Šta je novo?

Prvi put u svetu domaća mačka rodila mače ugrožene divlje vrste

  • Začetnik teme sendi
  • Datum pokretanja
sendi

sendi

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.056
Veštačka oplodnja


Prvi put u svetu domaća mačka rodila mače ugrožene divlje vrste


I.K. |Mače Kristal, koje pripada ugroženoj vrsti divljih mačaka, omacila je surogat majka – domaća mačka.


Mače Kristal


Kristal je crnonoga mačka, jedna od najmanjih i najređih divljih mačaka iz Afrike.

Još 2005. godine naučnici iz Odubon centra za istraživanje ugroženih životinja su zamrzli 11 embriona crnonoge mačke i drugog decembra 2011. godine, skoro sedam godina kasnije, pet embriona su smeštena u surogat majku Ameliju.


Amelija je nakon 67 dana na svet donela zdravo žensko mladunče.

Kristal je prvo mače koje je rodila surogat majka druge vrste.


Naučnici smatraju da bi veštačka oplodnja i surogat majke mogli da budu rešenje za ugrožene životinje, kao što su na primer džinovske pande.

“Kao što tehnologija napreduje u svim poljima, tako je i nauka asistirane reprodukcije za ugrožene vrste daleko napredovala otkako smo otvorili ovaj centar 1996. godine. Sada imamo nadu za budućnost, dokazujemo da ova nauka ima rezultate. Možemo da pružimo visokotehnološke mogućnosti mnogim različitim vrstama jer situacija se kritičnija za divlje životinje širom planete ”, izjavio je Ron Forman, predsednik instituta.

Kristal lepo raste, a njena surogat majka Amelija i zaposleni u institutu brinu o njoj.

Ovo nije prvi put da naučnici veštački oplođeni embrion jedne vrste implementiraju u životinju druge vrste. Do sada je bilo uspešnih međuvrsnih trudnoća pa je još 1984. godine zebru rodila kobila, a poznati su i slučajevi sa različitim vrstama miševa, ovaca i koza.

Kinezi su pokušali da implementiraju embrion pande u domaću mačku, ali je mačka ubrzo uginula. Oni sada pokušavaju da kao surogat majke za pande iskoriste medvede.

Crnonoga mačka živi u južnoj Africi, u Bocvani, Namibiji i Južnoafričkoj republici. Hrani se manjim sisarima, reptilima, pticama i insektima.
 
Top