Šta je novo?

Prolazi "Kristijan", stiže "Leona" i nosi nevreme

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.338
Prolazi "Kristijan", stiže "Leona" i nosi nevreme
Oktobarski dani doneli su nove vremenske neprilike Hrvatskoj, gde je na području Dalmacije ciklon "Kristijan" pravio velike probleme.

Izvor: Tanjug
8766220425554d5691a3a9563600280_v4_big.jpg
Thinkstock
Nakon kratkog predaha sredinom sedmice sledi novi kišni scenario - ciklon "Leona" s obilnim padavinama, piše "Slobodna Dalmacija".

U isčekivanju još jednog jakog ciklona, dnevnik podseća na veliko olujno nevreme koje je tokom vikenda zahvatilo srednji Jadran, čime su se obistinile prognoze i upozorenja hidrometeorološkog zavoda putem Meteoalarma.

Ciklon "Kristijan" doneo je neverovatne količine kiše, najviše u Dubravicama kraj Šibenika - 157 litara po metru za manje od jednog dana.

Zbog obilne kiše problemi su zabeleženi posebno na Pelješcu gde je došlo do poplava i bujica na putevima, dok blato i mulj stvaraju velike probleme meštanima koji se danonoćno bore s vodom koja prodire u njihove kuće.

Strahujući od nove kiše meštani mole sve nadležne institucije da izađu na teren i odmah počnu sa sanacijom.

Središnji deo Pelješca nakon sinoćnjeg nevremena velikim odronom zablokirao je i onemogućio za saobraćaj državni put Ston - Orebić, kod Tabora.

Prema podacima DHMZ-a, pri vrhu kišne lestvice je aerodrom u Resniku, dok je u Splitu i Šibeniku količina kiše tek malo manja od proseka za novembra koji je redovno najkišovitiji mesec u godini.

Za Šibenik je zanimljiv još jedan podatak - u prvih deset dana oktobra već je palo 178,7 litara kiše, što je 216 odsto mesečnog proseka.
 
Top