Propovedanje mrtvima

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Kontekst je isti. propovijdanje mrtvima jer su u grijehu.

Ja sam vec izneo kontekst i pokazao zasto se to ne moze odnositi na "mrtve u grehu", ali ti naravno teras svoje, a ne citas napisano.
Nisam ja fanatik, da ponavljam jedno isto kao vi.
Lepo sam objasnio, pa nek ljudi procitaju.
A ti ponavljas, jer nemas argumenata, da bi se stranice umnozile i da ljudi ne bi pronasli i procitali sta sam ja napisao.
Ti na to nemas odgovor, niti se teoloski mozes nositi sa takvom argumentacijom i kontekstualnim tumacenjem, pa onda pribegavas trganju citata iz konteksta i postavljanjem necega sto sa tim nema nikakve veze...
Ovo sto ti radis zove se manipulacija...

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.303
Ovo što sam dao je dokaz da se nije bukvalno mrtvima propovijedalo. Ti si uklopljen u učenje svoje crkve, pa ne tražiš istinu nego dokaz da je tvoja crkva upravu. Dakle želiš Bibliju da uklopiš u učenje crkve.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Ovo što sam dao je dokaz da se nije bukvalno mrtvima propovijedalo. Ti si uklopljen u učenje svoje crkve, pa ne tražiš istinu nego dokaz da je tvoja crkva upravu. Dakle želiš Bibliju da uklopiš u učenje crkve.

Zar ja uklapam kada koristim kontekst 1. petrove, a ti ne uklapas kada koristis stihove kilometrima udaljene od teksta o kojem mi pricamo?
Pa ja stvarno ne znam ko je ovde lud?
Hoces se ti vec jednom uozbiljiti?

Postavis stih koji sa tim nema nikakve veze i onda kazes ''dokazao sam''.
Da nije zalosno bilo bi smesno.
Ja bi voleo da shvatis, ali tebi je to nemoguce iz ko zna kojih razloga...

Učlanjen(a)
15.02.2015
Poruka
3.527
Markpo: Isto tako, kad covek umire, desava se obrnuti proces, Bog uzma od materije dah zivota koji je dao, telo odlazi u grob, a tom prilikom dusa se gubi.

QUOTE=Nelsim: Ovo je netacno jer Hristos jasno govori da telo mogu ubiti, ali ne i dusu.[/QUOTE]

Nelsime, u gornjrm komentaru izneo sam bibliusjki izvestaj kako je stvoren covek
Biblijski sam dokazao da dusa postoji samo dotle dok su dah zibvotni i telo zajedno, a kad se rastave kako je spajanjem nastla dusa, tako rastavljanjem nestaje.
Hristova izjava koju si naveo, ne suprti toj tvrdnje. Isus samo kaze da ljudi mogu vam oduzeti fizicki zivot, ubiti telo, ali ubijanjem tele ne mogu ubiuti licnost cije osobine su zabelezene u knjigama na nebu. Tj. Iako neprijatelji mogu ubiti telo. ali spasnje koje Bog daje svojim slugama, to nije u vlasti tiranina ni ubice, to ne mogu unistiti. Dakle to ne doikazuje da dusa sivi i onda kad se rastavi dah zivotni od tela.
.[/QUOTE]

Za rec "dusa" u Isusovoj izjavi upotrebljena je Gr rec psuche sto znaci: dah,, zivot, ili dusa. Ova rec je u NZ na 40 mesta prevedena kao ZIVOT ili zivoti. Dok je na 58 mesta prevedena kao dusa.[/QUOTE]

Bog je jasno rerkao: "Jer si prah i u prah ces se vratiti."1. Mojsojeva 3,19.
"I vrati se prah u zemlju,kako je bio, a dah se vrati k Bogu koji ga je dao."
Propovednik 12,7.

"Izadje iz njega, dah , i vrati se u zemljuu svoju ;TAJ DAN PROPADNU SVE POMISLI NJGOVE."
Psalam 146,4.

Za svoga prijatelja Lazara, koji je bio umro, OIsus je rekao: "Lazar zaspa, nego idem d aga probudim." Jovan 11,11-14. Dakle, Isus smrt naziva SPAVANJEM. Kad covek spava ne zna sta se sa njim desava niti sta se oko njega desava, poitpuno je nesvetan.

U viziji proroku Jezekilju receno je: "Ovako govori Jahve Gospods ovim (mrtvim) kostima: EVO, DAH CU SVOJ UDAHNUTI U VAS, I OZIVLJECETE." Jezerkilj 37,5. Stvarnost.

Vidis, Nelsime da je to biblijsko ucenje. Sve sam ti iz Biblije naveo.

Zato je za nas hriscane VASKRSENJE jedina nada. "BLAZEN JE I SVET ONAJ KOJI IMA DEO U PRVOM VASKRSENJU NAD NJIM DRUGA SMRT NEMA OBLASTI." Otkrivenje 20,6.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.303
Zar ja uklapam kada koristim kontekst 1. petrove, a ti ne uklapas kada koristis stihove kilometrima udaljene od teksta o kojem mi pricamo?

Uklapaš jer nije propovijdano mrtvim ljudima to je besmisleno u Bibliji, Biblija govori protiv toga. To je jedna od pouka priče o Lazaru i bogatašu. Dakle to nije kontekst koji ti spominješ. Nego je potez očajnika koji pokušava (ne nekom drugom) nego sebi da dokaže da je učenje njgove crkve dokazano Biblijom. Ti u stvari sebi dokazuješ da je tako. Ono što sam ja dao je upravo taj kontekst u 1. Petrovoj, jer još spominje propovijedanje u doba Noja.

Pa ja stvarno ne znam ko je ovde lud?
Hoces se ti vec jednom uozbiljiti?

Čime dokazuješ da sam neozbiljan. Kada s nekim razg. nemoj nikada misliti da samo tvoj sagovornik treba da promijeni mišljenje. Uvijek i za sebe zadrži tu opciju. Glupo ti je da meni dokazuješ nešto što sam već vjerovao i shvatio da je to laž.

Postavis stih koji sa tim nema nikakve veze i onda kazes ''dokazao sam''.

Ima jer je isti kontekst i isti način izražavanja.

Da nije zalosno bilo bi smesno.

Znaš šta je žalosno? Što millioni ljudi su upropašteni vašom naukom o duši. Idu kod vračara, prizivaju duhove a sve j potakla vaša crkva (nesvjesno) jer uči da je duša besmrtna.

Ja bi voleo da shvatis, ali tebi je to nemoguce iz ko zna kojih razloga...

Pa ja sam to već vjerovao i shvatio sam da je laž. Krajnje je arogantno i drsko kada neko smatra da se ne treba mijenjati, mislim na mijenjanje mišljenja. A to često vi pravoslavci radite.

Ja dolazim iz jedne od najuglednijih pravoslavnih porodica u svom mjestu. Majka moja je jedna od najodanijih vjernica PC, koja je išla u PC još od 68. godine kada su Srbi (većina) zazirala od te iste PC. Otac mi je dobio plaketu od PC za izuzetan doprinos gradnji hrama, sa potpisom tadašnjeg vladike. I sada ti opet kažem da ti je glupo da mi dokazuješ nešto što sam vjerovao prije. Ja se ne vraćam na staro. Ja sam već promijenio mišljenje.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Ja dolazim iz jedne od najuglednijih pravoslavnih porodica u svom mjestu. Majka moja je jedna od najodanijih vjernica PC, koja je išla u PC još od 68. godine kada su Srbi (većina) zazirala od te iste PC. Otac mi je dobio plaketu od PC za izuzetan doprinos gradnji hrama, sa potpisom tadašnjeg vladike. I sada ti opet kažem da ti je glupo da mi dokazuješ nešto što sam vjerovao prije. Ja se ne vraćam na staro. Ja sam već promijenio mišljenje.

Tvoja majka i tvoj otac, da.
Ali sumnjam da si ti ikada bio pravoslavac, niti znas pravoslavno ucenje, to se vidi iz pisanja.
Zato i jesi prevaren i zato i jesi otisao u adventiste.
To je zalosno. Ti nisi uzeo da istrazis detaljno oba ucenja.
Tebi Kainos posalje video a ti tom videu poverujes tek tako..
Pa i ja sam mislio da su informacije u tom videu istinite, a kad sam proverio, ono lazne.
Ti nisi to ni proveravao.

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.303
Tvoja majka i tvoj otac, da.
Ali sumnjam da si ti ikada bio pravoslavac, niti znas pravoslavno ucenje, to se vidi iz pisanja.
Zato i jesi prevaren i zato i jesi otisao u adventiste.
To je zalosno. Ti nisi uzeo da istrazis detaljno oba ucenja.
Tebi Kainos posalje video a ti tom videu poverujes tek tako..
Pa i ja sam mislio da su informacije u tom videu istinite, a kad sam proverio, ono lazne.
Ti nisi to ni proveravao.

Ovdje je Biblija mjerilo a ne ti i ja. I Biblija govori suprotno od učenja tvoje crkve. Imaš potrebu da se baviš sa mnom samo da se ne baviš temom i Biblijom.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Ovdje je Biblija mjerilo a ne ti i ja. I Biblija govori suprotno od učenja tvoje crkve. Imaš potrebu da se baviš sa mnom samo da se ne baviš temom i Biblijom.

Netacno.
Ja kada se bavim biblijom to je tebi na ''ignore'', samo preletis i izignorises i predjes na sledece.
Ko da te ne zanima sta tekst kaze.
Nije ni cudo kad je vama biblija ''samo prirucnik'' iz koga dokazujete svoje teze.
Zato ni necu da se trudim da pisem.

Tebi su odgovori: ''nije - jeste - tacka''.
Tako odgovaras.
Kakav je to razgovor?
Jel to biblija?

Kada smo vec kod istorije, ona ne podrzava tvoje ucenje.
I opet kada uzmemo kinosov video, ne mozes nikako dokazati citate iz navedenog videa jer oni ne postoje, sve je izvuceno iz konteksta.. O cemu mi onda ovde pricamo?

Ono sto vi ucite, je cista fantazija, bez ikakve potpore u istoriji i bez potpore u Bibliji.
Tako je u vezi ''Trojstva'' tako u vezi sa ovom temom.
Vi samo koristite Bibliju za izvlacenje nepovezanih citata i od toga pravite dogmu..

Član
Učlanjen(a)
26.02.2011
Poruka
987
Reci ti meni mire000 ako umrli i dalje žive nakon smrti, zašto onda Isusov dolazak. Nisi mi odgovorio ako će i dalje zli negdje postojati u vječnosti, onda zlo postoji vječno. Zar Isus nije došao da to sve ukloni. Pravoslavna crkva uči skroz drugo o paklu, a ti tvrdiš kao neki moderni rimokatolički teolog da nema nikakve vatre, da je to samo neko sklanjanje ljudi od Božjeg lica. Pa gdje će završiti ti ljudi na kraju. U Otkrivenju piše da će smrt i PAKAO biti bačeni u ognjeno jezero - očito da i rimokatolici i pravoslavci i većina protestanta nisu vidjela ovaj tekst nego i dalje tvrde da je pakao mjesto gdje idu svi zli i gdje se vječno prže....samo logikom može se život nakon smrti pobiti....ja rasturam ovom temom, ali nemam volje se raspravljati s vama....

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.303
I čemu onda vaskrsenje ako se pravedni već nalaze kao duhovi sa Bogom?

Natrag