Šta je novo?

Psorijaza

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.172
Apiterapija kod psorijaze

Glas javnosti 16.03.2010 17:06Često se kaže da je koža mapa našeg organizma. Na njoj su ispisane sve poruke naših unutrašnjih organa, a na nama je da sledimo uputstva

Psorijaza, ljuskavica ili lišaj, kako je poznata u narodu, predstavlja gljivično oboljenje koje se manifestuje promenama na koži, noktima ili u kosi. Koža je suva, ispucala, gruba na dodir. Prisutan je bol i nesnosan svrab koji se pojačava u toku noći ili pri zagrevanju kože. Promene su difuzno rasute po koži i mogu biti najrazličitijeg oblika i veličine. Najčešće su to beličasto sive ljuspice koje formiraju krug ili pločicu iznad nivoa kože. Laktovi i kolena na udaru
Lokacija je u predelu laktova ili kolena, mada mogu da se nađu po čitavom telu, kao da je telo obavijeno plišanim omotačem boje zrele višnje. Psorijatične promene mogu biti prstenastog oblika, tačkaste, pločaste ili da naliče na geografsku kartu. Ako se promene nađu na noktima, oni su krti, pucaju, noktna ploča je izdignuta, a ispod nje nalazi se sloj koji se mrvi pri dodiru i pretvara u prah. Prisutan je bol pri dodiru nokta. Psorijaza nosi u sebi genetski zapis i upućuje na to da je neko od naših predaka već imao slične probleme.

Uporno i dugotrajno lečenje

Ispucala koža svrbi, krvari i boli. Ukoliko se psorijaza nađe u kosi, vide se pečati srebrnastobele boje, ljuspasti. Teško se skidaju pri češljanju. Mogu se naći promene i u predelu iza uva. Psorijaza je uporna, dugo traje, teško se leči. Klasična terapija je kortikosteroidnim mastima ili tabletama koje se doziraju po šemi.

Pomažu pčelinji proizvodi

Ako se odlučite za lečenje proizvodima iz medene apoteke, treba da znate kako da primenite med i ostale pčelinje proizvode. Ukoliko ste alergični na med ili neki od pčelinjih proizvoda, ne biste smeli da ih koristite u terapiji. Apiterapija je veoma delotvorna i daje dobre rezultate, ali morate biti istrajni jer psorijaza je veoma uporna. U lečenju možete da koristite sledeće preparate na bazi pčelinjih proizvoda:
1. Propolis mast - za lokalno premazivanje kože, a u zavisnosti od osetljivosti kože može se koristiti 15 % ili 30% mast.
2. Propolis mast može biti u kombinaciji sa nevenom.
3. Za lokalno premazivanje kože koristiti 20-postotni alkoholni rastvor propolisa.
4. Tri puta po 10 kapi propolisa u kašičici meda na pola sata pre obroka, da se lagano otapa u ustima.
5. Polenov prah - ima značajnu ulogu u lečenju psorijaze. Jedina kontraindikacija je preosetljivost na polenov prah, koja je srećom vrlo retka. Polenov prah se potapa u vodi, a zatim ispija kao napitak, pre jela ili između obroka.

Bagremov med najbolji izbor

Najbolje je da koristite bagremov med jer za njegovu preradu nije potrebno angažovanje insulina. Bagremov med ima sopstvene potencijale za preradu. Naravno, uvek se koristi drvena ili plastična kašičica pri konzumiranju meda, da ne bi trag metala ostajao u medu.
Polenov prah u sebi sadrži hrom, koji je značajan za kvalitet kože. Enzimi koji su u cvetnom prahu, ima ih preko 50, značajni su za normalan rad creva i jetre. To je od izuzetnog značaja, jer u osnovi psorijaze stoji poremećaj metabolizma. U cvetnom prahu se nalazi i vitamin P - rutin, koji je poznat kao eliksir mladosti. Izuzetno je značajan za revitalizaciju oštećene kože i podmlađivanje organizma.

 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.172
Neurodermatitis i psorijaza: lekovite kupke i čajevi

Neurodermatitis i psorijaza: lekovite kupke i čajevi

Femina.hr 16.03.2010 11:23Kupke, kreme i čajevi od ljekovitog bilja uspješno drže pod kontrolom probleme s kožom koje uzrokuju neurodermatitis i psorijaza

Psorijaza je bolest kože za koju su karakteristična veća ili manja područja crvenila lokaliziranih na vlasištu, iza ušiju, na pregibima ruku i nogu. Može biti zahvaćeno vrlo malo područja na koži, ali i cijelo tijelo. Crvene lagano uzdignute zone pokrivene su srebrnkasto-bijelim ljuskicama koje se mogu sastrugati, a ako se grebe i dalje, nastaje točkasto krvarenje tzv. Auspitzov fenomen. Promjene na koži mogu se sezonski poboljšavati - češće ljeti, ali i pogoršavati tijekom zime, kod svakog jačeg stresa ili nervoze, kod uzimanja nekih namirnica, naročito alkohola i agruma. Stoga u prehrani treba izbjegavati alkohol, agrume(limun, naranču, grejp, ananas i njihove sokove i prerađevine), te masnu i jaku hranu.

Uz promjene na koži psorijaza može zahvatiti i nokte na kojima nastaju točkaste rupičaste promjene (kao kod naprstka za šivanje iglom) te zglobove - psorijatični artritis. Bolest nije zarazna, ali je za pacijente veći problem estetski izgled kože. Stoga popratna depresija i anksioznost, te nelagoda i sram kod školske djece predstavljaju dodatni problem koji uzimam u obzir kod pripreme terapije.

Fitoterapija - krema i kupka

Za vanjsku uporabu, uvijek za svoje pacijente pripremam kremu na bazi ljekovitog bilja (uvijek svježa krema pripremljena za dotičnog pacijenta i njegovu vrstu psorijaze) te kupku od hrastove kore, sljeza, zdravca, trine od sijena ili neku drugu kombinaciju, ovisno o tegobama i kliničkoj slici.

Kupka se provodi 2-3 puta tjedno po 20-30 minuta. Koža se omekšava i čisti, odstranjuje se orožnjeli i zadebljani sloj srebrnkastih ljuskica, a ljekovito bilje će dodatno smiriti i upalu.

Nakon kupke kožu treba namazati mješavinom ulja „P" ili kremom „P". Neki pacijenti trebaju masniju, a neki zbog blažih promjena više hidratantniju kremu.Neurodermitis - sličnu terapiju dajem i pacijentima koji imaju problema s neurodermitisom. Kao i psorijaza i neurodermitis je bolest nepoznatog uzroka s crvenilom i rožnatim ljuskicama na koži uz prisutan svrbež te krastice i moguće gnojne mjehuriće zbog sekundarne infekcije uzrokovane čestim češanjem zbog jakog svrbeža, naročito tijekom noći.

Promjene su vidljive kod male djece od dva mjeseca na dalje, a terapija čajem, biljnom kupelji i kremom davala je uvijek odlične rezultate. Biljne kapi koje idu u terapiji uz čaj piju djeca tek od jedne godine života na dalje. Male bebe samo čaj u količini 1-3 dl, tj.koliko mogu popiti kroz dan i tijekom noćnog buđenja.

 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.172
Prirodno liječenje psorijaze u 5 jednostavnih koraka

Prirodno liječenje psorijaze u 5 jednostavnih koraka

1.jpg

Psorijaza je kronični kožni poremećaj koji obilježavaju crvene mrlje prekrivene bijelim ljuskicama, suha koža, svrbež i zadebljani nokti.
Većina slučajeva nije toliko ozbiljna da bi izazivala veće smetnje za zdravlje, nego je u prvom redu estetski problem.
Uzroci psorijaze su i danas uglavnom misterij. Vjeruje se da je ona posljedica sprege gena i određenih "okidača“ iz okoline.
Alternativna medicina u uzroke ubraja i nepravilnu prehranu te nagomilavanje toksina u organizmu.
Ova neugodna, ali ne i fatalna kožna bolest ne mora biti bauk.
Prirodna medicina nudi metode koje uvelike ublažavaju, čak i kompletno uklanjanju simptome psorijaze.
Tretiranje psorijaze mora početi od promjene nezdravih navika i njege organizma iznutra i izvana.
Ta se njega sastoji od čišćenja organizma, prikladne prehrane, održavanja vanjske higijene, kontrole stresa, puno sunčanja i njege kože hranjivim preparatima.
Vodite dnevnik prehrane i aktivnosti tako da kasnije možete vidjeti što vam pomaže, a što ne.

1. Čišćenje organizma


Triput godišnje napravite čišćenje organizma, posebice čišćenje jetre, koja je ključna kod svih kožnih oboljenja.

Čišćenje organizma možete provoditi uz pomoć posta, čajeva ili posebnih dodataka prehrani.

Zelena glina

U liječenju psorijaze može pomoći i zelena glina, certificirana za oralnu upotrebu. Takva glina je na pakovanju označena kao "ventilirana".
Navečer razmutite punu čajnu žličicu ventilirane zelene gline u 2 dcl vode (nekuhane, najbolje izvorske).

Pritom nemojte upotrebljavati metalnu žličicu ili čašu, jer glina ne smije doći u dodir s metalom.

Glinu uzimajte ujutro nakon ustajanja ili navečer prije spavanja. Po želji, možete uzeti glinu jedan sat prije jela.

Glinu uzimajte na sljedeći način:

1. tjedan: ujutro bez miješanja popijte samo vodu, a talog bacite
2. tjedan: ujutro promiješajte, ostavite pet minuta da se talog slegne, a vodu popijte
3. tjedan: ujutro promiješajte i odmah popijte vodu zajedno s glinom
Zatim napravite pauzu. Ovu kuru čišćenja organizma možete provoditi dva do četiri puta godišnje.
Zelenu glinu možete koristiti i lokalno, u obliku obloga ili maske.

Sikavica

Sikavica sadrži silimarin, koji je jak antioksidant, deset puta jači od vitamina E.
Silimarin povećava razinu glutationa u jetri za 35 posto.
Glutation je odgovoran za čišćenje jetre od širokog spektra toksina. S povećanjem razine glutationa, jetra ima veću moć da očisti krv od otrovnih spojeva.
Na takav način konzumiranje sikavice ima zaštitno i obnavljajuće djelovanje na jetru, što je posebno bitno kod kožnih oboljenja.
Preporučeno doziranje je 70-240 mg sikavice ili 140 mg silimarina triput dnevno.

Korijen čička

Korijen čička tradicionalno se upotrebljava za tretiranje upalnih stanja kože.
Čaj odnosno dekokt pripremajte na sljedeći način: jušnu žlicu korijena čička kuhajte u 3,5 dcl vode deset minuta, nakon toga je procijedite. Pijte svježe pripremljeno triput na dan.
Ostale biljke koje snažno čiste jetru su maslačak i artičoka.
Ostale biljke koje pomažu kod psorijaze:

 • orah
 • neven
 • kopriva
 • divlji luk
 • češnjak

Jednostavno i učinkovito čišćenje jetre možete provesti i prema progamu dr. Hulde Clark.

2. Prikladna prehrana


Prehrana kod psorijaze treba biti zdrava, sa svježim i jednostavno pripremljenim obrocima. Poželjno je da namirnice budu ekološke i domaće uzgojene.

Smanjite unos crvenog mesa, rafiniranih masti, bijelog šećera i proizvoda od bijelog brašna.
Jedite puno protuupalne hrane: svježeg voća i povrća, sjemenki (lan, sezam, konoplja...), grahorica, samoniklog bilja te kvalitetnih hladno prešanih ulja.
Pijte čistu filtriranu vodu i nezaslađene biljne čajeve.
Povećajte unos voća, posebice sirovog.
Mediteranska prehrana također je dobar izbor kod psorijaze.

3. Prirodni preparati za liječenje psorijaze


Čaga


Čaga je moćan adaptogen, što znači da djeluje protiv stresa, koji uzrokuje 90 posto svih bolesti.
Izvještaji iz klinike u Vladivostoku spominju stopostotno izlječenje od psorijaze uz pomoć čage, što se inače jako rijetko postiže kod te bolesti.
Za maksimalne rezultate potrebno je uzimati čagu dvanaest tjedana. Uzimajte žličicu ekstrakta čage dvadeset minuta prije obroka tri puta dnevno.

Ulje crnog kima

Ulje crnog kima se uzima oralno i ujedno maže na oboljela mjesta. Snažan je imunoregulator, djeluje antigljivično i antibakterijski.
Liječi upaljena područja na koži, smanjuje svrbež i i iritaciju te ubrzava zacjeljivanje kože.
Najbolje ga je mazati na kožu prije spavanja. Preporučeno doziranje je jedna žličica ulja tri puta na dan.

Sok od nonija

Ovo je jedan od vodećih dodataka prehrani koji pomaže kod psorijaze.
Nonijev sok hvale mnogi ljudi koji pate od psorijaze, a ljekovitost mu je univerzalna.
Ovo egzotično voće sadrži 170 vitamina i minerala te je prepuno antioksidansa.
Njegovo snažno djelovanje potvrdila su i mnoga istraživanja, a koristi se i kao pomoć kod tumora, imunoloških i kožnih poremećaja.
Izvrstan je dodatak prehrani i kod psorijatičnog artritisa.

Ulje noćurka i boražine

Ulja noćurka i boražine obiluju esencijalnim masnim kiselinama i često se koriste za kožne probleme.
Vrlo su učinkovita i kod psorijaze, ekcema, dermatitisa i upalnih stanja kože.
Sadržaj gama-linolenske kiseline u tim uljima pomaže u pravilnom funkcioniranju kožne barijere.

Vitamini i minerali

Kombinacija vitamina E, koenzima Q 10 i selena dokazano pomaže i kod težih oblika psorijaze. Vrijedi uzimati i beta karoten te omega 3 masne kiseline.

4. Fototerapija


Sunčanje u nekim slučajevima dramatično pomaže kod psorijaze, tako da nekim pacijentima bolest potpuno nestaje tijekom ljetnih mjeseci.

Prirodna sunčeva svjetlost potiče stvaranje vitamina D, koji se svuda u svijetu koristi za liječenje psorijaze.
U tu su svrhu izumljeni i umjetni izvori svjetlosti za liječenje, poput kućnih UVB lampi.
Mnogima, uz fototerapiju, godi i morska voda, jer ona pomaže u skidanju bolesnih slojeva kože.
Ako vam je neugodno kupati se i sunčati pred drugima, obucite si dugu lanenu odjeću ili pronađite skrovitu plažu, te se tamo sunčajte.
Izbjegavajte sunce od 11 do 16 sati. U početku se izlažite suncu umjereno, a kada se koža navikne na sunce, produžite vrijeme izlaganja suncu.

5. Vanjska njega kože


Kod psorijaze je važno održavati redovitu i često higijenu te obilno hidratizirati kožu.

Namačite kožu u kupkama, a zatim obavite piling da biste skinuli oboljeli sloj kože. Nakon toga mažite kožu uljima i mastima koja pomažu kod psorijaze.

Ribice Garra rufa


Tretman ribicama odvija se tri tjedna, pri čemu bolesnik uranja u vodu u kojoj plivaju ribice vrste Garra rufa koje grickaju oboljelu kožu.
Nemojte se uplašiti, jer ovo je sigurna i bezbolna metoda.
Ribice pomažu i protiv neurodermatitisa, akni i ekcema, no upravo kod psorijaze daju najbolje rezultate koji su vidljivi već nakon tjedan dana.
Nakon završetka tretmana nestaju ljuskice i crvenilo, a koža je glatka, bez svrbeža i peckanja.

Kantarionovo ulje


Kantarionovo ulje jako godi osobama oboljelima od psorijaze, a možete ga povoljno kupiti u svakoj ljekarni.
Ima snažno antiupalno djelovanje, trenutno olakšava tegobe na oštećenoj i upaljenoj koži, a ubrzava i zacjeljivanje.

Aloe vera

Aloe vera je poznato sredstvo za upalna stanja kože. Lokalnom primjenom na koži omekšava, hidratizira i štiti epidermu.
Možete kupiti svježu biljku, pa cijediti gel iz njenih listova, ili kupiti čisti sok ili gel, ako su vam potrebne veće količine.

Kora breze

U vanjskoj primjeni mast od breze može smiriti ekceme i psorijazu.
Smatra se da su za taj učinak zaslužni antivirusni sastojci breze - betulinska kiselina i njezini salicilati.

Mišjakinja

Ova domaća i rasprostranjena biljka, koja se smatra korovom, pokazala je veliki uspjeh u liječenju osipa, čireva, ozljeda, rana, ali i psorijaze te gnojnih rana.
Nemali je broj svjedočanstava da je mišjakinja djelotvorna čak i kod raka kože.
Preporučujemo kombiniranje s drugim biljkama, radi jačeg učinka.

MSM

Istraživanja su pokazala da MSM pomaže pri liječenju ekcema, psorijaze, akni i rosacee.
Lokalna primjena MSM-a pokazala je da se umiruju upale, a rane zarastaju brže, ne ostavljajući ožiljke.

Naftalan

Mnogi oboljeli od psorijaze kažu da im je kupanje u naftalanu značajno pomoglo u smanjivanju simptoma.
Naftalan je dostupan kao naftalanska kupka, krema ili ulje.
Krema i ulje su dostupni u kombinaciji sa salicilnom kiselinom. Doprinose skidanju ljusaka s psorijatičnih plakova, smirenju upale i smanjenju plaka.
Njegova prednost je ta što ne uzrokuje stanjenje kože i ne donosi ozbiljnije nuspojave.
U Ivanić-Gradu djeluje Specijalna bolnica Naftalan, koja liječi oboljele od psorijaze.

Katran

Šamponi, kreme i kupke s katranom pomažu ublažiti psorijazu.
Kupke s katranom veoma su korisne kada psorijaza zahvaća velik dio tijela.

Kapsaicin

0.025-postotna krema s kapsaicinom značajno pomaže u smanjenju svrbeža, iritacija i crvenila vezanog uz psorijazu.

Salicilna kiselina

Preparati sa salicilnom kiselinom često se koriste kod kožnih oboljenja, jer djeluju kao piling - uklanjaju suhu kožu i ljuske.

Liječenje psorijaze u nekoliko koraka:

 • napravite detoksikaciju jetre
 • zdravo se hranite
 • birajte anti-upalnu hranu
 • sunčajte se
 • kupajte se u moru
 • izbjegavajte stres
 • redovito radite piling
 • stalno hidratizirajte kožu
 • uzimajte dodatke prehrani koji su se pokazali djelotvornima kod psorijaze
 • izbjegavajte alkohol i cigarete
Ako patite od psorijaze, nemojte očajavati. Strpljivo tražite prirodan lijek i način ishrane koji vam odgovara.

To se u konačnici isplati, jer vaše zdravlje je vaše najveće blago.

Izvor: Alternativa za Vas
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.172
Ovaj članak sam pre izvesnog vremena prosledila prijatelju koji ima psorijazu. Počeo je da se pridržava svega što u članku piše, i evo, možda dva meseca kasnije, ruke su mu se potpuno iščistile. Kad već deluje, da ga postavim i ovde, možda pomogne još nekome. :)

Psorijaza i prirodni preparati, metodi lečenja i čaj za psorijazu„Neizlečiva“ ljuspavost kože Psorijaza, kožna bolest crvenila, svraba i ljuspanja kože, nastala od lošeg rada jetre i poremećenog metabolizma. Čaj za psorijazu.

1_zps2ae24f1e.jpg


Iz cele Austrije i Nemačke dolaze da traže pomoć ljudi koji boluju od, sa medicinskog stanovišta, neizlečive psorijaze. Ali mi, koji verujemo u moć lekovitih biljaka iz Božje apoteke, znamo da nam Bog pomaže mnoštvom šumskih i livadskih biljaka prostrtih pred naše noge.
Postoji više tipova ove neprijatne bolesti: tzv. crvena psorijaza, koja se ispoljava jarko crvenim ograničenim mrljama na koži, zatim jedan drugi tip kod kojeg je koža pokrivena ljuspama nalik na riblje krljušti, i treći, koji se odlikuje ispucalom, tvrdom i debelom kožom čije se pukotine uveče produbljuju, pucaju i kod bolesnika izazivaju velike muke. Uz to ide i veoma jak svrab koji predstavlja dodatno opterećenje za svakog bolesnika. Sa kože dnevno otpada ogroman broj ljuspi, one se osipaju pri svakom pokretu.

Pre mnogo godina saznala sam za slučaj jedne 38-godišnje žene čija je koža od vrata nadole bila ispucala i gruba, a izgubila je i kosu; mnogo se napatila. U bolnici su joj patnje ublažavali tako što su je do vrata umotavali u vreću od plastične mase. Koža je postala nešto mekša a time i bolovi manjeg intenziteta. Međutim, ništa bitno u njenoj bolesti nije moglo da se promeni. Tada sam shvatila da jedna ovakva bolest kao što je psorijaza može da se leči samo dijetom i lekovitim biljkama koje pročišćavaju krv pa tako organizam oslobađaju raznih otrova. Pošto je primenila odgovarajuću dijetu i pila čaj koji sam joj ja sastavila, rezultat je usledio posle tačno pola godine. Za ovo kratko vreme kosa joj je ponovo izrasla, a koža postala glatka, bez mrlja. Od tada sam pomogla mnogima koji su bili bolesni od psorijaze.
. . .

Ovo oboljenje – psorijaza nastaje usled poremećene funkcije jetre. To znači da se uz upotrebu lekovitih biljaka mora sprovesti i stroga dijeta: treba izbegavati suhomesnate proizvode (osim dijetalne kobasice), dimljeno i svinjsko meso i čorbe spravljene od njih, sve kiseline kao što su sirće, šira, vino, limun, pomorandža, grejpfrut, jagodasto voće i sokovi od njega, crna ribizla.

Pošto sirova jabuka, kafa, čokolada, kakao i med stvaraju kiselinu koju obolela jetra ne podnosi, i njih treba izbegavati. Nadalje, ne treba jesti ni konzerviranu i dimljenu ribu, meso iz konzervi, mahunasto povrće kao što su grašak, pasulj i sočivo, ni piti alkohol bilo koje vrste.

Dozvoljeni su mleko i mlečni proizvodi – salate treba začiniti kiselom pavlakom – nemasno meso kao što je teletina, živinsko meso i kuvana govedina, divljač, sveža ili zamrznuta riba, lako povrće i kompot od jabuke, kao zamena za sveže voće. Kompot treba jesti svakoga dana.


Psorijaza i Čajna mešavina lekovitog bilja – Biljni čaj za psorijazu:

10 g hrastove kore
30 g rosopasa
30 g vrbove kore
50 g koprive
40 g suručice
30 g razgona
20 g dimnjače
30 g nevena
20 g ljuske oraha
20 g hajdučke trave

Biljke se dobro pomešaju. Puna mala kašika popari se šoljom vode i ostavi da deluje tri minuta. Po mogućnosti, biljke koristiti u svežem stanju. Ova čaj piti, u gutljajima, tokom celog dana, ukupno 1,5-2 litre. Organizam odmah prihvati i preradi svaki gutljaj.

Kožu svakodnevno dvaput mazati mašću od svinjskog sala. Ako je reč o psorijazi sa krastavim ljuspama kojih ima po celom telu, napraviti mast od soka svežeg, dobro opranog rosopasa, dobijenog ceđenjem biljke u sokovniku, i svinjske masti od sala, u odnosu 5 g soka od rosopasa prema 50 g masti. Ovu mast čuvati u frižideru. Za spravljanje masti može se upotrebiti i sveže isceđeni sok od crnog sleza.

Uz sve to, preporučuju se kupke sa dodatkom ekstrakta od zdravca. Svrab se može ublažiti a bolest lečiti i potpunim kupkama od crnog sleza i rastavića (pomešati iste količine biljaka i preko noći ih potopiti u hladnu vodu – 200 g zelja za jednu kupku – 20 minuta kupanja, srce izvan vode). Sve navedeno pomaže i kod neurodermitisa.

Dva deteta iz iste porodice bila su obolela od psorijaze. Dvanaestogodišnja devojčica je obolela u svojoj drugoj godini, a dečak je oboleo sa devet meseci. Roditelji su pokušali sve. Devojčicu su vodili kod bezbroj lekara, čak i u Švajcarsku, ali poboljšanja nije bilo.Deca su se oslobodila bolesti tek kada su bile upotrebljene lekovite biljke, koje su ona tokom leta brala s velikom radošću. Njihova majka je pričala da je koža njene ćerke sada glatka kao u bebe i da ona i dalje pije manje količine čaja.

U jednom drugom slučaju, lice dvanaestogodišnje devojčice bilo je od njene druge godine posuto crvenim ljuspama. Očajni roditelji takođe su učinili sve kako bi dete oslobodili bolesti. Posle četvoromesečne primene mog recepta protiv psorijaze, videla sam dete čija je koža lica opet izgledala normalno.

Neka poslovna žena iz jednog mesta u Gornjoj Austriji imala je na mnogo mesta na koži crvenu psorijazu. Poslušala je moj savet i primenila navedenu terapiju. Rezultata je bilo već posle četiri nedelje. Crvene mrlje su postepeno sasvim nestale. Slično je bilo sa jednim mlinarem iz okoline Majnca: za kratko vreme, ova terapija pomogla je da znaci crvene psorijaze sasvim nestanu.

Jedna redovnica koju je psorijaza mučila 30 godina, početkom oktobra je uvela kuru čajem i dijetu. O Božiću me je obavestila da nema više znakova bolesti.

U oktobru 1972. saznala sam da je ova užasna bolest napala mladu ženu, majku troje dece. Obolela je posle preležane žutice i ja sam smatrala da je bolest posledica poremećenog rada jetre.

2_zps8c85f464.jpg


Mlada žena je sva bila u ljuspama. Ni koža glave joj nije ostala pošteđena. Kosa joj je postajala sve ređa, pa je na kraju bila prinuđena da nosi periku kako bi uopšte mogla da se pojavi među ljudima. Pri svakom pokretu, prava kiša peruti padala je s nje na tlo. Uveče bi koža počela da „radi“ i na njoj bi se stvarale pukotine. Žena, koja je pre bolesti mahom do ponoći šila za svoju decu a preko dana pomagala mužu pri tapacirerskim radovima, sada se jedva držala na nogama do osam sati. Tada bi kožu namazala uljem, umotala se u čaršav i legla. Nekoliko puta je po više nedelja provodila u bolnici. Jedino poboljšanje koje je tamo iskusila bilo je to što je njena koža malo omekšala od znojenja, i to tako što su je celu stavljali u najlon vreću koju bi pri vratu vezivali. I u ovom slučaju, izlečenje je nastupilo posle ravno pola godine pošto je bolesnica upotrebljavala lekovite biljke za čišćenje krvi i sprovela odgovarajuću dijetu. Već početkom decembra nije patila od teške iscrljenosti i umora. Pre Uskrsa naredne godine njena koža je ponovo postala glatka, a izrasla joj je i kosa, lepa i gusta.
Evo jednog pisma i Minhena: „Septembra 1977. zatražila sam od Vas savet za našeg tada 13-godišnjeg sina Martina. Lekarska dijagnoza je glasila: neurodermitis. Trinaest godina smo s njim lutali od jednog pedijatra do drugog, posećivali dermatološke klinike i lekare koji leče prirodnim metodom, ali uspeha nije bilo. Lekari su stalno prepisivali kortizonske preparate. Sa sedam godina, dečak je dva meseca boravio u Davosu (Davos). Tamošnji lekar je rekao da je bolest urođena i da joj nema leka, kao i to da na svako pogoršanje treba odgovoriti kortizonom. Ono što je usledilo sledećih nedelja i godina posle boravka u lečilištu, bilo je strašno. Napadi groznice kao na tekućoj traci, gnojna žarišta počev od peta pa do gležnjeva, zagnojeni dlanovi, otvorene rane na potkolenici, ušnim resicama, na vratu i licu. Najgori pri tom bili su večiti svrab i otečene žlezde u preponama, velike kao golubije jaje, tako da dečak nije mogao ni da hoda a da ne trpi bolove. U septembru 1972. je njegovo stanje bilo tako loše da smo ga morali odvesti u bolnicu u Švabingu (Schwabing). Lekari su govorili o sepsi kože.

Posle intenzivne terapije kortizonom, došlo je do gnojne upale slepog creva. Jedan lekar nam je tada rekao: „Budite srećni što je upala slepog creva. Druga deca posle ovakve terapije obole od čira na želucu.“ Testovi su pokazali da je Martin u poslednje vreme alergičan na sve trave, na polen, dlake, gljivice i na svaku vrstu prašine, te da od svega toga dobija ospe. Desenzibilizacija (neosetljivost protiv navedenog) je sprovođena od februara 1973.do jula 1978. Ali, poboljšanja ni dalje nije bilo. Od septembra 1977. Martin je, na Vaš dobar savet, pio oko 1,5 litru čaja protiv psorijaze, o kojoj ste pisali u svojoj brošuri. U početku ga je pio veoma nerado, što nas nije ni čudilo, jer je mnogo toga probao uzalud. On, jednostavno, nije više imao nade u ozdravljenje. Njegova prva konstatacija je bila: „Mamice, od mene odlazi strašno mnogo vode!“

Posle 14 dana, kada sam ujutro ušla u njegovu sobu da ga probudim, rekao mi je: „Mamice, tek što sam bio legao, odmah sam zaspao!“ Odlazak u krevet bio je za Martina – slobodno može da se kaže – prava mora, i to još od najranijeg detinjstva; od svraba i češanja nije mogao da zaspi. Satima, gotovo pola noći, ležao bi budan. Otkako je prvi put lako zaspao, Martin je bio uveren da čaj povoljno deluje na njega i nastojao je da svakoga dana isprazni svoju bocu. Koža mu se znatno poboljšala. S vremena na vreme ima još češanja, ali nije bilo nijedne jedine infekcije otkako Martin pije čaj. Ponekad još ne možemo da poverujemo u to. Od januara 1978. on ne nosi zavoje i vunene rukavice. Martin sada ide u deveti razredjezičke gimnazije. Školska 1978/79. godina bila je za njega prva godina a da zbog bolesti nije morao da izostane nedeljama i mesecima. Ne možete zamisliti kako je procvetao te godine! Od septembra 1978. posle četiri godine, on ponovo prisustvuje časovima fiskulture i veoma je srećan zbog toga. U julu je završena desenzibilizacija. Lekari iz bolnice ne mogu da objasne kako je došlo do izlečenja kože.“

U leto 1979. je kod mene bio jedan internista iz Savezne Republike Nemačke, sa svojim 21-godišnjim sinom koji je od rođenja bolovao od neurodermitisa. Mladić je za toliko godina doživeo pravu golgotu. Kada je počeo da upotrebljava lekovite biljke, imao je burne reakcije – začepljen nos i pritisak u glavi. Kupke od rastavića je dobro podneo, a one od zdravca lošije iako su povoljno delovale na njegovu kožu. Zbog isušivanja kože, upotrebljavao je mast od hametuma pomešanu sa svežim sokom od sleza, koja je blagotvorno delovala na kožu. I ovde je došlo do primetnog poboljšanja. Pre svega je na pacijenta prešla svest o izvesnosti izlečenja. Sredinom 1979. Martin je nastavio svoje studije prava.

Izvor: Bastabalkana.com
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.172
Život sa psorijazom

Hronično sistemsko obolenje se ne zna kako nastaje, ali može da se drži pod kontrolom. Javlja se podjednako kod oba pola, najčešće u trećoj deceniji

12%20psorijaya%20(4)_620x0.jpg


NEPRIJATNA, bolna, prepoznatljiva po svrabu, crvenilu delova kože, ljuspama, pa čak i velikim krastama, psorijaza remeti i najstabilnije osobe. Nakon postavljanja dijagnoze, priličan broj pacijenata krije se i povlači u sebe, pogotovo mlađi koji žele da ostvare partnerski kontakt. Plaše se trenutka otkrivanja "do gole kože" i kako nekome da objasne da može da im se bez straha približi, jer se bolest ne prenosi dodirom. Oboleli imaju mnoštvo obespokojavjućih pitanja na koja često nemaju valjan odgovor.

O kakvoj bolesti je reč, može li da se leči ili samo kontroliše i da li se vraća, objašnjava predsednik Udruženja dermatovenerologa Srbije dermatovenerolog profesor dr Željko Mijušković iz Klinike za kožne i polne bolesti Vojnomedicinske akademije:

- Psorijaza je hronična, zapaljenska sistemska bolest, koja je uslovljena genetskim i imunološkim karakteristikama obolele osobe. Ima izrazito negativan efekat na kvalitet života pacijenta. Poznata je od davnina, a ime je izvedeno iz grčke reči psora što znači osećaj svraba. Bolest je prvi opisao još Hipokrat u IV veku pre nove ere. Ipak, još se sa sigurnošću ne zna šta psorijazu izaziva. Kao uzroci se navode genetska komponenta i određeni spoljni faktori. Studija, u kojoj je praćena učestalost javljanja kod dece pokazala je, da su mališani čiji su roditelji bolovali od psorijaze značajno češće i sami imali ovo obolenje.

*Može li psorijaza na neki način da se predupredi?

- Nažalost, ne postoje postupci ni tretmani koji mogu da spreče nastanak psorijaze. Do danas je jedino beta- hemolitički streptokok grupe A okrivljen za pokretanje procesa nastanka takozvane gutatne psorijaze. Naziv je dobila zbog lezija koje su veličine kapljice. Međutim, između 10 i 30 odsto bolesnika sa ovom bolešću razvija i psorijazni artritis. To sugeriše da bar kod trećine obolelih postoje i dodatni genetski pokretači koji doprinose nastanku zapalenja u zglobovima, pored zapalenjskih procesa u koži.

*Koliko je učestala i ima li razlike u njenom javljanju u odnosu na rasu i boju kože?

- Podaci pokazuju da se psorijaza javlja kod 1 do 2 odsto sveukupne populacije. Najučestalija je na Farskim ostrvima, a najređa kod severnoameričkih Indijanaca, afroamerikanaca, Japanaca i Eskima. Javlja se podjednako kod oba pola, najčešće u trećoj deceniji života. Međutim, opisano je u literaturi njeno pojavljivanje i kod novorođenčadi, kao i kod pacijenta starog 108 godina.

*Kako oboleli može da prepozna bolest?

- Psorijatične promene na koži imaju 4 glavne karakteristike. Jasno su ograničene od okoline, na površini se obrazuju beličaste ljuske ispod koji je crvenilo. Posle njihovog mehaničkog uklanjanja uočavaju se kapljice krvi, poznate kao "fenomen krvave rose". Veličina psorijatičnih lezija može da bude od nekoliko milimetara do zahvatanja velike površine pa čak i čitavog tela, poznatog kao eritroderma. Oblik i lokalizacija promena kao i zahvaćena površina kože pri pojavi novih lezija ne mogu se predvideti.

*Gde se psorijaza prvo ispoljava?

- Manifestuje se prvenstveno na koži i zglobovima, najčešće na šakama, stopalima, licu. Može da se ispolji i na sluzokoži, najčešće na genitalijama, kao i na noktima. Na noktima se obično javljaju tačkasta udubljenja, uzdužne linije i brazde, zadebljanja ispod nokatne ploče... Istina postoje bolesti koje daju slične promene na koži i drugim mestima, a nisu psorijaza, o čemu treba voditi računa. Takve su, na primer, kontaktni i seboroični dermatitits, kandidoza i još neka druga kožna obolenja.

*Da li ova bolest može da dovede do određenih komplikacija?

- Između psorijaze i metaboličkih bolesti postoji jasna udruženost jer dele mnoge zajedničke genske i imunološke mehanizme. Takve su gojaznost, dijabetes, bolesti srca i krvotoka koje su direktno uslovljene prisustvom metaboličkog sindroma. Ranija teorija da je ova udruženost posledica životnog stila, navika i psihičkog stanja bolesnika ispoljenog kroz pušenje, alkohol ili depresiju, odbačena je. Odgovor se krije u genetskom i imunološkom mehanizmu. Ova saznanja psorijazu stavljaju na potpuno novo mesto.

*Kakvo je to mesto?

- Psorijaza više nije samo stvar estetskog doživljaja, bolest koja ruži, ali ne narušava opšte zdravlje. Bolesnik sa psorijazom mora da shvati da boluje suštinski od sistemske bolesti. Da bi to shvatio mora da mu se objasni priroda bolesti i svi mogući rizici koje nose pridružene bolesti. U tom smislu, uspešnost lečenja pored odabrane terapije, umnogome zavisi i od regulisanja telesne težine, kao i od izbegavanja konzumiranja alkohola i cigareta. Pravilnim lečenjem psorijaze smanjuje se mogućnost da se razvije bolest metabolizma ili obolenje srca i krvnih sudova.

*Kako se psorijaza leči i koliko uspešno?

- Na sreću, oko 80 odsto pacijenata ima blag ili umereni oblik bolesti. Većina može da se leči efikasno i bezbedno lokalnom terapijom. Lokalni preparati se koriste kao dodatna terapija kod obolelih na fototerapiji ili kod uzimanja sistemske terapije koja podrazumeva tablete, kapsule, injekcije i fototerapiju. Pacijenti koji pored psorijaze imaju i artritis, obavezno moraju da se leče sistemskom terapijom. Korišćenje lokalnih preparata se ne preporučuje kod pacijenata koji imaju proširenu ili tešku formu psorijaze. Lečenje treba da bude prilagođeno potrebama svakog bolesnika ponaosob. Veoma je važno da njihova očekivanja budu što podudarnija sa terapijskim mogućnostima lečenja.

*Da li su pacijenti ponekad razočarani ishodom lečenja?

- Pacijenti koji očekuju da nikada više nakon lečenja nemaju psorijatične promene na koži, sigurno ostaju razočarani. Kod ove bolesti postoji potreba za kontinuiranom terapijom, istina ponekad teško sprovodljivom. Zato se teži lečenju praktičnom i lako primenjivom koje donosi željeni rezultat. U zavisnosti od oblika, lokalizacije, proširenosti lezija i osobina svakog pacijenta ponaosob, u terapiji se samostalno ili u kombinaciji koriste lokalni kortikosteroidi, lokalno nanošenje salicilne kiseline, lokalni i sistemski retinoidi, lokalni derivati vitamina D3, foto i hemoterapija, biološka terapija... Upravo ovako kompleksna terapija i pozitivno delovanje UV zraka pokazuje da veći broj pacijenata tokom leta ima manje izraženu bolest. Zapravo, psorijaza vrlo uspešno može da se kontroliše samo uz obostranu saradnju pacijenta i lekara.

ALTERNATIVNO LEČENjE

VELIKI broj pacijenata u nekom trenutku pribegava komplementarnoj i alternativnoj terapiji nadajući se efikasnijem, pa čak i potpunom izlečenju. Nemogućnost pomirenja sa postojanjem neizlečivog hroničnog obolenja je najčešći povod da se u prvom sledećem pogoršanju proba sa nekim drugim vidom lečenja. Na ovakav korak se odlučuju na osnovu iskustava prijatelja i rođaka, a nekada ih upućuju i lekari koji u svom radu ne primenjuju pravilo medicine zasnovano na dokazima.

Većina alternativnu terapiju primenjuje uz klasičnu medicinsku, po preporuci dermatologa. Ukoliko lekar ne zna za paralelne vidove lečenja terapija može biti kontraproduktivna a bolest dodatno iskomplikovana.

Poseban problem predstavljaju biljni preparati jer se njihov kvalitet i sadržaj ne kontrolišu, nisu prošli klinička ispitivanja, a zabeleženo je prisustvo kortikosteroida pa čak i teških metala. Osim toga, pojedini biljni preparati imaju već poznate neželjene efekte, pa se ne može reći da takozvana "prirodna biljna terapija ne može biti štetna".

Osim toga, nema ni dokaza da specifična dijeta i izbegavanje pojedinih namirnica mogu da dovedu do povlačenja psorijaze kao što se tvrdi. Na njeno povlačenje ne utiču ni susplementi cinka, selena, vitamina B12, inozitola i vitamina D, upozorava dr Mijušković.

(Novosti)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.172
Prirodnim pripravcima pobijedite psorijazu

psorijaza-pripravci.jpg


Psorijaza je kronična autoimuna bolest.
Manifestira se pojavom crvenih, ponekad bolnih mrlja, svrbežom, peckanjem i suhoćom kože.
Postoji niz prirodnih sredstava i recepata koji će učinkovito pomoći ili potpuno izliječiti ovo stanje.
Prirodna sredstva će hidratizirati i omekšati kožu te zaliječiti oštećenja nastala na njoj.
Riječ je o isprobanim receptima koji od davnina pomažu ljudima diljem svijeta.

Prirodni recepti i sredstva za liječenje psorijaze

Iako konvencionalna medicina tvrdi da pravog lijeka za psorijazu nema, postoje brojni dokazani prirodni pripravci.
Oni će vam pomoći potpuno izliječiti ili barem ublažiti neugodne simptome ove bolesti.

Ljekovita emulzija od lana i kozjeg mlijeka

Ovaj prirodni lijek osmislio je ruski akademik L. Nikolajčuk.

Sastojci:

 • 50 ml lanenog ulja
 • 50 ml kozjeg mlijeka (prethodno prokuhanog)
Priprema:

U posudi pomiješajte laneno i kozje mlijeko, a zatim poklopite i snažno protresite tako da dobijete ujednačenu emulziju.
Ovom emulzijom natopite pamučnu tkaninu pa stavite na dijelove tijela na kojima imate psorijazu.
Ponavljajte postupak koliko je potrebno, sve dok ne postignete poboljšanje.

Kreme s kapsaicinom

Kapsaicin je prirodna tvar iz ljutih papričica koja je čest sastojak masti i krema za ublažavanje bolova.
Ta je tvar poznata po tome što se nakon njezina nanošenja na kožu javlja snažan osjećaj pečenja, ali brzo poslije toga i bol i svrbež nestaju.
Osim toga, mast s kapsaicinom uklanja crvenilo i ublažava upalne procese.
No, budite oprezni - prije upotrebe posavjetujte se s nutricionistom ili liječnikom s obzirom na to da kapsaicin može imati kontraučinak ako se kombinira s lijekovima.

Jabučni ocat

Zahvaljujući enzimima i korisnim bakterijama, jabučni ocat jedan je od najboljih prirodnih proizvoda za ublažavanje brojnih zdravstvenih tegoba.
Ispiranje ili namakanje kože jabučnim octom može ublažiti svrbež, osobito na području tjemena.
Ako imate jako osjetljivu kožu, razblažite ocat vodom u omjeru 1:1 pa nanesite na kožu.
Uvijek poslije isperite kožu vodom.

Kora od banane

Unutrašnjom stranom kore od banane istrljajte kožu na kojoj su mrlje od psorijaze.
To će umiriti vašu kožu i ublažiti svrbež.

Slana kupka

Za olakšanje svrbeža i suhoće kože, u mlaku kupku dodajte 2 šalice epsomske (gorke) soli ili ¼ šalice himalajske soli.
Ostanite ležati u kupki oko 15 minuta.

Kupka sa zobi

Zob obiluje nutrijentima poput magnezija, željeza i selena, koji izvrsno hrane kožu i pomažu zacjeljivanju oštećenja na koži.
Iako ne postoje istraživanja koja bi potvrdila ljekovitost zobi za psorijazu, oni koji su je isprobali svjedoče da su nakon tretmana osjetili olakšanje, poput smanjenja svrbeža, crvenila i upalnih procesa na koži.

Priprema kupke:

Zob sameljite u blenderu tako da dobijete teksturu brašna pa u toplu vodu dodajte šalicu do šalicu i pol zobenog brašna.
Po želji, dodajte i nekoliko kapi eteričnog ulja lavande, koje također pomaže kod ublažavanja upalnih stanja kože.

Možete koristiti i koloidnu zob (pročišćeno zobeno brašno).

Primjena:

Tri-četiri žlice praška zobi stavite pod mlaz tople vode, napunite kadu pa lezite u kupku na 15-ak minuta.
Prije brisanja kožu možete malo isprati vodom.
Dobro operite kadu jer od zobi postaje klizava.

Kupka s rosopasom

Priprema kupke:

U 200 ml proključale vode dodajte 1 jušnu žlicu sušenog lišća rosopasa pa kuhajte poklopljeno oko 40 minuta.
Zatim maknite s vatre te prebacite poklopljenu posudu u hladnu vodu.
Ostavite da se ohladi pa procijedite.
U šalicu procijeđenog čaja dodajte žlicu meda i žlicu prirodnog šampona za bebe.

Primjena:

Napunite kadu vodom temperature 38 stupnjeva te dodajte čaj sa šamponom.
Opuštajte se u kupki 20-25 minuta.
Poslije kupke kožu nemojte brisati, nego je namažite kremom od propolisa.

Krema od propolisa

Priprema:

Propolis stavite u zamrzivač na 15 minuta.
Potom ga izvadite i vrlo sitno naribajte.
Ribani propolis prebacite u emajliranu posudu i kuhajte ga na pari.
Zatim mu dodajte dvostruku količinu svježeg maslaca.
Miješajte drvenom žlicom oko 5 minuta pa procijedite kroz dvije gaze.
Dobivenom kremom od propolisa napunite staklenku i čuvajte je u hladnjaku.

Dodatni savjeti

Kupajte se svaki dan kako biste uklonili mrtve stanice i višak kože.
Izbjegavajte vruću vodu i koristite blage sapune s dodatkom prirodnih ulja.
Nakon kupanja kožu nemojte snažno trljati, nego je nježno potapšajte ručnikom.
Za njegu poslije kupanja uvijek nanesite prirodnu hidratantnu kremu.
Pozitivan učinak na kožu zahvaćenu psorijazom ima i ekstra djevičansko maslinovo ulje, kao i kokosovo ulje.
Kokosovim uljem možete namazati kožu prije tuširanja te ostaviti da djeluje pola sata.

Slijedite sljedeće preporuke:

 • Izlažite se suncu, ali umjereno, osobito ako vam je koža preosjetljiva – vitamin D popravit će oštećenja na vašoj koži.
 • Izbacite šećer iz prehrane – on šteti zdravlju kože.
 • Na kožu nanosite samo prirodne proizvode, bez dodanih boja i parfema.
 • Jedite voće i povrće u što više boja – sadrži obilje nutrijenata važnih za vašu kožu.
 • Konzumirajte kurkumu – sastojak kurkumin bori se protiv upalnih stanja kože.
 • Pijte što više vode – kako biste iznutra hidratizirali organizam.
 • Opuštajte se što više (joga, masaža i sl.) – stres je glavni okidač za psorijazu.
(Alternativa za Vas)
 
Top