irske , Danske i Skandinavskih zemalja . Nalazimo ga i u barama, jezerima, mrtvajama i plavnim terenima. Mali je, ali zato među najlepšim ribicama iz familije ciprinida.Pogodan je za držanje u večim hladnovodnim akvarijumima .
[h=3]Opis i građa:[/h] Leđa su mu sivomaslinasta sa plavičastim prelivima, a od sredine tela prema repu po bočnoj liniji ima zelenu prugu. Za vreme mresta po trbuhu i bokovima ima crvenkaste, a ponekad i crne pege. Životni vek pucavaca je od 4 do 5 godina, dok su seksualno aktivni u drugoj godini života.
[h=3]Razmnožavanje:[/h]
pucavac-mrest.jpg
Mresti se od aprila do avgusta u nekoliko navrata. Ženka u vreme mresta ima legalicu - cevčicu kroz koju odlaze 5 - 10 jajašaca ikre u odškrinutu barsku školjku u kojoj se razvijaju jajašca dve do tri nedelje , a mladunčad je napuštaju dva dana nakon izleganja. Posle ovog čina školjka ostaje ne povređena. Mužjak za vreme parenja dobija izraženije delove oko usta i očiju .Plodnost ženke je 40 - 100 jajašaca ikre, veličine do 3 mm.

[h=3]Mamci i pribor za lov:[/h] Lovi se pomoću čerenca ili sitnih udica i vrlo tankog najlona. Hrani se uglavnom biljkama i larvama sitnih insekata
Odličan je mamac za lov bandara i smuđa.
 
Top