Učlanjen(a)
20.06.2009
Poruka
676
Projekcija je pripisivanje sopstvenih skrivenih potisnutih zelja i ideja, kao i vlastitih stanja i osobina.
na primer...
Vi ste nervozni i besni ali u datim situacijama to ne priznajete i navodite da je taj neko drugi, sa kim ste dosli u konflikt besan i nervozan...
i to je jako cesta pojava kod vecine ljudi...:dance2:

Član
Učlanjen(a)
17.01.2010
Poruka
749
Projekcija je pripisivanje sopstvenih skrivenih potisnutih zelja i ideja, kao i vlastitih stanja i osobina.
na primer...
Vi ste nervozni i besni ali u datim situacijama to ne priznajete i navodite da je taj neko drugi, sa kim ste dosli u konflikt besan i nervozan...

Da, na želost. A najtragičnije je to što psihoterapeuti (mislim u stvari na psihijatre i psihologe) većinom upravo to rade prema svojim "pacijentima"....Da li leče kompekse, svoju psihu, frustracije, ko će znati?:dntknw:

Član
Učlanjen(a)
12.09.2009
Poruka
511
na primer...

Slažem se, to se još naziva i Ego (autonoman um), um zasnovan na podsvesnim primanjima informacija i gradnje ličnosti. Čini mi se da je Jung to jako lepo objasno u svom modelu psiho analize ličnisti, barem meni tako deluje i ja sam je prihvatio kao takvu. Ako se sećate onih podela na Ego, ID, Super Ego i Libido. Stim što, čini mi se, da postoji razlika između Jastva i Ega. Jastvo je valjda istinita predstava o vama (vaše istinsko ja) dok je Ego iluzija bazirana na umišljenim predpostavkama o sebi kao ličnosti. Projekcija upravo proizilazi iz Ega koji u stvari predstavlja manifestaciju nesvesne strane ličnosti. Nadam se da je barem nešto tačno : )

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
05.11.2009
Poruka
109
Da, na želost. A najtragičnije je to što psihoterapeuti (mislim u stvari na psihijatre i psihologe) većinom upravo to rade prema svojim "pacijentima"....Da li leče kompekse, svoju psihu, frustracije, ko će znati?:dntknw:

U svakoj profesiji ima dobrih i loših, ali generalno, ljudi imaju predrasude prema psiholozima, istraživanja su pokazala da ljudi upisuju psihologiju kako bi pomogli drugim ljudima, vaspitno djelovali na njih, radili preventivno sa mladom populacijom, dakle, prisutna je intrinzična motivacija.

Dum
Član
Učlanjen(a)
24.02.2010
Poruka
2.775
I pacijenti prema svojim psiholozima i psihijatrima. ;)
Da, ali su psihijatri i psiholozi učili školu, da se ''psihički odbrane'' od takvih slučajeva i da im pomognu, i za to su i plaćeni...Nije isto...;)
Definitivno, vlada veliko nezadovoljstvo među ljudima. Pa sama ''projekcija'', postaje uobičajen oblik ponašanja. Rad sa strankama je karakteristiačn primer. Stranka već unapred dođe isfrustrirana i nezadovoljna, a onda to svoje nezadovoljstvo projektuje na osobu kod koje je došla...Saradnja na poslu sa nekim kolegama, takođe može biti neprijatna, jer pojedini ljudi na posao dolaze nervozni i ljuti...Ima zaista mnogo primera, na ovu temu...
A šta je ustvari suština...Suština je, kada osoba prenese nervozu i ljutnju, ona krivca ne traži u sebi, već u sagovorniku...I kada ga indirektno okrivi, stiče se utisak da se ta osoba oseća bolje. E to je ono što je meni interesantno...

Član
Učlanjen(a)
19.08.2009
Poruka
981
Teško da se to može naučiti (kontrolisanje ispoljavanja kompleksa).

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
20.12.2009
Poruka
59
Projekcija je blaži oblik kompenzacije fraustracije nastale usled neostvarenog libida na raznim poljima.Nešto teži oblik je neuroza. Tim sredstvima se brani naša svest od težih udesa. Neke vrste neuroza se mogu lečiti(prisilne). Kada govorimo o kompleksima moramo biti svesni širine i dubine njihovih ispoljavanja.Skoro da nema čoveka koji nema komplekse. Materija ima čudnu sposobnost "pamćenja" a i naš um je po prirodi sklon automatizmima. Ako kod sebe probudimo svest o "svojim manama", možemo poraditi na stvaranju poželjnih automatizama. Naravno trba dobro poznavati spregu: emocija - želja - volja (želja ženski princip, volja muški princip). Treba naučiti volju da kontroliše emocije (određuje okvire kretanja) a samim tim i želju.
Jednostavno rečeno treba naučiti konja da kontroliše i vodi gospodara a da ovaj nije svestan toga jer mu nije uskraćeno zadovoljstvo "gazde-jahača".

Natrag