Projektovanje el.motora

Član
Učlanjen(a)
16.11.2009
Poruka
205
Sve što postoji nije kompletno. Znam da u Severu koriste neke male programčiće koje im je pisao neki inženjer na osnovu teorijskih proračuna (uglavnom se dobijaju preseci provodnika i dimenzije određenih elemenata).

Postoje moduli u programima kao što je MagNet (Infolytica) i slični koji mogu simulirati rad motora nakon što se zadaju tražene vrednosti.


Inače, u industriji nije dovoljno da radi jedan čovek na projektovanju, već je potrebno najmanje 3 osobe: inženjeri elektrotehnike i mašinstva i jedan tehnolog. Prva dva imaju očigledna zaduženja (električni, mehanički i toplotni proračun), a tehnolog radi (pored ostalog) i uticaj gustine fluksa na fibracije motora i odabir materijala - ako je gustina fluksa prevelika, onda se projekat vraća ovoj dvojici sa zahtevom na veće dimenzije određenih elemenata (veće površine preseka magnetnog kola i sl.)...

Citiraću samo jednu rečenicu sa faksa: "Nemojte da vas uplaše sve ove formule, bitno je da napravite motor koji će da se okreće, a kasnije ga je lako usavršavati", tako da i ti ne treba da se zanosiš da sve možeš da odradiš potpuno sam, a da dobiješ tačne unapred zadate radne karakteristike (npr. tačan broj obrtaja pri određenom naponu i opterećenju).
 
Natrag
Top