Psihologija boja i korice knjige – zašto vam određene knjige privlače pažnju više od drugih

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.982

Psihologija boja i korice knjige – zašto vam određene knjige privlače pažnju više od drugih

Šetate među policama sa knjigama u omiljenoj knjižari. Vidite samo hiljade rikni knjiga sa naslovima koji vam u tom trenutku znače malo ili ništa. Zastajete. Jedna knjiga se izdvaja.

Zašto?

Izdavači i stručnjaci za marketing ulažu veliki napor da dizajniraju korice koje će privući pažnju potencijalnog kupca, dok istovremeno nagoveštavaju o kakvoj knjizi je reč. Dizajniranje korica se u velikoj meri zasniva na odabiru boja.

Razne studije su istraživale kakve poruke određene boje prenose ljudima i ove informacije se redovno koriste kada se dizajniraju korice. U zavisnosti od ličnog ukusa, boja korica bi mogla biti razlog zašto birate određene knjige.

robert-anasch-McX3XuJRsUM-unsplash-1750.jpg


Evo nekih saznanja o tome kakve poruke vam prenose boje i kako to utiče na odabir knjige, na osnovu marketinških istraživanja psihologije boja.

CRVENA


Odvažna boja koja predstavlja uzbuđenje, strast, strah i agresivnost. Zbog energije koja se vezuje za ovu boju, sa razlogom se često koristi na koricama trilera ili horora. Ako tražite ovakve romane, sve su prilike da će vas privući crvena boja.

PLAVA

Ovo je boja poverenja i mentalnog angažovanja. Primetićete je na mnogim političkim knjigama u oblasti publicistike, kao i na romanima koji navode na razmišljanje. Kada vidite ovu boju na koricama, znate da vas očekuje mentalno putovanje koje će vam uposliti mozak za vreme i nakon čitanja knjige.

ŽUTA

Žuta se koristi da prenese optimizam, razdraganost i vedrinu. Međutim, zbog ove uobičajene upotrebe, takođe se koristi na koricama trilera i horor romana da bi se postigao faktor iznenađenja. Kada vidite ovu boju, za svaki slučaj pročitajte šta piše na omotu da biste bili sigurni o kakvoj knjizi se radi.

ZELENA

Obično se vezuje za prirodu i zato se često koristi za knjige fantazije i knjige o natprirodnom. Ova boja takođe stvara osećaj ravnoteže i razvoja koji idu uz romane o emocijama i ličnim iskustvima.

CRNA

Crnu bez sumnje percipiramo kao najozbiljniju boju. U knjigama označava mističnost, sofisticiranost i smrt. Ovo je jedna od najčešće korišćenih boja na koricama knjiga i zato što je nautralna i pomaže da se istaknu druge boje. Kada vidite crnu, pogledajte da li se ističe neka druga boja ili neki element dizajna, kao što je tipografija.

BELA

Bela je oličenje čistote, nevinosti i jednostavnosti. Knjige sa belim koricama će vam često privući pažnju svojim minimalizmom. Zaintrigiraće vas mali grafički nagoveštaji i poželećete da pročitate knjigu da biste otkrili šta je to što niste videli na koricama.
Iako dizajn i boja mogu da utiču na vaš izbor knjige, ne sudite o knjizi po koricama – uživajte u knjigama svih duginih boja.

Autor: Keli Horan
Izvor: amreading.com
Prevod: Borivoje Dožudić

Izvor: Laguna Bookmarker
 
Učlanjen(a)
23.10.2015
Poruka
408
Odgovor je jednostavan.
Ako je lepa ambalaza marketing strucnjaci bi i g*vno prodali. Jos bi bila guzva u redu..
 
Učlanjen(a)
09.12.2018
Poruka
15
Meni je važna naslovna strana knjige, čak i ako je čitam u pdf formatu. Nisam sigurna da bas boja odluci.
 
Natrag
Top