Provjera kilometraže

Član
Učlanjen(a)
02.12.2010
Poruka
18
Neka aplikacija di se besplatno po broju šasije može provjeriti stvarna kilometraža vozila
 
Učlanjen(a)
05.12.2015
Poruka
1.259
Svi ti nacini proveravanja su cista gupost.
Mozes proveriti ako je auto odrzavan u ovlascenim servisima svo vreme dok je bio u inostranstvu ali je to vrlo retko jer po isteku garancije i oni izbegavaju ovlascene servise jer je u njima odrzavanje skupo, servisiranje prepustaju lokalnim drugorazrednim servisima.

Jedini da kazemo "pouzdan" nacin da se utvrdi prava kilometraza je diagnostikom. Ovo pouzdan sam namerno stavio pod navode jer je u mnogim slucajevima nemoguce utvrditi pravu kilometrazu ali je moguce naslutiti da li je nesto po tom pitanju radjeno ili ne.

Posto sam u tim vodama ovo ti kazem iz iskustva.

Na novim automobilima je vrlo tesko saktiti pravu kilometrazu jer istu cuvaju na milion mesta a obicno se kilometraza vraca samo na vidljivim mestima kao sto je tabla ali ostaje prava u ECU racunaru motora ABS-u kimi servo itd.
U ovakvim slucajevima (na novim automobilima) se kilometraza vrati i tabla se onda zakluca da nebi u time friz moglo da se vidi prava kilometraza ali onda dolazimo do toga da nije moguce resetovati servisnu kilometrazu (lampica za servis) itd. Ovo je pouzdan nacin da se utvrdi da je na tom autu kilometraza vracena ali nije moguce utvrditi koliko.

Malo stariji automobili su zahvalniji za vracanje kilometraze jer istu cuvaju na manje mesta obicno u Tabli i u ECU tako da je potrebno vratiti samo na ta dva mesta ali i tu moze da se nasluti zlobupotreba sa kilometrazmo na osnovu nekih drugih parametara.
Na primer skoda ima elektricnu servo pumpu i njen racunar meri radne sate.
I sad mi odemo da proverimo aito na kome je ocigledno vracana kilometraza, (dok se vlasnik kune u pokojnu babu kako je uuto vozen do groblja i malo na groblju a podrazumeva se da je bio garaziran i da ga je vozila baba dok nije umrla) dodjemo do situacije da iscitavanjem parametara iz serva dodjemo do zakljucka da je auto radio 8000 sati. Ako odbijomo 2000 sati da je stajao na semaforu ili ujutru kad ga vlasnik upali i ceka da se zagreje (da kazemo da je bio toliko savestan) dodjemo do toga da je auto vozen 6000. I da pretpostavimo da nikad nije vozen na auto putu vec samo grad i medju grad da da je neki prosek bio 60 km/h to je minimum 360,000 hiljada a taj auto je kao i svi uvezeni automobili na nekih 180,000 do 200,000 ocigledno je da je kilometraza korigovana sad koliko to postaje irelevantno jer smo utvrdili da je menjana sad dal za 5 ili 50 ili 500 hiljada vise nije bitno.
 
Natrag
Top