Šta je novo?

Prvi vojnici dobrovoljci položili zakletvu u Valjevu

P

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.513
Svečanost u kasarni "Vojvoda Živojin Mišić"


Prvi vojnici dobrovoljci položili zakletvu u Valjevu

Izvor: Blic Predrag Vujanac | 20. 03. 2011. - 00:02h

VALJEVO - Prva generacija dobrovoljaca u Vojsci Srbije položila je juče zakletvu u valjevskoj kasarni „Vojvoda Živojin Mišić”. Dobrovoljci su, sem u Valjevu, vojničku zakletvu juče dali i u centrima za obuku u Leskovcu i Somboru.


Postrojavanje, mirno, komandant centra za obuku koji predaje raport ministru odbrane, pozdrav zastavi i svečanom vodu koji maršira pred mladom vojskom, mnogobrojni roditelji i prijatelji, sve je izgledalo kao i proteklih decenija u vojsci. Međutim, bilo je i drugačije, jer su zakletvu položili prvi pravi dobrovoljci u Vojsci Srbije, među njima i devojke, a prvi put posle sedam decenija u vojnim redovima ima i sveštenika.

- Činjenica da imamo prvu generaciju dobrovoljaca još više nas motiviše da izgradimo modernu vojsku, spremnu i sposobnu da odgovori svim izazovima i ispuni sve misije, od toga da u svetu učestvuje u mirovnim operacijama do toga da pomaže građanima kao što sada čini u Kraljevu, Prijepolju ili Vladičinom Hanu. Kriterijumi za prijem bili su oštri, pre se tražila veza da se vojska ne služi, a sada da se traži veza da se vojska služi, ali su među dobrovoljce primljeni samo najbolji - rekao je ministar odbrane Dragan Šutanovac podsećajući da sva istraživanja pokazuju da građani Vojsku Srbije vide kao najugledniju instituciju.


- Završio sam Fakultet bezbednosti, planiram da se zaposlim kao kriminalistički inspektor u policiji i zbog toga, između ostalog, moram da imam regulisanu vojnu obavezu. A i bez toga, smatram da je obaveza svakog muškarca da odsluži vojsku, tako sam vaspitan od rođenja. Na taj način, odužujemo se otadžbini - kaže vojnik Dragoslav iz Užica. Nikola iz Vladimiraca, takođe, kaže da je tradicija bila presudna da se prijavi za dobrovoljno služenje, ali i namera da se nakon obuke aktivira i „ima siguran posao“. Najviše interesovanja bilo je za devojke vojnike.
- Uniforma i čast da je nosiš bili su moj motiv. Znam da obuka neće biti laka, ali jedva čekam odlazak u jedinicu i ovakav način života - kaže Sanja iz okoline Kovina, dok Aleksandra iz Batajnice, koja studira Fakultet za bezbednost, poverava da nakon obuke sebe vidi kao profesionalca, i to u VBA.
 
Top