Prvorodjeni ili prvi i najvisi?

Član
Učlanjen(a)
11.05.2011
Poruka
1.251
Pogledajmo izraz “prvorodjeni” najpre u Staroma zavetu zatim u Novom.

Prvorodjeni u Starom zavetu.

U Starom zavetu rec prvodedjeni upotrebljava se za ljude i stoku. U Egiptu za vreme izlaska Izrailja izginuli su “prvdenci u zemlji Misirskoj od prvenca covecijeg do prvenca od stoke.” 2. Mojsijeva 13, 15.
Prvenci od cistih zivotinja prinoseni su na zrtvu, dok su od necistih zivotinja trebali biti odkupljeni. 2. Mojsiejva 13,13.
Prvenac u porodici primao je dvostruki deo, ali je na njemu pocivala vodeca odgovornost u porodici. 2, Mojsiejva 21,17.
Titula “Prvoredjeni” naglasava prvoga kao najboljega. Ovaj izraz ukazuje na posebnost, izuzetak sina i njegovo pravo iznad ostalih clanova porodice. Ovo nas odvaja pomisli da se izraz Prvoprodjeni odnosi samo na rodjene u porodici
Tako je Izrailjski narod Boga nazvao: “Izrailj je sin moj, prvenac moj.” 2, Mojsijeva 4,22.
“Bicete moje blago mimo sve narode, carsko svestenstvo i narod savet.” 2. Mojsiejva 1,9; 5,6.[

Bog je cak i za cara Davida rekao: “Ja cu ga uciniti prvorodjencem, visim od careva zemaljskih.” Psalam 89,27. To pokazuje da u biblijskoj terminologiji “prvorodjeni” moze se nazvati i onaj koji nije rodjen prvi u porodici.

Prvoirodjeni u Novom zavetu

Hristos je nazvan prvoredjeni sin Marijin. Luka 2,7.
Mnogi tekstovi Novog zaveta upotrebljavaju rec “Prvoroedjeni” kao metafopru.
“K saboru i Crkvi prvorodjenih, koji su napisani na nebesima.” Jevrejima 12,23.
Time se naglasava da oni koji sluze Bogu nazivaju se prvorodjenima ili prvima.

Tako je i Hristos: “Prvorodjeni medju mnogom bracom.” Rimljanima 8,29; a to znaci da je prvi i najveci.
One koje je otkupio Hristos naziva svojom bracom.
Hristos je i “Prvorodjeni od smrti.” Kolosanima 1,18; Otkrivenje 1,5.
Hristos je jedini koji je pobedio smrt i omogucio vecni zivot svakome koji mu iskreno sluzi.

Hristos je postojao “pre svega i sve je u Njemu.” Kolosanima 1,17.
Sve u Njemu ima svoj pocetak, zato je On prvi i iznad svih ostalih.

1. U Kolasanima prvom poglavlju govori se o poreklu onoga sto je stvoreno, a ne o Hristu.
“Kroz Njega je sve postalo, i On je postojao pre svega.” Kolosanima 1,16.17.

2. Hrtistos je opisan kao “pocetak”, jer je stvorio sve u pocetku. 1. Mojsijeva 1,1.

3, Hristos je takodje “prvorodjeni od smrti.” Kolosanima 1,18. Kao prvoreodjeni od smrti On je pobedio smrt.

4. On je pocetak i prvorodjeni iz mrtvih. Kolosanima 1,18.

Kao Stvoritelj Hristos zauzima prvo mesto u kosmosu. On je vrhovni Vladar koji zajendo drzi sve.
“On je pre svegas i sve je u Njemu.” Kolosanima 1,17. A to moze biti samo Bog.
Hristos je u Ljudskom telu dosao na ovu Zemlju u kome je otkrio Bozji karakter ljudima i u Njemu je “Svaka punina Bozanstva telesno.” Kolosanima 2,9,
Tako Hristovo prvenstvo ne zasniva se samo na Njegovim delima, vec na Njegovoj prirodi kao Bogu.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
31.12.2011
Poruka
1.534
Najzad da se i mi oko necega slozimo Miko!Post o Gospodu Isusu hristu koji si postavio je dobar a to potvrdjuju sledeci stihovi:(Isaija 9:6)[SUP]6[/SUP] Jer nam se rodi dijete, sir nam se dade. Vlast počiva na plećima njegovim, 'čudo od savjetnika' glasi ime njegovo, 'Jaki Bog, 'Otac vječni', 'Knez mira'.

(Jovan 1:1-14)a u jovanu su najvazniji ovi stihovi:[SUP]1[/SUP] U početku beše Reč, i Reč beše u Boga, i Bog beše Reč.

[SUP]2[/SUP] Ona beše u početku u Boga.

[SUP]3[/SUP] Sve je kroz Nju postalo, i bez Nje ništa nije postalo što je postalo.

[SUP]4[/SUP] U Njoj beše život, i život beše videlo ljudima.

[SUP]10[/SUP] Na svetu beše, i svet kroza Nj posta, i svet Ga ne pozna.

[SUP]11[/SUP] K svojima dođe, i svoji Ga ne primiše.

(1 Korincanima 8:5,6)
[SUP]5[/SUP] Jer ako i ima koji se bogovi zovu, ili na nebu ili na zemlji, kao što ima mnogo bogova i mnogo gospoda: [SUP]6[/SUP] Ali mi imamo samo jednog Boga Oca, od kog je sve, i mi u Njemu, i jednog Gospoda Isusa Hrista, kroz kog je sve, i mi kroza Nj.(Isaija 9:6)[SUP]6[/SUP] Jer nam se rodi Dete, Sin nam se dade, kome je vlast na ramenu, i ime će Mu biti: Divni, Savetnik, Bog silni, Otac večni, Knez mirni.

Dalje Kaze Jovan prorok ovako: Jovan 1:23 Reče: Ja sam glas onog što viče u pustinji: Poravnite put Gospodnji; kao što kaza Isaija prorok.
(Znaci do jovana su proroci a dalje su apostoli jer je jovan ispunio prorocanstvo Isaije zato je i poslednje jer se Bog ovaplotio u telu i videse ga I andjeli nebeski,demoni,sotona,ljudi samo sto niko nije shvatio ko je to bio u telu mislim osim nekih andjela.
Zato Jovan i isaija kazu:Jovan 1:10,11)10 Na svetu beše, i svet kroza Nj posta, i svet Ga ne pozna.

11 K svojima dođe, i svoji Ga ne primiše.

A Isaija kaze:40 Zaslepio je oči njihove i okamenio srca njihova, da ne vide očima ni srcem razumeju, i ne obrate se da ih iscelim.

Isaija 40-3 Glas je nekoga koji viče: Pripravite u pustinji put Gospodnji, poravnite u pustoši stazu Bogu našem.

4 Sve doline neka se povise, i sve gore i bregovi neka se slegnu, i što je krivo neka bude pravo, i neravna mesta neka budu ravna.

5 I javiće se slava Gospodnja, i svako će telo videti; jer usta Gospodnja govoriše.

9 Izađi na visoku goru, Sione, koji javljaš dobre glasove; podigni silno glas svoj, Jerusalime, koji javljaš dobre glasove; podigni, ne boj se.
Kaži gradovima Judinim: Evo Boga vašeg.

31 Koji odozgo dolazi nad svima je; koji je sa zemlje od zemlje je, i govori od zemlje; koji dolazi s neba nad svima je.

Efescima 1-21 Nad svim poglavarstvima, i vlastima, i silama, i gospodstvima,
i nad svakim imenom što se može nazvati, ne samo na ovom svetu nego i na onom koji ide.

22 I sve pokori pod noge Njegove,
i Njega dade za glavu crkvi, nad svima,
7

23 Koja je telo Njegovo, punina Onog koji sve ispunjava u svemu.

Danilo 7-14 I dade Mu se vlast i slava i carstvo da Mu služe svi narodi i plemena i jezici;
vlast je Njegova vlast večna, koja neće proći, i carstvo se Njegovo neće rasuti.

27 Sve je meni predao Otac moj,
i niko ne zna Sina do Otac; niti Oca ko zna do Sin i ako kome Sin hoće kazati.!?

34 Narod Mu odgovori:
Mi čusmo iz zakona da će Hristos ostati vavek; kako ti govoriš da se sinu čovečijem valja podignuti? Ko je taj sin čovečiji?
4

35 A Isus im reče: Još je malo vremena videlo s vama;
hodite dok videlo imate da vas tama ne obuzme; jer ko hodi po tami ne zna kuda ide.

36 Dok videlo imate verujte videlo, da budete sinovi videla. Rekavši ovo Isus otide i sakri se od njih.

37 Ako je i činio tolika čudesa pred njima,
opet Ga ne verovahu;

38 Da se zbude reč Isaije proroka koji reče: Gospode! Ko verova govorenju našem?
I ruka Gospodnja kome se otkri?

39 Zato ne mogahu verovati, jer opet reče Isaija:

40 Zaslepio je oči njihove i okamenio srca njihova, da ne vide očima ni srcem razumeju, i ne obrate se da ih iscelim.

41 Ovo reče Isaija kad vide slavu Njegovu i govori za Njega.

42 Ali opet i od knezova mnogi Ga verovaše; nego radi fariseja ne priznavahu, da ne bi bili izgnani iz zbornice;
(Ovj stih je dobar za JS-ke)

43 Jer im većma omile slava ljudska nego slava Božija.

jevreima 1:8-9 Omilela Ti je pravda, i omrzao si na bezakonje: toga radi pomaza Te,
Bože, Bog Tvoj uljem radosti većma od drugova Tvojih.
Isa. 61:1

10 I opet: Ti si, Gospode, u početku osnovao zemlju, i nebesa su dela ruku Tvojih:

Ima mnogo stihova kooji ukazuju Da je Hrist tvorac,sazdatelj svega i za njega.samo nekima treba da Bog otvori Oci da bi videli ko je Isus Hrist.

Pozdrav od Gere.

Član
Učlanjen(a)
25.12.2012
Poruka
1.901
ljudi moji pa što vam se desi da Krista nazivate Bogom?
pored prve zapovijedi koja jasno i glasno govori
Ja sam Jehova Bog tvoj Jedini, nemoj imati drugih bogova uz mene.

cijela Biblija uči da je samo jedan Bog Jehova i nema drugoga
zašto odbacujete Boga Jehovu?

Član
Učlanjen(a)
25.08.2010
Poruka
2.919
Ти Га одбацујеш, ја знам да је Исус Христ - ЈХВХ. Ти још увек немаш ту спознају, на жалост.

1.Тимотију 3

6. И, као што је признато, велика је тајна побожности: Бог се јави у телу, оправда се у Духу, показа се анђелима, проповеди се незнабошцима, верова се на свету, узнесе се у слави.

1. У почетку беше Реч, и Реч беше у Бога, и Бог беше Реч.
2. Она беше у почетку у Бога.
14. И Реч постаде тело...(Јован 1)

Проблем је што вама "Кула стражара" или ко зна која друга масонска секта пласира такве глупости да унижавате и поричете Сина Божијег. Сами себи затварате Спасење, јер не може човек бити спашен ако пориче Сина Божијег.

Član
Učlanjen(a)
31.12.2011
Poruka
1.534

Ово је камен који ви зидари одбацисте, а постаде глава од угла: и нема ни у једноме другом спасенија;
Псал.:18:22 Иса.:28:16 Мат.:21:42

12

και ουκ εστιν εν αλλω ουδενι η σωτηρια ουτε γαρ ονομα εστιν ετερον »υπο τον ουρανον¼ το δεδομενον εν ανθρωποις εν ω δει σωθηναι ημας

Јер нема другога имена под небом данога људима којијем би се ми могли спасти. (Dali si svestan covece Rise da nema drugog imena kroz koje ces se spasti??uzaluid se mucis na prasno dokazujuci Jehovino ime)

Izvor / Faky

Pozdrav od Gere.

Član
Učlanjen(a)
11.03.2013
Poruka
98
Ти Га одбацујеш, ја знам да је Исус Христ - ЈХВХ. Ти још увек немаш ту спознају, на жалост.

1.Тимотију 3

6. И, као што је признато, велика је тајна побожности: Бог се јави у телу, оправда се у Духу, показа се анђелима, проповеди се незнабошцима, верова се на свету, узнесе се у слави.

Проблем је што вама "Кула стражара" или ко зна која друга масонска секта пласира такве глупости да унижавате и поричете Сина Божијег. Сами себи затварате Спасење, јер не може човек бити спашен ако пориче Сина Божијег.

Eh, ti znaš!? Rekao ja da se ti hoćeš držati za proroka.
Lažni prorok i lažni teolog!

Isus Krist nije JHVH. Jer to Sveto Ime nosi samo Gospod Jehova-što to ime i znači JHVH na hebrejski, a piše se i čita Jehovah ili na naški Jehova.
Isus Krist, Prvorođenac Božji Sin-nosi nebesko ime Mihaiel. To je Isusovo Sveto nebesko ime.

Izvrčeš citate i "krojiš" ih po svojom volji.
Isus prije nego je sišao na Zemlju u tjelesnom obliku, morao je svoje božanstvo ostaviti-predati svome Ocu u ruke. Jest, ako Isus ima božanstvo ona je kao i Bog ali nije Bog, jer Bog je Jedan i može biti samo Jedan a ne dva ili tri.
Ako postoje tri Boga onda se moramo zapitati koga je to Bog žrtvovao za nas. Jedan dio sebe!? Pa onda ispada da je to sve laži prijevara. Bog je žrtvovao Svoga Sina Jedinoga. A ne sebe. Jer Bog ne može umrijeti. Jer je On takav po prirodi. Od prije svih vjekova i Jedini besmrtan.
Nikakvih tu sekti nema, jer nitko ne upravlja pravim kršćanima. Osim Sin.

"Jer Bogu tako omilje svijet da je i sina svojega jedinorodnoga dao, da nijedan koji ga vjeruje ne pogine, nego da ima život vječni.“ - Isus (Ivan 3,16)

Masonsko okultni simboli u SPC - OKULTNO SATANISTIČKI SIMBOLI U PRAVOSLAVNOJ CRKVI - YouTube
i
Beogradu - Masonski simboli u Beogradu - YouTube

Evo i masonskih simbola u jednoj najjačoj pravoslavnoj zemlji, Rusiji.

RPC
St Peterburg -
421933270.jpg
Kazanska katedraca u Saint Peterburgu

http://www.ljplus.ru/img/b/l/black_skif/kazansky_ill_03_znak.jpg
Масонский символ в Петербурге. | Пиндосия.ком – Коллективный блог о США и Росси

Moskva -

DSC_0251.JPG

Crkva trojstvu u Moskvi

Знаки масонов в Москве | Shagau.ruShagau.ru

Treba li još od Grčke itd... samo kaži.

Poslednja izmena:
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.113
Izraz prvorodjeni - prvi - ARCHE ( Arhe ) oznacava Hristov autoritet u odnosu na polozaju, on je nad, pocetni, glavni. sto izraz Arhe i znaci, a prevedn je kao prvorodjeni - prvi.

Član
Učlanjen(a)
15.10.2010
Poruka
572

Isus Krist nije JHVH. Jer to Sveto Ime nosi samo Gospod Jehova-što to ime i znači JHVH na hebrejski, a piše se i čita Jehovah ili na naški Jehova.
Isus Krist, Prvorođenac Božji Sin-nosi nebesko ime Mihaiel. To je Isusovo Sveto nebesko ime.

Izvrčeš citate i "krojiš" ih po svojom volji.
Isus prije nego je sišao na Zemlju u tjelesnom obliku, morao je svoje božanstvo ostaviti-predati svome Ocu u ruke. Jest, ako Isus ima božanstvo ona je kao i Bog ali nije Bog, jer Bog je Jedan i može biti samo Jedan a ne dva ili tri.
Ako postoje tri Boga onda se moramo zapitati koga je to Bog žrtvovao za nas. Jedan dio sebe!? Pa onda ispada da je to sve laži prijevara. Bog je žrtvovao Svoga Sina Jedinoga. A ne sebe. Jer Bog ne može umrijeti. Jer je On takav po prirodi. Od prije svih vjekova i Jedini besmrtan.

"Jer Bogu tako omilje svijet da je i sina svojega jedinorodnoga dao, da nijedan koji ga vjeruje ne pogine, nego da ima život vječni.“ - Isus (Ivan 3,16)

Masonsko okultni simboli u SPC - OKULTNO SATANISTIČKI SIMBOLI U PRAVOSLAVNOJ CRKVI - YouTube
i
Beogradu - Masonski simboli u Beogradu - YouTube

Evo i masonskih simbola u jednoj najjačoj pravoslavnoj zemlji, Rusiji.

RPC
St Peterburg -
Pogledajte prilog 41425
Kazanska katedraca u Saint Peterburgu

http://www.ljplus.ru/img/b/l/black_skif/kazansky_ill_03_znak.jpg
Масонский символ в Петербурге. | Пиндосия.ком – Коллективный блог о США и Росси

Moskva -

Pogledajte prilog 41426

Crkva trojstvu u Moskvi

Знаки масонов в Москве | Shagau.ruShagau.ru

Treba li još od Grčke itd... samo kaži.
To nikad nije bila i nece biti pravoslavna crkva u rusiji,moja mama je ruskinja,otac srbin bio sam u ruskim pravoslavnim hramovima,manastirima nemoj da mesas masonske hramove s pravoslavnim vidi se da si JS-ok laz,prevara,izvrtanje vam je u dusi magoga.
Pravi pravoslavni manastir,hram Hrista Spasitelja je izgledao ovako kad su ga bezboznici kao ti rusili u moskvi:

A sad izgleda ovako:images.jpg preminuo-papa-jovan-pavle-ii-2.jpg A u krugovima je Bogorodica koju vi jehici tako mrzite a ne piramida s okom evo pa gledaj:72242337.jpg
A te masonske hramove ne pripisuj pravoslavnima jer mi i sami znamo koje i kakve su to crkve a daleko su one od pravoslavlja kao i vi JS-ci.

Pravoslavni manastir zadonskij(Lipecko-varonjeska oblast)DSCN0976.JPG BIUBy1QCQAIIIpc.jpg nema nigde masonskih znakova osim krsta kojeg vi tako prezirete.

Ali na zalost ima i takvih crkava koje se izdaju za pravoslavne a u stvari su masonske ima ne mogu da lazem ali ja u takve crkve ne idem idem samo gde stoji krst.

A ono o Isussu i zevsu je toliko glupo da nemam reci,uporedjivati Isusa i zevsa to je apsurd biblija lepo kaze da je Isus jevrejin zacet od Duha svetoga i marije deve, a ne grk i nije izvesno od dakle potice zevs kao legenda.A biblija od prve stranice pominje hrista u obliku (ELOHIMA)

Pozdrav.

Poslednja izmena od urednika:
Član
Učlanjen(a)
11.05.2011
Poruka
1.251

Spady, da li si procitao te dragosene tekstove koje sma ja prilozio i koje je Gero dodao?

Pre svega u Bibliji ne postoji ime Jehova za Boga Oca, ali postoji jevrejska rec YHWH.
Jevreji ne znaju kako se pravilno izgovara ta rec, zato sto je oni nikad ne izgovaraju nego umesto nje uvek
izgovaraju rec Adonay.

cITAJ STA PISE PROROK iSAIJA:
(Isaija 9:6)[SUP]6[/SUP] Jer nam se rodi dijete, sin nam se dade. Kojemu je vlast na ramenu i ime ce mu biti:: Divni, Savetnik, GOG SILNI, Otac vecni, Knez mirni."

Spedy, zar ti ni proroku Isaiji ne verujes?

(Jovan 1:1-14[SUP]: [/SUP][SUP]"[/SUP]U početku beše Reč, i Reč beše u Boga, i Bog beše Reč....
I rec postade telo i useli se u nas puno blagodati; I VIDESMO SLAVU NJEGOVU,KAO JEDINORODNOGA OD OCA."

sARDY, CITAJ STA PISE I ONAKO KAKO PISE, A MANI SE LJUDSKIH IZUMA I FILOZOFIRANJA.

Član
Učlanjen(a)
25.08.2010
Poruka
2.919

Ма, све сам најгоре ја. Само не видим на основу чега вређаш без икаквих аргумената. Немој одмах да скачеш као опарен.

Где ти видиш извртање? Нема га, ствар је веома јасна:
Бог беше Реч.

Можда би вашој проповеди одговарало да се поједини делови избришу из Библије, зато и користите неке нове преводе. Само мало "обрађене" да могу да подрже ваше науке (читај заблуде).

Онај ваш што управља из Бруклина? Из Куле стражара? Е, тај ће "месија" кад се зацари да нам покаже где нам је место и да нам затвори уста да не пишемо о вашим јересима. Да може свака јеретичка наука да сеје речи саблазни, а ми правоверни да ћутимо и да се блажено смешкамо. Само да неко не помисли да смо зли, јер смо ми тобоже криви за Крсташе, ломаче, набијања на колац, клања по логорима и ко зна шта све. За све смо ми сами криви.

Не вреди ту много образлагати. Они заснивају своју теологију на пљувању свих осталих хришћана, поготову оних који не желе да се одрекну Канона и догми које су апостоли и њихови ученици установили. Показују неке масонске симболе, као да ми сами не знамо одакле нам прети опасност, како се дотични инфилтрирају и делују, како оснивају секте као што је њихова и то само да опадају правоверне хришћане. Тако удружени са безбожницима које су такође обликовали исти људи (врхунска масонска секта) и који су им формирали мишљења, тачније мржњу и одбојност, они на свеобухватном плану не шире јеванђеље, већ оспоравање Сина Божијег. Сви они заједно. Отуда сам сигуран да ће ускоро кулминирати такво понашање. Можемо видети како је било, а како ће тек бити, то не желим ни да мислим:

11. Кад анђели, који већу снагу и силу имају, не изговарају на њих пред Господом хулни суд;
12. А они, као неразумна животиња, која је од природе на то створена да се хвата и коље, хуле на оно што не разумеју, и у погибли својој пропашће (2.Петрова 2)

9. А Михаило Арханђел, кад се препираше с ђаволом и говораше за Мојсијево тело, не смеше проклети суд да изговори, него рече: Господ нека ти запрети.
10. А ови хуле на оно што не знаду; а шта знаду по природи као неразумна животиња, у оном се распадају. (Јуда 1)

Ако погледамо текст који претходи и следи у обе посланице, видимо да наши апостоли пишу о потпуно истој ствари, тако да нема ни трунке могућности да се тврди да је ово случајно. Оба апостола знају да је Михаило анђео, по чину арханђео. Само неке поједине групе тврде да је Исус Михаило, и за дивно чудо су потекле од исте Милерове јереси.

Spady, da li si procitao te dragosene tekstove koje sma ja prilozio i koje je Gero dodao?

sARDY, CITAJ STA PISE I ONAKO KAKO PISE, A MANI SE LJUDSKIH IZUMA I FILOZOFIRANJA.

Навика је чудо...мало се шалим, не љути се. Само се "наместило".

Poslednja izmena od urednika:
Natrag