Član
Učlanjen(a)
19.01.2010
Poruka
859
Kanarinac

Tigrica

Jesam li prava životinja za tebe?
moj-ljubimac-tigrica.jpg


Papigica tigrica je uz mačku najzastupljeniji kućni ljubimac na svijetu (ako se izuzme pojedinačan broj ribica).
Tigrice su idealni ljubimci za djecu iznad 8 godina. Vrlo su pitoma, živahna i znatiželjna bića. Ukoliko im poklonite puno pažnje i strpljenja, lako će se pripitomiti. Životni vijek traje između 10 i 14 godina.

Odakle dolazim?
Domovina tigrica je Australija, gdje živi u velikim i bučnim jatima. Sredinom 19. stoljeća dovedena je u Europu, gdje ubrzo postaje omiljeni kućni ljubimac. Iako je originalno u prirodi u zelenoj boji, dugogodišnjim uzgojem dobivene su mnoge interesantne boje: zelena, žuta, plava, bijela, siva...

Gdje volim živjeti?
Tigrice vole prostrane krletke u kojima mogu slobodno raširiti krila (min. 40 x 40 x 30 cm). Za svaku dodatnu pticu, potrebna je još 1,5 puta veća krletka. Za 2 - 4 tigrice krletka treba biti min. 120 x 60 x 100 cm. Papigicama stavite nekoliko prečki (grana), igračke, hranilicu i pojilicu. Omogućite svojoj tigrici mnoštvo igračaka: ljestve, zvonca, ljuljačke... Krletka ne smije biti na propuhu. Tigrica bi dnevno trebala i nekoliko sati slobodno letjeti izvan kaveza. Svakako provjerite jesu li prozori i vrata zatvoreni. Za pranje kaveza nemojte koristiti deterdžente, nego vruću vodu ili posebna sredstva namijenjena za dezinfekciju kaveza.

Kako sa mnom postupati?
Vrlo je važno da tigrica prva 2 - 3 tjedna ostane u kavezu, kako bi se prilagodila na novu sredinu. Za ovo vrijeme možete zadobiti njeno povjerenje dajući joj poslastice iz ruke. Nakon tog perioda možete je svakodnevno puštati iz krletke. Natrag ćete je lako privući ukoliko u krletku stavite neku njenu poslasticu. Tigrice mogu naučiti i oponašati ljudski govor i razne druge zvukove, a to ovisi o karakteru ptice te o Vašoj upornosti. Tigrice su vrlo socijalna bića te ukoliko bi Vaša papigica bila sama kod kuće više od 5 sati, svakako joj nabavite još jednu da joj pravi društvo. Tigrice se obožavaju kupati ili tuširati, pa im svakako priuštite kupku u posudici s mlakom vodom ili prskanje prskalicom za cvijeće (neke više vole hladniju vodu, pa isprobajte obje opcije).

Što rado jedem?
Tigrice nisu zahtjevne što se hrane tiče: gotova mješavina sjemenki, sezonsko voće i povrće, te omiljeni bar za ptice. Svo voće i povrće mora biti svježe, neprskano, oprano i posušeno. Ponudite im i minerale te obavezno sipinu kost.

Održi me fit i zdravom
Ukoliko je Vaša tigrica napuhnuta, nakostriješena, apatična, promijenjen je izmet ili odbija hranu ili vodu, odmah posjetite veterinara. Vrlo je važno za zdravlje Vaše tigrice svakodnevno puštanje iz kaveza.

Zdravlje
Tigrica je zdrava kada:
- oči nisu suzne i širom su otvorene
- perje je čisto i uredno
- nema promjene u boji i konzistenciji izmeta
- ima čiste i suhe nosnice
- kandže nisu predugačke
- nema vidljivih oteklina niti povreda
- živahna je i ima dobar apetit

Razmnožavanje
Spol tigrica određuje se prema boji kože oko nosnice: kod mužjaka je plave boje, a kod ženki varira od bjelkaste i ružičaste do smeđe boje. Tigrice vrlo brzo sazrijevaju, mogu se pariti već s 5 mjeseci, mada je najbolje dozvoliti im parenje tek s 12 mjeseci. Ako imate više tigrica, svaka će sebi odabrati par s kojim će se ostati do kraja života. Svakako tigricama u krletku stavite gnijezdo. Poželjno je da jedan par nema više od 2 legla godišnje. Broj ptića u gnijezdu je od 3 - 8. U vrijeme parenja i odhrane mladih, roditelje moramo pojačano hraniti dodacima prehrani, kuhanim jajima, ili posebnim gotovim mješavinama.

Volim li društvo?
Tigrice su izuzetno socijalna bića i trebalo bi ih držati najmanje u paru. Čovjek, ogledalce ili plastična ptica ne zamjenjuju im društvo. Osamljena papigica može se čak i razboljeti.


Popis za kupovinu:
- informativni letak o tigricama
- veći kavez (min. 40 x 40 x 30)
- transporter
- gnijezdo
- prečka za sjedenje
- abrazivna navlaka za prečkice (“turpijanje” noktiju)
- hranilica
- pojilica
- mineralna voda

- kada za kupanje
- različite igračke
- pijesak za ptice
- gotova hrana za tigrice
- poslastice
- vitaminski preparati
- sipina kost
- bar u klasu
- škarice za nokte
---------------------------------------------------------------------------------------------

Kanarinac
Jesam li prava životinja za tebe?
20060706_kanarinac.jpg


Kako se kanarinci dijele u tri grupe, sami se odlučite želite li odabrati kanarinca zbog njegove milozvučne pjesme, prelijepe boje ili zanimljivog izgleda. Mužjaci su obično bolji pjevači od ženki, ali ne pjevaju istim intenzitetom cijele godine. Tako prestanu pjevati tijekom mitarenja, ali ponekad i bez očiglednih razloga. Očekivani životni vijek kanarinca je 12-18 godina.


Odakle dolazim?
Kako mu i samo ime kaže, kanarinac dolazi s Kanarskih otoka, gdje su ga prije 500 godina prvi uočili i udomaćili Španjolci. Od 17. stoljeća Talijani, Englezi i Francuzi počinju s uzgojem i križanjem različitih vrsta kanarinaca, tako da danas u svijetu postoji oko 320 vrsta različitih kombinacija boja.

Gdje volim živjeti?
Kako ptice nisu stvorene da žive u malim kavezima, omogućite im što veći prostor za život i kretanje. Krletka bi trebala biti više prostrana nego visoka, minimalno 40 x 60 cm. Nemojte krletku držati na suncu, propuhu ili blizu klima-uređaja, u kuhinji, kod velikih isparavanja… Sa zalaskom sunca, krletku prekrijte kako bi kanarinac imao svoj mir. U krletku postavite hranilicu, pojilicu i prečke, koje ne bi trebale biti predebele. Možete postaviti i grane od breze ili vrbe. Na prečkicama ili grančicama različitih debljina ptice jačaju prste. Stavite u krletku i razne igračke: zvončiće, ogledalca, ljuljačke, ali omogućite kanarincu da ima dovoljno mjesta za letenje. 3 - 4 puta tjedno ponudite Vašem kanarincu kadu za ptice s mlakom vodom, jer obožava kupanje. Nemojte često premještati krletku, jer se tada kanarinac osjeća nesigurno.

Kako sa mnom postupati?
Svakako razmislite o tome da Vašem ljubimcu nabavite partnera ukoliko mislite da ćete dnevno biti manje od 5 sati kod kuće. Ponašanje i druželjubivost pokazuju drugačije od papagaja, ali i oni se daju pripitomiti i pušteni znaju slijetati na rame vlasnika ili na stol. Prilikom puštanja moramo biti sigurni da je prostorija zatvorena te da su prozori zaštićeni. Za ljepšeg vremena uživaju biti na otvorenom, ali važno je kavez postaviti na više mjesto zaštićeno od grabežljivaca i direktnog sunca, najbolje na povišenom mjestu.

Što rado jedem?
Kanarinci jedu gotovu mješavinu sjemenki za kanarince, jabuke, naranče, banane, kruške, breskve, špinat, blitvu, povremeno i tvrdo kuhano jaje. Ponudite im i mineralni kamen te sipinu kost. Svježa voda treba biti dostupna cijelo vrijeme.

Održi me fit i zdravim
Ukoliko primjetite smanjen apetit i gubitak težine, smanjenu aktivnost, da ptica sjedi na dnu kaveza, iscjedak iz nosa ili očiju, kihanje te nakostriješeno perje, obavezno posjetite veterinara. Ptice mjenjaju perje jednom do dva puta godišnje (mitarenje). Ovo je za organizam ptica vrlo zahtjevan period i prehranu je potrebno pojačati vitaminsko-mineralnim dodatkom.

Zdravlje
Kanarinac je zdrav kada:
- Oči nisu suzne i širom su otvorene
- Perje je čisto i uredno
- Nema promjene u boji i konzistenciji izmeta
- Ima čiste i suhe nosnice
- Kandže nisu predugačke
- Nema vidljivih oteklina niti povreda
- Živahna je i ima dobar apetit

Razmnožavanje
Kanarinci su spremni razmnožavati se tek kada dan traje barem 12 sati. Ženka izleže do 8 jaja (u prosjeku 4) te se nakon 14 dana inkubacije izlegu ptići. O njima se brinu oba roditelja, a 18 dana nakon što se izlegu, napuštaju gnijezdo. Vrlo je čest uzgoj kada ženka sama othranjuje mlade, ali je ipak puno bolje i ljepša kombinacija kada u tome učestvuje i mužjak. Za vrijeme othrane mladih roditelje treba pojačano hraniti, a posebno su podesne gotove Pate mješavine mekane hrane.

Volim li društvo?
Kanarince možete držati same, ali vole i društvo. Vole vizualni kontakt s ljudima te baš ne vole da ih se dira. Pričanje te zviždanje dovoljni su za interakciju s Vašim ljubimcem. Obično se lako zbližavaju s drugim vrstama ptica. Iako se psa može naučiti da ne dira kanarinca ukoliko je pušten, nemojte se pouzdati u to da će i Vaš mačka biti ravnodušna.


Popis za kupovinu:
- informativni letak o kanarincima
- veći kavez (min. 40 x 60)
- prečka za sjedenje
- hranilica
- pojilica
- kada za kupanje
- različite igračke
- gotova hrana za kanarince
- poslastice
- vitaminski preparati
- sipina kost
- mineralni pijesak - grit
- pijesak za ptice
- gnijezda
- škarice za nokte

--------------------------------------------------------------------------------------------------------


Nimfa

Jesam li prava životinja za tebe?
20060706_nimfa.jpg


Nimfe su vrlo drage, nježne ptice koje se lako pripitome. Idealan je kućni ljubimac i za djecu stariju od 8 godina.
Žive od 15 do 20 godina.
Nazivaju ih malim kućnim klaunovima. Rijetko će naučiti ponavljati riječi, ali su pravi majstori imitacije zvukova te melodija.

Odakle dolazim?
Nimfe su porijeklom iz Australije, gdje žive u stepama u velikim jatima. U potrazi za hranom, sele se po cijeloj srednjoj Australiji.

Gdje volim živjeti?
Smjestite svog novog ljubimca u četvrtastu krletku minimalnih dimenzija 50 x 30 x 50. Za više papigica potrebne su i veće dimenzije. U kavez stavite hranilicu, pojilicu, 2 - 3 drvene prečke ili prirodne grane. Igračke poput zvončića, ogledalca, grančica, također trebaju biti na raspolaganje Vašoj nimfi, ali pazite da su od prirodnih materijala. Krletku treba svakodnevno čistiti od izmeta i trulog voća i povrća, a jednom mjesečno kompletnu krletku oprati u vrućoj vodi. Svakodnevno puštajte svoju nimfu da slobodno leti kako bi potrošila energiju dobivenu hranom.

Kako sa mnom postupati?
Uz dovoljno truda i ljubavi, lako ćete pripitomiti svog novog ljubimca. U početku svakako treba dati vremena da se prilagodi na novu okolinu. Nemojte raditi nagle pokrete u blizini Vaše nimfe, jer ih se jako boje. Nakon što ste par tjedana nimfu privikavali na Vaš glas i prisutnost, pustite je da slobodno leti. Sama će se vratiti u kavez kad se umori i ogladni. Uslijed svakodnevnog strpljivog treninga, Vaša će nimfa naučiti čak i pokoju riječ ili melodiju, a možete je priviknuti i na maženje i češkanje. Kako su nimfe vrlo društvene ptice, ukoliko im ne možete osigurati svoje društvo (da nisu same više od 5 sati dnevno), nabavite im društvo – još jednu nimfu.

Što rado jedem?
Nimfe jedu gotovu mješavinu sjemenki, prilagođenu za nimfe, svježe voće i povrće. U krletku im stavite grančice i sipinu kost za trošenje kljuna.

Održi me fit i zdravom
Vaša nimfa treba stručnu pomoć ukoliko primjetite da nije aktivna, da je bez apetita, perje je nakostriješeno, oči su zatvorene, izmet je vodenast ili ima proljev. Nadalje ako ima iscjedak iz nosnica ili očiju, nepravilno diše, kiše ili povraća. Nemojte se prestrašiti ako Vaša nimfa ima noćni napadaj panike. Kada ih nešto preplaši ili trgne iz sna, nekontrolirano počnu letjeti po kavezu, pa se mogu povrijediti. Najbolje je da je soba u kojoj spavaju mirna i zamračena, a krletku prekrijte tamnom tkaninom. Ptice mijenjaju perje 1 - 2 puta godišnje (mitarenje). Ovo je za organizam ptica vrlo zahtjevan period I prehranu je potrebno pojačati vitaminsko mineralnim dodatkom.

Zdravlje
Nimfa je zdrava kada:
- Oči nisu suzne i širom su otvorene
- Perje je čisto i uredno
- Nema promjene u boji i konzistenciji izmeta
- Ima čiste i suhe nosnice
- Kandže nisu predugačke
- Nema vidljivih oteklina niti povreda
- Živahna je i ima dobar apetit

Razmnožavanje
Nimfe su spremne za parenje već sa 9 mjeseci, ali bilo bi dobro da prvo parenje ne dozvolite barem do 14 mjeseci starosti. Svojim nimfama postavite gnijezdo. 7 - 10 dana nakon parenja, ženka počinje nesti jaja (2-8). Oboje, mužjak i ženka, sjediti će na jajima. Nakon 18 - 21 dana izlegu se mladunci. Oba roditelja su vrlo brižna i brinu se o prehrani malih ptića. Obavezna je pojačana ishrana u pripremi za parenje i za samo vrijeme othrane malih ptića koja podrazumijeva hranu bogatiju vitaminima i mineralima, ali i posebne mješavine mekane hrane.

Volim li društvo?
Nimfe vole društvo te im ga svakako morate osigurati ukoliko im ne možete posvetiti dovoljno pažnje. Nemojte ih spajati s agapornidima, jer su preagresivni u odnosu na nimfe. Ukoliko imate psa ili mačku, prilikom puštanja nimfe iz kaveza, budite uvijek prisutni i na oprezu.


Popis za kupovinu:
- informativni letak o nimfama
- veći kavez (min. 50 x 30 x 50)
- transporter
- prečka za sjedenje
- hranilica
- pojilica
- kada za kupanje
- različite igračke
- gotova hrana za nimfe
- poslastice
- vitaminski preparati
- sipina kost
- pijesak za ptice
- škarice za nokte

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dražesna papigica

Jesam li prava životinja za tebe?
20060725_lovebird.jpg



Dražesne papigice izuzetno su aktivna, znatiželjna i zaigrana bića. Druželjubive su i jako se vežu za svog vlasnika. Nisu zahtjevni kućni ljubimci. Životni vijek im je 15-20 godina.

Odakle dolazim?
Dražesne papigice uvriježeni je hrvatski naziv za agapornide (eng. lovebirds). Taj naziv dobile su jer su izuzetno privržene svom životnom partneru. Ove papigice potječu iz centralne i zapadne Afrike. Porodica agapornida dijeli se na 9 vrsta papigica, a najpoznatije su: rozenkolisi, fisheri, personate i nigrigenisi.

Gdje volim živjeti?
Dražesne papigice vole imati puno prostora, pa stoga i krletka mora biti što većih dimenzija (min. 45x55x45cm). Osim hranilice i pojilice, u krletci se treba nalaziti i nekoliko prečki ili grana (od voćki). Igračke su važan element u životu Vaše papigice: zvončići, ljuljačke, grančice i ostale igračke napravljene od prirodnih materijala. Svakodnevno Vašu papigicu puštajte da slobodno leti.

Kako sa mnom postupati?
Nakon početnog perioda privikavanja na novu sredinu, koji iznosi najmanje 2 tjedna, dajte priliku svojoj papigici da se privikne i na Vas, hraneći je iz ruke. Nakon tog perioda možete je svakodnevno puštati iz krletke. Ukoliko želite da se ptica veže uz Vas, nabavite samo jednu papigicu. Vi ćete u tom slučaju biti centar njenog svijeta. Pazite stoga da dosta svog slobodnog vremena posvetite svojoj papigici, da se bavite i igrate s njom. Ona će Vam vašu ljubav vratiti svojom pažnjom i raznim vratolomijama kojima privlači Vašu pažnju. Ove papigice se vole kupati, pa im priuštite kupku u mlakoj vodi ili tuširanje.

Što rado jedem?
Dražesne papigice jedu gotovu mješavinu sjemenki za papigice, sezonsko voće i povrće. Možete im ponuditi i neljušteni kikiriki, lješnjake, orahe. U hranu im možete dodavati i vitamine, a ponudite im i sipinu kost.

Održi me fit i zdravom
Znakovi bolesti kod dražesnih papigica su povučenost, nakostriješenost i perje bez sjaja. Nadalje ako sjedi zatvorenih očiju, vodenaste oči, ako puno spava, kiše, gubi interes za okolinu, izmet promijeni boju ili je mekan.

Zdravlje
Dražesna papigica je zdrava kada:
- Oči nisu suzne i širom su otvorene
- Perje je čisto i uredno
- Nema promjene u boji i konzistenciji izmeta
- Ima čiste i suhe nosnice
- Kandže nisu predugačke
- Nema vidljivih oteklina niti povreda
- Živahna je i ima dobar apetit

Razmnožavanje
Ukoliko imate mužjaka i ženku, postavite im kućicu za spavanje i kućicu za gniježđenje. Spolno su zreli sa osam mjeseci, no najbolje ih je pariti u starosti od 12-15 mjeseci. Dražesne papigice izlegnu od 3-8 jaja. Inkubacija traje 22-25 dana. Često će se mužjak pridružiti ženki u gnijezdu. Mladunci će početi napuštati gnijezdo za 38-50 dana i za 2 tjedna nakon toga biti će samostalni.

Volim li društvo?
Dražesne papigice su vrlo društvene ptice. Preporučljivo ih je držati u paru, s partnerom. Ukoliko imate jednu papigicu, morate joj dati pažnju koju bi inače dobila od svog partnera. S druge strane, mogu biti prilično agresivne i nije uvijek preporučljivo stavljati ih u dodir s drugim pticama. Morate paziti da se Vaši parovi “slažu”.


Popis za kupovinu:
- informativni letak o dražesnim papigicama
- veći kavez (min. 45 x 55 x 45 cm)
- prečka za sjedenje
- hranilica
- pojilica
- kada za kupanje
- različite igračke
- gotova hrana za papigice
- poslastice
- vitaminski preparati
- sipina kost
- gnijezdo
- škarice za nokte


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Mali i veliki aleksandar


Jesam li prava životinja za tebe?
20060725_alexa.jpg



Mali i veliki aleksandar po potrebama su vrlo slične ptice. Početnicima će biti lakše s malim aleksandrom, posebno zbog veličine kaveza. Idealni su za držanje u kući. Obje vrste vrlo su privržene svojim vlasnicima te su prilično tihe, osim u sezoni parenja, kada mogu postati prilično glasne (veliki aleksandri mogu biti glasni i izvan sezone parenja). Vrlo su uporni te ne previše plašljivi i sramežljivi.


Odakle dolazim?
Mali aleksandar porijeklom je iz sjeverozapadne Afrike, dok veliki aleksandar dolazi iz sjeverozapadne Azije. U prirodi žive u područjima velikih šuma i savana te se drže u manjim grupama. Ime su dobile po Aleksandru Velikom, za kojeg se tvrdi da ih je među prvima donio u Europu iz Azije. Prosječno žive 20-40 godina.

Gdje volim živjeti?
Kavez za aleksandra mora biti od čvršćeg materijala te minimalnih dimenzija 60 x 45 x 90 cm. Aleksandri se vole kretati i po podu. Osim kućice, hranilice i pojilice, u kavez treba postaviti i grane za penjanje te igračke. Posude za hranu i vodu moraju biti dobro pričvršćene, a prečke ili grane od čvrstog drveta, jer jako vole gristi i vježbati kljun. Aleksandri se jako vole kupati te vole da ih se prska. Dnevno čistite posude za vodu i hranu. Jednom tjedno bi trebalo oprati prečke i igračke, a pod svaki drugi tjedan. Jednom godišnje treba kompletno oprati i dezinficirati kavez.

Kako sa mnom postupati?
Ukoliko nabavite mlađu papigu, lakše će je biti naučiti određene riječi. U svakom slučaju, da biste papigu naučili govoriti, mora biti pitoma i odvojena od drugih ptica, kako bi čula samo ljudski govor. Najvjerovatnije će prvo izreći svoje ime jer ćete ga najčešće izgovarati u njegovoj blizini. Najbolje je odabrati ime u kojima je zastupljen glas “a” ili “o” jer velike papige najlakše izgovaraju riječi s tim glasovima. Ukoliko ste uporni, Vaša papiga može naučiti razne zvukove i riječi.

Što rado jedem?
Osim gotove mješavine hrane za velike papige, koja se pretežno sastoji od suncokretovih i drugih sjemenki te kikirikija u ljusci, obrok im možete nadopuniti voćem, povrćem, orasima, lješnjacima i bademima u manjim količinama.

Održi me fit i zdravim
Kao i za sve druge papige, simptomi neke bolesti su nadutost, apatija, odbijanje hrane ili vode, proljev, povraćanje, kihanje, vodene oči. Ukoliko Vaš aleksandar ima neke od navedenih simptoma, svakako potražite savjet veterinara.

Zdravlje
Aleksandar je zdrav kada:
- Oči nisu suzne i širom su otvorene
- Perje je čisto i uredno
- Nema promjene u boji i konzistenciji izmeta
- Ima čiste i suhe nosnice
- Kandže nisu predugačke
- Nema vidljivih oteklina niti povreda
- Živahna je i ima dobar apetit

Razmnožavanje
Aleksandri spolno sazrijevaju sa 18 mjeseci, ali je poželjno pariti ih tek sa 3 godine. U kućicu se treba postaviti gnijezdo. Aleksandri se pare jednom godišnje, obično u veljači te ženka snese 2-4 jaja. Inkubacija traje prosječno 28 dana. Nakon 7 tjedana mladunci dobiju perje i mogu letjeti, a samostalni su već s 21 dan.

Volim li društvo?
Mali aleksandar ne može se držati s drugim vrstama ptica jer je prema njima dosta agresivan. Međusobno se jako dobro slažu. Kada se pripitome, vrlo su privrženi ljudima.


Popis za kupovinu:
- informativni letak o aleksandrima
- veći kavez (min. 60 x 45 x 90 cm)
- prečke za sjedenje
- hranilica
- pojilica
- različite igračke
- gotova hrana za velike papige
- poslastice
- vitaminski preparati
- sipina kost

--------------------------------------------------------------------------------------------------

Australska zebica

Jesam li prava životinja za tebe?
20060729_zeba.jpg



Australska zebica ljubimac je koji će Vas uveseljavati svojim umilnim pjevom, ali nije ljubimac kojeg ćete moći milovati. Zebice vole društvo pa im ga svakako omogućite. Mužjaci su, za razliku od ženki, izvrsni pjevači. Njihov životni vijek u može biti u rasponu od 5 – 15 godina.

Odakle dolazim?
U svojem prirodnom okolišu, australskim pašnjacima, zebice žive u grupama ili kolonijama od 40 do 100 ptica. Kad se pojave ekstremni uvjeti za život, počinju selidbu formirajući jato od gotovo tisuću jedinki. Kako zebice u prirodi žive u jatu, vrlo su društvene i stoga je zebice potrebno držati najmanje u paru.

Gdje volim živjeti?
Zebice su živahne i vole letjeti. Stoga svojim ljubimcima omogućite što veću krletku (min. 60 x 40 x 40 cm), a svaki dodatni prostor zebice će itekako cijeniti. Kako su zebice malene ptice, pazite da rešetke nisu preširoke. Krletku stavite na tiho i mirno mjesto, a možete ih držati i vani. Ipak, treba im nešto vremena kako bi se navikle na novu okolinu, pa ih nemojte prečesto premještati. Svakako trebaju biti zaklonjene od kiše i od propuha. Općenito, zdrave zebice dobro će se osjećati na temperaturi u rasponu od 5°C pa sve do 30°C. U krletku postavite hranilicu, pojilicui prečke. Odličan dodatak je i ljuljačka te kadica za kupanje.

Kako sa mnom postupati?
Zebice su iznimno društvene, ali samo s drugim pticama. Plašljive su u društvu ljudi i ne vole da ih se mazi ili drži u ruci. Poželjno je prilikom nabavke nove ptice, staviti zebe u odvojene krletke, ali jednu do druge, kako bi se “upoznale”. Na taj je način spriječena mogućnost međusobnog ozljeđivanja. Kad primijetite da su se prihvatile, bez bojazni možete staviti novu zebicu u kavez. U pravilu se istospolne australske zebice dobro slažu, jer im je instinktivno ostala potreba za društvom. Druželjubive su i razigrane ptice i njima se treba baviti pa će Vam svakako pružiti mnogo veselja.

Što rado jedem?
Zebice jedu gotovu mješavinu sjemenki, špinat, listove maslačka, naribanu mrkvu i krastavce, jabuke, banane... Osigurajte svojoj zebici kalcij, pa joj stoga ponudite sipinu kost, a povremeno im možete ponuditi ljuske jajeta. Hrana im uvijek treba biti dostupna, kao i svježa voda.

Održi me fit i zdravom
Ukoliko primijetite da zebica sjedi u kutu, nakostriješena je, nema apetita, kiše i općenito izgleda bolesno, obavezno posjetite veterinara.

Zdravlje
Australska zebica je zdrava kada:
- oči nisu suzne i širom su otvorene
- perje je čisto i uredno
- nema promjene u boji i konzistenciji izmeta
- ima čiste i suhe nosnice
- kandže nisu predugačke
- nema vidljivih oteklina niti povreda
- živahna je i ima dobar apetit

Razmnožavanje
Zebe brzo sazrijevaju i spremne su za parenje sa 11-12 tjedana. Poželjno je da se ne počne s razmnožavanjem prije 6-9 mjeseci. Najljepši zebin pjev čuti ćete upravo za vrijeme parenja. Krletku treba postaviti na mirno mjesto i više ne premještati. U krletku im postavite gnijezdo s jednim otvorom, poželjno na više mjesto. Dnevno im osigurajte 14-16 sati svjetla. Ženka izleže 3-8 jaja, o kojima se brinu oba roditelja. Nakon 14 dana izlegu se ptići, a za narednih 21 dan napuštaju gnijezdo.

Volim li društvo?
Kao što smo već napomenuli, zebice izuzetno vole društvo i svakako ih treba držati najmanje u paru. Priviknuti će se na blizinu ljudi, ali neće dozvoliti da ih se dira i mazi.


Popis za kupovinu:
- informativni letak o zebicama
- veći kavez (min. 60 x 40 x 40)
- prečka za sjedenje
- hranilica
- pojilica
- kada za kupanje
- različite igračke
- gotova hrana za kanarince
- poslastice
- vitaminski preparati
- sipina kost
- gnijezdo
- škarice za nokte
 
Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
10.02.2011
Poruka
1
ima par pitanja ako bi mi iko mogao da odgovori..hvala unaprijed :D
imam australsku tigricu vec 5 godina,otprilike.
ali zbog obaveza nisam joj povecivala vremenaa (moja velika greska)..uu pocetku su bile dvijee..ali je jedna prije dvije godine uginula :(
sad,mi je doslo u glavu xD ..da se brinem o njooj..
pa sad,jel' moguce uopste da se ona sad pripitomi? ..ili cak prica?
primjetila sam da ispustaa neke zvukove,kao neko psece civljenje..ii to samo kad ja nisam u blizinii..
mogu stajati kraj kaveza..al' na primicanje moje ruke kavezu odmah perije letii..
kako bi ju ja sad moglaa pripitomiiti?I sta mogu napravit' da se osjeca ugodnije u kavezu?
:))
 
Član
Učlanjen(a)
19.01.2010
Poruka
859
tigrice ne pricaju.
moguce je da se pripitome ali je malo teze.
 
Član
Učlanjen(a)
04.02.2011
Poruka
8
To nije tacno. Tigrice mogu pricati! Ne nesto mnogo, mogu nauciti rec ili dve i samo to ponavljati, nista vise od toga. A xxx3xxx vezano za tvoj problem cu ti posleti PP, naravno da se sve moze popraviti, naravno uz trud. :)
 
Član
Učlanjen(a)
19.01.2010
Poruka
859
ali nije isto pricati i reci 2 reci.
i to samo ako je talenat.
 
Natrag
Top