Procesor sa 2,4,6,8 jezgra

Član
Učlanjen(a)
04.07.2010
Poruka
23
Šta znači kad neki procesor ima 2/4/6/8 jezgra??Znam za običnog (sa jednim jezgrom) naprimer ima brzinu 2.0 a koja je brzina procesorima sa više jezgara?..
 
Član
Učlanjen(a)
17.07.2012
Poruka
125
Frekvencija Ghz se ne menja,postoje samo bolje i losije dizajnirani procesori,jezgro je samo deo procesora,a frekvencija znaci koliko podataka ili operacija procesor moze da obradi u jednoj sekundi.Tako da broj jezgara ne uvecava Ghz.Ako je proc 1.6ghz on je 1.6 i sa 2 jezgra.ako je 3.4ghz on je 3.4.Svako jezgro ma koliko ih ima radi na frekvenciji proca.
 
Član
Učlanjen(a)
04.07.2010
Poruka
23
hvala.. a koja je razlika izmedju običnog procesora i procesora sa više jezgara, osim cene?? Čemu služe ta jezgra??
 
Član
Učlanjen(a)
22.12.2012
Poruka
235
Svaki 'core' ili ti 'jezgro' moze da radi 'x' kalkulacija u sekundi, znaci totalan broj kalkulacija je proizvod x(cores) i pritom se podrazumeva da je 'workload' paralelan.
'Clock' je komponenta u okviru procesora koja generise 'vremenske intervale' i tako pomaze da se sinhronizuje protok signala kroz CPU.' Obicno je ovaj Clock 'kristalni oscilator' koji generise signale na zadatoj frekvenciji. Frekvencija tog oscilatora je poznata pod imenom 'Clock Speed'. CPU izvrsava instrukcije tom brzinom. Nezavisno koliko imas 'cores' tj 'jezgara' Clock Speed je ista za svako jezgro (recimo 3GHz). Znaci ako imas 4 jezgra jednacina 4 x 3GHz = 12 GHz u ovom slucaju nije tacna, jer 12GHz jezgro je mnogo brze nego 4 jezgra od po 3 GHz jer ona rade brzinom 3GHz (ovde podrazumevamo istu arhitekturu jezgra, jer samo mozes da poredis Clock Speed u okviru iste familije procesora...brzina je odredjena i samom arhitekturom CPU ). Posto jezgra izvrsavaju instrukcije paralelno (istovremeno) to znaci da ako dobiju instrukcije bice 'uposljena'. Odgovornost za 'uposljavanje' svih jezgara je na OS (Operativnom sistemu) i aplikacijeama. Pisu se aplikacije koje su pogodne da se izvrsavaju na CPU sa vise jezgara. 'multi core' CPU dolazi do izrazaja kada je startovano puno pojedinacnih aplikacija (programa) istovremeno na kompjuteru ili kada se na kompjuteru izvrsava aplikacija koja je pisana za multicore CPU.
Znaci 4 core CPU ima potencijal da bude dva puta brzi od 2 core CPU ... ali posto to ne zavisi samo od CPU vec i od OS i od programa koji se izvrsavaju to u 'real world' nije tako.

Pozdrav
 
Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
17.07.2012
Poruka
125
Razlika je u boljem dizajnu,bolja iskoristenost proca u realnom vremenu,u svakom slucaju bolji su sa vise jezgara od single core.Njih jos ima dual core i core2duo npr.Razlika u njima je sto jedni imaju dva ili vise jezgara sa zajednickom memorijom,a drugi svako jezgro ima svoju memoriju i jednu zajednicku na izlazu.Dual core-jezgra koja su odvojena medjusobno i komuniciraju preko fsb-a.Core2duo-dva jezgra koja su sastavljena i komuniciraju medjusobno.Core2quad 2x2 jezgra koja su sastavljena i komuniciraju preko fsb-a.Radni takt se ne sabira,vec se peralelizuje.
 
Natrag
Top